O degustare reusita cu La Salina Riesling Issa si Emmentaler

De doi ani si jumatate ASBO( ASociatia Bloggerilor Olteni) construieste un proiect „Branzeturi cum se cuVin” a carui directie o constituie educatia noastra si a concetatenilor in cultura vinului, branzei si a pairingurilor dintre ele. Am creat evenimente frumoase, serioase in care am redat cultura vinului si branzeturilor intr-un mod elegant ascultandu-le povestile din pahare si farfurii, am obtinut o viziune de ansamblu asupra vinului, viticulturii, a modului de a obtine diverse feluri de branzeturi si am socializat. Dialogurile au fost de fiecare data vivace ca raspuns la setea de cunoastere, nivelul lor fiind apropiat de cel profesionist, iar partea gastronomica savuroasa. Mereu am avut acelasi format,  pairinguri alcatuite din vinuri si branzeturi diferite care impreuna aveau ceva de spus, care se sustineau unele pe altele revalorificandu-se.  La cea de-a 28-a degustare desfasurata la Viena, un restaurant intim si elegant plasat chiar in centrul orasului Craiova, s-a dorit o schimbare a tipicului evenimentului. De aceasta data s-a ales in mod intentionat un singur fir al branzei –Emmentaler, care sa fie acompaniator al vinurilor Issa apartinand singurei crame din judetul Cluj,  Crama la Salina. Putin atipic, dar am incercat sa vedem care dintre variantele branzovine merge cel mai bine. Branza s-a pretat bine acestei incercari deoarece este un pic neutra, astfel incat s-a pliat atat pe caracteristicile vinurilor albe cat si pe al singurului vin rosu prezentat. Ce vin mi-a placut cel mai mult? Am oscilat intre La Salina Issa Riesling si Chardonnay baricat, in final invingand Issa Riesling.

Vinurile La Salina Issa si branza Emmentaler

Asocierile culinare dintre vinurile Issa si branza Emmentaler au fost:

  1. Rhin Riesling Issa cu paine cu maia si ulei de masline,
  2. Issa Rosé (Pinot Noir) cu Emmentaler Delaco rece,
  3. Issa Sauvignon Blanc cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
  4. Issa Chardonnay cu Emmentaler Delaco si sare de Himalaya,
  5. Issa Chardonnay baricat cu Emmentaler Delaco si sare afumata
  6. Issa Pinot Noir cu Emmentaler pe paine la cuptor

Istorie, comunitate si terroir in unica podgorie din judetul Cluj

La Salina Issa Riesling

Am fost mirata sa aud ca exista plantatii de vita de vie in judetul Cluj, mai ales langa faimoasa salina de la Turda. N-as fi crezut ca vita de vie poate trai si implini atat de frumos chiar pe dealul de langa vestita salina. Spatiul acela imbibat de cultura dacica, romana, maghiara si germanica, musteste acum de cea a vinului care ii reinvie istoria.  Denumirea vinului local, Issa, are astfel semnificatii istorice derivand de la denumirea fostei colonii romane Potaissa ( azi, Turda). Aici a fost cantonata intr-un puternic castru, timp de peste un secol (168-274), Legiunea a V-a Macedonica, una din cele  două legiuni romane stationate permanent in provincia Dacia, si cea care a dus la acordarea statutului de municipiu fostei asezari.

Vinurile Issa reinvie istoria locului, revalorificand comunitatea,  terroirul, intr-o poveste savuroasa in pahare. Aici, doi investitori din Cluj, au preluat 70  din cele 5000 de ha care au apartinut  unui renumit institut de cercetare viticol si dupa ce au trimis spre studiu mostre de pamant in Italia, Austria, Franta, au inceput platarea soiurilor de vin care se preteaza locatiei. Clima in Transilvania nu este prea blanda, nu orice soi rezista aici, iar apropierea salinei nu dadea nici ea mari sperante, dar rezultatul plantarii este o reusita. Complementar s-a dezvoltat turismul enologic, crama si-a deschis portile initiind in placerea de a degusta vinuri si de a aprecia talentul unor buni bucatari, alaturi de posibilitatea de a  putea  urmari  traiectoria vinului de la bobul de strugure din vie pana la licoarea savuroasa din pahar.

Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Decantor vin cu suport arcuit
Decantor vin cu suport arcuit
Termometru vin Brau metalic
Termometru vin Brau metalic
Tirbuson electric cu accesorii vin, set cadou 4 piese

Somelier, invitati si emotii pozitive alaturi de La Salina Issa Riesling

La Salina Issa Riesling, Emmentaler si o degustare reusita

Placerea de a impartasi arta degustarii, de a pune in valoare vinurile si povestile lor i-a revenit somelierului Bogdan Dumitrescu, reprezentant al Cramei la Salina. Astfel am aflat cat de multe are de oferit zona aceasta viticola, descoperind,  invatand, intreband si lasandu-ne ghidati intr-un tur personalizat al vinurilor Issa. Eram chiar curioasa sa gust  rezultatul lichid constituit de echipa: terroir, cunostinte,  valori reale umane si profesionale, iar rezultatul a fost exceptional. Impreuna, entuziasti degustatori si profesionisti am parcurs traseele vinurilor prezentate, iar emotiile pozitive au invaluit sala restaurantului.

Taste du vin

I-am admirat domnului somelier ” taste du vin”, cupa mica de argint pe care o purta cu mandrie ca simbol al meseriei, asa ca ne-a povestit originea si destinatia acesteia. El a fost folosit in mod traditional de catre vinificatori si negociatori pentru a judeca calitatile vinului: claritatea, limpiditatea, gustul si ca un indicator al sigurantei acestuia, vinul otravit innegrindu-se la contactul cu argintul. Deoarece este relativ plat este aproape inutil pentru s simti mirosul vinului, dar fundul convex, suprafata interioara captureaza multa lumina facand posibila aprecierea celorlalte calitati ale vinului testat.

La Salina Issa Riesling de Rhin

La Salina Issa Riesling, Emmentaler si o degustare reusita

Am inceput traseul vinurilor cu un La Salina Issa Riesling de Rhin, un soi de vita de vie cu pielita destul de groasa cat sa-l protejeze de temperaturile mai scazute ale zonei si care acumuleaza destul de mult zahar. Cum sunt iubitoare de vinuri de gheata am intrebat imediat daca in cei cinci ani de productie au avut vreodata conditii climatice potrivite si au reusit o astfel de vinificare. Din nefericire pana acum nicio iarna nu s-a pretat producerii acestui fel de vin, dar nu este exclus ca in viitor datorita existentei umiditatii si gerului, sa auzim aici de asa ceva. Nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult acest Riesling deoarece eu sunt o iubitoare de vin rosu, ca de altfel majoritatea oltenilor. Zaibarul este pe primul loc in zona si suntem putin subiectivi in aprecierea vinurilor albe. De obicei primul pahar de vin la o degustare este putin mai dificil, fiecare vine dupa o gustare luata acasa sau la serviciu si are deja o senzatie pe palatin care afecteaza perceptia corecta a tuturor calitatilor vinului. Aciditatea acestui Riesling Issa din 2017  fiind foarte ridicata, dar si foarte bine integrata in cele 13 volume de alcool, a avut puterea de -mi clati palatinul dupa cafeaua pe care o bausem cu ceva timp in urma si a dat savoare painii cu maia stropita cu ulei de masline.

La Salina Issa Riesling, Emmentaler si o degustare reusita

Alte caracteristici ale acestui vin La Salina Issa Riesling sunt aroma sa florala de mar verde si  ceva citrice. Transmite caracteristicile solului, dar nu isi pierde identitatea, are corp bun. Cred ca reprezinta foarte bine aroma viei intr-un singur pahar. Imi place parfumul sau special si usor picant. La Salina Issa Riesling are structura unui vin extraordinar si este complex. Atat de fascinant este incat nici nu are nevoie de rectificare cu alt soi sau de invechire in barique. Tare mult as vrea sa gust mustul din care se face, trebuie sa fie concentrat si foarte bogat in zahar. De fapt mai mult as vrea sa gust un vin de gheata facut din el.

Emmentaler Delaco

Nu stiu cum le-a placut celorlalti painea cu maia, dar pentru mine a fost ceva inedit, deoarece zilnic mananc paine traditionala facuta cu drojdie.  De fapt am gustat si cateva bucatele de Emmentaler deoarece ospatarita le-a adus un pic mai devreme. Nu stiu daca a fost sau nu intentionat, dar branza fiind rece, proaspat scoasa din frigider, mi-a servit o lectie. Nu trebuie mancata rece deoarece ai o senzatie de cauciuc in gura, nu simti nimic din caracteristicile care o fac celebra. Emmentalerul este una din branzeturile mele preferate, are o aroma speciala, dar trebuie sa recunosc ca un pic au contribuit si filmele cu Tom si Jerry.  Emmentaler de la Delaco este o branza robusta ce are un gust bogat si  nuante usor dulci. Noi o folosim de obicei in fondue, dar si ca o excelenta branza de desert.

La Salina Issa Riesling, Emmentaler

Regele branzeturilor se maturizează cel putin 120 de zile, in mod natural.  In timpul depozitarii, apar si gaurile care au facut-o celebra deoarece caldura  provoaca o fermentatie, in urma careia se formează dioxid de carbon. Coaja branzei impiedica acest gaz sa scape, astfel ca se aduna in diverse locuri si mai apoi formeaza gaurile. Este, desigur, o chestiune de gust, dar, eu consider Emmentalerul de la Delaco foarte gustos si nici nu-i asa de scump cum ai credea.

La Salina Issa Riesling, Emmentaler si o degustare reusita

Concluzii degustare La Salina Riesling Issa si Emmentaler Delaco

In concluzie nu pot decat sa te invit sa degusti aceste pairinguri sau sa alcatuiesti altele dupa dorinta si gustul propriu, astfel incat sa pui in valoare toate calitatile vinurilor Issa si a branzeturilor Delaco. Experimenteaza adevaratele arome ale podgoriei transilvanene si ale branzeturilor bune!

Vezi alte degustari din proiectul Branzeturi cum se …cuVin!”

15 comentarii la „O degustare reusita cu La Salina Riesling Issa si Emmentaler

    1. Noi avem de gand si asa ceva, dar e mai greu de organizat. Am facut acum doi ani o degustare in Bucuresti, la Hotel Arc de Triomphe, la Gala SuperBlog si a avut succes la bloggeri.

  1. Subscriu la ce a zis Gabi, daca ati veni cu proiectul prin tara as participa si eu cu drag. 🙂 Nu stiam despre cupa mica de argint taste du vin, e intradevar un lucru inedit pe care presupun ca doar degustatorii il stiu. Aveti o comunitate foarte frumoasa acolo, la Craiova. Felicitari!

  2. Aștept ziua în care invitația ta să sune cam așa: te invit la următoare activitate plănuită de ASBO – brânzeturi cum se cuVin să înveți cum stă treaba cu pairingurile și cultura vinului.
    Felicitări, grozavă treabă, minunată prezentare!
    Noroc :)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.