Pelerin pe drumul intre branza si vin

Pelerin pe drumul intre branza si vin

  La Dragasani drumurile se aduna pe langa randurile de vie si apoi se despart pentru a se aduna iar. Draga Sani, mai adu-ne o carafa cu vin! asa spuneau inainte de anul 1500 pelerinii adunati la rascrucile din zona, dornici sa se racoreasca cu un pahar de vin nobil. 
 Astazi pe colinele Dragasanilor rascrucile de drum provoaca momente de reflexie, incotro ti se indreapta privirea vezi numai podgorii.

Pelerin pe drumul intre branza si vin  Aici se cultiva numai soiuri de vita nobila si de Rusalii drumul ne-a dus pe cativa bloggeri olteni pana la Domeniul Dragasi.
  Insetati dupa drumul lung si bantuiti de arsita ce se prelingea pe dealuri pana la noi, chiar daca vantul infoia rochiile si coafurile fetelor, am gustat din vinul racoros oferit de amfitrioana.      Aceasta ne-a prezentat podgoria, crama boutique, salonul cu 25 de locuri pentru degustari, pensiunea cu o capacitate de 11 locuri si ne-a incantat cu povesti despre turismul viticol pe care-l practica aici, degustarile, evenimentele deosebite si bucataria locului, asa ca dupa ce am admirat privelistea panoramica a randurilor de vita ce se pierdeau in zare pana in apele Oltului, am propus sa organizam impreuna, in Craiova, o degustare.

Domeniul Dragasi

  In organizarea evenimentului am mers tot pe stilul rustic prezent pe Domeniul Dragasi, asa ca am ales in Craiova terasa Vintage la Pasaj

   Pentru a completa peisajul gastronomic am contrabalansat prospetimea vinului de Dragasi tot cu o branza a locului, de Horezu. Am mers pe principiul- daca cresc impreuna sunt susceptibile sa mearga foarte bine impreuna. Poate o sa spui ca ideea unei imperecheri regionale este un sablon, dar de fapt ajuta foarte bine la ceea ce se intampla la nivel structural. Dupa cum am presupus la finalul degustarii toata lumea a conchis ca imperecherile facute nu  mereu au fost perfecte, dar sigur au fost delicioase.
Degustare de branza si vin Tehnic vorbind am parcurs pe rand urmatorii pasi:
1. Am luat o muscatura de branza pe care am mestecat-o usor,
2. Am sorbit o gura de vin avand inca branza in gura,
3. Am asteptat ca magia sa se intample.
  O “imperechere perfecta” are loc atunci cand ambele produse alimentare produc o sinergie. Imperecherile perfecte sunt rare, dar asta nu trebuie sa ne descurajeze, mereu trebuie cautata perfectiunea.
  Pentru ca nu exista standarde in gust, va pot spune doar imperecherea care mi-a impresionat papilele gustative si anume cea de-a doua: Sauvignon Blanc – Pelerin – Branza fermentata de Horezu proaspata si miere.
Imperecheri regionale de branza si vin Sauvignon Blanc este un vin alb, usor diferit de alte vinuri albe datorita aromelor sale verzi, de erbacee. Printre elementele fundamentale ale gustului sau am surprins un amestec de aroma de mar verde, iarba si tei inflorit, langa mine altcineva a gasit arome de piersic inflorit. Consider ca aceste arome provenite din compusi aromatici, pirazine, sunt de fapt secretul gustului acestui Sauvignon Blanc.
  Fiind un spirit salbatic, neimblanzit, cu o alura racoritoare, sec, cu un nivel ridicat de aciditate, o caracteristica luminoasa si o cantitate mica de zahar, a fost o idee creativa asocierea sa cu branza proaspata de oaie produsa de SC Five Continent in localitatea Horezu din Valcea. Vazusem in Spania o varianta a aceastei branze sub eticheta Tierra De Valcea – fermented sheep cheese, dar varianta obtinuta dupa 6 sau 12 luni de maturare. M-am mirat atunci sa o descopar pe rafturile magazinelor spaniole si de curiozitate m-am invartit pe langa ea sa vad ce impact creeaza in cumparatorii spanioli. Pot sa spun ca in cinci minute am vazut patru persoane care au pus acea branza in cos, iar una dintre ele a luat patru bucati, semn ca era pe deplin indragostit de ea. La fel pe semne ca au fost si actionarii spanioli, cei care au cumparat fabrica de la Horezu in urma cu patru ani.
Bucurie, veselie si degustatori  Pentru mine a fost o mandrie faptul ca o branza autohtona nu numai ca se gasea in galantarele straine, dar mai era si apreciata.
  Branza pentru degustarea noastra a avut aceleasi caracteristici decat ca era proaspata, avea doar patru zile, dar se distingea prin potential. I-am apreciat mirosul, textura, am rupt cu mana o bucata si aceasta s-a desprins de-a lungul liniilor naturale. As vrea sa spun ca avea gust de nuca, dar aceasta descriere este prea des folosita incat parca s-a golit de sens si in locul ei as spune ca era versatila, volubila, cu un gust dulceag si o aroma usor picanta, sesizabila abia la finalul degustarii. 
 Dupa ce am gustat prima bucatica nu m-am mirat de ce in 2015 a castigat premiul Highly Commended Award la International Cheese Award Nantwich, era delicioasa si mierea cu care era stropita ii accentua caracterul.

Degustarea de branza si vin de la Vintage la Pasaj
 
  Imprietenirea celor doi valceni: Sauvignon Blanc, Pelerin si branza de Horezu proaspata a iesit atat de bine incat sa lesini de placere in timp ce inghiti si sper ca voi sa nu lesinati de pofta citind ceea ce am scris.
Senzatia creata de acest cuplu as traduce-o prin:

Pietate (Sauvignon Blanc)- Identitate (Branza de Horezu)- Memorie ( asocierea celor doua)

  Sper ca veti gasi aceste randuri interesante cat sa porniti la randul vostru cu pietate, ca pelerini, intr-o calatorie initiatica, memorabila, pe drumul intre branza si vin.

14 comentarii

  1. Recent am terminat o carte despre vinuri, podgorii și vita de vie, am inteles mai bine cultura vinului.

    1. Author

      Ce carte? Ma intereseaza subiectul si tot caut documente despre modul de obtinere al vinurilor nobile.

  2. Branza, vin din struguri nobili… despre ce vorbesti tu aici? 🙂 Am inghitit in sec. :))
    Mi-ar placea sa vizitez si eu o podgorie dar cine stie cand o deveni visul asta realitate.

    1. Author

      Nu stiu din ce zona a tarii provi, dar oriunde ai sta trebuie sa fie in apropiere o podgorie.

  3. Viata ta este o aventura nu-i asa? Iti citesc cu drag relatarile din concedii, urmand cu ochii imaginari drumul pe care ai mers tu!

  4. Și bloggerii ieșeni au fost în weekend la crama Gramma din apropierea Iașului și ne-am delectat tot cu brânză, vin și struguri proaspăt culeși din vie. Îmi plac foarte mult activitățile acestea și mă bucur când văd că se fac în toată țara.

    1. Author

      Noi, bloggerii olteni am facut luna trecuta o degustare stil mariaj, unde mirii au venit de la crama Budureasca si miresele de la compania #fanbranza Delaco. Astazi am postat articolul.

Lasă un răspuns