Intr-o piata globala tot mai competitiva, vinificatorii si producatorii de branza cauta sa-si lege comercializarea produselor de identitate. O astfel de abordare urmareste distingerea produselor de competitorii lor, concentrandu-se pe atribute culturale si geografice care contribuie la imagine si experienta. In esenta introducerea pe piata dinamica, fluctuanta si ultracompetitiva este legata de felul in care spun povesti captivante si provocatoare care angajeaza consumatorii si se traduc in vanzari. Ambele produse sunt alimente si sunt distincte deoarece au identitate, o combinatie de marca, patrimoniu si terroir (am extins sensul cuvantului in acest caz si la branza voind sa evidentiez faptul ca la ambele gustul caracteristic si aroma este data de mediul in care sunt produse). Am avut ocazia sa dezvoltam subiectul intr-un pairing de duete romano-franceze la Crama Marmara, degustare organizata de catre ASBO, ASociatia Bloggerilor Olteni. Asa ne-am adunat o mana de posesori de papile gustative curioase sa experimentam arome si gusturi infratite la restaurantul Marmara, restaurant cu specific turcesc.
Duete romano-franceze la Crama Marmara
- Mozzarella Fresca Delaco – Maiastru Sauvignon Blanc;
- Brie – Ile de France – LaCetate Chardonnay;
- Brie au bleu – Ile de France – Maiastru Rosé;
- Cascaval Sofia Delaco – Maiastru Merlot;
- Emmentaler Delaco – La Cetate Cabernet Sauvignon.
Brie – Ile de France – La Cetate Chardonnay
Am parcurs impreuna pasii acestor duete romano-franceze la Crama Marmara si am analizat impreuna vinul din punct de vedere vizual, olfactiv si gustativ. Tinand paharul spre lumina culoarea vinului se apropie de cea a aurului cu o vaga nuanta de verde elegant. Rotind usor paharul au izbucnit o gama intreaga de arome incantatoare care si-au dezvaluit treptat aroma complexa si pe masura ce au trecut minutele simteam mereu alte arome noi. Inghititura de vin a dovedit un gust mai persistent pe cerul gurii decat predecesorul si o senzatie mai fina de catifelare pe bolta palatina, ca sa nu mai spun de aroma retronazala mai puternica. E un amestec de corpolenta cu finete, de complexitate cu persistenta, de bogatie cu catifelare.
Gata, m-am convins, calitatea unui vin este data de calitatea aromelor si de persistenta acestuia, dar si de faptul ca practica ajuta ca sa distingi diferitele calitati individuale ale vinurilor, asa ca o sa mai recidivez in astfel de pairing-uri.
PRIMADONA- TENOR -DUET
N-am putut decat sa strig: Bis! Bis!Bis!
34 de comentarii la „Duete romano-franceze la Crama Marmara”
Foarte interesant!
Vad destul din ce in ce mai des review-uri ale localurilor si asta mi se pare foarte util!
Prin proiectul nostru facem degustari de branza si vin in diferite locatii si astfel am ajuns sa cunosc restaurante, crame, terase de care auzisem, dar nu fusesem niciodata acolo.
Ce frumos! Te invidiez putin! Minunat articol!
Poti face acelasi lucru chiar si acasa, iti chemi cativa prieteni si le servesti platouri de branza asortate cu vinuri premium. Vor fi sigur niste seri reusite.
Cred si eu ca a fost foarte frumos!
Asa sunt toate proiectele noastre, sunt facute cu dragoste si cu pasiune.
Iubesc degustarile de vinuri, cu atat mia mult cu cat sunt la o crama! Am fost o singura data la o degustare de vinuri intr-o crama si mi-a placut foarte mult!
Am avut noroc ca am gasit aceasta crama, este locatia perfecta pentru o degustare ce include orice vin.
Nu imi place nici vinul nici branza, indiferent de soi si marca, dar pentru concert as fi mers si eu la degustare.
pare fain! mi-ar placea sa particip la acest gen de evenimente
Cand ai drum data viitoare prin Craiova, anunta-ma.
Arata foarte frumos totul si sunt sigura ca au fost dementiale combinatiile 🙂
Asa sunt mereu si tu stii asta foarte bine pentru ca deja ai participat la vreo 3-4 astfel de degustari. Te asteptam la urmatoarea degustare!
Nu am participat pana acum la o degustare de vin sau branza, dar mi-as dori cu toate ca in zona noastra nu sunt chiar asa de multi bloggeri ca in partea Olteniei…va invidez.
Va puteti organiza chiar daca sunteti mai putini, noi suntem multi dar nu participam toti de fiecare data, facem un fel de rocada pentru a putea oferi cam jumatate din locuri persoanelor care vor sa afle cate ceva despre arta fabricarii branzeturilor, vinurilor si a imperecherii lor.
Ce poveste frumoasa! Parca e o simfonie…
Eu n-am nicio vina!:))
Nu am fost niciodata la degustari de vinuri…cred ca e cazul sa incep 🙂 Am o varsta totusi 😛
Hao fugi in decembrie de acasa si vino la noi. Promitem ca nu te tinem mult, decat te educam culinar si-ti dam drumul pe cate carari vrei tu pana acasa. :))
Uite la o degustare de vin as merge si eu , am citit acest articol in timp ce degustam un vin:))
Tare faza! Ce vin?
Nu am fost pana acum la o degustare de vin si cred ca ar fi o idee interesanta
Sunt faine aceste tipuri de review-uri, asa se cunosc localurile bune.
Mai, cat te invidiez… si pentru degustare si pentru concertul papilelor gustative. Foarte fain acolo la voi, nu aveti un loc sa ma tineti si pe mine?
La o degustare de vin parca as veni si eu!
Imi plac proiectele voastre, mi-ar placea sa particip si eu la o degustare. Combinatiile arata minunat!
Cum suna "de la Ile de France la Oprisor" . Cred ca e vorba de Oprisor din Jud. Mehedinti. adica sunte de-ai mei. Sunt o mare devoratoare de branza, cred ca as fi golit platourile :))
degustari de branza? acolo e de mine!!!
Vinul și brânza, două dintre preferatele mele. În România nu am fost la degustări de vin, dar niciodată nu e prea târziu. 🙂
Ce frumos! Eu am ratat sansa sa merg la o degustare de vinuri acum ceva timp si mi-a parut rau ca nu am putut ajunge atunci. In privinta vinurilor le prefer pe cele de casa, dar si cele fine dulci. 🙂 Cele seci nu sunt pe gustul meu.
Iubesc degustarile de vin, desi nu ma pricep si nu sunt bautoare, dar daca gasesc un vin dulce si aromat nu zic nu unui pahar la ocazii speciale 🙂
Duetul acesta este cu siguranță unul perfect gustăril pentru soțul meu!😉
Suna foarte bine.Nu beau alcool, dar as fi venit pentru branza 🙂