Zghihara plus Camembert, un pairing demn de-un expert

Degustare Domeniile Averesti si Delaco

Dupa perioada intensa de culegere a strugurilor in care podgorenii au fost foarte ocupati, noi, ASociatia Bloggerilor Olteni,  n-am putut face nicio degustare, dar apoi a urmat si celebrarea muncii lor.  Ne-am strans la Casa Ghincea pentru a ne instrui si concentra atentia pe aspecte diferite ale unor pairinguri dintre vinurile Domeniului Averesti si branzeturile Delaco. Vrem sa intelegem pe deplin modul in care se intrepatrund si se insotesc cele doua alimente, asa ca de peste doi ani organizam lunar cate o astfel de degustare schimband regiunea viticola, dar pastrand ca si constanta branzeturile Delaco. Este important ca dieta noastra sa fie variata, iar acest capitol gurmand mi se pare foarte incitant deoarece desi vinurile si branzeturile au aceleasi retete de sute de ani impresionand mereu iubitorii lor, gusturile oamenilor se schimba si mai ales se rafineaza. Asa mi s-a rafinat si mie in aceasta seara gustul pentru Zghihara plus Camembert.

 

Pairingurile dintre vinuri si branzeturi sunt un subiect pasionant, plin de provocari senzoriale, iar protagonistele serii au fost:

  1. Zghihara Averesti  sec – Camembert Ile de France + crackers
  2. Chardonnay Averesti sec – Havarti Delaco D’Exceptie cu pere
  3. Busuioaca de Averesti – Rosé sec – Emmentaler Delaco + struguri rose
  4. Feteasca Neagra sec – Gouda Delaco D’Exceptie
  5. Busuioaca de Averesti – Rosé demi-dulce – Brie au Bleu Ile de France + struguri albi

Mi-a fost greu ca dintre toate aceste pairinguri sa aleg un singur castigator, dar in final am ales Zghihara Averesti sec – Camembert, iar in cele ce urmeaza va voi spune de ce.

Istoria viticulturii in Moldova este confirmata prin documente, obiceiuri, folclor, ceramica, semne ca vinul se produce pe aceste meleaguri din timpuri stravechi. Misterul civilizatiei si culturii Cucuteni da un farmec special zonei in care se afla podgoria Averesti, asa ca era normal ca reperul vizual al Domeniilor Averesti sa fie alcatuit din imbinarea catorva astfel de simboluri abstracte, stravechi. Ai vazut logo-ul Domeniilor Averesti? Este o reinterpretare a simbolisticii cucutiene al regenerarii infinite prin intoarceri repetate la timpul originar, viata nascandu-se din moarte si astfel  pastrarea fortelor vitale. Logo-ul a pastrat simbolistica fertilitatii facand legatura cu anotimpurile si natura in renastere.

Vase ceramice cultura Cucuteni

 

Primele vestigii ale culturii Cucuteni s-au descoperit in 1884, in apropierea Iasului, dar aceasta cultura precede cu cateva sute de ani pe cea a celor din Sumer sau Egiptul antic, aducand cu ea semne ca forma spontana a vitei de vie este de mult timp cunoscuta in acest spatiu. Aceasta cultura a ramas in istorie prin ceramica sa, unica si decorurile predominante in spirale colorate in rosu, alb si negru.

Tot dovada a vechimii acestor meleaguri gasim si cetatea fortificata geto-dacica de la Bunesti-Averesti, datata din sec. IV-II î. Hr. Aici a fost descoperit un inventar bogat in ceramica, unelte, arme, obiecte de podoaba dintre care o diadema din aur. Aici se afla singurul santier arheologic din judetul Vaslui „…de valoare națională excepțională, reprezentativ pe plan universal pentru civilizația României”.

Vin alb - Nativus Zghihara de Averesti, sec, 2019
Vin rose - Averescu Nativa, 2015, sec
Vin rose - Averescu Nativa, 2015, sec
Vin rose - Averesti, Busuioaca de Bohotin - Diamond, sec, 2019
Vin rose - Averesti, Busuioaca de Bohotin - Diamond, sec, 2019
Vin rose - Diamond Junior, Busuioaca de Bohotin, demidulce, 2019

In 1874, proprietarul Stefan Negruzzi a pus bazele unei plantatii de 30 ha de vita de vie. Pe aceste domenii au fost plantate soiuri romanesti: Zghihara de Husi, Feteasca Regala si Feteasca Alba, dar si soiuri frantuzesti: Cabernet Sauvignon si Aligote. Urmeaza ridicarea cramei, a conacului boieresc, a parcului dendrologic. Vinificatorul cramei a fost adus din Franta, Rene Faure, el ocupandu-se de imbinarea si productivitatea soiurilor. Tot el a fost pionierul care a instaurat in Romania sistemul de irigatii prin gravitatie si a impregnat locuitorilor pasiunea pentru vinul nobil. Astazi, vinul de Averesti este apreciat pentru unicitatea sa, aici obtinandu-se de pe o suprafata de 550 ha vinuri seci, acidulate si delicate.

Domeniile Averesti

Zghihara de Husi

Pana la aceasta degustare nu auzisem niciodata de Zghihara. Zghihara de Husi este un soi autohton cultivat doar in aceasta zona, fiind un reprezentant de seama al vinurilor romanesti. E o parte din legenda locului, fiind mai vechi decat localitatea Husi. In imprejurimile orasului Husi locuitorii au adus tinutului renumele de „tara a vinurilor” prin rodul valoros al viilor si vinurile inconfundabile. Materia prima pentru obtinerea acestui vin alb o constituie strugurii albi in ciorchini destul de mari.  Zghihara de Husi este un soi viguros, rezistent la ger, mana, seceta si cu o fertilitate deosebita. Productia variaza intre 16-20 tone/ha, dar potentialul soiului este mult mai mare, aproape dublu. Vinul este alb, subtire, cu aciditate mare si corp lejer, gust usor neutru, tarie alcoolica slaba, iar culoarea sa este verde-galbuie. Fiecare soi de vin are caracteristici distincte si arome si gusturi unice, iar misterul acestuia este legat de impactul asupra sistemului olfactiv si gustativ, ambele concurand la nivelul cavitatii bucale deodata. Este un vin proaspat acrisor cu note delicate de mar verde, para si ceva suav floral care ma duce spre florile de salcam. Fiind un vin monovarietal, proaspat, este destinat consumului rapid si nu este complex astfel incat sa se preteze la invechire. Interesant mi se pare faptul ca din el se pot obtine vinuri spumante, fiind unul dintre primele soiuri folosite in spumantele romanesti. Tot aciditatea crescuta il recomanda si pentru obtinerea distilatelor. Alte denumiri ale Zghiharei ce reflecta identitatea romaneasca: Ghihara, Poama Zosaneasca, Sghigarda Galbena, Zghihara, Zghihara Galbena, Zghihara Verde Batuta.

Zghihara plus Camembert un pairing demn de-un expert

Zgihara se armonizeaza bine cu mancarurile ce contin fructe de mare, peste, branzeturi. Companioana sa branzoasa in aceasta seara a fost Camembert.

Ce este branza Camebert?

Zghihara plus Camembert, un pairing demn de-un expert

Ma uit la albeata unei roti din aceasta branza si ma intreb cum ar fi daca ar avea gustul zapezii. La o prima vedere imi seamana cu un camp acoperit de prima zapada si am impresia ca muscand din ea o sa ma racoresc. De fapt  stratul de mucegai alb are gust dulce, de pamant, de  ciuperci ascunse prin frunzis. Gust de comoara tainuita are si interiorul delicat. Infigi in ea zdravan furculita si pana la gura pactizeaza cu ea intr-o imbratisare.  Egal in frumusete, interiorul de culoarea perlei este neted, moale si atat de bun. Gustul este rotund, de unt caramelizat, iar finisajul placut si catifelat. Contrastul subtil intre interior si exterior ii da echilibru, echilibru al gustului, al texturii, al consistentei. Una fara alta ar fi pierdute, ar constitui poate un peisaj arid, singuratic.

Camemebert este o branza nascuta in Normandia, una din cele mai fertile regiuni ale Frantei. Este fabricata din lapte de vaca pasteurizat si inventia acesteia este atribuita producatoarei de branza Marie Harel, in primii ani ai revolutiei franceze. Branza Camembert si-a castigat un bun renume si l-a extins in afara Normandiei spre sfarsitul secolului al XIX-lea, astfel ca astazi este un monument gastronomic si istoric. O branza buna este „afiné” pana in inima ei. Coaja catifelata albastra are si putin pigment rosu, cat sa dea impresia de un roze pal. Interiorul are o culoare galbuie clara cu un gust delicat sarat si arome fructate ( La aceasta degustare am depistat aroma de mar, dar s-ar putea sa ma influentat vinul care clar duce spre mere verzi).

Pentru a se produce crusta se amesteca in timpul coagularii o cultura de drojdie care incepe sa se raspandeasca si sa se dezvolte. Atunci cand se formeaza cheaguri, branza se taie si se toarna in forme. Se aseaza pe rafturi si apoi se intoarce regulat pentru a se putea dezvolta mucegaiul uniform, dinspre exterior la interior. Maturarea este mai scurta decat la branzeturile tari si in urma ei rezulta crusta desi subtire devine usor ferma, iar mijlocul se inmoaie si devine din ce in ce mai gustos. De arome ce sa mai spun, devin subtile, usoare cu note de unt, alune si ciuperci. Pe scurt, cu timpul devine un personaj cu o personalitate distincta. Se serveste la temperatura camerei, asa ca nu uita s-o scoti din frigider cu cel putin o jumatate de ora inainte de servire.

Zghihara plus Camembert un pairing demn de-un expert

Furnizorul acestei branze minunate este Delaco- Fan branza.ro, unul din cei mai mari jucatori de branzeturi de pe piata romaneasca si parte a grupului Savencia, jucator major la nivel mondial.  Delaco ne sta alaturi de aproape trei ani in degustarile noastre si este constanta branzoasa a pairingurilor. Daca vinurile se schimba la fiecare degustare, ajungand asa cum este aceasta pana in Moldova, branzeturile vin mereu de la sponsorul nostru, Delaco.

Pairingul dintre Zghihara plus Camembert

Camembertul ca si alte branzeturi moi, care au suprafata maturata, merge de minune cu vinurile albe, ba mai mult, Camembert alaturi de Zghihara straluceste. Aromele subtile ale vinului permit punerea in evidenta a aromelor branzei, astfel ca aciditatea vinului se stinge in bogatia cremoasa a branzei. Eu as fi incercat sa vad cum merge cu Camembert si unul din vinurile spumante facute din Zghihara, dar n-am avut asa ceva la degustare.  Cred ca si un cidru de mere ar merge de minune cu Camembert. In cazul in care ai musafiri neanuntati si vrei sa servesti un singur vin alb care sa se asorteze cu starterul de branzeturi cremoase ce se lafaie printre selectia de fructe uscate, nuci, crakers, eu as alege Zgihara.

Zghihara este un vin sec, racoros, usor aomat care se combina usor cu majoritatea branzeturile, dar crema luxurianta a Camembertului prinde viata atunci cand este servit alaturi de acest vin.  Textura neteda, cremoasa si moale a Camembertului il echilibreaza perfect. Daca vrei sa sarbatoresti ceva, atunci as alege la aceleasi branzeturi cremoase un vin spumant din acelasi soi.

Zghihara plus Camembert un pairing demn de-un expert

Aciditate  +  Bogatie = Stralucire

Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine acest pairing castigator – Zghihara plus Camembert.

Concluzia e ca fara experimentare nu ai cum sa determini perechea de branzeturi si vinuri care functioneaza cel mai bine pentru tine. Cateodata nici nu te gandesti ca unele ar merge alaturi de altele si gustand te minunezi cum ceva atat de complementar sau de asemanator se poate potenta atat de mult.

Mai multe amanunte despre celelalte 25 de degustari gasesti in categoria de pe blog dedicata acestui proiect -„Branzeturi cum se cuVin”.

Iti plac asocierile dintre vin si branzeturi? Ce branza, ce vin, ce pairing preferi? Te tenteaza  Zghihara plus Camembert? Dar sa ni te alaturi la astfel de degustari?

17 comentarii la „Zghihara plus Camembert, un pairing demn de-un expert

  1. Cum am citit Zghihara, mi s-a părut că suna cunoscut, abia citind articolul mi-am dat seama că mi se trăgea dea la originea soiului, Moldova mea iubită.
    Mulțumesc pentru așa articol!

  2. Cum am citit Zghihara, mi s-a părut că suna cunoscut, abia citind articolul mi-am dat seama că mi se trăgea dea la originea soiului, Moldova mea iubită.
    Mulțumesc pentru așa articol!

  3. Eu inca nu pot sa imi dau seama care e faza cu combinatia de vin cu cascaval, dar voi sunteti experti si stiti mai bine. Ce e drept, eu nici nu am incercat vreodata vreo astfel de combinatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.