Dacii cunosteau placerile gastronomice savurand cu placere bucatele insotite de ulcioare de vin. Mentinerea in limba romana a catorva cuvinte dacice, cum ar fi: branza, urda, batal, manz, mazare, mistret, carora li se alatura butuc, strugure, ravac, butoi, carcel, constituie dovada. Nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti dai seama ca daca foloseau cuvinte ca: zar, cioban, baci, stana, inseamna ca le placea branza. Degustare de branza si vin? Nu stiu, dar despre afinitatea catre vin vorbesc pe langa cuvintele transmise pana in limba romana moderna si consemnarile istoricului antic Strabon, ca in timpul lui Burebista dacii au fost siliti sa renunte la cultivarea vitei de vie.
Ca dovadă că pentru ascultare ce i-o dădeau geţii (lui Deceneu) este şi faptul că ei s-au lăsat înduplecaţi să renunţe la viţa de vie şi să trăiască fără vin.
Ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi ascultare faţă de porunci, încât, în câţiva ani, a făurit un stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine.
Cred ca tema arderii viilor de catre Burebista este doar o legenda, poate a dat ordin sa se inlocuiasca butasii de vita batrani si sa fie inlocuiti cu altii tineri, mai productivi, poate si-a indemnat poporul la abstinenta sau poate totul a fost o strategie pentru a reduce tentatia pentru populatiile migratoare. Verbul a ameti a ramas in limba moderna din cea daca, dar poate avea mai multe sensuri. In final vita de vie a ramas la loc de cinste in Dacia, ea fiind parte din zona tracica ce a fost vechea patrie a vinului, locul unde plugaritul i-a urmat viticulturii, locul atribuit nasterii si dezvoltarii lui Dionissos. Dacii si urmasii lor au o pofta nesecata pentru vin, lucru care se observa si din patrimoniul arheologic unic gasit in Rezervatia arheologica Budureasca, comuna Vadul Sapat, jud Prahova.
Vezi si : Pe Drumul Vinului prahovean și buzoian
Dupa aceste cateva date nu ti se pare firesc faptul ca la ultima degustare de branza si vin organizata de ASociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar.ro, am adus fata in fata vinurile prahovene ale cramei Budureasca si branza companiei Delaco din judetul vecin, Brasov? Podgoriile cramei se afla in comuna prahoveana Gura Vadului, langa Rezervatia arheologica Budureasca si au o linie de produse exclusive ce sunt dedicate dacilor si patrimoniului lor istoric. Aceasta referinta se regaseste si in linia grafica a vinurilor Budureasca Premium, ce au ca logo efigia profilului regelui Decebal.
Reimprospatarea si continuarea traditiei dace de a face branza a fost preluata de compania Delaco, un expert in acest domeniu al specialitatilor, care in timp si-a marit portofoliul si cu alte game straine. Aceste degustari ce contin pairinguri de branza si vin le organizam pentru a ne deschide orizontul senzorial in scopul de a ajunge cumparatori avizati, abili, iar miza este ca prin practica sa ne conturam gusturile si sa le educam.
Dar sa va spun imperecherile degustarii organizate la crama restaurantului Marmara:
- Sauvignon Blanc sec – Mozzarella, busuioc
- Fume sec –Emmentaler, struguri albi
- Rose sec – Brie au bleu, crackers
- Shiraz sec – Danish blue, nuci Pecan
Frumoase mariaje in aceasta degustare de branza si vin. Din care fiecare a trebuit sa-l aleaga pe cel care i s-a parut mai imbietor. Cumpanind atent poezia pairingurilor cu aromele lor fine si texturile catifelate, incercand sa redau in cuvinte senzatiile ce ma invaluiau si sub imperiul „la vie en rose” am ales
- Rose sec – Brie au bleu, garnisit cu cativa crackers.
Acest pairing s-a mulat cel mai bine pe asteptarile mele de la aceasta seara ce a apartinut unui rit contemporan pe valente traditionale. Am ales astfel poate pentru faptul ca la nivelul subconstientului a castigat povestea renasterii unui nou vin rose ce aduce in atentie o varietate veche prefiloxerica de struguri romanesti si in plus mi-a placut confluenta notelor picante si de ciuperci cu cremozitatea branzei usor molesita.
Rose sec este un cupaj din autohtona Feteasca Neagra si frantuzescul Syrah (Shiraz l-au numit vinificatorii australieni), iar Brie au bleu o branza de asemenea de confluenta contaminata simultan cu doua feluri de mucegai, alb la suprafata si albastru la interior. Ambele produse sunt create prin unire, iar prin impreunare formeaza perfectiunea, la fel ca si asocierea dintre aceasta branza si acest vin.
Interiorul branzei este cremos, moale, de o culoare galben-pai brazdata ici si colo de accidente vasculare bleumarin cu gust picant si ascutit date de sangele albastru al mucegaiului nobil. Deasupra branzei troneaza alt mucegai de data aceasta alb cu o crusta a carui textura face sa infloreasca o aroma bogata, plina ce se incheie cu un gust usor de ciuperci. Totul intr-o nota curata, proaspata, aromata, mai ales cand este servita la temperatura camerei si taiata ca un mic tort cu felii incununate de crusta naturala. La taiere pasta din interior incepe sa se curbeze putin si un miros de ciuperci te invadeaza, doua semne bune ce -ti prevestesc o seara minunata pentru papilele gustative. Confluenta celor doua mucegaiuri da o textura cremoasa si neteda „a la brie” completata de o aroma picanta, usor sarata „a la bleu”. Aroma de lapte proaspat aliniaza de-a lungul limbii notele ascutite ca niste surprize. E o usoara nebunie a simturilor. Totul e sigilat intr-un ambalaj special conceput pentru a bloca in interior prospetimea si aroma pentru o perioada destul de lunga.
O astfel de branza moale necesita un vin cu o usoara aciditate si note ierboase, poate chiar de citrice, astfel incat ambele produse sa fie puse bine in valuare. Vinul Rose are o culoare roz-somon si este sec, asta insemnand ca are sub 4 gr de zahar rezidual per litru. Continutul sau de alcool este de 13% vol. Dupa cum am spus este un cupaj intre vechiul soi moldovenesc, Feteasca Neagra, ce exista si acum 2000 de ani, pe vremea dacilor, si soiul frantuzesc Syrah. Istoricul Xenopol spune ca dacii beau vinul neamestecat cu apa din coarne de bou sau cerb in timpul in care putini dintre antici beau vinul neindoit.
Vinul rose se bea racit la circa 6 grade. Inainte de a-l degusta i-am privit culoarea in lumina, l-am mirosit, l-am agitat, iar l-am mirosit si apoi l-am gustat. Limpezimea lui mi-a spus ca este un vin bine facut cu un proces de fabricatie corect aplicat.
In functie de abordarea oenologului, de lumina, tehnicile de cultivare si viticultura, apar si notele erbacee insotite de cele fructate. In acest caz aromele olfactive si cele gustative sunt clare de capsuna. Olfactiv am mai simtit si ceva zmeura, cirese de mai si o boare de pruna, dar la cel gustativ predomina clar capsuna si nu mai este loc de altceva. Poate daca mai stateam un minut cat sa-i creasca licorii 2-3 grade termice mi-ar mai fi aparut ceva arome, dar n-am avut rabdare sa vad daca mai apar alte substante volatile si l-am degustat usor-usor impreuna cu branza cremoasa.
Inspirat de descrierea relatiei perfecte dintre Rose si Brie au bleu cred ca deja salivezi si inghiti in sec, asa ca eu te incurajez sa incerci singur toate aceste pairinguri si apoi sa te decizi ce anume iti place cel mai mult. Asta depinde mult de gusturile tale, de simpatiile si antipatiile tale. Sper ca sa poti avea alaturi si un profesionist al vinului asa cum am avut si noi in aceasta seara pe domnul somelier George Ignat, care sa te indrume si sa-ti dea cea mai potrivita recomandare conform gusturilor tale.
Vezi si : Lambrusco sau Prosecco? Ce preferi?
Degustarile sunt o forma de civilizatie si cultura la fel cum erau si sarbatorile dacilor, un dar al zeilor, dar astazi punem mai mult accent pe latura hedonista fara a mai avea austeritatea, sobrietatea, devotiunea religioasa, dorinta de a muri vitejeste a dacilor. Intre timp cultura vitei de vie si tehnologia de obtinere a branzeturilor s-au rafinat si s-au dezvoltat gratie tehnologiei, dar a ramas vie bucuria ce le confirma permanenta si importanta. Rezistenta in timp a gustului pentru vin si branza are o valoare simbolica devenind un model de statornicie si continuitate peste veacuri.
Cuvintele care descriu pairingul perfect din aceasta degustare de branza si vin sunt:
Statornicie (vinul cramei Budureasca)– Continuitate (branza Brie au Bleu)– Permanenta (mariajul lor)
P.S.
Alte astfel de asocieri culinare dintre vinurile romanesti si branzeturile Delaco gasesti in categoria asociata acestui proiect – Branzeturi cum se cuVin.
30 de comentarii la „La masa cu Decebal, degustare de branza si vin”
Super, ti-am mai zis ca imi plac mult evenimentele astea 🙂
Nu m-ar deranja sa particip si eu la o asmenea degustare!
Iar eu citesc articolul tau aproape de miezul noptii. Iti dai seama cum sunt acum, nu? HiHi. Foarte interesant acest eveniment.
mi-ar face placere sa particip si eu la un asemenea eveniment! mi se par tare interesante combinatiile astea, nu m-as fi gandit niciodata la ele
Mă bucur că se pune și la noi accentul pe vinuri de calitate!
Rose sec – Brie au bleu pare o combinatie…potrivita pentru mine. Nu ma pricep la vinuri, dar pentru o degustare n-aș zice nu
Frumos, frumos. Mi-ar placea si mie sa particip la o degustare de vin.
Foarte dragut, imi plac evenimentele la care participi, foarte interesante.
Frumos eveniment, cred ca te-ai simtit foarte bine. Chiar mi-as dori sa particip si eu la o degustare, desi nu ma pricep deloc.
Obisnuiesc sa pregatesc si eu astfel de platouri acasa, branza cu mucegai, brie, pecorino, toate asezonate cu o mana de nuci si cateva boabe de struguri albi. Pe langa covrigeii cu vin, care sunt oricum deliciosi, iti recomand sa incerci niste crackersi, merg la fel de bine cu platoul cu branzeturi.
Ce delicatese! Ador aceasta combinatie de branza cu mucegai si covrigei sau struguri. Si vinul arata atat de apetisant! 🙂
Faina poza aia cu mancare care se roteste! 😀
Ma mut la voi in zona. Mereu aveti intalniri faine care ma lasa cu dor de oameni faini cu care sa vorbesc vrute si nevrute.
Hmmm ce bine arata branzica 😀 dar nici vinul nu arata prea rau desi nu sunt cel mai mare fan. 😀
Am participat o singura data la o degustare de vinuri, dar nu de o asa amploare. Cred ca a fost super. 😀
Imi place sa beau din cand in cand vin, insa nu am fost niciodata la o degustare si nici nu am combinat alte alimente cu el. E bine de stiut. Multumesc pentru informatii.
Foarte interesant evenimentul! N-am participat pana acum la nicio degustare de vin, mai ales din pricina faptului ca nu sunt o mare bautoare 🙂
Mi-as dori sa particip si eu la astfel de evenimente! Ma bucur de fiecare data cand citesc despre astfel de experiente!
o bucata de branza cu mucegai, nuci si un vin rosu… mmmm… ador asta!
Felicitări pentru articolul acesta minunat!
Deja imi ploua in gura, nu ca as fi o mare consumatoare, dar chiar as participa la un astfel de eveniment.
Singura degustare de vin la care am participat a fost in Republica Moldova si a fost de pomina :)) Frumoasa initiativa 😊
Nu beau alcool decât foarte rar, dar aș merge la o astfel de degustare pentru un pahar de rose
Parca imi ploua-n gura cand vad sticlele acelea de Rose asa reci 🙂
Mmmm … imi este foame si icerc sa trec peste tentatii si vad acest delicii culinare. Nu mai zic ca as bea si un pahar de vin. Prima si ultia degustare de vin la care am participat a fost organizata tot de Daniel La Superblog
Si dacii astia, niste betivani, bre… :))))) radem, glumim, dar uneori parca as zice ca asa erau…
Cred ca a fost un eveniment foarte frumos (dupa cum se vede in fotografii)