Insetati dupa drumul lung si bantuiti de arsita ce se prelingea pe dealuri pana la noi, chiar daca vantul infoia rochiile si coafurile fetelor, am gustat din vinul racoros oferit de amfitrioana. Aceasta ne-a prezentat podgoria, crama boutique, salonul cu 25 de locuri pentru degustari, pensiunea cu o capacitate de 11 locuri si ne-a incantat cu povesti despre turismul viticol pe care-l practica aici, degustarile, evenimentele deosebite si bucataria locului. Dupa ce am admirat privelistea panoramica a randurilor de vita ce se pierdeau in zare pana in apele Oltului, am propus amfitrioanei sa organizam impreuna, in Craiova, o degustare de branza si vin.
In organizarea evenimentului am mers tot pe stilul rustic prezent pe Domeniul Dragasi, asa ca am ales in Craiova terasa Vintage la Pasaj.

Fiind un spirit salbatic, neimblanzit, cu o alura racoritoare, sec, cu un nivel ridicat de aciditate, o caracteristica luminoasa si o cantitate mica de zahar, a fost o idee creativa asocierea sa cu branza proaspata de oaie produsa de SC Five Continent in localitatea Horezu din Valcea. Vazusem in Spania o varianta a aceastei branze sub eticheta Tierra De Valcea – fermented sheep cheese, dar varianta obtinuta dupa 6 sau 12 luni de maturare. M-am mirat atunci sa o descopar pe rafturile magazinelor spaniole si de curiozitate m-am invartit pe langa ea sa vad ce impact creeaza in cumparatorii spanioli. Pot sa spun ca in cinci minute am vazut patru persoane care au pus acea branza in cos, iar una dintre ele a luat patru bucati, semn ca era pe deplin indragostit de ea. La fel pe semne ca au fost si actionarii spanioli, cei care au cumparat fabrica de la Horezu in urma cu patru ani.

Branza pentru degustarea noastra a avut aceleasi caracteristici decat ca era proaspata, avea doar patru zile, dar se distingea prin potential. I-am apreciat mirosul, textura, am rupt cu mana o bucata si aceasta s-a desprins de-a lungul liniilor naturale. As vrea sa spun ca avea gust de nuca, dar aceasta descriere este prea des folosita incat parca s-a golit de sens si in locul ei as spune ca era versatila, volubila, cu un gust dulceag si o aroma usor picanta, sesizabila abia la finalul degustarii.
Dupa ce am gustat prima bucatica nu m-am mirat de ce in 2015 a castigat premiul Highly Commended Award la International Cheese Award Nantwich, era delicioasa si mierea cu care era stropita ii accentua caracterul.

Imprietenirea celor doi valceni: Sauvignon Blanc, Pelerin si branza de Horezu proaspata a iesit atat de bine incat sa lesini de placere in timp ce inghiti. Sper ca voi sa nu lesinati de pofta citind ceea ce am scris.
Senzatia creata de acest cuplu alcatuit din branza si vin as traduce-o prin:
Sper ca veti gasi aceste randuri interesante cat sa porniti la randul vostru cu pietate, ca pelerini, intr-o calatorie initiatica, memorabila, pe drumul intre branza si vin.

16 comentarii la „Pelerin pe drumul dintre branza si vin”
Gusturi fine… Mmm…
Ce interesant, nici nu-mi pot imagina ce senzatii ati trait.
Recent am terminat o carte despre vinuri, podgorii și vita de vie, am inteles mai bine cultura vinului.
Ce carte? Ma intereseaza subiectul si tot caut documente despre modul de obtinere al vinurilor nobile.
Branza, vin din struguri nobili… despre ce vorbesti tu aici? 🙂 Am inghitit in sec. :))
Mi-ar placea sa vizitez si eu o podgorie dar cine stie cand o deveni visul asta realitate.
Nu stiu din ce zona a tarii provi, dar oriunde ai sta trebuie sa fie in apropiere o podgorie.
Viata ta este o aventura nu-i asa? Iti citesc cu drag relatarile din concedii, urmand cu ochii imaginari drumul pe care ai mers tu!
cand povestesti de branza si vin, parca imi faci o pofta nebuna!
Experiente foarte interesante si informative ai trait/ Super mi-ar placea si mie o astfel de experienta
un super pelerinaj, cred ca l-ar repeta de cateva ori :))
Și bloggerii ieșeni au fost în weekend la crama Gramma din apropierea Iașului și ne-am delectat tot cu brânză, vin și struguri proaspăt culeși din vie. Îmi plac foarte mult activitățile acestea și mă bucur când văd că se fac în toată țara.
Noi, bloggerii olteni am facut luna trecuta o degustare stil mariaj, unde mirii au venit de la crama Budureasca si miresele de la compania #fanbranza Delaco. Astazi am postat articolul.
Ma cam apuca foamea. Si pofta! 😀
Alta degustare! Cred ca ma mut la Craiova sa te insotesc!
Am avut onoarea sa pretrec si eu cateva zile la Dragasani si mi-a placut mult,este o zona a viei si vinului!