Cum ne ferim de razele ultraviolete. 3 pași

Cum să ne ferim de razele ultraviolete. 3 pași

Expunerea prelungită la soare ne pune sănătatea în pericol. Arsurile provocate de radiatiile solare pot provoca pielii: pete, imbatranire prematura si o fac susceptibila de dezvoltarea cancerului de piele. În plus, soarele poate fi și dăunător pentru ochi. Aceste organe sunt sensibile la razele utraviolete atât UVA cât și UVB emise de soare și trebuie protejate. In continuare am alcătuit un ghid în trei pași despre cum să ne ferim de razele ultraviolete. 

Cea mai importantă sursă naturală de raze ultraviolete (UV) este soarele. Radiațiile UV pot avea diverse efecte asupra pielii oamenilor în funcție de intensitatea acestora și de lungimea undelor lor. Ele sunt de trei feluri: UVA, UVB și UVC. Deși razele sale UVC sunt extrem de agresive, ele sunt aproape complet absorbite de stratul de ozon. Pe pamant ajung doar razele UVA și UVB, invizibile pentru ochiul uman.  Razele ultraviolete și diferența dintre UVA și UVB.

Ce este radiația solară?

Radiația solară este ansamblul de radiații emise de către soare, inclusiv razele ultraviolete (UV) și infraroșii:

  • Radiații UV: pielea noastră se confruntă cu două tipuri de radiații: 
    • UVA: au o lungime de undă între 320 și 400 nm și pătrund în straturile cele mai profunde ale pielii. Acestea declanșează procesele de alergii și reacții solare și, pe termen lung, de fotoîmbătrânire.  
    • UVB: lungimea lor de undă este între 290 și 320 nm și sunt responsabile pentru dezvoltarea roșeață și a arsurilor pielii, cunoscute și sub numele de eritem solar.
  • Radiații infraroșii:  acestea pot spori efectele negative ale radiațiilor UVB și UVA asupra pielii noastre. Lungimea lor de undă este peste 760 nm. 

Cum putem să ne protejăm de razele solare?

Răspunsul la întrebarea- Cum putem să ne protejăm de razele solare?- depinde de mai multe circumstanțe: de piele și de mediu. Capacitatea pielii de a produce melanină este diferită de la persoană la persoană, așa că fiecare tip de piele va avea nevoie de un factor de protecție solar diferit. Melanina este o substanță naturală din organism care determină pigmentul pielii, părului și chiar al irisului. În plus, protejează pielea de razele UV și atunci când nivelul ei crește, pielea noastră se înnegrește, dând naștere la ceea ce noi numim bronz.

Toată lumea este de acord, trebuie să ne protejăm de razele solare, dar cum ? Dacă în cazul ochilor ne putem proteja cu ajutorul unor ochelari de soare, în cazul pielii putem alege două fotoprotectoare: fizice și chimice. Barierele fotoprotectoare fizice, cum ar fi tricourile sau pălăriile, sunt necesare când expunerea la soare este prelungită, dar la fel sunt de necesari și fotoprotectorii chimici. Aceștia sunt creme, loțiuni sau uleiuri solare care ajută la protejarea pielii prin aplicarea de filtre care reduc efectele nocive ale razelor solare.

Să facem plajă cu tricou? Ar trebui să purtăm mereu pălărie, nu numai pentru a merge la plajă? Si desi stim că o cremă fotoprotectoare este necesară, care este factorul SFP care ne va asigura că nu ne ardem? Incercând să răspund la aceste întrebări am alcătuit un ghid în trei pași pentru a ne feri de razele UVA și UVB.

razele UVA și UVB RILASTIL SUN SYSTEM BABY SPRAY TRANSPARENT CORP SPF 50+, 200ML Farmacia Spering
Rilastil System Sun Baby spray transparent corp SPF 50+, 200ML
razele UVA și UVB GENERA SUN LAPTE SOLAR BABY SPF50, 250 ML farmacia Spring
Genera Sun Lapte solar Baby SPF50, 250 ML
razele UVA și UVB AVENE SUN SPRAY SPF50+, 200ML farmacia Spring
Avene Sun Spray SPF50+, 200ML
razele UVA și UVB VICHY CAPITAL SOLEIL ECO LAPTE CU PROTECTIE SOLARA SPF50+, 200ML farmacia Spring
Vichy lapte cu protectie solara SPF50+, 200ML

Cum să ne ferim de radiațiile ultraviolete. 3 Pași:

1: Cunoașterea indicelui radiatiei ultraviolete din zonă

Indiferent unde ne aflăm la mare sau în oraș pentru a ști de ce fel de protector avem nevoie, mai întâi trebuie să știm la ce intensitate de radiație suntem expuși. Pentru aceasta putem consulta diferite site-uri https://www.weatheronline.co.uk/Romania/Bucharest/UVindex.htm, https://www.meteoradar.ro/indice-uv/bucuresti/ sau alte aplicațiiConsultarea se face într-un mod simplu, căutând indicele maxim al radiației ultraviolete care va fi în acea zi, în aceea zonă. Acești indici de radiații ultraviolete sunt împărțiți în:

  • Radiație UV scăzută : valori de la 1 la 3.
  • Radiația medie : valori 4 până la 6.
  • Radiație ridicată : valori de la 7 la 9.
  • Radiație extremă : mai mare de 10.

La noi, vara, indicele UV este de 7 până la 10, ceea ce înseamnă un risc foarte mare de vătămare din cauza expunerii neprotejate la soare. așa că trebuie luate nepărat măsuri suplimentare de precauție deoarece pielea și ochii neprotejați vor fi deteriorate.

LA ROCHE-POSAY ANTHELIOS SPRAY CU EFECT MATIFIANT INVIZIBIL PENTRU FATA SPF50, 75ML farmacia spring
La Roche-Posay Anthelios Spray fata efect matifiant invizibil SPF50, 75ML
CERAVE CREMA HIDRATANTA PENTRU FATA A.M. SPF 50, TEN NORMAL-USCAT, 52ML Farmacia Spring
Cerave crema hidratanta fataten normal uscat SPF 50, 52ML
AVENE SUN CREMA DE FATA CU PROTECTIE SOLARA SPF 50+ TRIASORB, 50ML farmacia spring
Avene Sun Crema de fata cu protectie solara SPF 50+ Triasorb, 50ML
ISIS UVEBLOCK 50+ LOTION, 100 ML Farmacia Spring
ISIS Uveblock 50+ lotiune, 100 ML

Cum ne ferim de razele ultraviolete -2: Cunoaște-ți fototipul

Al doilea pas pentru a nu îți arde niciodată pielea, este identificarea fototipului tău.  În general, există șase fototipuri, care depind de culoarea pielii, păr și capacitatea de a ne bronza. Cele mai frecvente fototipuri existente în România sunt între doi și patru. Identifică-ți pielea in functie de capacitatea sa de a absorbi radiația solară, adică capacitatea ei de a produce melanină. Acest lucru este decisiv in alegerea cremei solare perfecte.

  • Fototip 0 . Este cel rar întâlnit, corespunzând persoanelor albinoase care, din cauza unei probleme genetice,  nu pot sintetiza melanina. Aceștia nu se bronzează niciodată.
  • Fototip 1:  Îl găsim la oamenii cu părul roșcat/blond și pielea foarte deschisă. Expunerea la soare, chiar foarte scurtă, le provoacă arsuri. Se bronzează cu greu. Dacă aparții acestui fototip pielea ta are o nuanță lăptoasă, se arde mereu atunci când este expusă la soare, iar probabilitatea de a avea ochi de culoare albaștri sau verzi este foarte mare. Alte posibile indicii- pistruii. Pigmentarea părului este strâns legată de pigmentarea pielii, ambele aspecte fiind determinate în principal de cantitatea și distribuția melaninei. Aici se încadrează europenii nordici.
  • Fototip 2. Este o piele puțin mai pigmentată decât tipul I, dar este, de asemenea, obișnuit să sufere de arsuri solare și se bronzează rar. Părul este blond, iar pielea este palidă. Acești oameni se ard aproape întotdeauna, dar se bronzează puțin mai ales la sfârșitul verii. Alte posibile indicii- ochi de la albastri la căprui, păr de la blond la castaniu și o piele de culoare mai deschisă. 
  • Fototip 3.  Acest fototip apare la persoanele care sunt blonde sau cu părul castaniu și care au pielea atât deschisă cât și închisă la culoare. Uneori se ard după prima expunere la soare, dar spre final obțin un ușor bronz. Daca ai acest tip de ten te bronzezi treptat, dar uneori te si arzi de soare. Deși fototipul tău este ceva mai rezistent la radiații, el este totuși susceptibil la deteriorare, așa că trebuie să te protejezi  pentru a preveni dezvoltarea cancerului de piele. 
  • Aceste persoane pot suferi, în cazul expunerii la soare, o îmbătrânire a pielii mai rapidă decât persoanele aparținând fototipurilor următoare. 
  • Fototip 4. Sunt persoane cu părul închis la culoare și pielea închisă la culoare care se ard rar la soare. Se bronzează repede. Probabilitatea de a avea ochi căprui sau negri este mare. La fel de mare este și probabilitatea ca părul să fie castaniu sau negru.
  • Fototip 5. Acest fototip se numește tip mediteranean. Oamenii care îl au nu se ard niciodată și se bronzează foarte repede.
  • Fototip 6. Este cel prezent la oamenii de culoare.

Cu timpul sistemul de producere a melaninei se atrofiază. De exemplu culoarea părului variază de-a lungul vieții unui individ: mulți oameni sunt blonzi în copilărie și devin bruneți în adolescență, iar la bătrânețe părul tuturor devine alb. Pielea urmează un ciclu similar.

URIAGE BARIESUN SPRAY PROTECTIE SOLARA SPF30, 200ML farmacia Spring
Uriage barier sun spray protectie solara SPF30, 200ML
ALTRUIST CREMA CU SPF50, 100 ML farmacia Spring
Altruist crema cu SPF50, 100 ML
CETAPHIL CREMA HIDRATANTA CU SPF 30 PRO SPOTCONTROL, 120 ML farmacia Spring
Cetaphil crema hidratanta SPF 30 Pro Spotcontrol 120 ML
ELMIPLANT ULEI SPRAY PROTECTOR COCONUT OASIS SPF 30, 150 ML farmacia Spring
Elmiplant ulei spray protector coconut oasis SPF 30, 150 ML

Cum ne ferim de razele ultraviolete -3:  Alege o cremă de protecție cu SPF-ul potrivit

Odată localizate indicele razelor ultraviolete și fototipul, este timpul să decidem ce factor de protecție ar trebui să aibă crema de soare de care avem nevoie zilnic sau pentru a petrece câteva zile la plajă pe malul mării. Este esențial ca produsul ales să aibă o asociere de filtre, astfel încât acestea să protejeze împotriva tuturor radiațiilor, atât UVA cât și UVB. Acestea poartă denumirea de creme /loțiuni de spectru larg.

SPF factorul de protecție se clasifică în patru grupe:

  • Foarte mare: 50+
  • Ridicat: 30-50
  • Mediu: 15-25
  • Scăzut: 6-10

Este indicat să folosim întotdeauna o protecție solară adecvată tipului de piele. Toți avem nevoie de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Ca regulă generală, persoanele cu fototipurile I și II  ar trebui să foloseascăun produs cu SPF de 50, fototipurile III – IV SPF 25 și V – VI cel puțin SPF 15. Trebuie alese creme protectoare cu spectru larg – atât pentru UVA cât și UVB- și să fie rezistente la apă.

  • Fototip 0. SPF maxim +50
  • Fototip 1. SPF +50
  • Fototip 2. SPF 25
  • Fototip 3. SPF 15-25
  • Fototip 4. SPF 15
  • Fototip 5. SPF minim 6,8
  • Fototip 6. Nu are nevoie

De multe ori te-ai întrebat ce înseamnă numărul mic pe care îl indică cremele de protecție solară. Știi că cu cât numărul este mai mare, cu atât protecția este mai mare, dar cunoști interpretarea lui?

Factorul de protecție solară (SPF) este un număr care indică timpul în care produsul crește capacitatea de apărare a pielii împotriva soarelui. Exemplu- dacă pielea poate fi expusă la soare timp de 10 minute fără înroșire, un factor de protecție (SPF) de 15 ar proteja timp de aproximativ două ore.  Adică 15 minute x 10 = 150 minute. Cu un SPF 30 suntem protejați 30 minute x 10, adică 5 ore, iar cu un FPS 50, 50 minute x 10, adică 8 ore. Da, dar degeaba aplicăm SPF50 dimineața, până la prânz vom face baie, transpira, ne mișcăm și… se alege praful de protecția nostră. Din SPF 50 rămânem cu maxim 10, așa că trebuie reaplicată protecția solară. 

Chiar dacă nu arde, pielea are de suferit. Cu toții ar trebui să folosim o cremă de protecție solară cu un indice de protecție de cel puțin 15, care ar corespunde unui nivel mediu de protecție și să-l creștem în funcție de tipul nostru de piele. De la 30 la 50 (protecție ridicată, pentru pielea foarte deschisă); și 50+ (protecție foarte ridicată, în special pentru copii).

În concluzie, trebuie să fii realist și să-ți cunoști fenotipul. Amintește-ți că în timp pielea funcționează diferit și poate dura mai mult până se bronzează. La fel, sunt oameni care nu se vor bronza niciodată și alții care ard mereu. Trebuie să fim responsabili pentru a ne putea bucura de zilele însorite și nu trebuie să uităm să folosim produse cu factor de protecție nici în celelalte zile ale anului.

Amintește- ți că suntem expuși razelor solare 365 de zile pe an!

RILASTIL SUN SYSTEM SPRAY RACORITOR DUPA PLAJA, 200ML Spring Farmacia
Rilastil Sun System Spray racoritor dupa plaja, 200ML
GENERA SUN LOTIUNE DUPA PLAJA CU VITAMINA E SI ULEI DE OREZ, 250ML Farmacia Spring
Genera Sun lotiune dupa plaja cu vit E si ulei de orez, 250ML
AVENE SUN GEL CREMOS REPARATOR DUPA EXPUNEREA LA SOARE, 200ML Farmacia Spring
Avene Sun Gel cremos reparator dupa plaja, 200ML
URIAGE BARIESUN BALSAM AFTERSUN, 150ML
Uriage Barieresun balsam aftersun, 150ML

11 comentarii la „Cum ne ferim de razele ultraviolete. 3 pași

  1. Sincer nu stiu ce fototip am, din ce am citit oscilez intre 2 si 3 poate chiar si 1 :)) dar mereu folosesc spf 50 si 30 mai putin nu am folosit niciodata
    Sunt satena, pielea alba, daca foloses spf 50 nu prea ma bronzez daca nu folosesc deloc ma ard :)) si apoi ma inegresc si la cateva zile ma jupesc :))

  2. Sincera sa fiu nu am fost atenta la acest lucru, folosim SPF 50 de cele mai multe ori și am evitat soarele foarte puternic , pana acum suntem ok.

  3. Habar nu am ce fototip am, dar am mare grijă la protecția solară. Pielea mea este foarte sensibilă, deși nu mă ard, mă bronzez frumos, fără protecție și evitarea intervalului periculos mă pătez și am tot felul de alte neplăcere.
    Mulțumesc pentru sfaturi și informații! Foarte utile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.