Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Blogoltenii la degustare de vin si branza

Astazi va propun o pauza de reflexie pe o tema placuta papilelor mele gustative, tema de altfel esentiala multora dintre noi, degustarea asociata de branzeturi si vinuri. Pentru ca in orasul nostru nu exista educatie in acest sens, bloggerii olteni, mari gurmanzi, s-au hotarat sa se adreseze celor care vor sa inteleaga mai multe despre valorile esentiale ale acestor alimente, despre substraturile imperecherii lor, despre felul in care ajuta dorinta nostra de a fi fericiti, de a ne simti bine. Aceste evenimente sunt moderate de catre specialisti in domeniu, iar cel putin trei ore pe luna le dedicam reflectiei din perspectiva tuturor simturilor temelor ca valoarea, traditia, cunosterea, curajul, bogatia, simplitatea asocierii unor vinuri romanesti cu branzeturile Delaco. Ultima dezbatere a avut loc la Restaurantul Marmara, unde am fost putin mai multi de 30 de participanti,  unii cu vasta experienta in pairinguri, altii la inceput de drum, dar plini de dorinta de a afla mai multe. Ca de obicei a fost o intalnire a unor oameni care impartasesc valori comune si isi doresc sa fie mai buni si mai avizati in acest domeniu. Pentru mine vedeta serii a fost imperecherea Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie, dar degustarea a fost despre vinurile Cramei Rotenberg si branzeturile companiei Delaco:

  1. Blanc de Merlot, Menestrel 2017 Havarti Delaco D’Exceptie + covrigei;
  2. Rosé Rapsod 2017 + Brie au Bleu Ile de France;
  3. Merlot Menestrel 2015 + Emmentaler Delaco  + mar + merisor + sare afumata;
  4. Merlot Notorius 2014 – Cascaval Delaco + covrigei;
  5. Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie;
  6. Merlot Primus 2013 + Danish Blu Extra Creamy Castello .Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Perechea castigatoare – Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie

Pentru ca din fericire gusturile noastre nu au loc dupa un spectacol previzibil, fiecaruia dintre noi i-a placut cel mai mult un anume pairing si a ales sa scrie impresiile despre acesta. In cazul meu perechea castigatoare a fost Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie. Nu m-am ghidat dupa numele sonore de Emeritus sau D’Exceptie, desi le descriu perfect valoarea fiecaruia luat separat, dar acest pairing a fost cel mai reusit pentru papilele mele gustative. Cu Grana Padano sunt prietena din prima calatorie in Italia si tot acolo am invatat sa fac deosebirea intre ea si Parmigiano Reggiano. Nu oi fi umblat eu prin toate regiunile in care este produsa Grana Padano, adica Emilia-Romagna, Lombardia, Piemont, Trentino sau Veneto, dar pot detecta usor diferentele esentiale din aroma si textura.Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Grana Padano versus Parmigiano Reggiano

Pe scurt uite cateva diferente intre cele doua branzeturi:

  • Grana Padano este mai cremoasa si mai putin sarata;
  • Grana Padano este fabricata din lapte degresat si integral, iar Parmigiano Reggiano este fabricata numai din lapte degresat;
  • Vacilor care dau laptele pentru Grana Padano li se permite sa manance si furaje, in timp ce vacile de la Parmigiano Reggiano sunt hranite doar cu materii vegetale proaspete sau uscate;
  • Grana Padano este mai dulce, are un gust usor, mai delicat, iar cateodata disting chiar aroma de legume fierte. In stadiu de maturare lunga are ceva indicii de fructe uscate sub cele puternice de nuca.
  • O diferenta notabila este data Granei Padano de lizozima, o enzima cu actiune antibacteriana prezenta in mod natural in multe substante organice cum ar fi  lacrimile.
  •  Grana Padano provine dintr-o zona mult mai mare de productie.

Un mare plus al amandorura este faptul ca nu contin lactoza, asa ca ambele sunt recomandate celor cu intoleranta a ea. Dar cum devine o branza realizata din lapte de vaca, fara lactoza? Printr-un proces de maturare. In primele etape bacteriile transforma lactoza in acid lactic, iar aproape de sfarsitul unui an cantitatea de lactoza din branzeturi este un pic peste zero, dar sub pragul de toleranta astfel incat branza este digerabila de toata lumea.

Dintre cele doua, care-i favorita ta? Ai gustat Poate iti plac ambele, dar le folosesti in scopuri diferite, una la paste, alta la mancaruri.

La prima vedere ai zice ca pretul lui Parmigiano Reggiano fiind mai mare, asta inseamna ca e si mai bun, dar dupa cum stii gusturile nu se discuta, iar pretul usor mai mare deriva din multele restrictii aplicate branzei. In plus e greu de comparat aceleasi branzeturi aflate in etape diferite de maturare. Mie imi place branza maturata peste 20 de luni fiindca este mai frageda si mai aromata, dar nu ma dau indarat nici de la Grana Padano de 9-16 luni sau intre 16-20 luni. La sfarsitul maturarii Grana Padano dezvolta o crusta solida care protejeaza interiorul parfumat. Grana inseamna granule in italiana si denumirea ii reflecta textura granulara fina cu gust dulce, intens. Cu cat imbatraneste aroma capata rotunjimi, devin mai savuroase, mai complexe. Numele de Grana Padano a dobandit in toata lumea un statut inalt, asociat celui unui produs de inalta calitate si nu-i usor sa o creezi prin acest proces de maturare lenta la temperaturi controlate. Cred ca nu mai este nevoie sa spun ca este o branza foarte gustoasa, dar nu stiu daca stii ca este si o alegere alimentara sanatoasa, o placere nevinovata, o experienta minunata pentru papilele gustative care-ti va maximiza starea de bine, contribuind la fericirea ta. Eu o prefer in preparate ca Rigatoni al Ragu, scoici, sparanghel si fac o minunata Grana Padano Aubergine Timbale. Cateodata ii sarbatoresc gustul delicat si parfumat doar cu putin de otet balsamic langa o felie de paine sau ca desert langa nuci si fructe.Localizare Grana Padano

Gustul sau inconfundabil vine din sec XI, din Valea Po. Creatori si pazitori ai retetei autentite au fost calugarii benedictini si cistercieni. Ei au predat stafeta acestei branze tari, caseus vetus („branza veche” in latina) pana astazi, astfel ca  se fabrica urmand aceleasi metode traditionale, pastrand toate proprietatile si aspectul organoleptic din vechime. Principala hrana a taranilor acestor locuri, un stalp al gastronomiei italiene, a devenit astazi o delicatesa dorita in toata lumea si cea mai vanduta branza de origine DOP din lume.

Furnizorul Granei Padano al acestei degustari este Delaco. Stiu ca in Romania este foarte cunoscut brandul, dar stiai ca este parte a grupului francez Savencia, unul din cei mai mari producatori la nivel mondial? Delaco are acum in portofoliul sau produse deosebite ca urmare a importarii exclusive a unor branduri recunoscute ca Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana. Ca un #fanbranza adevarat, sigur le cunosti, dar stii cum sa le imperechezi cu alte alimente? Din punctul meu de vedere totul depinde pe langa gustul personal, de condimentele si felurile de mancare sau bautura care insotesc acesti piloni ai traditiei italiene. Pana acum am cuplat foarte bine Grana Padano cu un vin alb, Zinfandel, dar de asta data aceasta Grana Padano a fost imperecheata cu Merlot Emeritus 2013 al Cramelor Rotenberg.

Cramele  Rotenberg

Pe dealul Cepturii, in judetul Prahova, exista un loc magic, o imparatie a vinului. Langa un conac, este o cladire rustica pe care scrie Cramele Rotenberg, iar in interiorul ei pe doua niveluri intr-o crama gravitationala stau butoaie cu lichidul bahic. Ce este acesta? Pentru unii este medicament, pentru altii are aspect religios, dar pentru mine are aspect social. Vinul este o parte din cultura timpului liber, iar mie si prietenilor mei ne place sa ne intalnim din cand in cand, seara, sa spunem povesti. O astfel de seara este si aceasta, iar acum ascultam toti povestea lichida a acestor crame.
Am mai auzit de Mihail Rotenberg, dar in alt context, ceva legat de tehnologia telecomunicatiilor si de gasirea solutiei ca internetul sa poata ajunge in casa fiecaruia nu prin cablu, ci si wireless. Chiar a fost denumit tatal WI-FI pentru ca a dat aripi internetului. Dar ca aceeasi persoana ar detine in Romania niste crame, nu stiam.  De ce ar da cineva tehnologia mileniului trei pe una datand de cateva mii de ani? Raspunsul este simplu, pentru ca are o pasiune pentru vinul bun si l-a fermecat aceasta minune a naturii. Vinul, aceasta legatura intre sacru si profan, dintre uman si divin, inspiratie a poetilor si simbol al pacatului, eliberator de inhibitii si rezultat al chimiei, cuprinde in el sacrificiu, dar si salvarea noastra. El ne da acea emotie necesara pentru a atinge anumite stari de spirit si daca initial domnul Rotenberg a invatat internetul sa zboare, acum ne ajuta pe fiecare din noi sa ne luam zborul la nivel emotional si senzorial. Se pare ca a copiat modelul de reusita din America, unde daca dai o lovitura nu-ti cumperi ca-n Europa o echipa de fotbal, ci investesti intr-o podgorie buna.
Este o afacere mica cu vin, o crama-butic, nu are decat putin mai mult de 20 de ha de vita-de-vie. Produce in jur de 120.000 de sticle de vin pe an, iar prima productie a fost in 2006, cand a avut doar 5000 de sticle. Culmea este ca aici a rupt-o cu tehnologia si singurele masinarii ale cramei sunt cele de dopuit si care indeparteaza ciorchinii de boabe. Via este veche, are 50 de ani, productia este mica, dar calitatea este exceptionala, de aici se scot doar vinuri bune, de elita.
Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie
 Am stiut acest lucru de cand am vazut etichetele sticlelor. Acestea sunt facute de catre pictorita Ana Ruxandra Ilfoveanu si sunt rupte din povestea viilor si a traditiei lor pe aceste meleaguri. Somelierul  Florentin Picu  prezent la eveniment ne-a vorbit mult despre calitatile acestor vinuri. I-am admirat de aproape „taste du vin“ , cupa din argint ce-l impodobeste si ii este simbol al profesiei. Mai vazusem aceasta cupa, dar niciodata nu am privit atat de aproape cele opt perle mari necesare examenului vizual al vinurilor rosii si nici adanciturile de pe exterior care ajuta la examinarea vinului alb. El ne-a sugerat combinatiile ideale intre platourile aduse de la bucataria restaurantului si fiecare vin in parte.Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie
In general imi place Merlotul, este un vin mai elegant, catifelat, chiar matasos as spune. Este foarte popular datorita capacitatii de a satisface toate gusturile, existand de la variante fructate simple pana la cel invechit in baricuri.  Are un continut de zahar ridicat si o aciditate scazuta, ceea ce il fac foarte prietenos cu alimentele, putand fi asociat cu o varietate de mancaruri. Cramele Rotenberg se mandresc ca fac cel mai bun Merlot din Romania si acest lucru sta la mare cinste langa logoul lor. Merloturile lor sunt cunoscute pentru aromele luxuriante ca un omagiu adus unor varietati de fructe de padure. Eu am simtit in Emeritus pe langa aroma de prune si ceva aducand a capsuni si zmeura. Unii au gasit vanilie, ciocolata si spunandu-mi le-am cautat si eu, dar fara succes. In schimb am simtit din plin maturarea in butoi, dar nu mi-am dat seama ca nu este stejar, ci gorun romanesc.
Opacitatea lui Emeritus este scazuta si prezinta nuante rubinii profunde si ametitoare. Faptul ca vinul a fost mai armonios si taninurile mai integrate cred ca a fost si efectul decantorului.

Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

Decantorul este un instrument putin folosit de catre iubitorii de vin,  un element al degustarilor care pare intimidant. Ce vinuri au nevoie de decantare? Cand, cat, cum si de ce trebuie facuta aceasta? In principiu, decantarea are doua scopuri:

  • aerarea vinului pentru ca aromele sale sa vibreze mai bine
  • separarea sedimentelor.

Vinurile vechi produc la baza sticlei sedimente datorita pigmentilor de culoare si taninurilor, iar turnarea acestora in pahar strica aspectul si pot dauna degustarii fiind putin placute. Aerarea vinului il deschide olfactiv si ii da viata. In plus poti incerca aerarea moderata intr-un decantor de vin  pentru a vedea cum anume il transforma, cum evolueaza, poate fi destul de interesant sa experimentezi evolutia completa a vinului. Un vin vechi  se decanteaza numai 30 de minute inainte de a-l bea, dar un vin rosu si plin ca Merloturile Cramelor Rotenberg poate fi decantat o ora sau mai mult inainte de servire. Este interesant experimentul de a bea acelasi vin decantat sau nu si diferite durate de timp de decantare. S-ar putea ca sa te surprinda preferintele tale. Parerea mea este ca 2-3 ore intr-un decantor au dus la un vin care arata si s-a simtit mult mai bine. 

De obicei nu-mi plac vinurile care au taninuri pregnante, le prefer pe cele inmuiate, iar oxidarea si evaporarea intr-un decantor elimina din asperitate, fac vinul sa para mai expresiv, mai aromat, mai bine integrat. Cand se deschide o sticla de vin automat are loc oxidarea si evaporarea, dar expunerea lui intr-un decantor accelereaza procesul. Componentele volatile prin turnare sau invartirea recipientului  se deplaseaza in vas si se dizolva in suprafata vinului si impreuna cu efectele oxidarii petrecuta in macar o ora fac vinul sa explodeze pe cerul gurii neted si atragator. Acest lucru nu inseamna ca taninurile isi schimba structura, aceasta legare a lor cu oxigenul in polimeri de tanin ce vor crea sedimente dureaza ani de zile in sticla. Uite cum arata un decantor de vin profesional.
Faptul ca Emeritus este corpolent il face sa reziste la o combinatie de alimente puternic aromate si grele. Grasimile branzeturilor se imperecheaza perfect cu aciditatea si nivelurile de tanin. Merlotul are un gust indraznet si necesita o branza la fel de indrazneata, de aceea a mers atat de bine acest Merlot Emeritus 2013 cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.Degustare vinuri Crama Rotenberg si branzeturi Delaco

Cuvintele care definesc Merlot Emeritus 2013, Grana Padano Delaco D’Exceptie si imperecherea lor:

Emerit + Exceptional = ElitaEu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

P.S.
Poti urmari parcursul celorlalte degustari organizate de catre ASociatia Bloggerilor Olteni, pe blog, in categoria destinata degustarilorBranzeturi cum se cuVin.

11 comentarii la „Eu am votat cu Emeritus Merlot si Grana Padano Delaco D’Exceptie

  1. Numai delicateturi. Pari o fina cunoscatoare si a branzeturilor, dar si a vinurilor. Mie, cred ca mi-ar fi placut orice combinatie, chiar si numai privindu-le 🙂

  2. O branza de acest gen mi-as dori si eu s-o incerc. In ultimul timp am inceput sa mananc mai multa branza si s-o indragesc

  3. Vad tot mai des astfel de participari la diferite evenimente de acest gen. Ma bucur tare mult ca te bucuri de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.