Drumul vinului sau altfel spus turul cramelor este un obicei străvechi, datând din vremea Romei și Greciei Antice. Cu toate acestea, de abia la sfarsitul secolul al XIX-lea a apărut ca formă de turism a segmentului oenologic, iar la sfârșitul secolului al XX-lea apar cramele boutique. La noi experiențele de tip oenologic sunt la început de drum. În anul 2000 a fost inițiat proiectul Drumul vinului, cel care unește mai multe șosele care traversează zone viticole. În județul Prahova, Drumul Vinului prahovean are o lungime de 58 km și traversează localitățile Mizil, Tohani, Ceptura, Urlați, Jercălăi, Valea Călugărească, Vărbila, Bucov, Seciu, Boldești-Scăeni, Zamfira, Plopeni, Băicoi, Florești și Filipeștii de Pădure. Eu împreună cu ceilalți bloggeri din ASociația Bloggerilor Olteni am vizitat cu ajutorul celor din Asociatia Dealu Mare trei crame aflate pe Traseul 1A, traseul portocaliu, și anume cele aflate între Valea Călugărească și Ceptura- Domeniul Aristiței în Valea Nicovan, Dagon în Ceptura și Davino în Valea Nucetului. Despre fiecare din aceste experiențe voi scrie câte un articol separat, în acest aticol încercând să vă fac o imagine de ansamblu.
Cuprins
Traseele organizate de această asociație sunt cinci
Mare parte din aceste crame sunt crame boutique. Vinul lor provine dintr-o parcela specifică și mică de podgorie având un randament scazut, dar viticultorii compensează prin grija avută față de vie. Aceste vinuri de calitate superioară se găsesc rar în magazinele din afara zonelor de producție, deoarece modelele de distribuție favorizează în mare măsură marii producători. Vinificatorii aceștia nu încearcă să facă cât mai mult vin sau cât mai mulți bani, ci sunt pasionați, iar dragostea lor se reflectă în calitatea vinurilor. Cramele boutique de pe Drumul Vinului prahovean și buzoian ce se înalță maiestuos între hectarele podgoriilor sunt capabile chiar de mai mult decât producerea de vin. Ele au un impact pozitiv asupra comunității, îmbrățișând cauze precum sustenabilitatea, implicarea comunității, susținerea obiceiurilor străvechi și a tradițiilor.
În cramele boutique munca în podgorie și în cramă este personalizată. De la îngrijirea viței de vie, la recoltarea ciorchinilor de struguri, unul câte unul, până la vinificare în majoritate este muncă manuală. Excepția vine la îmbuteliere unde sunt ajutați de către utilaje moderne. Rezultatul este un vin de o calitate superioară care reflectă terroir-ul și toate fenomenele produse în el, în acel an. Aici fiecare vin este unic, fiecare lot este limitat și fiecare vin este cea mai bună expresie a ceea ce s-a întâmplat în acel an. La fel cum operele de artă sunt unice și irepetabile, la fel este și vinul acestor crame.
Ce m-a adus pe mine pe acest acest segment din Drumul Vinului a fost pe lângă dorința de a degusta vinuri de calitate, în ediții limitate, asociate cu gastronomia bogată a zonei, nevoia de a mă deconecta de tot ce este urban și de a mă conecta cu natura. Se pare că la fel au gândit și organizatorii deoarece au numit această escapada – Evadare în Dealul Mare. Evenimentul se află la a treia ediție, iar anul acesta s-a organizat între 22-23 octombrie 2022. Este extrem de ușor, pentru bucureșteni, de ajuns pe aceste segmente de traseu deoarece se află cam la o oră și ceva de capitală. Eu am luat autocarul din Piața Victoriei și apoi m-am bucurat în liniște de peisajul rural.
Enoturismul se poate practica în orice anotimp al anului, dar anotimpul în care viile strălucesc în tonuri aurii este începutul toamnei. Pe locul doi aș pune sfârşitul primăverii cănd culoarea frunzelor viței de vie vopsește în verde dealurile. În plus, temperaturile din aceste două anotimpuri sunt blânde și nu trebuie îndurat frigul sau căldura excesivă.
Este important de luat în considerare faptul că, deși acest tip de traseu vini-viticol- Drumul Vinului- nu trebuie luat neapărat ca o definiție literală, poți parcurge o singură porțiune din itinerariu sau poți să o faci segvențial. Important este să te bucuri de această experiență nouă.
Pe tot parcursul Drumul Vinului prahovean și buzoian sunt stabilite o serie de alianțe intre producătorii autohtoni și furnizorii de servicii, astfel că, în final, el este suma eforturilor multor companii și oameni. Turismul vinicol sau enoturismul oferă numeroase oportunități de dezvoltare locală plecând de la producția de vin, la cultura și patrimoniul istorico-arhitectural sau peisagistic. Toate reprezintă un instrument important de atragere a turiștilor și este un fenomen pe care l-aș vrea extins în toată țara.
Nu știu cât de bine cunoști activitatea ONG-ului din care fac parte- ASociația Bloggerilor Olteni, dar un proiect important al nostru – Brânzeturi cum se cuVin – este legat de cultura vinului. De cinci ani organizăm degustări de vin și brânzeturi, încercând să evidențiem valoarea oenologică și gastronomică a mai multor regiuni ale țării, cu accent preponderent pe Oltenia. Fără o cultură a vinului nu poate exista enoturism, iar turismul vinicol nu înseamnă mare lucru fără componenta gastronomică. Noi încercăm să le combinăm într-un mod armonios, iar vizitele la crame adaugă un mare plus prin aflarea unor detalii despre modul de lucru a pământului, de cultivare, îngrijire, cules, vinificație, facilități turistice de care dispune locația, servicii turistice, gastronomice complementare, dar și manifestări culturale în caracteristici arhitectonice, folclor, festivaluri, etc.
Turismul vinicol este o călătorie care se desfășoară cu scopul de a avea experiențe oenologice cu cramele și regiunile viticole, precum și cu stilul local de viață. El este o experiență care are o componentă de cunoaștere a vinului, dar și a locului, a tradițiilor acestuia, fiind strâns legat de cultură, vin și gastronomie.
Această evadare în Dealul Mare ne-a permis cunoașterea vinurilor a trei crame, dar și a peisajelor, a a spațiilor de elaborare a vinului, a gastronomiei locului, a unor obiective turistice și a altor lucruri care ne-au sporit cunoștințele, deschizându-ne apetitul pentru celelalte trasee incluse în Drumul Vinului prahovean și buzoian.
Ce zici, te tentează o astfel de Evadare? Descoperă ce are Drumul Vinului Drumul Vinului prahovean și buzoian pentru tine!
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
8 comentarii la „Pe Drumul Vinului prahovean și buzoian”
Wow, ce harta a degustarilor plina pentru o vacanta reusita! Ma bucur ca ai descoperit acest drum care combina traditia cu natura.
Ce frumos și interesant!
Felicitări! Sper ca data viitoare să vă însoțesc.
Hai noroc!
Ce experiente miunate ai, te felicit!
O experienta extrem de placuta. Pana acum nu am ajuns niciodata la o crama si chiar mi-as dori
Sa stii ca imi doresc de mult timp sa vizitez o crama! <3