De Ziua Fericirii sărbătorind cu un Orange Wine de la Crama Dradara

De Ziua Fericirii am ales să scriu despre o degustare de vinuri Crama Dradara pentru că vinul are puterea de a inspira fericire prin aroma, gustul și capacitatea sa de a crea momente speciale. Fie la o sărbătoare importantă, fie la o cină liniștită, vinul poate fi însoțitorul perfect pentru a ne bucura de viață. Cheia este să găsești vinul care îți place cel mai mult și să-l împarți cu oamenii care te fac fericit. Eu am ales ca favorit pe Orange Wine de la Crama Dradara, așa că haide să sărbătorim viața și Ziua Fericirii  cu un pahar de vin bun în mână!

O degustare de vinuri și brânzeturi este încercarea de a evalua și descrie prin simțuri, în special miros și gust, caracteristicile fiecărui aliment separat și apoi a mixului dintre ele.   Se evaluează calitatea, virtuțile lor, le găsim eventalele defecte și le prețuim.  Simțurile noastre nu prea sunt pregătite să evalueze obiectiv, ci cel mai adesea lucrează prin comparație, dar pentru asta trebuie să fii cât de cât avizat. O persoană poate determina gustul „dulce”, dar niciodată exact câte grame de zahăr conține un litru de vin. Testele analitice , la rândul lor, nu pot determina dacă un vin „este” bun pentru tine. Există fenomenul preferințelor și respingerilor care de multe ori sunt naționale, regionale. Cu toate acestea, degustătorii profesioniști sunt capabili să ignore acești factori și să judece un vin „corect” și „obiectiv”, bineînțeles, fără a ține cont cât mai mult de gusturile personale. Cu toate acestea, acest lucru poate fi realizat doar cu ani de practică și experiență. Nu-i încă cazul nostru, deși ca ONG – ASociația Bloggerilor Olteni organizăm degustări de vreo șapte ani, așa că ne pricepem cât de cât.  Acum a venit rândul vinurilor cramei Dradara, o cramă boutique din podgoria „Dealul Mocrii”. Acest deal cu sol vulcanic aflat lângă Valea Minișului se află o zonă viticolă faimoasă  încă din vremea Imperiului Austro-Ungar. Povestea Cramei Dradara a început doar de un sfert de veac, când Adrian Alexa a vrut să transmită nepoților printre alte valori strămoșești și continuitatea activitatii viti-vinicole situată în zona Banat-Crișana, mai precis în podgoria Miniș-Măderat. A început cu o suprafață de19 hectare de vie, iar acum au 36 de hectare plantate cu: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Palava, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon și un soi local Mustoasa de Măderat. Numele cramei a fost alcătuit prin alăturarea primelor silabe ale numelor nepoților săi, Dradara înseamnă Dragoș, Daria și Rareș sau DRAGOSTE, DAR și RAFINAMENT.

La această degustare organizată la C House Milano, degustarea numărul #56 a evenimentului Brânzeturi cum se…cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro, Crama Dradara s-a prezentat cu noua gamă premium, în care  au fost incluse: Fetească Regală 2022, Mustoasă de Măderat 2022, Sauvignon Blanc 2022, Orange Wine 2022, Dradara Cupaj Roșu Conac, Dradara Cupaj Roșu Premium. Singura dată cînd am degustat vinuri din zona Banatului ( într-un mod organizat, cu colegii blogolteni) a fost în toamnă când am vizitat Crama Aramic, iar Orange Wine n-am degustat niciodată, niciunde.  

Asocierile brânzovine de la degustare au fost :

  1. Feteasca Regala 2022 + Aperifrais Ile de France
  2. Mustoasa de Maderat 2022 + Havarti Castello
  3. Sauvignon Blanc 2022 + Chevre Ile de France
  4. Orange Wine 2022 + British
    Cheddar Delaco D’Exceptie
  5. Cupaj Roșu Conac (70% Feteasca
    Neagra 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco
  6. Cupaj Roșu  Premium(50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Cele mai interesante vinuri mi s-au părut cele obținute din Palava – un soi tradițional cunoscut în Cehia și Slovacia și cele din soiul local- Mustoasa de Măderat, pentru mine fiind o premieră. Ambele mi-au stârnit curiozitatea, dar o să vă spun mai multe despre Orange Wine începând cu modul de prezentare, eticheta este concepția artistului Ovidiu Batista.  Soiul Pálava este un soi aromat cultivat în Cehia și Slovacia. El este o încrucișare între Gewürztraminer și Müller-Thurgau. Știam că pe clisura Dunării au fost două valuri de imigranți cehi – primii aduși de un industriaș, Magyarly, care se ocupa de exploatarea lemnului, iar în al doilea au fost aduși ca să asigure paza graniței Imperiului Austro-Ungar- dar nu știam ca printre produsele naturale și mâncărurile cehești aduse să fie și un soi de viță de vie. E posibil ca să fie o întâmplare aclimatizarea soiului în Banat sau să fie o continuare a tradiției cehești din clisură. Aș vrea ca în viitor să ajung la cramă ca să aflu povești despre trecutul vini-viticol al zonei, să gust vinul prezentului și să vorbim despre vinurile viitoare. 

Metoda Orange este una mai specială, se obțin vinuri din soiuri albe prin metoda de vinificare a strugurilor roșii cu fermentare pe coajă. Rezultatul este un vin în diverse nuanțe portocalii. Procesul de producție este destul de vechi. Am citit că acest tip de vin s-a născut în Georgia  unde s-au desfășurat nenumărate tehnici ancestrale de cultivare/ vinificație și are o istorie de peste opt mii de ani. În trecut vinificația nu era industrializată și procesele care astăzi par simple, precum separarea musturilor și a cojilor, nu se desfășurau, rezultând un fel de vinuri albe cu suflet de roșii ( în trecut strugurii albi erau singura modalitate de a face vin), care mai târziu au fost denumite Orange Wine. Prin interventia minimă a omului vinul reprezintă  cel mai bine terroirul, el devenind o oglinda a locului unde au crescut strugurii.

 Nu știu de unde a plecat acest reviriment, dar a devenit o tendință de a salva acea veche tradiție și aroma deosebită obținută decătre vin prin acest proces. Și a prins atât de mult, încât a fost desemnată o categorie specială, cea a vinului portocaliu- Orange Wine. Ca și caracteristici a acestei metode sunt procesele de producție care necesită o intervenție minimă, ceea ce include fermentația spontană, utilizarea drojdiilor indigene printre altele. Pentru a se apropia cât mai mult de trecut ar trebui folosite și amfore acoperite cu peceți de ceară pentru a preveni oxidarea excesivă a băuturii, dar n-am auzit ca în Romănia să depoziteze cineva vinul astfel. De fapt nu prea sunt multe crame care s-au aventurat în a-l face – Dradara, Budureasca, Recaș, Vlădoi, Liliac, Petro Vaselo, Bauer, La Salina– și nu știu de ce că doar vinurile făcute în gospodăriile individuale folosesc cam aceeași tehnologie, adică nu par greu de obținut. Față de un vin roze cred că procedeul de obținere este foarte-foarte mult ușurat.

La producerea unui Orange Wine, cojile nu sunt aruncate, ci sunt lăsate în must, făcând contact direct cu sucul, apoi  începe procesul de fermentație, unde sunt activate un număr nesfârșit de elemente aromatice și colorante.  Motivul pentru care putem găsi acest tip de vin în diferite nuanțe, de la auriu la chihlimbariu, depinde de timpul de macerare,. Există o selecție specială de struguri albi care se folosesc pentru obținerea acestui vin și anume – cele cu coji mai groase care dau o mai mare calitate mustului, cele care au o concentrație mare de zaharuri și substanțe aromatice, cei crescuți ăn climat montan, cei cultivați în soluri bogate în minerale care dau structură și intensitate mare a romelor. Orange Wine de la Crama Dradara este un vin diferit, puternic aromat, care captivează instant prin culoarea sa galben-portocaliu, buchetul plăcut, parfumat, unde se remarcă arome de trandafir și ceva note de fructe coapte sau confiate. De la Traminer păstrează caracterul și aroma de trandafir. Gustul este caracterizat de o țesătură care amintește de fructe pârguite, aciditatea e bine susținută, iar mineralitatea din roca vulcanică completează aciditatea. Ce să mai, sunt niște vinuri de nivel înalt, versatile, tocmai bune pentru a savura niște clipe plăcute la masă sau în compania unor prieteni.

 De Ziua Fericirii sau în orice altă zi, nu uita ca Fericirea poate fi și la îndemâna unui Orange Wine de la Crama Dradara!

3 comentarii la „De Ziua Fericirii sărbătorind cu un Orange Wine de la Crama Dradara

  1. Ce frumos! Și ce e și mai și, ne dai atât de multe detalii, informații despre vinuri!
    Eu una, nu mă pricep, mă ajută instinctul sau, poate inteligența inimii, habar nu am.
    Cert este că nu mă înșel niciodată în ceea ce privește calitatea. În rest, știu ce îmi place și ce nu.
    Felicitări și mulțumiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.