Degustari

Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata

Tamaioasa Romaneasca si Maasdam

Un semn ca oltenii iubesc pairingurile dintre branzeturi si vin este proiectul „Brinzeturi cum se CuVin”. Si la cea de-a 27-a degustare  organizata de ASociatia Bloggerilor Olteni, la Il Forno, au participat intr-un numar mare, semn ca vor sa afle cat mai multe despre vinuri si branzeturi.   Narcis Neagoe si Alin Santimbrean au trebuit sa raspunda la un numar mare de intrebari. Oltenii vor sa afle cat mai multe despre vinurile cramei Cotnari, despre culturi, struguri, butoaie, cum trebuie pastrat vinul si cum se bea. Despre branzeturile Delaco, chiar daca sunt o constanta in pairingurile noastre de-a lungul a 27 de degustari, inca  mai avem intrebari, inca mai dezbatem care anume s-ar potrivi mai bine cu un anumit soi de vin si de ce suntem #fanbranza declarati. De fapt aceste degustari ale noastre nu sunt despre vinuri sau branzeturi, sunt despre bucurie, bucuria de imparti cunostinte, emotii, senzatii. Bucurati-va mereu de ceea ce faceti, de ceea ce beti sau mancati bun si impartiti bucuria aceasta cu prietenii. Viata e prea scurta pentru a ne incurca cu lucruri la mana a doua. Tocmai de aceea as vrea sa va inspir sa intocmiti pentru masa voastra pairinguri ca urmatoarele, care sa va bucure atat cerul gurii cat si sufletul.

  • Colocviu la Moscova – alb sec – Grasa de Cotnari – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
  • Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Bavaria Blu
  • Domenii Tamaioasa Romaneasca demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie
  • Domenii – rosu sec – Feteasca Neagra – British Cheddar Delaco D’Exceptie + nuci
  • Domenii Busuioaca de Bohotin rose demidulce – Gouda Delaco D’Exceptie
  • Domenii Desert Grasa de Cotnari – Danish Blue Extra Creamy CastelloTamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata

Aminteste-ti ca un asfel de pairing poate trai, poate fi viu sau poate fi plat. E drept ca e posibil ca de prima data sa nu-ti iasa perfect, dar experimentand vei prinde curaj si aventura te poate ajuta sa devii de ce nu, chiar expert. Acum comparand cele sase asocieri cea mai vie, cea mai tanara si exuberanta mi s-a parut Tamaioasa Romaneasca demisec – Maasdam Delaco D’Exceptie. Daca m-ai fi intrebat inainte de degustare as fi mers pe  perechea Colocviu la Paris – rose sec – Busuioaca de Bohotin – Bavaria Blu, dar uite ca papilele mi-au votat altceva, Tamaioasa Romaneasca si Maasdam.Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata

Despre vinurile cramei Cotnari am mai scris si in alte dati, imi sunt cunoscute de ceva vreme. De fapt Casa de Vinuri Cotnari este un simbol romanesc autentic producand vinuri din soiuri autohtone: Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Busuioaca, Feteasca Neagra si populara Grasa de Cotnari,  o constanta in viata noastra. In viziunea mea inca a ramas campion cel din 2000, desi nici cel din 1989 n-a fost prea departe. Podgoria Cotnari este parte din regiunea viticola din podisul Moldovei si are o  istorie de 2000 si o suprafata in jur de 1800 ha.

Tamaioasa Romaneasca este unul din soiurile de vie cu istorie milenara pe acest teritoriu moldovean, dar care la origine provine dintr-un soi alb de origine mediteraneana ce a ajuns la noi din insorita Grecie. Amforele pline au ajuns pe tarmul Marii Negre in cala vaselor si odata cu ele butasi din acest soi. Cu timpul s-a aclimatizat acest soi si a intrat in simbioza cu el dand nastere la niste vinuri de exceptie mai ales in centrele viticole: Cotnari, Dealu Mare, Dragasani.

Tamaioasa Romaneasca si Maasdam

Acest soi romanesc cu o culoare galben-verzui a inceput cu o aroma foarte delicata, ce in cazul meu ce s-a lasat greu descoperita din cauza anotimpului rece si a usorului afect al cailor respiratorii. Nuantele olfactive de tei si ceva flori de camp le-am descoperit de-abia dupa ce am acoperit gura paharului cu mana si am agitat continutul, dar gustul ce a venit in completarea a fost sublim. Gustativ este bine structurat, se dezvolta armonios, are niste tuse de mar verde si tonurile citrice. Echilibrul  zahar-aciditate este bun, dat de aciditatea care îi confera o prospetime aparte. Finalul l-am simtit lejer, usor citric, cu ceva note verzi de carcel de vie si foarte suculent.Tamaioasa Romaneasca si Maasdam

 

Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata frumos

Ai zice ca aceasta regina a vinurilor exceleaza ca un vin de pahar si n-ar avea nevoie de o combinare gastronomica. De fapt asa zisesem si dupa primele doua vinuri: Grasa de Cotnari vinificata in sec si Busuioaca de Bohotin  rose sec, dar am constatat ca Tamaioasa aceasta in demisec era mult mai gastronomica decat ele. A mers de minune cu Maasdam, cum-necum s-a potrivit la fix. Branza olandeza in stil elvetian a facut casa buna cu romancuta noastra. Mie imi place s-o mananc intr-un sandwich cu carne de vita sau simplu doar cu rosii, castraveti si busuioc. In multe zile acesta imi este pranzul. Maasdam este moale si dulce, cu o aromă de nuci. Cremoasa, dar si semi-tare, plina de gauri si cu un aspect haios datorita gazului produs in timpul procesului de maturare, este preferata mea de multe ori Emmentalerului. Comparativ cu Emmenthalul are un gust mai dulceag, este mai aromata, mai interesanta si este mai flexibila. In plus a fost conceputa ca sa fie mai ieftina, lucru care-mi convine de minune. Are culoare galben-pai, gust, forma deosebita, asa ca de multe ori cand o mananc ma gandesc la cat de simpatice sunt vacutele din laptele carora se produce.

Cuvintele care ar descrie aceasta pereche branzovina dintre Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, ar fi:

Prospetime  +  Cremosenie = BucurieTamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata

Ar  fi  multe de spus, odata cu aceste degustari lumea noastra s-a schimbat în bine. Astazi, oricine poate accede la vinuri si branzeturi de o factura buna, care au un raport bun  pret/calitate si ar fi pacat sa nu le incerce. Se pare ca in blogosfera in ultimii doi ani si jumatate ASociatia Bloggerilor Olteni si-a croit un drum in lumea pairingurilor dintre branzeturi si vinuri, reusind sa educe cati mai multi concitadini.ASociatia Bloggerilor Olteni la degustarea cu numarul 27

13 comentarii la “Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata

  1. Va doresc la cat mai multe editii pentru ca faceti o treaba foarte frumoasa in zona voastra. Imi place ca sunteti destul de multi si foarte uniti. Cu asa intalniri savuroase ai sanse sa ajungi degustatoare de profesie. 🙂

  2. Ce-aș mai degusta și eu o Tămâioasă Românească alături de brânza Maasdam!
    Avem cu ce ne lăuda, avem vinuri #cumsecuvin.
    La viitoare întâlnire, vin în vizită la Craiova 🙂

  3. Imi plac tare de tot degustarile astea de vin si asocierea lor cu vin. A fost o degustare pe cinste si la anul cred ca vei avea pate de si mai multe experiente de acest gen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *