Dupa ce ti-am prezentat primele degustari organizate de noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, si inainte de a-ti arata urmatoarele sase degustari care au urmat, vreau sa-ti dau cateva repere legate de arta degustarii vinului.
Definitia degustarii vinului
Degustarea este actul prin care, in conformitate cu anumite reguli si reglementari, se efectueaza analiza senzoriala a vinurilor. Acest lucru poate fi:
- Comparativ (se analizeaza mai multe vinuri impreuna);
- Blindly (ascunzandu-se marca sau orice eticheta);
- Vertical (este un mod fantastic de a experimenta cat de unic este fiecare an in lumea vinului, se realizeaza prin degustarea unui singur soi de vin de la acelasi producator, dar obtinut in ani diferiti);
- Orizontala ( se compara numai vinurile produse intr-un an anume, dar se schimba producatorul – adica stilul vinificației).
Fazele artei degustarii vinului
Arta degustarii vinului are loc in trei faze:
– observarea, folosirea simturilor;
– compararea prin experienta si memorie;
– concluzia.
Diferentieri
Vinurile difera intre ele prin culoare, textura, calitate, corp, miros si gust, iar cel care-l degusta trebuie sa ia totul in seama pentru a-i stabili gradul de performanta. Atunci cand vei degusta te rog sa-ti pui urmatoarele intrebari legate de:
Culoare
Culoare. Uita-te la culoare inclinand paharul si pe un fundal alb pentru a obtine primele date. Este limpede? Este un vin tanar de-o culoare pala sau maturitatea transpare inca din culoarea sa puternica?
Aroma
Aroma. Inhaleaza. Prima impresie este cea mai indicata. A ce miroase? Simti miros de struguri sau un buchet complex? Simti aroma data de butoi sau pe cele ierboase, florale sau fructate?
Gust
Gustul. Acum poti confirma aroma, lasand licoarea sa scalde papilele gustative. Este generos sau slab? Este dur sau proaspat?
Persistenta
Persistenta. Dupa inghitire aroma persista sau nu?
Concluzii
Acum poti trage concluzia. Ce zici, nu-i asa ca degustarea este o arta? Ti-a placut experienta? Cat de mult? O vei repeta? Arta degustarii vinului nu este privilegiul catorva: toată lumea are suficiente abilitati senzoriale pentru a efectua analiza gustului unui vin. Este doar o chestiune de timp si de practica. Perseverand, fiecare degustare devine naturala si vei atinge nivele de detaliu care te vor uimi.
Enjoy!
P.S.
Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.
15 comentarii la „Arta degustarii vinului si Asociatia Bloggerilor Olteni”
Fara doar si poate, ai putea sa devi un somelier priceput, ai sti ce sa alegi si sa recomanzi clientilor.
Mi-ar plăcea cineva să mă inițieze în această artă.
Eu inca n-am ajuns la o degustare de vinuri, dar imi doresc foarte mult. Chiar daca mi-ar placea sa le incerc pe toate, cred ca as opta pentru verticala, mi se pare foarte interesant.
Ooo, da! Chiar ca degustarea vinului este o arta!
Eu una, nu o stapanesc deloc. 😀
De acord, degustarea e o arta, nu oricine poate sa o faca.
Ai foarte mare dreptate,degustarea este clar o artă și nu toți ne pricepem la asta! Îmi plac foarte mult activitățile voastre, sunteți atât de uniți în tot ceea ce întreprindeți!
E o arta pe care inca nu o stapanesc. Totusi, nu refuz un roze bun.
Este o arta foarte frumoasa pe care mi-ar placea sa o invat.
Cred ca o sa specializezi in acest domeniu…
Sa stii ca asta este o arta. Am participat la o degustare de vin si nu pot sa zic ca am invatat mare lucru
Intr-adevar, degustearea vinului este o arta. Oare or fi si femei somelier?