Sokobanja o destinație ecoturistică și prima municipalitate ecologică din Serbia

Este grozav să călătorești! Tuturor ne place, dar câteodată, astfel contribuim la distrugerea planetei noastre. Stoparea călătoriilor nu-i o soluție, dar putem alege în mod activ să reducem impactul lor asupra planetei. Alegerea unei destinații de vacanță nu-i ușoară, e chiar o decizie importantă, iar dacă introduci și considerente etice în ecuație și anume  respect pentru mediu, pentru comunitatea gazdă, s-ar putea ca hotărîrea să fie de-a dreptul grea. Gândindu-mă că iubești natura și planifici o vacanță cufundat în sânul ei, voi plusa urmând steaua nordică etică a ecoturismului și îți voi prezenta ca  destinație ecoturistică, o veche stațiune balneară aflată în afara granițelor noastre,  la doar 223 km de Craiova. M-am raportat la Craiova pentru că ea este echivalentul urban al epicentrul vieții mele. Ca olteancă, toate lucrurile, acțiunile si deciziile le raportez la acest oraș.  Ghicești la ce stațiune balneară cu ofertă ecoturistică mă voi referi?   Intuiesc răspunsurile tale, dar nu-i vorba despre vreo stațiune din Bulgaria, ci despre una din Serbia și anume Sokobanja.

 

Nu-i prima dată când călătoresc intr-un info trip în Serbia, iarna trecută datorită unui proiect de info turism similar inițiat de către aceeași agenție sârbească- RARIS – Agenția Regională pentru Dezvoltarea Serbiei de Est – am vizitat câteva localități și repere dunărene de pe malul sârbesc.  Întorcându-mă la info tripul de anul acesta, pentru a ajunge în Sokobanja am urmat o rută prin Vidin, iar intrarea în Serbia am făcut-o pe la Zaječar. Cu tot cu trecerea prin două vame am făcut până în Sokobanja trei ore și ceva. Tot cam atât imi ia să ajung și în București, așa că distanța mi se pare ok.

Sokobanja o destinație ecoturistică și prima municipalitate ecologică din Serbia

Sokobanja nu-i unul din punctele turistice fierbinți tipice. N-o să experimentezi aici un turism de masă, ci opusul lui, pentru că unele din caracteristicile ecoturismului sunt scara mică și minimizarea pe cât posibil a impactului negativ al călătoriei.  Nu poți ajunge aici cu avionul, doar cu mașina și trenul. Dacă vii din Romania singura opțiune este mașina, cu trenul este mult prea complicat și incomod de ajuns. Aici, vacanța ta va fi  una responsabilă și sustenabilă, o modalitate mai sustenabilă, mai bună și mai atentă de a petrece timpul bucurându-te de frumusețea naturală a zonei. Sokobanja este o mică stațiune turistică balneară , numită și „ Inima Verde a Serbiei„, situată în sud-estul Serbiei, pe versanții Muntelui Ozren, într-o vale formată din patru munți Ozren, Rtanj (Rtanj este singurul munte din Serbia care are forma unei piramide și se presupune că este vizitat adesea de extratereștri), Devica și Bukovik,  valea Sokobanja de-a lungul defileului râului Moravica, într-o ambianță  conservată ecologic. În 1992, a fost adoptată proclamația oficială care declara Sokobanja prima municipalitate ecologică din Serbia.  Da, Sokobanja este o destinație ecoturistică, fiind primul municipiu ecologic din Serbia și singurul din această țară care are o ofertă turistică de acest fel. Având în vedere că prima comunitate din lume, în care a fost adoptat acest cadru numit Natural Step, a fost cea suedeză în 1983, pot spune că sârbii s-au mișcat foarte bine în acest sens

Ecoturism, ecomunicipalitate și legătura dintre ele

Călătoriile lărgesc orizontul, în cadrul lor învățăm despre locuri și oameni noi, dar făcând aceasta învățăm multe și despre noi. Este esențial să nu permitem ca animalele, locuitorii, natura în general să plătească prețul experienței noastre. Cuvântul ecoturism e la modă,  dar ce reprezintă el? De ce este important? Ce este o ecomunicipalitate sau altfel zis o municipalitate ecologică?  Ce leagă ecoturismul și ecomunicipalitatea? 

Ecoturismul este un segment de nișă al turismului în zone naturale. Ecoturism înseamnă a călători într-un mod sustenabil, respectuos, înseamnă să ne gândim la toate aspectele destinației: fauna sălbatică, mediul înconjurător și oamenii din zonă și să încercăm să minimizăm impactul nostru asupra mediului local. De exemplu, unul dintre obiectivele cheie ale ecoturismului este de a se asigura că atracțiile naturale și fauna sălbatică rămân intacte pentru generațiile viitoare. Când vorbesc de ecoturism nu mă refer la excursii pe o potecă aglomerată, camparea într-o poiană frumoasă zărită de pe șosea, înoțul sau pescuitul în pârâurile sau râul din proximitate. Deși aceste exemple fac parte din turismul în natură, ele pot pune  în pericol mediul, animalele și comunitățile locale, dacă sunt făcute fără cap și în exces. Ecoturismul este biocentric, ceea ce înseamnă că interesul ființelor vii pe care vrem să le protejăm este prioritizat față de propria noastră plăcere.

O ecomunicipalitate  este o zonă administrativă locală care a adoptat în statutul său valori ecologice și de justiție socială, dorind să genereze o revitalizare economică și socială. Astfel, ea devene o forță motrice ce își implică comunitatea în acest proces de schimbare  folosind o înțelegere comună  bazată pe un  cadru numit Natural Step, adoptat prima dată de către suedezi. Ecoturismul este un promotor important al ecomunicipalității dezvoltând destinații turistice durabile sub brandul ecomunicipiului, astfel că turiștii descoperă nu doar patrimoniul, peisajul pitoresc, ci și părți din procesul de tranziție către o dezvoltare durabilă. 

Pe lângă toate acestea, Sokobanja plusează cu un mediu viu și susținut, fără poluare industrială, multe și diverse valori naturale  protejate, cu funcție turistic-recreativă, sanitară și educațională.  Este foarte important că ei promovează această conștientizare și îi încurajează atât pe localnici cât și pe vizitatori  să învețe și să conserve diversele peisaje, animale sălbatice și cultura locului. 

După ce am vizitat acest oraș pot spune că Sokobanja este o destinație ecoturistică minunată, o alternativă foarte bună la turismul de masă, cuprinzând activități bazate pe natură care cresc aprecierea și înțelegerea vizitatorilor asupra valorilor locale naturale și culturale, activități ce se traduc în experiențe care sunt gestionate pentru a se asigura că sunt sustenabile din punct de vedere ecologic, economic și social. Vacanța ta în această  destinație ecoturistică poate fi foarte relaxantă având în același timp și un impact pozitiv pe termen lung asupra mediului și comunităților locale.

5 comentarii la „Sokobanja o destinație ecoturistică și prima municipalitate ecologică din Serbia

  1. Am urmărit postările pe insta și tiktok și mi-a plăcut ce am văzut.
    Sunt niște locuri care merită atenție ca destinații de vacanță și nu numai.
    Mulțumesc pentru informații și recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.