Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

In ultima luna de iarna, luna iubirii, ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro au organizat o noua degustare de branzeturi si vinuri. De asta data prietenii nostri au fost invitati la Casa Ghincea sa deguste din povestile impletite ale  cavalerilor Domeniilor Samburesti cu ale domnitelor #fanbranza Delaco si sa aprecieze un pairing bun. Cu un interior luxos, un meniu modern dar si traditional incluzand preparate deliciose, Casa Ghincea este un loc ce trebuie neaparat vizitat cand treci prin Craiova.

In acea seara plutea un aer sarbatoresc inca de la intrare, iar sentimentul de festivitate mi s-a accentuat atunci cand am zarit masa de prezentare unde stateau incolonati cavalerii cu dop pazindu-si fiecare domnita cremoasa asezata la picioarele lor. Soiuri pure, de vita nobila, ce nu s-au mai intalnit intr-un astfel de eveniment au format cupluri la initiativa lui Alin Santimbrean.  Astfel de pairinguri pot fi usor intimidante, noi, invitatii, avem gusturi diferite si constituie mereu o adevarata provocare alegerea cuplului care sa se completeze perfect, dar dragostea invinge mereu.  Dragostea e un pairing bun. Intotdeauna pentru construirea unui pairing bun este indicat sa consultam un expert, iar Narcis Neagoe ne-a dat cateva repere si sfaturi, astfel incat sa intelegem mai bine elementele fiecareia dintre cele doua ramuri de familii alimentare nobile.

 

Dragostea e un pairing bun

Perechile de indragostiti prezente la degustare au fost:

  1. Sauvignon Blanc Domeniile Samburesti  2017– Mozzarella Delaco + busuioc
  2. Chardonnay Domeniile Samburesti  2017– Havarti Delaco D’Exceptie + pere
  3. Roze Domeniile Samburesti  2017– Cascaval Sofia Delaco  + covrigei
  4. Merlot Domeniile Samburesti  2017– Maasdam Delaco D’Exceptie + mere
  5. Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti 2017– Irish Cheddar Delaco D’Exceptie + otet balsamic si piper mozaic

In curand a inceput experienta senzoriala urmata de exercitii si multe, multe discutii pentru a identifica caracteristicile de baza ale vinurilor si branzeturilor. Am plecat de la auz cu vinul clipocind usor in drumul sau spre pahare, apoi am identificat caracteristicile fiecaruia: vizual, olfactiv, gustativ si am ajuns la simtul tactil pentru ca unul din atributele unor branzeturi este modul particular in care se rup in fasii. Fiecare simt a transmis informatiile catre creier si ne-a ajutat sa percepem mai bine lumea branzovina prin ancorele:  dulceata, tanin, aciditate, grasime, corp, saratura, avand un impact direct asupra potrivirii lor bazate pe contrast sau asemanari.

Selectiile diferite de pairinguri ne-au oferit oportunitatea de a ne spori satisfactia gastronomica, constituind baza unor urmatoare experiente culinare si ilustrand totodata potentialul abordarii intr-un mod ierarhic a asocierilor. Prezentarea generala a pus in vedere pe langa obiectivul principal legat de imperecheri si traditiile fiecarui aliment in parte. Intentia  a fost de a oferi un set de instrumente care sa faciliteze descoperirea elementelor cheie ale acestor alimente, sa putem explora diferentele in perceptia potrivirii lor, sa evaluam impactul imperecherii lor si sa decidem ce pairing bun  ne farmeca.

Toate imperecherile mi-au placut, dar totusi una a reusit sa ma cucereasca – Cabernet Sauvignon Domeniile SamburestiIrish Cheddar Delaco D’Exceptie. De departe a fost un pairing bun, un adevarat cuplu roial al serii.  S-au completat de minune, s-au pus in valoare unul pe altul si au dat stil evenimentului. Sa urmarim traiectoria acestui pairing bun pana la incoronare.

Un moment de istorie cu Sambure(sti)

Fiecare regiune are o identitate gastronomica determinata de numerosi factori. Geografia si clima influenteaza puternic produsele agricole disponibile si adaptabilitatea altora translatate datorita tendintelor, modei sau cererii. Un exemplu elecvent il constituie Domeniile Samburesti. Terroirul de aici este prielnic vinurilor rosii, desi la 40 de kilometri se afla Dragasaniul care este cunoscaut pentru vinurile sale albe de exceptie. Ai zice ca au parte de acelasi pamant mineralizat, aceeasi temperatura, dar pe aceste domenii expunerea solara, adapostirea protectoare a Carpatilor si pamantul fertil udat in meandrele Oltului sunt prielnice vinurilor rosii puternice, asa cum sunt Cabernetul Sauvignon sau delicatul Merlot. Sa nu ma intelegi gresit,  nici vinurile albe nu sunt mai prejos, gasesti soiuri romanesti parfumate: Feteasca Alba, Feteasca Regala, dar si soiuri straine aclimatizate perfect: Chardonnay si Sauvignon Blanc.

Podgoria este atestata din 1521, inainte de vremea lui Mihai Viteazu si a trecut prin stapanirea multor mari familii boieresti: Theodosie Rudeanu, mare logofat al lui Mihai Viteazu; nepotul lui Dan Danilovici, marele vistiernic al lui Matei Basarab; ginerele lui Brancoveanu, si familia Bratianu.  Vintila Bratianu (ministru de razboi in timpul Primului Razboi Mondial si apoi ministru de finante) l-a invitat aici pe August Joseph Ville, un renumit oenolog al timpului, reusind astfel o revigorare a podgoriei.  Plecand de la aceste influente aristocrate mandre de soiurile autohtone, trecand prin efectele filoxerei, s-a ajuns la castigarea de catre Samburesti Cabernet a primului premiu international la Paris in 1891, ca dupa 1926 si pana astazi vinurile podgoriei sa fie constant medaliate in concursuri de gen. Cabernetul Sauvignon de Samburesti a fost vinul preferat de la  petrecerile protipendadei comuniste, si vinul preferat al trei dicatatori: Stalin, Hitler si Ceausescu. Dragostea pentru vinuri alese a oamenilor acestor locuri a dus de-a lungul timpului  la imbinarea armonioasa a traditiei cu modernitatea, astfel incat pana astazi aici se produc licori bahice neintrecute ce poarta vocatia regiunii, specificul soiului si mai ales masura grijii si priceperii localnicilor.

Crama Samburesti

Numele cramei: Crama Samburesti
Numele firmei: SC Viti-Pomicola Samburesti SA – Comuna Dobroteasa, Sat Campu Mare;
Branduri: Chateau Valvis, Domeniile Samburesti, Samburel de Olt;
Suprafata de vita de vie in exploatare: 400 ha;
Soluri: preponderent brun-roscate, textura lutoasa si argilo-lutoasa;
Soiuri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească regala, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Pinot Noir;
Capacitate productie: cca 15.000 hl/ an  – stocare: cca 40.000 hl.

 

 

 

Aceasta regiune a Olteniei este cel mai bine reprezentata de Cabernet Sauvignon de Samburesti. Acest soi de struguri da expresie totala locului si arata caracterul fructului, profilul sau aromatic, corpul complet caracterizat prin taninuri inalte. Imi place aciditatea lui crocanta, dar cu o profunzime extraordinara ce ii prefigureaza complexitatea. Sunt tesute in arome structura taninilor usor verzi si tonurile de cirese negre strabatute de nuante vesele de zmeura.  E tanar, e agresiv, dar pur si cu potential de invechire. Nu degeaba este supranumit „Regele strugurilor vinului rosu”, fiind cel mai cautat vin rosu de pe piata. Ce alt vin mai ofera atata complexitate, versatilitate, prestigiu, consistenta si valoare?  Care vin mai poate transforma o simpla masa intr-un adevarat festin ? Care vin este alegerea cea mai potrivita intr-o seara geroasa de iarna, contribuind la crearea unor momente de poveste? Raspunsul este unul singur – Cabernet Sauvignon.

Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti 2017

Sec, 13%vol.alc., DOC-CMD Sambureşti

Intr-un pahar cu acest vin regasesti  esenta mostenirii vinului aristocatic: fructe dense, textura astringenta, corpolenta, robustete, intensitate, chiar opulenta, persistenta pe papilele gustative, aromele specifice terroirului cu calitati remarcabile, toate ruland adanc pe finisaj, construind si echilibrand astfel incat sa angajeze simturile. In plus acest vin se invecheste intr-un mod gratios, facandu-l un vin rosu de selectie perfect pentru a fi daruit.  Majoritatea spun ca este un vin barbatesc si ca femeile prefera mai degraba aromele de ciocolata sau de scortisoara ce-si dau intalnire in catifelarea Merlotului, dar se pare ca intr-o seara de iarna cu zapada cernuta la ferestre, eu prefer un vin sobru, cu o structura solida si bogat in taninuri concentrate.

Degustarea unui vin este de fapt o propunere complexa care implica mult mai mult, exista factori ce pot sa varieze afectand perceptia fiecaruia, de la factori psihologici pana la capacitatea fiziologica, de la tipul si calitatea vinului pana la marimea si forma sticlei sau ambientul localului.  Nu prea putem fi impartiali sau cel putin eu nu pot fi, totul depinde de cat de obosita sunt,  cat imi este de foame sau cat de atenta pot fi in acea clipa.

Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

Stiai ca? Un litru de vin echivaleaza din punct de vedere energetic, cu 0,9 l lapte, 500 g paine, 580 g carne, 5 oua sau 1 kg cartofi.

Datorita taninurilor stricte, acest vin este construit pentru grasimi si proteine, iar carnea rosie este prima lui dragoste. Cum insa degustarile nostre presupun imperecherea unui soi de vin cu altul de branza, i-am gasit perechea branzovina intr-o branza cu aroma puternica, Irish Cheddar, echivalentul branzos al oalei cu aur de la capatul curcubeului.

#Fanbranza Delaco

 

Dupa cum stii sunt fan branza, ea fiind una din preferatele mele alimentare. N-am intalnit vreun fel de branza care sa nu-mi placa. Am mereu branzeturi in frigider si le asezonez fiecarei mase sau le caut infrigurata noaptea tarziu pentru a-mi satisface dorinta de ceva bun. Cateodata imi extind repertoriul de cremosenii, iar Delaco imi este de mare ajutor in a-mi completa si acompania mesele. Delaco este un furnizor principal de branzeturi in Romania. Compania a fost infiintata in 1996 si pana in 2000 au avut o activitate de productie care apoi a fost externalizata. Odata cu aderarea la grupul Savencia in 2010, s-a revitalizat devenind un expert incontestabil in domeniu punctand in valoare.

Un pairing bun- cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

Domnita desemnata printr-un pairing bun cavalerului Cabernet Sauvignon a fost Irish Cheddar Delaco D’Exceptie. Chiar daca aceasta traieste in mod normal in castele din tinuturi indepartate Olteniei, se pare ca spiritul cavaleresc si curtenia insotitorului a facut-o sa se topeasca usor. Eu care am degustat din ambii, nu pot sa spun decat ca am fost patrunsa de aceasta lume romantica si am mai ridicat inca o data pe Excalibur taind cateva felii. Asa a ajuns Irish Cheddar  Domnita Lacului. Timp de cateva clipe am facut parte din Cavalerii mesei rotunde.

 

Irish Cheddar Delaco D’Exceptie

Irish Cheddar Delaco D’Exceptie este o branza usoara, cu un gust natural dat de grasimea din laptele de vaca si ierburile cu arome dulci si fructate a pasunilor din sudul Irlandei. La origine este prietena cremoasa a whiskyului irlandez, dar s-a dovedit a fi nespus de prietenoasa si cu puternicul, barbatescul Cabernet Sauvignon de Samburesti. Cred ca ii face cu ochiul si o bere fermentata cu drojdii salbatice care sa se incadreze intre un gust acru, infrigurator si altul blond si luminos. In lipsa acestora cred ca merge de minune cu niste muraturi, dar inca n-am incercat combinatia. Irish Cheddar Delaco D’Exceptie are un pigment plin de soare, este portocalie si acest lucru mi-a parut initial un pic ciudat pentru o branza facuta din lapte de vaca pasteurizat, dar apoi mi-am dat seama ca este maturata. Singura, mi s-a parut ca are subtilitati de nuci si un gust neted, lemnos. Intr-o singura muscatura am cuprins o diversitate de arome de la cea de nuci, de pamant, pana la cele dulci care nu pot fi gasite decat intr-o branza de calitate, provenita din laptele unor vacute hranite cu iarba suculenta.

Desi cuplul a fost servit cu nuci si otet balsamic, cred ca domnita s-ar fi bucurat sa fie in compania unor fructe cum ar fi merele sau perele. De fapt cum cavalerul ce o insotea a fost ridicat de ceva vreme la rang de rege, si ea merita apelativul de regina printre cheddarul de zi cu zi, datorita adancimii neobisnuite de arome dulci dezvoltate dupa maturare. Triasca regina Irish Cheddar!

Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.5% alc.
Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania
Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania
Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

Tu cum te gandesti la Irish Cheddar Delaco D’Exceptie?  Iti place la gratar? Cu cine anume o vezi facand un pairing bun?

In curand vine Ziua Sfantului Patrick si ar trebui sa nu-ti lipseasca de pe masa o branza cheddar irlandeza. Va fi un compliment perfect pentru un platou gourmet. Eu as vrea sa am mereu, nu numai cu aceasta ocazie un bloc mare de cheddar savuros, din care sa-mi tai felii zdravene ca-n timpurile regelui Artur.

 Traiasca spiritul cavaleresc! Traiasca un pairing bun!

Se vede ca n-a murit spiritul cavaleresc atat in lupta, cat si in dragoste. In jurul perechii roiale s-a nascut o noua legenda ce prevede un viitor falnic si care mi-a suflat la ureche cateva sfaturi din arta alcatuirii unui pairing bun:

  • sa fiu deschisa;
  • astfel de degustari sunt propuneri complexe pentru ca branza nu-i doar branza si vinul nu-i doar vin;
  • este esential echilibrul in toate, chiar si intr-o degustare. De fapt degustarea este o forma de arta. Numai asa te poti bucura in mod egal de arome fara sa fie vreuna din componente umbrita;
  • exista ceva pentru fiecare;
  • incepe o degustare usor, gradat, pentru a te bucura de toate aromele;
  • perfectiunea ta nu-i totuna cu a vecinului;
  • caracteristicile gastronomice includ elemente culturale ca istoria, traditiile, credintele, valorile;
  • gastronomia evolueaza ca o fuziune de produse si traditii;
  • sa explorezi preferintelor fiecaruia;
  • subiectii instruiti evalueaza mai bine performantele pairingurilor si comunica mai bine astfel de experiente;
  • intelegerea relatiei dintre placere si experienta unui gust dinamic;
  • „de gustibus non est disputandum” 

Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

Nu degeaba a spus Shakespeare: „World is my oyster!” Deschide-ti mintea ca pe-o stridie si s-ar putea sa gasesti o perla. Ceea ce este bun pentru tine nu intotdeauna este bun si pentru altcineva si invers. Multumesc Casei Ghincea si ASociatiei Bloggerilor Olteni pentru gazduirea unor astfel de degustari minunate! Speram ca impreuna sa ne gasim perechile favorite branzovine din toata lumea si sa putem imparti cat mai multe experiente frumoase!

Cuvinte de final care caracterizeaza aceasta degustare de vin si branzeturi:

Rege – Regina – Cuplu roial

P.S.

Alte astfel de pairinguri bune dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.

Suport mediu din lemn pentru sticle vin
Suport mediu din lemn pentru sticle vin
Suport pentru sticla de vin
Suport pentru sticla de vin
Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle
Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle
Set De Accesorii Pentru Vin Și Șah InnovaGoods (37 Piese)
Set De Accesorii Pentru Vin Și Șah InnovaGoods (37 Piese)
Set accesorii pentru vin
Set accesorii pentru vin

28 de comentarii la „Dragostea e un pairing bun. Cuplul roial Irish Cheddar Delaco D’Exceptie si Cabernet Sauvignon Domeniile Samburesti

  1. La vinuri nu ma pricep. Pentru mine vinul trebuie sa fie dulce, iar daca nu e dulce il stri eu cu niste suc. Eeee, branza, daaaa, as manca toata ziua. Frumos eveniment. As merge si eu la o gegustare de branzeturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.