Daca pana acum te intrebai doar care-i diferenta intre diverse tipuri de bauturi spirtoase: brandy, coniac, vinars, grappa, armagnac, eu vin sa-ti mai pun o intrebare: Ce inseamna VS, VSOP, XO? De la ce sunt acronimele, ca sa nu zic vin? Pentru a intelege mai bine, am pornit de la familia Brancoveanu, ramura a lui Alexandrion Grup, iar cei trei membri au fix aceste nume.
Cuprins
Ce inseamna VS, VSOP, XO ?
Aceste acronime- VS, VSOP, XO- sunt folosite de obicei pentru a clasifica diferitele clase de coniac în funcție de anii de învechire în butoaie de stejar. La nivel mondial există un sistem creat de Maurice Hennessy în 1865. Termenul de coniac este unic în lume și este delimitat legal, cu toate acestea VS, VSOP, XO se refera și la varsta si calitatea altor distilate, ba chiar și a trabucurilor. In 1983, la cererea BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac), guvernul francez a elaborat niste regulamente care reglementează termenii utilizati pentru a descrie calitatea coniacului, iar aceste noi denumiri trebuie incluse in mod obligatoriu pe eticheta. Coniacul provine dintr -o regiune franceză căreia îi datorează numele. Pentru a fi considerat ca atare, soiurile de struguri -pe lângă regulile și reglementările de producție la care sunt supuse precum dubla distilare în alambicuri de cupru- trebuie să fi crescut într-unul din cele șase teritorii ale regiunii Cognac: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois sau Bois Ordinaires. În Cognac se află cei mai mari și mai cunoscuți producători de distilat, printre care unii se remarcă prin popularitate precum Hennessy, Martell, Camus, Remy Martin, Courvoisier. Denumirea sa se referă la o denumire de origine înregistrată și protejată de aceeași țară, prin urmare orice derivat de vin care nu provine din acea regiune poate folosi acest termen.
Ca sa nu ne complicam, precizez ca voi vorbi despre vinars si de noul mod in care obisnuitele stele: trei, cinci, sapte, corespunzatoare anilor minimi de maturare in butoaie de stejar, s-au transformat in VS, VSOP, XO. Fiecare din ele corespunde unei perioade de timp in care acesta a fost maturat in butoaie de stejar. Distilarea se realizează în două etape, ceea ce permite păstrarea esenței vinului și extragerea celor mai fine elemente ale acestuia.
Un aspect foarte important în viața distilatului este timpul. Acest element modulează această băutură în așa fel încât o poate îmbunătăți dramatic. Cu toate acestea, învechirea distilatului nu este influențată doar de timp; ci este și functie de recipientul in care se odihneste, astfel maturarea sa va fi mai rapida sau mai lenta. Procesul de învechire constă în introducerea distilatului în butoaie de lemn ai căror pori lasă oxigenului să treacă foarte puțin, pentru a-l îmbuteli ulterior și a-l lăsa să se odihnească în acest fel.
Ambii termeni coniac și vinars se referă la băuturi spirtoase din vin care se obțin după o dublă distilare, dar principala diferență este locul lor de producție. Se poate spune că Brâncoveanu este un coniac românesc? Nu, denumirea de coniac este protejată și termenul corect pentru licorile Brâncoveanu este vinars.
Aceasta colectie de vinarsuri Brancoveanu a fost creata pentru a onora cei 25 de ani de pace din Tara Romaneasca, din timpul domniei voievodului Constantin Brancoveanu 1688 -1714. In aceasta perioada Tara Romaneasca s-a bucurat de o dezvoltare considerabila cultural-artistica si economica, o puternica inflorire a educatiei, aparatul statal a fost modernizat, sistemul fiscal a fost reformat, astfel ca domnia sa a fost caracterizata de prosperitate. Pentru faptele sale este proslavit ca sfant pe data de 16 august.
Gama de vinarsuri Brâncoveanu onorează valorile de bază ale poporului român și pe cele ale acestui conducător, simbolizând atât cultura cât și istoria poporului român. Vinarsurile Brâncoveanu sunt considerate un ambasador de frunte al gamei vinars. Ele sunt produse dupa o reteta traditionala din soiurile de vinuri romanesti: Zghihara, Cramposie si Iordana.
Pe membrii familiei Brancoveanu, i-a lasat Mosul sub brad, de Craciun si primul lucru a fost sa le caut stelele, dar ia-le de unde nu-s. In schimb, denumirile inscriptionate pe eticheta erau completate prin adaugarea de litere. Dupa modul cum se prezentau sticlele ghiceai usor care este pretuirea lor materiala si deci si vechimea lichidului din interior, dar de ce sa fiu confuza si sa nu stii exact „traducerea” acronimelor?
Stii ca vinars este denumirea unei bauturi alcoolice romanesti distilata si invechita in butoaie de stejar? De fapt, ea este originara din Transilvania, ca derivat din germanul Weinbrand dupa un calc si este un cuvant compus din vin si ars (distilat). Cum am rude la Bistrita am gustat si varianta jinars – distilat din mere amestecat cu zahar ars si chimen, dar acesta nu are nimic de-a face cu invechirea pentru ca se gată repede.
VS inseamna Very Special sau ✯✯✯
VS inseamna Very Special sau ✯✯✯ si apartine distilatelor mai vechi de trei ani;
VSOP – Very Superior Old Pale sau ✯✯✯ ✯✯
VSOP – Very Superior Old Pale sau ✯✯✯ ✯✯apartine distilatelor invechite minim cinci ani. Originea expresiei VSOP se datorează unei ordonante datand din 1817, mai precis 14 octombrie 1817, a Curții Regale Britanice. Prin ea se solicita „Cognac Pale”, adica un coniac neindulcit sau colorat cu zahar sau caramel pentru a oferi satisfacție prințului regent și viitorului rege George al IV-lea al Angliei, care i-a cerut lui Hennessy un coniac excelent, îmbătrânit. Se pare ca in acele vremuri acest obicei de a îndulci distilatele era ceva uzual.
VSOP poate fi tradus ca produs vechi foarte special .
XO – Extra Old sau ✯✯✯ ✯✯✯✯✯
XO – Extra Old sau ✯✯✯ ✯✯✯✯✯ apartine distilatelor cu vechime de invechire mai mare de sapte ani. Expresia XO a fost folosita prima data in 1870.
Cu toate acestea multe astfel de distilate au varsta medie mai mare decat minimul admis, asa ca uita-te pe ceea ce scrie pe eticheta. Astfel am vazut XO de peste douazeci de ani sau chiar mai mult. Exista cazuri in care se amesteca diferite cantitati de varste diferite, dar amestecul se comercializeaza sub denumirea varstei celui mai tanar component. Cheia pentru aceste licori se afla in interiorul butoaielor, in timpul procesului de maturare. Conditiile de mediu joaca un rol de asemenea important: umiditatea, lumina, fluxul de aer si modul in care sunt asezate butoaiele. Contactul dintre stejar si licoare confera pe langa o culoare frumoasa si un buchet si anumite note. Despre cum interactioneaza lemnul de stejar cu taninul sau cum se decide cand lichidul este gata de a fi consumat, sunt lucruri pe care numai un expert le-ar putea spune si in acest subiect nu ma bag, pentru ca ma depaseste.
Bun, acum o sa ma intrebi ce au francezii cu denumirile englezesti? Motivul pentru care acronimele sunt in limba engleza este ca primii importatori au vorbit engleza. Stiu ca pare usor confuz si asta desi inca nu ai gustat nimic, dar aceste denumiri sunt date pentru a diferentia produsele.
O sa ma intrebi ce gust au fiecare din membrii familiei Brancoveanu, care le este finisajul, daca sunt imblanzite sau nu, catifelarea sau agresivitatea simtita pe mugurii gustativi sau prin simtul olfactiv. Ca in cazul tinerilor chiar daca are culoarea tipica, VS trebuie imblanzit, e un pic agresiv la gust si aroma, dar mie-mi place siimplu cat si in mixaje. VSOP are un atac moale, rotund, cu un finisaj lung si distinctiv, iar cu cresterea in varsta buchetul e din ce in ce mai dulce, ajungand la XO care are un buchet profund, curat si elegant, un finisaj amplu si lung langa o culoare de chihlimbariu intunecat.
Coniacul evocă adesea imaginea unui domn în vârstă care stă pe un fotoliu în timp ce învârte băutura într-un pahar sferic joasă, fix ca în reclama la Brancoveanu. Cu toate acestea, se recomandă să fie băut într-un pahar mic de forma unei lalele . Se pare că astfel aroma eliberată de căldura mâinii pe pahar este mai fină. Paharele mari fac ca aromele sa se evapore mai repede. Coniacul poate fi luat ca aperitiv sau ca digestiv. Cunoscătorii recomandă să-l adulmeci pentru a-i aprecia aromele, apoi să învârți paharul și să adulmeci din nou și, în final, să-l deguști cu vârful limbii înainte de a-l bea.
In final, noi, consumatorii, selectam ce ni se potriveste mai bine in materie de gust si arome. Daca vrei sa citesti despre alte bauturi, te invit in categoria de pe blog destinata degustarilor.
Enjoy!
27 de comentarii la „Ce inseamna VS, VSOP, XO? O scurta lectie”
Multumim pentru info, am fost curioasa si am cautat mai de mult 🙂
Multumim pentru informatii. Nu stiam aceste lucruri.
Hm , ms de informatie , acum stiu ce fel de vin sa caut 🙂
habar nu aveam ce inseamna! asa ca iti multumesc, uite ca inveti ceva nou in fiecare zi
Din dorinta de a alege un prosecco bun, am invatat si noi diferenta din DOC si DOGC.
Habar nu aveam despre aceste lucruri. Nu stiu cat ma vor ajuta pe mine personal, dar voi da indicatii altora care sunt in cautare de bauturi.
daca ma intreba cineva habar nu aveam
Nu prea mă pricep eu la așa ceva! Mi-a făcut, însă, plăcere să aflu de la tine atâtea lucruri noi! Multumesc!
Haha, habar nu aveam de aceste prescurtari, dar in apararea mea, nici nu prea beau. Xo stiam ca inseamna pupici si imbratisari :))
OMG! cand am citit XO m-am gandit la pupic si imbratisare, prescurtarea din social media! :))) Cam atat de tare ma pricep! :)))
La titlu deja ma pierdusei. :))) Credeam ca e vreun limbaj de programare, ceva. :)))
Am învățat lucruri noi din articolul tău. Chiar nu știam aceste detalii
Nu sunt eu mare fan vinars, sotul meu e mai degraba a whiskey cowboy, asa ca la noi cognac-ul sta la loc de cinste in bar si il servim cui doreste sa ne treaca pragul. Avem pe stoc unul de la Zaraza, nu as sti sa ma pronunt referitor la calitatea lui dar cu siguranta data viitoare voi alege conform indicatiilor tale, macar acum voi sti ce inseamna 😉
Chiar nu stiam de la ce vin numele. Multumesc pentru articol. Mai am o sticla de V.S.O.P. si cand o voi bea imi voi aminti de articolul tau si de ce o cheama asa.
Cred ca ar trebui sa ne intalnim sa le bem, eu mai am doua :))
Prima data cand am citit titlul m-am gandit ca e ceva legat de informatica :)), nu stiam de fapt ca e vorba despre vinuri. Multumesc pentru info.
Hmm…interesant articol si plin de informatii noi! Multumesc!
Sotul este curios de astfel de detalii, deci o sa ii povestesc.
Uite ca invat si ceva nou dis de dimineata. 🙂
Nu știam aceste informații. Mulțumim.
Super articol! Acum stiu ce inseamna VS, VSOP si XO 😀
Coniac cu gheata?!?!?!?! Blasfemie
Ai dreptate, niciodata nu se bea coniacul, vinarsul cu gheata. Caldura mainii ii da viata, iar gheata i-o ia.
Habar nu avut pana acum, mulțumesc de lecție și mai așteptăm de la tine și alte lecții interesante
Excelent articol, felicitări, Am avut plăcerea să gust multe feluri de Cognac, dar am rămas la Armagnac…
Ce m-a surprins este faptul că, dintre cele 23 de comentarii, doar două sunt semnate de bărbați! Chiar așa s-a schimbat lumea la voi?
E posibil ca publicul meu sa fie alcatuit preponderent din femei sau poate barbatii prefera direct actiunea si nu se obosesc sa lase comentarii.
de fapt despre coniac