#13 ani Craiova Blog Meet

Lumea vinului este un univers în continuă evoluție. În fiecare an, cramele ne captivează cu creațiile lor, iar alegerea unor vinuri pentru a celebra cei 13 ani de Craiova Blog Meet a fost grea. Trebuiau alese niște vinuri grozave care să nu se remarce doar prin calitate, ci și prin capacitatea de a surprinde pentru că lumea vinului este un univers de nuanțe și arome care trebuie sa ne trezească simțurile, deschizând ușile către noi emoții și perspective. In final, au fost alese să ne entuziasmeze și să ne conducă să explorăm mai mult, dincolo de obiceiurile și certitudinile noastre, vinurile de la Domeniile Vinju Mare  Colegii mei din blogosfera olteneasca sunt relativ familiarizați cu crama, deoarece chiar au vizitat-o în toamnă. Eu am lipsit motivat. 

Evenimentul a avut loc la Casa Romanescu, fosta Casa a Universitarilor, un monument de arhitectura de interes național a municipiului nostru, vechea casă a familiei lui Nicolae Romanescu, primarul  de elită al Craiovei dintre anii 1898- 1929. De personalitatea acestui primar se leagă modernizarea şi dezvoltarea oraşului Craiova, așa că era de așteptat ca și rezidenșa boierească să-i ilustreze mentalitatea, concepțiile, stilul de viață. Mai multe despre casa construită de către arhitectul Berindey și antreprenorul Rochovsky între  anii 1833 -1903 găsești în articolul  4 istorii care merită trăite și celebrate 

Pe scurt, casa a fost un loc de întâlnire a protipendadei românești, printre oaspeți aflându-se Regina Maria, Nicolae Iorga,  George Enescu, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Ion I.C. Brătianu, Take Ionescu, Elena Văcărescu, C.A. Rosetti, Alexandru Macedonski. Acum Casa Romanescu  și-a recăpătat strălucirea și în pozele mele se văd câteva din detaliile artizanale – lemnăria fină, stucaturile, vitraliile, pereții tapetați cu mătase, tavanul casesetat, frumoasele cahle de teracotă pictate ale șemineelor ce serveau nu doar ca sursă de încălzire, ci și ca elemente decorative, scara sculptată, lambriurile, oglinzile mari și candelabrele, poarta de stejar cu ghirlande de ramuri și putti. Atât în interior cât și în exterior casa este impresionantă, impunătoare, are personalitate, farmec și dacă ai drum prin Craiova, nu uita să vizitezi Casa Romanescu

Această degustare a fost o  invitație de a ne cufunda în caracterul pământului oltean, de a aprecia înțelepciunea viticultorilor lui și de a descoperi o armonie nebănuită. Vinurile Domeniile Vinju Mare sunt un adevărat mesager al locului unde s-au născut, ele au capacitatea de a fi captat esența solului, a climei și a muncii umane. Ele sunt vinuri care reușesc să-și transmită originea , ca și cum ar fi o fotografie vie a Olteniei, ne permit să călătorim fără să ne mișcăm, evocând peisaje, povești și tradiții care sunt concentrate toate într-un pahar. 

Am pus în umbră, fară să vreau, o parte a paletei senzoriale care a făcut experiența una demnă de prețuit, n-am spus că de fapt degustarea noastră, cea organizată de Asociația Bloggerilor Olteni, a fost una dublă, fiind vorba de pairinguri de vinuri și brănzeturi. La originalitatea aromatică și gustativă au avut un aport important  brănzeturile Delaco, doar împreună a fost obținută diversitatea fascinantă ce ne-a lărgint orizonturile provocându-ne simțurile și memoria olfactivă. Fiecare înghițitură a părut ca o conversație stimulatoare care te invita să le descoperi iar și iar nuanțele fiecăruia. Branzeturile au echilibrat aciditatea, taninurile, alcoolul și fructele din vin, cu eleganță și degustările au fost fără stridențe, pairingurile dănd dovadă de coerență. Astfel de combinații subtile de elemente și echilibrul lor nu-s ușor de obținut, dar este o tehnică care se capătă în timp, de aceea te îndemn să descoperi singur, acasă,  secretele din pahar si farfurie, ducându-ți experienta la un nou nivel.

Pairingurile degustării au fost

Vinul Principelui Tamaioasa Romaneasca si Chardonnay sec + Camembert Delaco

Vinul Principelui Sauvignon Blanc si Riesling Italian demisec + Brie Delaco

Vinul Principelui Rose sec + British Cheddar Delaco

Vinul Principelui Cabernet Sauvignon si Syrah sec + Grand Blue Delaco

Vinul Principelui Merlot si Syrah demisec + Grana Padano Delaco   

Poveștile cu suflet, autenticitate și pasiune au venit chiar de la producători.  Domeniile Vinju Mare au fost reprezentate la degustare de către  Virgil Turcu – manager vanzari și Aliona Ionescu – sef laborator. S-a văzut rapid că un vin grozav este  rezultatul unui vis transformat într-o sticlă.  În spatele fiecărui vin se află oameni cu o viziune și o pasiune molipsitoare,  cărora nu le este frică să-și asume riscuri, care-i sunt devotați și care se străduiesc să-i prezinte viziunea unică. Ei ne-au invitat să părăsim zona noastră de confort și să ne cufundăm în universul Domeniile Vînju Mare aflat  în permanentă evoluție. Poveștile lor,  dorința lor efervescentă de a trancede degustarea transportându-ne într-un spațiu în care fascinația, emoția și descoperirea sunt adevărații protagoniști, au adus o infuzie de magie și au influențat rezultatul degustării. 

De ce Vinul Principelui? E un fel de măndrie locală.  Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558. Locul nașterii este controversat între Strehaia și Orașul de Floci, dar sigur a fost in Țara Românească. A fost domnul Țării Românești între 1593 şi 1601, dar înainte de a fi domn, Mihai Viteazul a câştigat o vastă experienţă străbătând lumea Răsăritului și apoi a parcurs toate treptele dregătoriilor (la sfârșitul anului 1588 a devenit stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593, ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău).  Ca domn a deschis în istoria poporului român o nouă epocă, care s-a desfăşurat sub semnul marii lui înfăptuiri politice: Unirea Ţărilor Române.  Puternica personalitate a marelui domn şi faptele sale, de răsunet european, au dat un nou curs politic istoriei Ţărilor Române, unitare prin originea lor etnică, prin limbă, cultură şi religie, iar vinurile Domeniile Vînju Mare imprumuta astazi puțin din ecoul vechimii pentru că vrea să se impună ca un reper de calitate și tradiție. 

Pairingul care m-a cucerit a fost Vinul Principelui Cabernet Sauvignon si Syrah sec + Grand Blue Delaco. Nu-i un secret că orice pairing care conține un vin roșu are o șansă mare să ma cucerească. Pentru mine, vinurile roșii sunt sinonime cu intensitate, profunzime și caracter, iar fiecare sticlă îmi spune o poveste în care fructele, solul și timpul se împletesc pentru a-mi oferi o experiență unică. Caut vinuri roșii care se remarcă prin echilibru, autenticitate și capacitatea de a emoționa.  Vinul Principelui Cabernet Sauvignon si Syrah sec + Grand Blue Delaco au dus la un univers incitant. Finețea și eleganța au fost găsite peste structura taninică, pairingul având densitate și profunzime.  Vinul surprinzator a fost ideal și  pentru carnea de porc care a tronat pe masă. Un cupaj roșu, un vin grozav, elegant, cu un caracter fructat, corpolent, catifelat și onctuos prezintând note de  fructe de pădure, scorțișoară, parcă și un ușor tutun. Ce să mai, un vin plin de nuanțe pe care îl recomand, o bijuterie de care te poți bucura la masă. 

Lumea vinului oltenesc este un univers fascinant plin de tradiție, pasiune și arome rafinate. Pentru a vă delecta cu aceste vinuri oltenești excepționale, vă invit să vizitați magazinul  online al Domeniului: https://domeniilevinjumare.ro/ Aici veți găsi o selecție atentă de vinuri de înaltă calitate, inclusiv cele menționate în acest articol. Puteți explora și cumpăra cu ușurință vinurile dorite, luând acasă aroma și măreția unora din cele mai bune vinuri din Oltenia. 

Compoziția și producția fiecărei grupe de brânzeturi urmează un anumit proces și anumite condiții. Este și cazul brânzei cu mucegai albastru, care poate fi obținută din lapte de vacă, oaie și/sau capră, sau prin combinarea mai multor dintre ele. Delaco Grand Blue seamănă vizual cu Roquefort și Gorgonzola, dar deși are similitudini în gustul intens innobilat de mucegaiul albastru, dar și a texturii cremoase, el este făcut doar din lapte vacă. În multe cazuri, brânzeturile albastre sunt făcute în zonele muntoase, ciuperca necesitând locuri cu umiditate ridicată și temperaturi precise pentru dezvoltarea lor. Ciupercile din genul Penicillium îi conferă brânzei textura, aroma și culoarea caracteristică. Brânza cu mucegai albastru se remarcă prin aroma sa condimentată, gustul intens, ușor sărat și textura sa  moale. Originea acestor brânzeturi este franceză, deși astăzi brânzeturile albastre sunt un deliciu gastronomic produs în diverse părți ale lumii, cum este și cazul Delaco Grand Blue. Cele mai multe dintre brânzeturile cu mucegai albastru sunt de renume mondial și sunt prezente în cămările multor case și în multe meniuri de restaurante.

Dacă vrei să afli cum a fost sărbătorirea a #12 ani de Craiova Blog Meet citește articolul  Sărbătoare blogolteană la puterea a 3-a: Aniversare 12 ani de Craiova Blog Meet, Dragobete, Degustare vinuri Vînju Mare

La finalul degustării pot spune că aceste vinuri au reușit să-mi trezească curiozitatea, dezvăluindu-mi lumi senzoriale complexe, vibrante, necunoscute și au reușit să-mi dea o perspectiva frumoasa asupra viitoarelor Blog Meet-uri craiovene. Ele au fost capabile să-mi provoace o reacție emoțională profundă, care mi-a amintit de ce vinul este artă, cultură și sărbătoare. Nu rata ocazia de a savura aceste vinuri si lasa-te sedus de aromele lor captivante, proaspete, vibrante si elegante la fiecare inghititura! Transformă-ți ocaziile speciale în momente de neuitat și sărbătoreștele cu pairinguri din care să nu lipsească vinurile oltenești și delicatele brânzeturi Delaco !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.