Ce este colagenul? Controversa din jurul suplimentelor si a produselor topice

Tot ce trebuie sa stii despre colagen

Ce este colagenul? Stii ca i se mai spune proteina tineretii? Este cu adevarat bun pentru piele? Ce este cu adevarat aceasta substanta, unde este generata si cum putem stimula productia ei?

Ce este  colagenul? Colagenul, cea mai precisa reflectare a varstei si a potentialului nostru biologic

 Colagenul este o proteina structurala compusa din fibre, care se gaseste in mod natural in tesuturile conjunctive ale corpului. Ea reprezinta aproximativ un sfert din continutul de proteine ​​al intregului corp si aproximativ 70% din continutul de proteine ​​al pielii, fiind cea mai abundenta proteina din corpul nostru.  Se estimeaza ca ar constitui 6 % din greutatea corporala. Colagenul este esential pentru sanatatea pielii, articulatiilor, ligamentelor, parului, oaselor, unghiilor, dintilor, inimii, ficatului, deoarece face parte din tesutul care conecteaza, separa si sustine celelalte tipuri de tesuturi din corp. Poate fi asemuit mortarului dintr-o lucrare de zidarie. Denumirea de colagen este derivat din cuvantul grecesc kola = lipici.  Denumirea se refera la procesul timpuriu de fierbere a pielii si oaselor animalelor (indeosebi ale cailor) pentru a se obține lipici. Acest procedeu are o vechime de aproximativ 4000 de ani, el fiind folosit si de egipteni.

Kollagen (Colagen) 11000 Plus System 10monodz DOPPEL HERZ
Kollagen (Colagen) 11000 Plus System 10monodz DOPPEL HERZ
Kollagen (Colagen) Beauty System 30dz DOPPEL HERZ
Tratament 3 Luni Colagen Si Acid Hialuronic Forte 30X 3 INTERHERB
Collagen Enhance (Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic) ResVitale 60cps vegetale GNC
Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic 60cps vegetale

Functiile sale sunt de a oferi elasticitate, rezistenta structurilor, hidratare, netezime si flexibilitate tesuturilor corpului. Colagenul formeaza si o bariera impotriva substantelor toxice, a agentilor patogeni, a toxinelor din mediu, a microorganismelor si a celulelor canceroase. Marea majoritate a colagenului din pielea noastra se gasește in derma (al doilea strat de piele, cel care se afla sub epiderma). Celulele pielii din derm (fibroblaste) sintetizeaza colagenul oferind pielii noastre structura sa de baza. Colagenul este cea mai precisa reflectare a varstei si a potentialului nostru biologic.

In timp, productia de colagen incepe sa scada, provocand dureri articulare, pierderea densitatii osoase si aparitia ridurilor. Acest lucru este posibil datorita incetinirii diverselor procese metabolice, in special din cauza scaderii productiei hormonale. Fibrele de colagen se deterioreaza, isi pierd din functii, astfel ca apar repercursiuni structurale. La nivel vizibil, defalcarea colagenului face ca pielea sa-si piarda fermitatea, sa devina flasca si sa apara ridurile. In scopul evitarii acestor efecte, exista pe piata o serie de produse bogate in colagen, care se incadreaza in doua categorii: cosmetice (creme hidratante, tratamente)  si suplimente. Cremele sunt de ceva vreme pe piata, pe cand suplimentele si tratamentele cosmetice de acest gen sunt de curand pe piata.

Fiole Colagen hidrolizat Deluxe 12.500mg, 20 x 25ml, Swedish Collagen Dr Max
Fiole Colagen hidrolizat Deluxe 12.500mg, 20 x 25ml, Swedish Collagen
Dr.Max Complex 3 aktiv articulatii, colagen 180 comprimate
Dr.Max Complex 3 aktiv articulatii, colagen 180 comprimate
Biocolagen, 30 capsule, Parapharm
Biocolagen, 30 capsule, Parapharm
Complex Colagen Acid Hialuronic cu Biotina Beautin Collagen My Elements, 30 capsule, Solgar, Dr Max
Complex Colagen Acid Hialuronic cu Biotina, 30 capsule, Solgar, Dr Max

Ce este colagenul ? Industria cosmetica si colagenul

Industria cosmetica s-a concentrat asupra modului in care colagenul imbunatateste aspectul pielii si ca urmare au aparut multe produse, tratamente specifice. Unele formule cosmetice si de ingrijire a pielii pretind ca patrund profund in piele spre a reconstrui depozitele de colagen, dar au vreun rezultat? Sunt acestea doar afirmatii de marketing? Desi am vazut cateva studii care arata efectul in straturile mai profunde ale pielii (in general pe un grup restrans de subiecti), cred ca efectul cosmetic este superficial (asta daca nu iei in calcul hidratarea pe care n-o contesta nimeni). Daca doresti cu adevarat sa minimizezi pierderea de colagen, exista o  optiune  mai eficienta – protectia solara.

Aspasia Collagen Beauty, 28 flacoane, Zdrovit Dr Max
Aspasia Collagen Beauty, 28 flacoane, Zdrovit Dr Max
Colagen Lichid hidrolizat Marin Deluxe 12.500mg, 500ml, Swedish Collagen Dr Max
Colagen Lichid hidrolizat Marin Deluxe 12.500mg, 500ml
Colagen hidrolizat sub forma de pulbere, 300g, Swedish Collagen Dr Max
Colagen hidrolizat sub forma de pulbere, 300g, Swedish Collagen Dr Max
Colagen lichid hidrolizat Tip 1 si 3 10000mg, 500ml, Swedish Nutra Dr Max
Colagen lichid hidrolizat Tip 1 si 3 10000mg, 500ml, Swedish Nutra Dr Max

Dimensiunea mare moleculara (colagenul are o greutate moleculara cuprinsa intre 15000 si 50000 daltoni, in timp ce doar moleculele de greutate moleculară 5000 sau mai mici pot patrunde in piele) nu permite penetrarea pielii spre un strat profund, iar fara aceasta nu se poate promova o noua productie de colagen nou. Aplicarea topica a colagenului nu stimuleaza sinteza sau reconstituie depozitele de colagen, dar va hidrata pielea. Aceasta inseamna ca unele dintre cremele de pe piata pot fi o risipa de bani. Orice produs care pretinde beneficii de alt gen este pur si simplu o tactica de marketing. Deocamdata nu este posibil cu ajutorul unei creme sa recuperam netezimea si elasticitatea pielii prin producerea de colagen. Colagenul dintr-un produs topic are valoare atata timp cat nu astepti din partea lui sa stimuleze productia de colagen. 

Vezi si: 8 alimente care stimuleaza productia de colagen natural

Ce este colagenul? Microneedling

Exista insa multe tratamente pentru imbunatatirea aspectului pielii prin stimularea productiei de colagen. Cel mai popular este microneedling sau terapia de inducere a colagenului.  Printr-un fel de „rani controlate” se activeaza raspunsul natural de vindecare. Diverse celule, inclusiv fibroblastele, migreaza catre locul afectat, iar acolo fibroblastele sunt transformate in colagen care se integreaza cu cele deja existente.

Ultra Collagen Enhance (Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic) ResVitale 90cps GNC
Colagen BioCell 1000mg cu Acid Hialuronic 90cps
Colagen Women's 180tb GNC
Colagen Women's 180tb GNC
Colagen Luster&Lum Collagen Intensified 120cps GNC
Colagen Luster&Lum Collagen Intensified 120cps GNC
Peptide de Colagen fara Aroma Vital Proteins 284g GNC
Peptide de Colagen fara Aroma Vital Proteins 284g GNC

Suplimentele cu colagen

Deci, cum ar trebui sa utilizam colagenul pentru a ajuta pielea? Prin suplimente? Este o problema destul de controversata, deoarece exista studii efectuate de ambele tabere. Pe de o parte, se spune ca colagenul este o molecula prea mare pentru a fi absorbita in intestin si ca, pentru a-l asimila, sistemul nostru digestiv trebuie să-l descompuna inainte in aminoacizii care il compun:  prolina, lizina si glicina. Daca ceea ce pierde corpul nostru odata cu inaintarea in varsta este capacitatea de a crea colagen, ce rost are ingerarea unei molecule care urmeaza sa fie descompusa daca corpul nostru nu este capabil sa o reconstruiasca? Pe site-ul EFSA se poate citi un raport privind efectele suplimentelor asupra articulatiilor si un altul despre efectelor asupra pielii

Colagen Life Bio stimulent (150 ml)
Colagen Life Bio stimulent (150 ml)
Minerale pentru Femei + Colagen Depot Aktiv 30cpr DOPPEL HERZ
Minerale pentru Femei + Colagen Depot Aktiv 30cpr DOPPEL HERZ
Beautin Colagen cu Acid Hialuronic si Biotina (30 capsule)
capsule colagen Multi Collagen Burn Multi-Type Hydrolyzed Collagen Protein Peptides with Hyaluronic Acid, Vitamin C, Caffeine-Free, 90 Capsules
Multi-Type Hydrolyzed Collagen Protein Peptides 90 Caps

Cu toate acestea, alte studii recente, sugereaza ca aportul de colagen, daca este hidrolizat si cu o greutate moleculara mai mica de 5.000 Da, poate fi absorbit in intestin pana la 80% si poate servi ca supliment. Studiile clinice arata ca administrarea a 10 grame de CH zilnic stimuleaza si faciliteaza sinteza colagenului ajutand la promovarea regenerarii tesuturilor colagene, prevenirea si tratarea bolilor degenerative care le afecteaza si deteriorarea dermica. Alte cercetari stiintifice declara ca prin ingerare de suplimente starea colagenului din corpul nostru poate fi reglata si configurata la una anterioara.

Vezi si: Spune DA pielii sanatoase

Colagen lichid hidrolizat + Acid Hialuronic
Kolagen Activ Plus Sport Edition, 80 tablete
Colagen 400mg 60cps NUTRIFIC
Colagen 400mg 60cps NUTRIFIC
Colagen si Acid Hialuronic 6buc.x10ml HYPERICUM, Vegis
Colagen si Acid Hialuronic 6buc.x10ml HYPERICUM, Vegis
Colagen Instant Diet-Food 200 grame
Colagen Instant Diet-Food 200 grame
Beautin Colagen lichid cu Capsuni si Vanilie + Magneziu my elements 500 ml
Beautin Colagen lichid cu Capsuni Vanilie Magneziu  500 ml
Colafast Colagen Rapid, 2+1 Gratis Good Days Therapy
Colafast Colagen Rapid, 2+1 Gratis Good Days Therapy
Colagen + MCT Coffee Creamer Diet-Food 300 grame
Colagen + MCT Coffee Creamer Diet-Food 300 grame

 Suplimentele cu colagen provin de obicei din pielea si oasele animalelor,  vaci sau porci, dar pot proveni si din surse marine sau sintetice. Ca atare, unele dintre acestea nu sunt potrivite pentru vegani, vegetarieni sau oameni din anumite religii.  Eu am testat de curand Kollagen Beauty si concluziile le gasesti in Declara razboi imbatranirii pielii!  

Concluzii

Stimularea productiei de colagen, si implicit imbunatatirea sanatatii, prin aportul de suplimente, cosmetice si prin diverse tratamente estetice este controversata, dar experientele familiei si prietenilor pot certifica eficacitatea colagenului in atenuarea  durerile articulare si in imbunatatirea aspectului pielii. E posibil sa ne influenteze psihologia consumului de masa, dar nu tot ce stiinta nu poate explica nu exista.

Cea mai sigura si benefica pentru sanatate este cresterea cantitatii de colagen printr-o dieta sanatoasa si variata. Longevitatea noastra depinde in mare masura de: matricea genetica si stilul de viata adoptat. Cercetarile au demonstrat ca ADN-ul determina doar 15% din starea de sanatate, restul de 85% depinde doar de alegerile pe care le facem.

Colagen din Somon Salbatic, 90 capsule
Colagen din Somon Salbatic, 90 capsule
Beautin Colagen cu Acid Hialuronic si Biotina my elements 30 capsule
Beautin Colagen Acid Hialuronic si Biotina my elements 30 cps
Colafast Colagen Rapid 3X30cps Pachet 2+1 PARTNERS CANADA
Colafast Colagen Rapid 3X30cps Pachet 2+1 Partners Canada
Bio-colagen forte 30cps PARAPHARM
Bio-colagen forte 30cps Parapharm

21 de comentarii la „Ce este colagenul? Controversa din jurul suplimentelor si a produselor topice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.