Raze ultraviolete (UV)​​– diferența dintre razele UVA și UVB

Raze ultraviolete (UV)​​– diferența dintre razele UVA și UVB

Este important să știm diferența dintre razele UVA și UVB pentru a ști cum ne pot afecta, să înțelegem necesitatea luării de măsuri și cum ar trebui să ne protejăm împotriva lor. Cea mai importantă sursă naturală de raze ultraviolete (UV) este soarele. Deși razele sale UVC extrem de agresive sunt aproape complet absorbite de stratul de ozon, razele UVA și UVB, invizibile pentru ochiul uman, ajung pe pământ și pot provoca cancer. 

Ce este radiația solară?

Radiația solară este ansamblul de radiații emise de către soare, inclusiv razele ultraviolete (UV) și infraroșii:

  • Radiații UV: pielea noastră se confruntă cu două tipuri de radiații:
    • UVA: au o lungime de undă între 320 și 400 nm și pătrund în straturile cele mai profunde ale pielii. Acestea declanșează procesele de alergii și reacții solare și, pe termen lung, de fotoîmbătrânire.  
    • UVB: lungimea lor de undă este între 290 și 320 nm și sunt responsabile pentru dezvoltarea roșeață și a arsurilor pielii, cunoscute și sub numele de eritem solar.
  • Radiații infraroșii:  acestea pot spori efectele negative ale radiațiilor UVB și UVA asupra pielii noastre. Lungimea lor de undă este peste 760 nm

După cum observi radiațiile solare pot avea diverse efecte asupra pielii oamenilor în funcție de intensitatea acestora și de lungimea undelor sale. Clasificarea în raze UVA, UVB este făcută in funcție de lungimea de unda, dar nu o să intru mai mult în aceste explicații științifice (lumina care ajunge și penetrează ochiul uman se împarte în lumină vizibilă, cuprinzând lungimi de undă între 380 și 750 nm, și spectrul invizibil, care include lumina din spectrul ultraviolet (lumina UV 10 – 380 nm) și spectrul infraroșu peste 700 nm, ci o să mă axez pe partea practică.

razele UVA și UVB RILASTIL SUN SYSTEM BABY SPRAY TRANSPARENT CORP SPF 50+, 200ML Farmacia Spering
Rilastil System Sun Baby spray transparent corp SPF 50+, 200ML
razele UVA și UVB GENERA SUN LAPTE SOLAR BABY SPF50, 250 ML farmacia Spring
Genera Sun Lapte solar Baby SPF50, 250 ML
razele UVA și UVB AVENE SUN SPRAY SPF50+, 200ML farmacia Spring
Avene Sun Spray SPF50+, 200ML
razele UVA și UVB VICHY CAPITAL SOLEIL ECO LAPTE CU PROTECTIE SOLARA SPF50+, 200ML farmacia Spring
Vichy lapte cu protectie solara SPF50+, 200ML

Care este diferența dintre razele UVA și UVB? Care sunt caracteristicile lor?

Radiațiile UVA provoacă leziuni straturilor profunde ale pielii (responsabile de îmbătrânirea pielii)

Razele UVA reprezintă aproximativ 95% din lumina ultravioletă care ajunge pe pielea noastră, cu o lungime de undă de 320 și 400 nm. Aceasta înseamnă că pot pătrunde mai adânc în piele. Razele UVA naturale nu provoacă, în general, arsuri solare. Ele pătrund însă mai adânc în straturile inferioare ale pielii, unde produc bronzul. În același timp, ele lezează țesutul conjunctiv de sub piele, distrugând elastina și colagenul, determinând pielea să-și piardă tonusul și provocând îmbătrânirea ei prematură. Ele sunt considerate un fel de ucigași tăcuți ai soarelui deoarece, spre deosebire de razele UVB, nu le simțim efectele nefaste. Obținerea bronzului nu este dureroasă, dar acele raze UVA pe care nu le simțim pătrund în straturile cele mai profunde ale pielii noastre, provocând modificări care duc la îmbătrânire, pete, riduri și pot fi chiar cel mai mare factor de cancer de piele.

URIAGE BARIESUN SPRAY PROTECTIE SOLARA SPF30, 200ML farmacia Spring
Uriage barier sun spray protectie solara SPF30, 200ML
ALTRUIST CREMA CU SPF50, 100 ML farmacia Spring
Altruist crema cu SPF50, 100 ML
CETAPHIL CREMA HIDRATANTA CU SPF 30 PRO SPOTCONTROL, 120 ML farmacia Spring
Cetaphil crema hidratanta SPF 30 Pro Spotcontrol 120 ML
ELMIPLANT ULEI SPRAY PROTECTOR COCONUT OASIS SPF 30, 150 ML farmacia Spring
Elmiplant ulei spray protector coconut oasis SPF 30, 150 ML

Razele UVB bronzează pielea și provoacă arsuri solare

Razele UVB sunt mai puternice decat razele UVA. Ele au o lungime de undă mai scurtă decât razele UVA, dar sunt mai frecvente în climatele însorite. Ele pătrund în straturile superioare ale epidermei și le bronzează rapid datorită melaninei. Dacă doza de UVB este prea puternică, pielea devine roșie și se umflă, ducând la arsuri solare. Acesta este un semnal de alarmă transmis de celulele pielii.  Cu cât pielea este mai frecvent și mai intens expusă la soare, cu atât deteriorarea este mai gravă și crește riscul ca procesele de reparație să nu funcționeze corect. Pe termen lung, aceasta poate provoca leziuni cronice ale pielii si poate duce la cancer.

Lapte protecție solară SPF 30
Lapte protecție solară SPF 30
Cremă pentru Față SPF 50 Tentă Naturală Sun Expert
Lapte protecție solară SPF 50
Lapte protecție solară SPF 50
Cremă Antirid Emolientă SPF 30
Cremă Antirid Emolientă SPF 30

Cum te protejezi de razele UVA și UVB

Există două moduri în care poți să te protejezi de razele UVA și UVB- una este fizică și este alcătuită din haine, iar cealaltă este chimică și este reprezentată de către creme, loțiuni, uleiuri fotoprotectoare. Atunci când alegem o protecție solară pentru razele UVA și UVB, este indicat să alegem un produs cu protecție cu spectru larg (protejează atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB) și un factor de protecție solară (SPF) apropiat de nevoile pielii noastre. Cu cât factorul de protecție solară este mai mare, cu atât vom fi mai protejați de razele solare. El se referă în general la razele UVB, iar cel al UVA, trebuie să fie de cel puțin o treime. O cremă cu factor 30 va avea un factor de protecție UVB de 30, iar UVA de 10.

Ar mai fi o varintă, mai puțin folosită, și anume un tratament bogat în antioxidanți, deoarece aceștia ajută la o mai bună protecție a pielii împotriva factorilor de mediu. Mai multe despre modul cum putem să ne protejăm de razele ultraviolete găsești în acest articol- Cum ne ferim de razele ultraviolete. 3 pași

Amintește- ți că suntem expuși razelor solare 365 de zile pe an!

RILASTIL SUN SYSTEM SPRAY RACORITOR DUPA PLAJA, 200ML Spring Farmacia
RILASTIL SUN SYSTEM SPRAY RACORITOR DUPA PLAJA, 200ML
GENERA SUN LOTIUNE DUPA PLAJA CU VITAMINA E SI ULEI DE OREZ, 250ML Farmacia Spring
GENERA SUN LOTIUNE DUPA PLAJA CU VITAMINA E SI ULEI DE OREZ, 250ML
AVENE SUN GEL CREMOS REPARATOR DUPA EXPUNEREA LA SOARE, 200ML Farmacia Spring
AVENE SUN GEL CREMOS REPARATOR DUPA EXPUNEREA LA SOARE, 200ML
URIAGE BARIESUN BALSAM AFTERSUN, 150ML
URIAGE BARIESUN BALSAM AFTERSUN, 150ML

Vezi si : Orezul brun

9 comentarii la „Raze ultraviolete (UV)​​– diferența dintre razele UVA și UVB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.