CulinarDegustariIntalniri ASBO

Arta degustarii vinului si Asociatia Bloggerilor Olteni

arta degustarii la Vila Dobrusa

Dupa ce ti-am prezentat primele degustari organizate de noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, si inainte de a-ti arata urmatoarele sase degustari care au urmat, vreau sa-ti dau cateva repere legate de arta degustarii vinului.

 Definitia degustarii vinului

 Degustarea este actul prin care, in conformitate cu anumite reguli si reglementari, se efectueaza analiza senzoriala a vinurilor. Acest lucru poate fi:

  • Comparativ (se analizeaza mai multe vinuri impreuna);
  • Blindly (ascunzandu-se marca sau orice eticheta);
  • Vertical (este un mod fantastic de a experimenta cat de unic este fiecare an in lumea vinului, se realizeaza prin degustarea unui singur soi de vin de la acelasi producator, dar obtinut in ani diferiti);
  • Orizontala ( se compara numai vinurile produse intr-un an anume, dar se schimba producatorul – adica stilul vinificației).

Arta degustarii vinului

Fazele artei degustarii vinului

Arta degustarii vinului are loc in trei faze:

– observarea, folosirea simturilor;
– compararea prin experienta si memorie;
– concluzia.

Vinuri DAVINO

DAVINO DOMAINE CEPTURA BLANC 2018
DAVINO DOMAINE CEPTURA BLANC 2018
DAVINO DOMAINE CEPTURA ROUGE 2016
DAVINO DOMAINE CEPTURA ROUGE 2016
REVELATIO 2019
REVELATIO 2019

Diferentieri

Vinurile difera intre ele prin culoare, textura, calitate, corp, miros si gust, iar cel care-l degusta trebuie sa ia totul in seama pentru a-i stabili gradul de performanta. Atunci cand vei degusta te rog sa-ti pui urmatoarele intrebari legate de:

Culoare

Culoare. Uita-te la culoare inclinand paharul si pe un fundal alb pentru a obtine primele date. Este limpede? Este un vin tanar de-o culoare pala sau maturitatea transpare inca din culoarea sa puternica?

Arta degustarii vinului

Aroma

Aroma. Inhaleaza. Prima impresie este cea mai indicata. A ce miroase? Simti miros de struguri sau un buchet complex? Simti aroma data de butoi sau pe cele ierboase, florale sau fructate?

Gust

Gustul. Acum poti confirma aroma, lasand licoarea sa scalde papilele gustative. Este generos sau slab? Este dur sau proaspat?

Vinuri Petro Vaselo

BENDIS ROSE 2019<br>Petro Vaselo
BENDIS ROSE 2019
Petro Vaselo
ROSE Petro Vaselo
ROSE Petro Vaselo
OVAS 2018<br>Petro Vaselo
OVAS 2018
Petro Vaselo

Persistenta

Persistenta. Dupa inghitire aroma persista sau nu?

Concluzii

Acum poti trage concluzia. Ce zici, nu-i asa ca degustarea este o arta? Ti-a placut experienta? Cat de mult? O vei repeta? Arta degustarii vinului nu este privilegiul catorva: toată lumea are suficiente abilitati senzoriale pentru a efectua analiza gustului unui vin. Este doar o chestiune de timp si de practica. Perseverand, fiecare degustare devine naturala si vei atinge nivele de detaliu care te vor uimi.

Enjoy!

Vinuri Via Viticola

CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2019<br>Via Viticola
CAII DE LA LETEA SAUVIGNON BLANC 2019
Via Viticola
CAII DE LA LETEA EDITIE SPECIALA CABERNET SAUVIGNON FETEASCA NEAGRA 2015
CAII DE LA LETEA EDITIE SPECIALA CABERNET SAUVIGNON FETEASCA NEAGRA 2015
CAII DE LA LETEA ROSE 2019<br>Via Viticola
CAII DE LA LETEA ROSE 2019
Via Viticola

P.S.

Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.

12 comentarii la „Arta degustarii vinului si Asociatia Bloggerilor Olteni

  1. Eu inca n-am ajuns la o degustare de vinuri, dar imi doresc foarte mult. Chiar daca mi-ar placea sa le incerc pe toate, cred ca as opta pentru verticala, mi se pare foarte interesant.

  2. Ai foarte mare dreptate,degustarea este clar o artă și nu toți ne pricepem la asta! Îmi plac foarte mult activitățile voastre, sunteți atât de uniți în tot ceea ce întreprindeți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.