Viata este un experiment culinar

  Lucrurile se intampla cu un motiv, iar eu incerc sa le valorific cat pot de bine. Invat din toate si de peste tot. Sunt cine sunt, datorita alegerilor pe care le-am facut, avand cunostiintele si aptitudinile de atunci. Pe masura ce am crescut, m-am dezvoltat, am invatat mai multe lectii, sunt capabila sa fac lucrurile diferit, mai bine, imi asum alegerile, am mai multa experienta.
   Viata este un experiment. Incerc mereu ceva nou si apoi astept rezultatul. Functioneaza, il pastrez. Nu functioneaza incerc sa schimb ceva. Ma intreb ce a mers prost, ce alte posibilitati mai am si apoi fac ceva diferit.
Viata este un experiment culinar
Foto: SanoVita.ro
    Viata e un experiment culinar.
   Acum cativa ani subscriam la mentalitatea populara cum ca dieta este solutia pentru a da rapid jos cateva kilograme. Dieta este o solutie pe timp scurt, dar ceea ce face diferenta pe termen lung este schimbarea stilului de viata: un plan de alimentatie sanatos, activitate fizica, relaxare, eliminarea stresului, gandirea pozitiva, moderatia in toate. In loc sa te concentrezi pe dieta – limitarea sau eliminarea alimentelor din hrana, alege un program de alimentatie corect, educa-te asupra modului in care alimentele au impact asupra corpului, astfel incat sa poti face alegeri sanatoase de hrana.
  Sunt una din persoanele norocoase pe care natura le-a inzestrat cu un metabolism bun, astfel ca din adolescenta pana astazi greutatea mea a variat foarte putin intre 40-45 kg, chiar si inainte sa nasc am avut 52 kg, cifra mea record. Nu pot sa spun ca am avut mereu un plan de alimentatie sanatos, dar nici n-am facut excese. Alimentatia insa mi s-a schimbat radical dupa ce m-am maritat. N-a fost alegerea mea, ci a lui, facea sport si avea nevoie de o nutritie ce cuprindea produse de baza.

Produse de baza SanoVita
Foto: SanoVita.ro
   La inceput mi-a fost greu sa planific mesele, sa le fac calculul nutritional si nici nu ma dadeam in vant dupa piept de pui si orez brun, dar a fost o necesitate care apoi a devenit pasiune. Acum sunt mult mai eficienta in bucatarie, respect principiile unei nutritii optime prin cantitati potrivite, variatie, echilibru; diversific mai usor mesele cu ajutorul Sano Vita , aloc timp pentru a gati organizat,  inteleg efectul alimentelor asupra fiecarui membru al familiei, incerc retete de la televizor, gatesc mai multe feluri deodata si fac economie la bani. Combinam nutritia echilibrata cu exercitii fizice regulate si astfel ne mentinem o greutate normala, intretinandu-ne sanatatea si sustinandu-ne capacitatea sistemului imunitar.
  Sotul meu e sous-chef :), debarasator si de cele mai multe ori responsabil cu spalatul vaselor, iar cea mica ne ajuta. Gatim impreuna, toti trei, si improvizam aventuri culinare. Suntem veseli, perseverenti si indragostiti de ingrediente.
Categorii produse Sano Vita
Foto: SanoVita.ro
  In continuare povestea se scrie singura, am devenit membru activ pe diverse site-uri care impartasesc la fel ca si mine pasiunea pentru gust si mancare buna, am participat la concursuri gastronomice ca “Delimano Chefs”, „Asistenta lui Tony „(Delaco), ajungand chiar pana in finala.
Asistentele lui Tony Delaco
Foto: Fanbranza.ro
   Cand am fondat ASociatia Bloggerilor Olteni (asbo.ro) un prim proiect a fost „Miercurea fara carne”.
Nici aceasta n-a fost initiativa mea, ci a lui Daniel Botea care a avut o problema de sanatate si a rezolvat-o doar prin schimbarea alimentatiei. E drept ca si eu postasem astfel de retete pe blog, dar nu aveam o perspectiva mai larga, nu-mi propusesem o campanie de promovare a unui stil sanatos de viata, pe cand el scria deja de patru ani pe blog militand intr-o campanie de constientizare.

Banner Miercurea fara carne
  Prin acest proiect am ales o zi din saptamana- miercurea, in care sa nu mancam carne, dar nu numai atat, sa incurajam ducerea unui stil de viata sanatos, concentrat pe diete sanatoase, nutritive, reflectat in articole pe bloguri si site; distribuirea de flyere cu privire la importanta alimentiei corecte in dezvoltarea psihica, fizica a fiecarei varste; prin evenimente socio-educationale care sa vizeze toate segmentele comunitatii.
    Acest proiect nu este pentru vegetarieni, ci pentru persoanele care doresc sa experimenteze arome de mancaruri bazate pe cereale, paste, boabe si legume, sa descopere că acestea pot crea mese gustoase, interesante, colorate, fara niciun aport de carne.
  Crezi ca mancarea sanatoasa nu poate avea un gust bun? Ideea de alimentatie sanatoasa iti evoca imagini de furaje si legume fierte la abur?
Gresit. O masa fara carne nu trebuie sa fie plictisitoare, fara gust, iar noi inspiram si demonstram aceasta prin retete.
Reteta de budinca de tapioca Sano Vita versus RalucaOk
Reteta de budinca de tapioca Sano Vita versus RalucaOk
  Credem ca pur si simplu a spune oamenilor ceea ce ei stiu deja, dar a nu-i ajuta sa si aplice, nu este de mare folos. Avem o actiune demonstrabila si oferim oamenilor instrumentele de care au nevoie pentru a fi in masura sa faca alegeri mai bune. Fiecare blogger contribuie in felul lui la acest proiect: unii cu retete de post, altii cu sfaturi de nutritie echilibrata, altii cu exemple personale de mese in familie. Eu postez retete care se pregatesc repede, usor, un fel de povesti de natura vegetala care au ca personaje principale: lintea, bulgurul, semintele de chia, orezul brun, tapioca, carobul, etc. Uite, cel mai popular articol de pe blog este o  reteta – Pilaf de bulgur.
Retete pe baza de carob
Retete pe baza de carob (roscove)

Acesta este felul in care ma alatur acestui proiect, dar tu poti alege altceva. Alaturandu-te noua vei descoperi un mod simplu de a te incarca cu energie mancand sanatos si responsabil. Corpul nostru are nevoie macar de o zi de repaus pe saptamana.

Retete pe baza de linte rosie si bulgur
Retete pe baza de linte rosie si bulgur
  Vrem sa organizam concursuri culinare cu retete pe diferite teme: retete de familie, produse fara lactoza, dulciuri fara zahar, produse care nu contin gluten, reteta lunii, recompensate cu ingrediente. Avem in plan o aplicatie care sa contina un jurnal on-line prin care fiecare sa-si poata calcula la sfarsitul zilei caloriile insumate din mese. Astfel se poate vedea unde mai trebuie insistat pentru o echilibrare la nivel caloric si in functie de aceasta se dau mici sugestii la sfarsitul fiecarei saptamani. Deoarece colaboram intr-un alt proiect cu MasterChef Ciprian Ogarca speram sa-l putem coopta pentru a face demonstratii de arta culinara.
Articole de pe blog RalucaOk

Cand am implinit un an de #miercureafaracarne am scos un ebook cu retete, am facut un concurs pe blog si un poll prin care am invitat cititorii sa ni se alature. Poate ti se pare putin, dar poll-ul meu a avut 378 de vizualizari si l-au completat 134  de persoane.

Indiferent care sunt motivele tale te invit sa ni te alaturi!

Poll pentru Miercurea fara carne

 

De ce?

  Pentru imbunatatirea sanatatii noastre, fiindca astfel pot fi reduse si prevenite multe boli cronice; pentru ca ne iubim planeta si astfel putem ajuta la reducerea amprentei de carbon si la economisirea de resurse pretioase; pentru ca suntem iubitori de animale si acest pas plin de compasiune ajuta la prevenirea de cruzime si suferinta fata de ele sau pentru ca vrem sa facem economii in bugetul nostru.
 Prin simplul fapt ca nu mananci timp de un an, o singura zi pe saptamana carne, se reduce amprenta ta de carbon anual ca si cand nu ai conduce masina timp de doua luni si jumatate.(www.paulmccartney.com)

Retete pe baza de fulgi de ovaz, orz, grau, seminte de floarea soarelui si chia
Retete pe baza de fulgi de ovaz, orz, garu, seminte de in, de floarea soarelui si chia
Nutritia este direct legata de sanatatea emotionala, fizica si cognitiva. Un corp si o minte bine alimentate vor face fata oricaror solicitari ale vietii.  Un stil de alimentatie sanatos combinat cu un stil de viata activ reduce stresul, anxietatea, depresia si creste nivelul de energie. Ambele sunt importante pentru toata lumea indiferent de varsta, iar noi ca parinti avem o datorie morala fata de copii nostri in a le asigura o viata lunga si sanatoasa.
  Trebuie sa constientizam ca a avea un corp sanatos este una din cele mai mari realizari ale vietii noastre si succesul in viata depinde de aceasta. Sanatatea este o mare realizare personala si a ne imbolnavi este cel mai mare neajuns.
Retete pe baza de orez brun si naut
Retete pe baza de orez brun si naut
   Putem incepe sa traim o viata noua in orice zi. Asta inseamna ca alegem drumul catre dezvoltare. La fel ca in orice calatorie vor apare obstacole, rute ocolitoare, fundaturi, dar nu poti rula fara benzina.

Logo Sano Vita
   Viata este o succesiune de optiuni, viata este un experiment culinar, iar tu ai capacitatea de a alege.
 Alege sa fii ambasadorul sanatatii!

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2016.

36 de comentarii la „Viata este un experiment culinar

    1. Mai intai vezi ce nevoi are fiecare membru al familiei, ce optiune l-ar incanta cel mai mult, care i-ar aduce un plus organismului si ce produs l-ar face sa zambeasca vazandu-l pe masa.

    1. Ai facut primul pas si restul pasilor vor veni de la sine. Pentru ca noi purtam bucuria de a pune pe masa bucate savuroase si delicioase stiu ca o sa-ti educi si restul familiei astfel incat sa fiti cu totii mai fericiti si mai sanatosi.

    1. Tu care esti fan vechi al nostru si al alimentatiei sanatoase nu stiu cum de nu ni te-ai alaturat pana acum. Sa nu te dai dupa corcodus si sa spui ca e departe Constnata de Craiova, ca nu tine. Te astept sa ni te alaturi activ!

  1. Nu extimdeti si voi asociatia, gen ASBOMM? :)) Se vede ca ai multa experienta in spate cu mancarea deci stii despre ce vorbesti. Bineinteles ca imi e ciuda pe tine, dar mna… #csfncsf

    1. E deja extins, participa la el si doua bloggerite din Moldova: Brindusa Aluculesei si Camelia Croitor. De fapt avem si un sustinator din Baia Mare, pe Chinezu, asa ca te asteptam sa ni te alaturi in felul in care consideri tu ca te aranjeaza mai bine.

    1. Sunt o anomalie, nu ar trebui sa arat asa la varsta mea, normal este sa ai ceva sunculita, nu sa arati mereu ca la 14 ani. Eu as vrea sa fiu mai durdulie, dar cred ca de vina este firea mea, nu am stare mai deloc.

  2. In ultima perioasa nu mai experimentez nimic culinar, aceleasi feluri de mancare. M-am si saturat de ele. Problema e ca nu imi place sa stau in bucatarie. AM nevoie de o schimbare.

    1. Cand eram mica si o vedeam pe mama in bucatarie ziceam ca eu o sa ma marit cu un bucatar. Sotul nu-i bucatar, dar intre timp mie a inceput sa-mi placa aceasta activitate, desi la inceput am strambat din nas si am gatit numai pentru ca trebuia sa mancam.

  3. Tu vorbesti despre perfectiune. … mancare sanatoasa plus sport= un corp sanatos doar ca sunt tentata sa gust diverse lucruri si in plus sportul a cazut de pe 2-3 pe … ultimul loc. Adica nu mai fac sport decat atunci cand alerg cu copilul in brate dupa autobuz.
    Si fetita mea se bucura de aceste budinci de tapioca pe care le tolera mult mai bine la 1 an, acum, la 2 ani, a inceput sa fie mai selectiva. oricum ar fi briosele cu carob ii plac si o pacalesc ca sunt cu ciocolata. Cred ca adora sa manance ceea ce nu are voie si sa-mi faca mie in ciuda.

    1. Sport se poate face nu numai la sala, chiar alergatul dupa cea mica este miscare, pentru ca daca seamana cu a mea nu sta nicio clipa si tu tot la fel. La capitolul mancare sunt foarte pofticioasa, dar e drept ca iau o gura, doua si-mi trece. Eu cred ca felul meu de a manca ma ajuta mult, niciodata nu am putut manca mult deodata, dar in schimb mananc des. La servici i-am exasperat pe multi pentru ca nu pot manca doar la pauza de masa, mai mananc macar o data inainte si o data dupa, dar cu moderatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.