Branzeturi cum se cuVin

Proiectul „Branzeturi cum se cuVin”

Setea noastra de cunoastere nu este niciodata satisfacuta. Este vorba despre informatii, fapte, principii, abilitatii si intelegeri  care sunt dobândite prin educatie si experienta. Cunoasterea este importanta, utila, indiferent daca ii gasesti sau nu o aplicatie in viitor. Obiectivul proiectului nostru, „Branzeturi cum se cuVin”, este de a ne educa modul in care consumam, cumparam, imperechem pe mesele nostre vinul si branza, astfel incat sa putem lua decizii mai bine informate, sa devenim mai increzatori in cumparare, sa gustam diferentele identificand calitatea.  Binenteles ca este si o oportunitate de a ne consolida experientele sociale, dar castigul major este un gust imbunatatit, care a schimbat modul in care percepem aceste alimente prin cea mai buna metoda- degustarea.

Pairingul o experienta incantatoare

Pairingul este in mod un amestec de arta cu stiinta, dar nu trebuie sa stii compozitia moleculara a alimentelor pentru a le potrivi, tot ce-ti trebuie sunt cateva sfaturi ale profesionistilor care sa-ti indice directia corecta, urmate apoi de experimentare. Urmareste degustarile organizate de catre noi, ASBO- ASociatia Bloggerilor Olteni in cadrul proiectului „Branzeturi cum se cuVin” si apoi pairingurile pe care eu le-am considerat castigatoare. Cateodata am ales sa tratez  Asocieri culinare in atmosfera de fin de siècle ca un Proiect didactic al papilelor gustative, alteori am fost doar un Pelerin pe drumul intre branza si vin cautand Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita in Amprente de viata la Vila Dobrusa sau in Misterele Eleusine de la Starmina , dar mereu am fost Agent Branziceanu in actiune, mare fan branza din Carpati si La un pahar cu Dionysos. 

De gustibus non est disputandum

Testeaza la randul tau numeroasele posibilitati existente luand in considerare toate complexitatile si variabilele vinurilor si branzeturilor. Te poti inspira din pairingurile prezentate in proiectul nostru- „Branzeturi cum se cuVin”. Lanseaza-ti propria decizie si nu uita, valoarea pairingului trebuie sa fie mai mare decat suma partilor sale luate individual. In plus, nu lasa parerea altora sa te influenteze- De gustibus non est disputandum.

Vinuri biodinamice

Viticultura biodinamica, recuperare a autenticitatii trecutului, dar si viitorul viticulturii

Traim intr-o lume a poluarii si a stresului cotidian, toti suntem stresati, nelinistiti, angoasati sau deranjati uneori si vrem sa adaugam vietii noastre seninatate si simplitate. In aceste clipe in care ...
Citește Mai Mult
Blogoltenii la degustare de vin si branza

Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Astazi va propun o pauza de reflexie pe o tema placuta papilelor mele gustative, tema de altfel esentiala multora dintre noi, degustarea asociata de branzeturi si vinuri. Pentru ca in ...
Citește Mai Mult

Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

In ultima luna de iarna, luna iubirii, ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro au organizat o noua degustare de branzeturi si vinuri. De asta data prietenii nostri au fost invitati la ...
Citește Mai Mult

Cum sa alegi cadoul PERFECT pentru iubita ta 

In general, alegerea unui cadou care sa multumeasca o reprezentanta a sexului frumos se poate dovedi a fi misiune imposibila, iar atunci cand vine vorba despre iubita, lucrurile se complica ...
Citește Mai Mult

O calatorie in trecut, un drum intre Crama Siminoc si o branza de sorginte daneza, Havarti

O calatorie in trecut, o calatorie in istorie, o calatorie in universul senzorial, astfel as descrie aceasta seara petrecuta la Restaurantul Marmara, o seara care a adaugat valoare relatiei dintre ...
Citește Mai Mult

Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

De ce beau cafea la birou in fiecare dimineata? Ma inspira, imi vad in ea dorintele, aici rasar temele mele de cercetare abstracte, la o cafea visez la luxul de ...
Citește Mai Mult
Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Seara premierelor branzovine de la Delaco si Casa Cotnari

Recenta degustare organizata la Restaurantul Excelsior de catre ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionarculinar.ro, a fost o buna oportunitate de a educa despre noi soiuri de branza Delaco si despre vinurile spumante ...
Citește Mai Mult
La masa cu Decebal, degustare de branza si vin

La masa cu Decebal, degustare de branza si vin

Dacii cunosteau placerile gastronomice savurand cu placere bucatele insotite de ulcioare de vin. Mentinerea in limba romana a catorva cuvinte dacice, cum ar fi: branza, urda, batal, manz, mazare, mistret, ...
Citește Mai Mult

Ce face o seara de vara sa fie perfecta?

Pentru fiecare din noi perfectiunea este conturata de altceva, dar intr-o seara de vara, la terasa Craft, am descoperit-o alaturi de o mana de prieteni bloggeri. Era joi, dar in aer ...
Citește Mai Mult

Amprente de viata pe Domeniul Vila Dobrusa

De obicei cand ne gandim la traditie si modernitate le plasam pe pozitii antagoniste intr-o teorie liniara a schimbarilor, dar relatiile dintre ele nu implica neaparat conflict, exclusivitate, ci se ...
Citește Mai Mult

Eu cu cine votez, Stefan cel Mare sau Alexandru Ioan Cuza?

Ma aflu in postura Cetateanului turmentat, alegator nestiutor care trebuie sa fiu dirijat pentru a-mi pierde ticul verbal: "Eu cu cine votez?" Votarea in acest caz se refera la imbunatatirea ...
Citește Mai Mult

Tu dor de-o degustare

Mi-era dor de-o degustare de branza si vin dinainte de Oltenia Wine Fair si mi-am potolit-o doar pe jumatate la acest eveniment, imperechind cum m-am priceput cateva vinuri premium cu ...
Citește Mai Mult

Deseara vin la tine, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna

Deseara vin la tine, vin sa te vad, vin sa te iubesc, vin sa fim impreuna pentru totdeauna. Vreau sa ma imbat zilnic de tine si pentru asta vom toasta ...
Citește Mai Mult

Vin(e), vin(e) primavara cu Oltenia Wine Fair

A venit primavara, e timpul pentru ceva special care sa acompanieze natura clocotitoare, asa a aparut ideea targului de vinuri Oltenia Wine Fair. Acest anotimp aduce un punct de cotitura ...
Citește Mai Mult

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Pentru ca te cunosc ca mare fan branza si pentru ca-s olteanca, vorba aia - "Cin' se ia cu mine bine, ii dau branza de la mine", iti voi spune ...
Citește Mai Mult