De ce nu se recomandă să folosim aceeași cremă solară pentru față și corp. Diferențele dintre ele

De ce nu se recomandă să folosim aceeași cremă solară pentru față și corp

Soarele ne dă energie, vitalitate și este bun pentru sănătatea noastră, dar trebuie să fim atenți la modul în care ne expunem lui. Știm deja că trebuie să ne protejăm întotdeauna pielea de razele ultraviolete UVA si UVB. Și nu doar vara, deși în această perioadă trebuie avută o grijă deosebită. Fața este cea mai expusă parte a corpului nostru, la soare, și una dintre cele mai delicate. De aceea, atunci cand alegem o cremă de față trebuie ținut cont să fie cu factor de protecție. Căutând protecție solară, ai văzut pe rafturi că există unele creme cu protecție solară care sunt identificate drept -cremă solară pentru față- și altele care sunt -cremă de protecție solară pentru corp. Există și varianta de creme solare pentru față și corp, dar e foarte rar întâlnită. Ți-ai pus întrebarea de ce nu putem folosi crema cu protecție solară de corp și pentru față? La prima vedere, singura diferență este dimensiunea: o crema solară de față are între 30-70 ml, in timp ce cea de corp are între 150-300 ml. Dar ce altceva le deosebește? De ce este important ca să existe amândouă? Nu face greșeala să crezi că un singur produs va funcționa pentru întregul tău corp. Cumpăra-ți o cremă de protecție solară pentru față și alta pentru corp, vă voi explica în acest articol de ce.

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS SPRAY CU EFECT MATIFIANT INVIZIBIL PENTRU FATA SPF50, 75ML farmacia spring
La Roche-Posay Anthelios Spray fata efect matifiant invizibil SPF50, 75ML
CERAVE CREMA HIDRATANTA PENTRU FATA A.M. SPF 50, TEN NORMAL-USCAT, 52ML Farmacia Spring
Cerave crema hidratanta fata ten normal uscat SPF 50, 52ML
AVENE SUN CREMA DE FATA CU PROTECTIE SOLARA SPF 50+ TRIASORB, 50ML farmacia spring
Avene Sun Crema de fata cu protectie solara SPF 50+ Triasorb, 50ML
ISIS UVEBLOCK 50+ LOTION, 100 ML Farmacia Spring
ISIS Uveblock 50+ lotiune, 100 ML

Care-i cea mai bună cremă pentru ten? 

Știi care-i cea mai bună cremă pentru ten? Cea mai bună cremă de față antipete și antirid este cea cu protecție solară. Soarele provoacă apariția semnelor de îmbătrânire prematură, iar cele mai vizibile sunt cele de pe față. O cremă cu factor de protecție functioneaza ca un scut al pielii. Știai că 80% dintre semnele îmbătrânirii se datorează unor factori externi? Se vehiculează acum un nou concept științific -Exposome, de fapt o realitate, o sumă cumulativă a influențelor mediului și a răspunsurilor biologice, ce au un impact asupra pielii noastre  generând radicali liberi, fenomene inflamatorii care accelerează procesul de îmbătrânire. Toate au un impact negativ asupra pielii noastre, iar ea este organul care ne protejează corpul, bariera noastra naturală impotriva agresiunilor mediului inconjurator.

Se poate folosi aceeași cremă solară pe față și pe corp? Caracteristicile unei creme solare pentru față

După cum am spus la început, nu este recomandat să folosim aceeași protecție solară pentru corp și față. Dar de ce? Răspunsul este foarte simplu: pielea de pe față și pielea de pe restul corpului nu sunt la fel și, prin urmare, nu au aceleași caracteristici sau nevoi. Cremele faciale cu protecție solară au următoarele proprietăți:

  • Cremele de protecție solară previn îmbătrânirea oferind o protecție foarte ridicată împotriva spectrului de radiații solare care este cel mai dăunător pielii. Cremele de protecție solară formulate special pentru față oferă beneficii suplimentare pe care tenul le apreciază atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 
  • Au textura mai ușoară, efect mat, absorbție facilă și sunt mai puțin lipicioase. Pielea fiecărei fețe este diferită: normală, uscatăgrasă sau cu acnee. În funcție de această caracteristică, trebuie aleasă cea mai potrivită cremă/emulsie/gel de protecție solară. De exemplu, dacă ai pielea normală sau uscată, vei folosi o cremă sau o emulsie protectoare, iar  dacă este grasă sau cu acnee se recomandă utilizarea gelului protector. Textura cremei/gelului solar facial are o formulare mai puțin grasă decât cea de corp pentru că tenul este mai gras decat pielea de pe restului corpului. Pentru a nu lăsa un efect gras și a preveni strălucirea, transpirația se folosesc uleiuri vegetale speciale și ingrediente precum silice care absorb sebumul.
  • Pielea de pe față este mai sensibilă, așa că produsele destinate ei sunt  hipoalergenice, dermatologice și conțin o îngrijire oftalmologică specială pentru a evita iritarea ochilor. Pe lângă protecția pielii, crema de protecție solară facială poate conține un tratament care să-i acopere nevoile. De obicei includ ingrediente active antirid și hidratante, pe când cele de corp au în special ingrediente pentru calmarea și răcorirea pielii. O bună protecție solară facială include antioxidanți ca vitamina E, C , chiar acid hialuronic pentru ca pielea să pară mai elastică și mai luminoasă, dar și ingrediente active care protejează împotriva luminii albastre cum ar fi oxidul de fier. Produsele pentru corp pot avea mai multe parfumuri și parabeni care ar putea afecta pH-ul tenului, provocând reacții alergice.
  • Filtre eficiente fără urme albe. Cremele de protecție solară pentru corp includ de obicei filtre fizice care sunt foarte eficiente în a nu se arde pielea la plajă, dar lasă un strat albicios gras, care este oarecum inestetic. Tot aceste filtre fizice pot înfunda porii și e posibil să nu lase tenul nu respire.
  • Mărimea. Cremele de protecție solară facială sunt de obicei mai mici, astfel încât să le putem lua cu ușurință cu noi peste tot, fără a ocupa prea mult spațiu în geantă sau rucsac.
  • Cantitatea de crema de care ai nevoie. Pielea feței este expusă la lumina soarelui pe tot parcursul zilei, așa că are nevoie de mai multă îngrijire.
  • Alternativa la machiaj. Găsim frecvent creme de protecție solară facială care oferă și o nuanță de culoare, ceea ce înseamnă că ne putem lipsi de baza de machiaj. 

Pe baza acestor diferențe, sunt pe piață diverse formulări în funcție de tipul de ten și de necesitățile lui.  Cele mai progresiste sunt vegane sau biodegradabile. Pielea feței și pielea corpului au caracteristici și nevoi foarte diferite. Prin urmare, cel mai convenabil este să alegi o cremă de soare potrivită pentru fiecare caz, evitând problemele la plajă. Află cum să te ferești de razele ultraviolete în trei pași.

razele UVA și UVB RILASTIL SUN SYSTEM BABY SPRAY TRANSPARENT CORP SPF 50+, 200ML Farmacia Spering
Rilastil System Sun Baby spray transparent corp SPF 50+, 200ML
razele UVA și UVB GENERA SUN LAPTE SOLAR BABY SPF50, 250 ML farmacia Spring
Genera Sun Lapte solar Baby SPF50, 250 ML
razele UVA și UVB AVENE SUN SPRAY SPF50+, 200ML farmacia Spring
Avene Sun Spray SPF50+, 200ML
razele UVA și UVB VICHY CAPITAL SOLEIL ECO LAPTE CU PROTECTIE SOLARA SPF50+, 200ML farmacia Spring
Vichy lapte cu protectie solara SPF50+, 200ML

Dorința de a ne bronza ne face să uităm de precauție și de multe ori ne maltratăm pielea cu ore de expunere la soare fără nicio protecție sau cu foarte puțină. Dermatologii recomandă să nu întrerupem utilizarea unei creme cu factor de protecție nici în zilele innorate, pentru că norii nu ne protejează de toate razele ultraviolete. Chiar dacă nu vedem soarele, până la 40% din radiațiile UV continuă să ajungă pe pământ.

Poate din motive economice ai prefera să utilizați o singură protecție solară pentru corp și față, deoarece aceste produse sunt de obicei scumpe. Nu pune prețul înaintea calității. Nu face greșeala să crezi că un singur produs va funcționa pentru întregul tău corp. Cumpără-ți o cremă de protecție solară pentru față și alta pentru corp!

4 comentarii la „De ce nu se recomandă să folosim aceeași cremă solară pentru față și corp. Diferențele dintre ele

  1. Dacă aș folosi crema protecție solară de corp pe ten, în 5 minute acesta ar fi iritat și roșu. Chiar și atunci când schimb cremele pe care le folosesc de obicei tenul meu reacționează. Așadar, folosesc întotdeauna cremele pentru destinația care o au: corp-corp, față-față. Mulțumesc pentru recomandări!

  2. Si eu folosesc produse cu protectie solara diferite pentru fata si ten. Eu oricum ma impac greu pe ten cu SPFul asa ca prefer sa fac alegeri cat mai corecte. Interesante diferentele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.