Nepotul boierului nostru stabilit la Paris avea sa fie unul din cei mai mari poeti francezi: Pierre de Ronsard. In 1554 Pierre de Ronsard scria „… or, quant a mon ancetre, il a tire sa race/ D’ou le glace Danube est voisin de la Thrace, plus bas que la Hongrie, en une froide part” (obarsia paterna acolo unde Dunarea inghetata este vecina cu Tracia, mai jos de Ungaria, intr-o parte friguroasa), nu precizeaza exact locul de origine, motiv pentru care in 1981 bulgarii au deschis la Veliko Tirnovo un muzeu Ronsard si l-au proclamat pe marchiz de origine bulgara. Binenteles ca nici ungurii nu s-au lasat mai prejos, il reclama si ei.
Aici a ajuns acum o saptamana ASBO ASociatia Bloggerilor Olteni cu proiectul sau Branzeturi cum se…cu Vin! vizitand Hruba, Vinoteca si degustand trei asocieri de vinuri cu branza Delaco plus mirificul vinars „Roua Plaiului” medaliat cu argint in 1996 la Salonul International de la Geneva pentru crearea tehnologiei de elaborare a distilatelor de vin invechit rapid.
Meritau mai mult, asa ca am plusat cu o hruba si o vinoteca.
Hruba de la crama Banu Maracine
Hruba construita intre 1984-1990, este singura crama din tara realizata prin decopertarea terenului si este una din cele mai mari, mai moderne din tara. Hruba era locul unde se matura vinul si are o capacitate de 1.200 hl. Spun era pentru ca ultimul an de recolta a fost 2009 dupa care a inceput nebunia retrocedarii pamanturilor.
Vinoteca de la crama Banu Maracine
Am parcurs traseul in forma de L, am ciocanit curiosi in cateva butoaie din cele peste 300 de budane din stejar, dar erau goale, am tremurat un pic cand am admirat macheta statiunii viticole (aici temperatura este constanta 15 grade), am strabatut tunelul care face legatura dintre crama veche si cea noua, ca apoi sa coboram la al doilea subsol – vinoteca.
Aici la 20 de metri sub nivelul solului inca mai exista magia, sticlele prafuite sunt aranjate pe rafturi in pozitie orizontala, numerotate pe categorii si pe ani de productie ( cele mai vechi sunt din 1970, iar cele mai noi din 2000). Daca te astepti sa-ti spun premiile obtinute la concursurile de specialitate ma tem ca vei fi dezamagit deoarece lista a fost atat de lunga incat practic am uitat-o, dar oricand te afli in zona poti veni sa degusti sau sa cumperi vin premium medaliat din soiul preferat.
Admirand miile de sticle intepenite in timp ce contineau vinuri albe (Feteasca Regala, Sauvignon) si vinuri rosii (Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra), am uitat de frig (aici sunt 12 grade) si m-am bucurat ca pasul urmator il constituia degustarea la crama vilei Mircea.
Vila Mircea este un minicastel in stil brancovenesc construit de fostul primar al Craiovei – Negrescu, in cinstea fiului sau Mircea. Astazi aceasta adaposteste 4 camere single, 3 camere duble, o sala de conferinte, sala terasa, crama, o bucatarie, un foisor de unde poti admira panorama Craiovei.
Vila Mircea
Este complex, stratificat are un caracter savuros si un gust care dureaza. Desi ceilalti de la masa au spus ca simt doar arome de fructe de padure, eu am facut opinie separata simtind predominant arome florale, dar vremea rece ne-a cam dat tuturor peste cap acest simt in ultimul timp.
Cabernet Sauvignon + Grana Padano
In schimb la capitolul gust am rezonat cu totii, era vioi, bogat si un pic astringent. Mergea minunat cu Grana Padano, o branza usor dulce, tare, facuta din laptele vacutelor din Valea Po, nordul Italiei. E un fel de ruda a parmezanului dar cu un gust mai subtil, mai putin sarat si mai putin costisitor. Din punct de vedere nutritional este aproximativ egal cu parmezanul in calorii, proteine si grasimi dar contine mai mult calciu.
34 de comentarii la „Povestea unor pairing-uri la crama Banu Maracine impreuna cu Kooperativa 2.0”
As vrea si eu sa invat si sa cunosc mai bine vinurile si despre vinuri.
Daca stai mai aproape de Craiova te pot invita sa participi la una din degustarile noastre.
Frumos loc. Mi-ar placea sa ajung si eu acolo, mai ales ca nu am fost niciodata intr-o crama. Chiar mi se pare o locatie incarcata de istorie. 🙂
Este un loc magic care pacat ca nu este folosit la adevarata sa capacitate, dar sper ca in anii ce vor veni sa reuseasca sa-si mareasca suprafata cultivata si sa ne incante ani buni inainte cu vinurile licoroase.
Mi se pare tare complicat sa degusti vinurile, cred ca ai nevoie de un talent special pentru asta
Nu este nevoie de un talent, cu timpul reusesti sa-ti dai seama de diferentele dintre vinurile create din soiuri diferite de vita-de-vie.
Mmmm, ce de vinuri fine si licoroase! Am vizitat si eu o crama veche, candva…!
Asociatia Bloggerilor Olteni are un proiect numit "Branzeturi cum se… cuVin" prin care incercam sa educam oamenii in alcatuirea unor pairing-uri corecte.
Mie nu imi place vinul, dar as fi curioasa sa vad o crama si mai ales castelul, as merge aici doar pentru locatie.
Locatia se viziteaza, exista chiar posibilitatea de a te caza aici, asa ca te asteptam prin zona.
Hmmm…ce frumoasa locatie ati ales!
In fiecare luna degustam alte vinuri oltenesti si in consecinta alegem alte locatii care sa aiba legatura cu vinul.
Frumos loc si mi-as dori sa ajung si eu intr-o crama, macar sa vizitez nu sa degust
Poti veni oricand la Banu Maracine si vom vizita impreuna crama.
Frumos eveniment. Poate candva voi veni si eu acolo. Eu nu am vizitat nicio crama pana acum.
Si eu pana sa incepem acest proiect nu fusesem in prea multe, dar acum incep sa le cunosc bine pe cele aflate in zona Olteniei.
Frumos loc, nu am fost intr-o crama pana acum 🙂
Este un loc magic in care timpul sta in loc.
Foarte frumoasa locatia.Nu sunt o mare consumatoare de vin,dar am ajuns in cateva crame.
Da este frumpasa chiar si luata separat, dar daca pui si perspectiva orasului asezat la poalele dealului pe care este crama esti de doua ori castigat.
La o degustare de vin parca as participa si eu!
Daca treci prin Craiova anunta-ma si mergem impreuna.
Frumos localul.
Toata crama este impresionanta si chiar te trec lacrimile ca s-ar putea pierde o astfel de comoara a Olteniei.
Ce experienta frumoasa! Mi ciuda pe tine 😛
Ai tot timpul inainte sa experimentezi tot felul de lucruri. Acum mi-i ciuda mie pe tine :))
Interesant local , imi place vin la nebunie.
Este un mini castel construit de un fost primar al Craiovei pentru fiul sau.
Nu i-am cunoscut pe cei de la Kooperativa si te admir mult pentru asta. Ar fi fost o placere sa stau de vorba cu profesionisti.
Nu am fost nicioata la o degustare de vinuri si sunt convinsa ca ai gustat cele mai alese vinuti.
Sper sa am timp sa scriu saptamana asta despre cursul interesant pe care ni l-au tinut, au fost lucruri de baza de care trebuie sa tina seama un blogger.