La ultima degustare de vin si branza organizata de catre ASBO, ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro, am fost scufundati intr-o minunata atmosfera de la belle epoque, cea a restaurantului hotelului 5 Continents. Am pasit din rumoarea si agitatia unui oras strabatur de canicula intr-o alta epoca, a amintirii unui timp in care se traia frumos, o epoca amintind de excesele aristocratiei, o epoca de exuberanta culturala, a artei si arhitecturii. Decorul restaurantului si hotelului detine inca romantismul de fin de siècle si a constituit un cadru minunat, chiar daca usor nostalgic, pentru noile asocieri culinare ale serii, vinurile Cramei Avincis si branzeturile Delaco:
- Cramposie Selectionata 2017 – Brie – Ile de France
- Feteasca Regala 2016 – Havarti Delaco D’Exceptie
- Avincis Rose 2017 – Emmentaler Delaco
- Merlot + Cabernet Sauvignon 2015 – Grana Padano Delaco D’Exceptie
Cuprins
Hotel si restaurant 5 Continents Craiova
Poate o sa ti se para ciudat ca voi insista asupra locatiei, dar n-am mai intalnit aceasta atmosfera de fin de siècle la vreun hotel din Craiova. Chiar si in capitala nu cred ca s-au mai pastrat multe astfel de case, iar ca sa-ti faci o idee, iti pot sugera ca este un fel de copil al hotelui Grand Continental din Bucuresti. Imagineaza-ti o atmosfera calda, un decor elegant ca niste bijuterii, chiar usor opulent, elemente speciale si unice in Craiova cum ar fi un tavan pictat in stil maur ce contine casete cu versete din Coran sau un vitraliu conservat aproape perfect ce acoperea sala de primire, scari de marmura, podelele si usile de lemn masiv, oglinzi venetiene, picturi in stil romantic, amestecul subtil de culori si resaturi, un fel de mic paradis. Mergand pe holurile hotelului esti constient de cat de discreta si de relaxanta este atmosfera generala. Maretia incaperilor, mobilierul ales pentru a se incadra in peisaj, terasa interioara plina de soare, schemele de culori pastelate, racoarea camerelor de lux sau standard au fost fascinante dupa micul oras din afara lor. Nu cred ca a fost un proiect usor sa renovezi o astfel de casa, ba chiar cred ca a fost destul de ambitioasa dorinta, dar in final rezultatul cred ca a depasit asteptarile.
Această prezentare necesită JavaScript.
Pairingul perfect – Cramposie Selectionata si Brie
Printre atata frumusete si bun gust am avut pe mese asocieri culinare de vinuri din crama Avincis si branzeturi Delaco. A fost greu sa aleg pairingul perfect, dar dintre cele patru, unul a stralucit prin culoare, arome, gust, si anume Cramposie Selectionata 2017 – Brie – Ile de France.
Această prezentare necesită JavaScript.
Cramposie selectionata
Cramposia este un soi vechi romanesc, care a supravietuit atacului filoxeric, dar ceea ce am baut noi astazi, nu este soiul de pe vremea dacilor, ci rezultatul unei selectionari prin fertilizarea directa intre soiul Cramposie si soiul Iordan. Cramposia este un soi steril, soi cu flori functional femele, asa ca suferea de meiere si nu se putea poleniza. Atunci cand se planta se punea un rand de Cramposie, unul de Iordan sau de Braghina. Pentru a realiza o productie de struguri era necesara prezenta unor butuci polenizatori din soiuri cu flori hermafrodite si care sa aiba inflorire simultana. Aceasta polenizare alogama era obligatorie pana cand in 1972, la Statiunea Didactica de la Dragasani, s-a format prin fertilizare directa un nou soi numit Cramposie selectionata.
Plantatia de Cramposie selectionata de la Vila Dobrusa are fix 45 de ani, datand chiar de atunci cand a fost omologat soiul. Acest strugure are o forma cilindro-conica si se coace dupa sapte perioade de cate doua saptamani, ce incep de la sfarsitul lunii iulie pana in luna septembrie. S-a creat in timpul comunismului dorindu-se sa fie un soi cu productie marea, dar cu timpul si-au dat seama ca are posibilitate mare de a ajunge la nivel alcoolic de 13 grade datorita faptului ca atinge 220 mg/l de zahar si in plus are o aciditate buna, astfel ca se preteaza bine la formarea de vinuri spumante.
Parcela de Cramposie de pe Domeniul Vila Dobrusa are doar 2 ha si productia este destul de scazuta, daca initial s-a pornit de la una de 20 de tone, acum ea se opreste la 8-12 tone. Se practica culesul in verde, 40% din struguri se iau de pe ciorchine, deoarece se cauta calitatea si obtinerea de vinuri foarte bune, astfel ca se fac sacrificii la cantitate. Oricum pe masura ce trec anii o vie produce din ce in ce mai putin, dar la o calitate mai buna.
Nasul este undeva la nivel mediu, mirosindu-l am simtit arome de flori cu nuante odorante de salcam, tei si fructe verzi. Unii meseni au gasit o nota usoara de mere verzi, amestecata cu pere coapte. Are un post gust destul de mediu gandindu-ma la cat timp am simtit in gat buchetul de fructe. Nu te lua dupa aprecierea mea, este destul de subiectiva, incearca-l, mai ales ca se preteaza la diferite asocieri culinare.
Asocieri culinare
Cea mai simpla asociere culinara este cea de vin cu branza, dar nu oricare vin sau oricare branza, ci cele a caror suma urca din punct organoleptic decat cea a fiecareia luata in parte. Asocierea Cramposie Selectionata 2017 – Brie – Ile de France, este una de tip lovitura de siguranta, nu ai cum sa ratezi cu ea. Aciditatea vinului ajuta branza sa se exprime, iar branza prin continutul ridicat de grasime netezeste asperitatea lui, partea ascutita a aciditatii. Impreuna, vinul rece si branza la temperatura camerei dau o senzatie minunata de catifelare pe cerul gurii si nu am putut cum sa nu zic acestei asocieri- Mai vreau!
Brie – Ile de France
Brie – Ile de France, este una din branzeturile pe care francezii o servesc traditional la sampanie pe langa Camembert. Numele face aluzie la un mic orasel din apropierea Ile de France in regiunea Champagne. Faima sa de rege al branzeturilor franceze pleaca din anul 1814, cand a fost branza aleasa ca fiind cea mai buna la o cina organizata de Talleyrand la Congresul de la Viena. Fiecare dintre cei 30 de ambasadori intr-o pauza de la modul de divizarea natiunilor au participat la un turneu al branzeturilor, propunandu-si favorita. Castereagh din Anglia a propus pe Stilton, Aldini a vorbit in favoarea Stracchino din Milano, Zeltner pe Gruyère in mod firesc, ministrul olandez, Baron de Falck pe Limburg, iar Talleyrand a adus la masa Brie. Dupa un scurt vot, conferinta a decretat alt rege, Brie, le roi des sousages ( regele branzeturilor).
Diferente intre Brie si Camembert
- Brie contine 60% grasime, Camembert doar 45%;
- interiorul branzei Brie este alb-galbui, Camembertul are o culoare mult mai galbuie;
- Branza Brie are o aroma usoara de unt, mucegai, amoniac, iar Camembert are o aroma usor fructata, fara amoniac.
Branza Brie este asadar o branza traditionala franceza, facuta din lapte de vaca crud si clasificata ca o branza moale. Alte referinte ale ei parvin din vremea lui Carol cel Mare, in jurul anilor 770. Pentru a face un kilogram de branza se folosesc 8 litri de lapte, ce se lasa sa fermenteze intr-o cuva in jur de 16 ore. Apoi branza este formata manual cu ajutorul unui instrument -lopata brie. Acest proces se incheie cu maturarea sarata ce consta in aproximativ opt saptamani.
Este o branza moale, cu coaja subtire alba, usor mucegaita, catifelata si are forma unei roti. Coaja este comestibila, este formata din mucegai de tipul Candida Penicilium, are o aroma usoara si subtila de mucegai si ciuperci, iar cateodata se percep si note de nuca. Am vazut ca unii ii intensifica aromele si gustul prin adaugarea de trufe, acea branza trebuie sa aiba un gust mirific. Pasta din interior are o culoare galbuie, de fildes si textura sa este cremoasa, iar gustul aduce a amoniac. Denumirea sa este protejata de doar 40 de ani. Braza Brie poate fi consumata ca aperitiv, ca desert, singura sau in asocieri culinare diverse. Eu o prefer cu paine prajita sau usor topita pe bucatele de carne, dar pe internet am vazut o gramada de retete care o folosesc.
Dupa atatea asocieri culinare a venit timpul sa definesc perechea castigatoare:
Selectionat + Traditie = Catifelare
P.S. Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.
17 comentarii la „Asocieri culinare in atmosfera de fin de siècle”
Frumoasă experiență! Mi-am dorit și propus și eu să ajung la cel de la Drăgășani dar nu a fost să fie. Relatarea ta m-a purtat cu gândul la vremuri de belle epoque, la vinuri fine, brânzeturi alese… Asocieri, asocieri, o lalala…
Ce delicios trebuie sa fie. Cred ca prin asocierile acestea descoperi o multime de gusturi savuroase.
locatia este absolut superba,de preparate ce sa mai vorbesc,parca imi vine s aplang ca sunt asa departe,as fi putut ajunge si eu sa ma bucur!
Ma dai gata cu toate degustarile astea, imi place vinul bun dar urasc branza, stiu ca se asociaza, doar ca mie nu mi place asocierea asta.
Eu nu sunt bautoare de vin, dar de fiecare data cand vad la tine un asemenea articol, mi se face pofta! 😀
ai dreptate,locatia e foarte interesanta. nu stiam ca cei de la delaco au atatea sortimente de branza!
Sunt atât de multe evenimente frumoase la care participi, bravo! Locația este minunată, de preparate ce să mai spun…îmi pare rău că nu am fost și eu 🙂
Spre rusinea mea, nu am mancat niciodata brie, ori am mancat si nu stiu.
Pare super delicioasa, iar vinurile? Relaxante!
Sper sa invatam si noi, romanii, să consumam mai des vinuri.
Sunt absolut delicioase aceste combinatii. Am avut si eu ocazia sa incerc o degustare de acest gen
Frumos! Noi la Cramele de la Milestii Mici am avut o degustare…insa nu cu branzeturi ci cu carte crud-uscata!
O incantare pentru papilele gustative trebuie sa fi fost. Mi-ar placea sa particip la o degustare de-a voastra.
Nu vrei sa stii cat de mult te invidiez pentru toate participarile tale la astfel de evenimente interesante. Mi-ar fi placut sa stau pe un fotoliu si sa savurez un pahar de vin stand la taclale cu voi.