DegustariProiecte

Primele degustari organizate de ASociatia Bloggerilor Olteni si emotiile implicite

Degustari cu ASBO ASociatia Bloggerilor Olteni

Pentru ca astazi este o alta zi in care noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, vom organiza o noua degustare, cea de-a #21, m-am gandit sa te port intr-o calatorie virtuala prin universul ultimelor degustari. In cadrul proiectului „Branzeturi cum se…cu Vin” organizam de aproape trei ani degustari de pairinguri  vin- branzeturi. Fiecare degustarea fost o experienta dinamica care a schimbat cursul serilor, iar fiecare inghititura de vin sau muscatura din branza a afectat pe cele care le-au urmat. Astazi as vrea sa apreciezi prin acest exercitiu virtual vinuri cu care poate nu te-ai intalnit si sa incerci sa le extragi istoria, aromele, gustul, sa apreciezi aspectul vizual, pasiunea cu care au fost facute si de ce nu, sa le cauti pentru a le degusta impreuna cu prietenii sau familia.Primele degustari organizate de ASociatia Bloggerilor Olteni si emotiile implicite

Chiar daca eu mi-am exprimat de fiecare data parerea, atunci cand degusti ceva, indiferent ce,  fiecare din noi face aprecieri diferite. Avem perceptii diferite care sunt legate impreuna cu memoria si experienta anterioara de viata devinind senzatii usor de identificat.  Trebuie sa fi constient ca vinul este o bautura subtila si emotionala, asa ca simturile nostre pot fi usor influentate. La astfel de degustari un lucru important este sa incerci sa judeci emotia creata in mod independent de opinia celorlalti.  Degustarea depinde mult de starea ta, nu-l vei simti la fel daca esti trist, vesel, sanatos sau bolnav. Chiar tu ai perceptii diferite asupra unui vin in functie de starea ta in momentul degustarii, asa ca fiecare clipa petrecuta langa un pahar de vin este singulara. Chiar daca cuvintele difera, limba este comuna. Vinul trezeste creierul si apar amintirile. De aceea degustatorii scuipa vinul dupa ce l-au stors de informatii.

Mai greu mi se pare transmiterea acestor senzatii si analiza lor descriptiva. In acest sens la degustari sunt impamanteniti cativa termeni specifici pentru atributele vinurilor, dar eu nu-i stapanesc prea bine, asa ca de fiecare data am incercat sa transmit emotia prin cuvinte uzuale, simple. La inceput nici aceste cuvinte  nu mi-au fost la indemana, dar cu timpul totul a devenit natural si am atins nivele superioare de detaliu, iar aceasta crestere se vede in articole.

Primele sase degustari din cadrul proiectului „Branzeturi cum se …cu Vin”

  VinArte si Delaco

Prima degustare a fost acum doi ani si jumatate, avand pairinguri  VinArte si Delaco. Nu prea stiam cum sa ma exprim, asa ca am fost scurta la vorba.

Armonie si contrast. Vinarte si Delaco in debutul unui proiect gastronomic „Branzeturi cum se… cuVin”

Vinuri Vinarte

MAGIQ 2013
Magiq 2013
PACHET PRINCE MATEI 1998 SI SOARE 1999
Pachet Prince Matei 1998 si Soare 1999
SIRENA DUNARII 2013
Sirena Dunarii 2013

2    Crama Oprisor cu branzeturile Delaco

Cea de-a doua degustarea a unit vinurile de la Crama Oprisor cu branzeturile Delaco. E, aici se vede cresterea. In plus am avut si oaspeti din Polonia, prezenti in oras in cadrul proiectului Europa Season al Filarmonicii Oltenia din Craiova, pretuind impreuna inalta valoare a produsele autohtone.

Vinuri Oprisor

RUSALCA ALBA 2019
Rusalca Alba 2019
LA CETATE FETEASCA NEAGRA 2017
LA CETATE Feteasca Neagra 2017
JIANA ROSE 2019
Jiana Rose 2019

 Samburesti cu Delaco

La descrierea impletirii pairingurilor Samburesti cu Delaco m-am jucat un pic inventand un proiet didactic. Poate inpiratia mi-a venit din faptul ca domnul Giugea, cel care a prezentat vinurile este profesor universitar. M-am simtit ca la scoala, in ultima banca si avand ca si colegi de sotii pe moldovenii de la Zig-Zag, care ajunsesera in Craiova cu proiectul lor de cunoastere si descoperire a Romaniei.

Primele degustari organizate de ASociatia Bloggerilor Olteni si emotiile implicite

VinArte si Delaco

  Am sarbatorit iar Ziua Libatiilor VinArte prin evocarea Sirenei Dunarii. Pana sa-l gust eram fan vinuri rosii, puternice, corpolente, nu-mi placeau vinurile dulci, dar acest vin de desert m-a cucerit imediat.

Vinuri Vinarte

SOARE 2017
Soare 2017
SIRENA DUNARII 2013
Sirena Dunarii 2013
CUVEE D'EXCELLENCE RIESLING ITALIAN SAUVIGNON BLANC 2018
Cuvee D’Excellence Riesling Italian Sauvignon Blanc 2018

Corcova si Delaco

  Dupa Sirena Dunarii credeam ca nu o sa ma cucereasca alt vin de desert, dar „niciodata sa nu zici niciodata” asa ca m-am indragostit de Corcova Dessert.

6 Delaco si V.inc

Am intampinat primavara alaturi de Delaco si V.inc, iar in plus am testat ceea ce a spus Salinger în „Perioada albastră a lui Daumier-Smith”- „Fericirea e un solid, pe când bucuria e un lichid“.

Deocamdata o sa ma opresc aici cu periplul printre degustarile organizate de noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, dar articolul urmator va prezenta alte sase experiente frumoase pe care as vrea sa le incerci macar virtual. Urmeaza vinurile uimitoare de la cramele: Avincis, Dragasi, Oprisor, VinArte, Banu Maracine, Mennini. Toate degustarile le gasesti  in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.

Enjoy!

13 comentarii la „Primele degustari organizate de ASociatia Bloggerilor Olteni si emotiile implicite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.