Patrar primul vin biodinamic romanesc, poezie pentru suflet si papilele gustative

Patrar vin biodinamic al Domeniului Bogdan, poezie pentru suflet si papilele gustative

De-a lungul anilor, viticultura a evoluat facand loc unor tehnici de cultivare, prelucrare care îmbunătățesc calitatea rezultatelor vinicole. Pe etichetele de vin citim diversi termeni mai mult sau mai putin cunoscuti, printre care si termenul de vin biodinamic care ridica multe intrebari. De aceea, ASociatia Bloggerilor Olteni a organizat la Trattoria Il Calcio Craiova o degustare de vin si branzeturi alaturi de reprezentantii Domeniului Bogdan, podgorie care este pioniera in viticultura biodinamica romaneasca. Am avut placerea ca din partea Domeniului Bogdan sa ne fie prezentate sase din vinurile de catre Vlad Buruga si Dan Cherascu, somelierul si respectiv directorul de vanzari.

Asocierile culinare de la degustare:

  1.  Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco
  2. Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France
  3. Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France
  4. Primordial Chardonnay + Havarti Castello 
  5. Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco
  6. Feteasca  Neagra Patrar + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Marca de certificare “I vini biodinamici”

Desi poate te-ai asteptat ca toate aceste vinuri implicate in degustare sa fie biodinamice, doar ultimul este vin biodinamic. Producerea acestui tip de vin implica o cantitate mare de resurse, deoarece podgoria este tratata ca o fiinta vie si pentru pozitionarea ca vin biodinamic este necesara o certificare. Etichetarea unui produs ca fiind biodinamic include standarde si mai stricte decat eticheta ecologica. Cerintele biodinamicii sunt mai mari decat cele cerute in cazul produselor ecologice/ organice/ biologice, dar rezultatul este un aliment mai sanatos, cu aroma distincta si cu mult caracter. Agricultura biodinamica, in care intra si viticultura biodinamica la care ma refer in acest articol, a revolutionat complet relatia omului cu pamantul. Omul a invatat sa se conecteze mai bine cu pamantul si sa-l asculte. In principal viticultura biodinamica necesita mai ales o schimbare de atitudine.

Aceasta certificare este data, in cazul Domeniului Bogdan, de catre unul dintre experții de top din sector din Italia, prof. dr. Leonello Anello, agronom biodinamic, creator al unei metode de lucru adoptata de tot mai multe crame din Italia si consultant in agricultura biodinamica. Dansul are o vasta experienta internationala in acest sector si de-a lungul anilor a dezvoltat tehnici folosite acum in unele dintre marile crame italiene. Cercetator din cadrul Secției de Științe Agricole Biodinamice, a creat si condus primul centru public european de cercetare holistica in agricultura biodinamica. Obiectivul sau de cercetare este identificarea produselor viticole produse in conformitate cu principiile agriculturii biodinamice, stabilirea de reguli generale, dar si de reguli specifice pentru obtinerea produselor prelucrate. Marca de certificare a prof. dr. Leonello Anello se numeste “I vini biodinamici” (Vinuri biodinamice).

Ce este agricultura biodinamica?

Agricultura biodinamică este o abordare holistică a agriculturii. Originea sa se afla in ciclul de prelegeri sustinute de catre Rudolf Steiner in 1924. Ferma agricola este considerata un singur organism in care sunt integrate plantele, animalele, pamantul si oamenii. Cea mai semnificativă diferenta intre o ferma biodinamica si una normala este ca prima lucreaza cu energiile vitale din natura, luand in considerare ritmurilor cosmice si intelepciunea naturii.

Natura stie cel mai bine ce trebuie si cand trebuie facut, noi trebuie doar sa invatam sa o intelegem, si sa o lasam sa ne ghideze. Ciclurile cosmice ne marcheaza viata intr-un mod mai mult sau mai putin vizibil. Astazi stim mult mai putin despre acestea decat stramosii nostri. Odata ele stateau la baza agriculturii, iar aceasta agricultura biodinamica le readuce in atentia noastra permitandu-ne sa traim in armonie cu ele si natura.

„The concept of knowledge has taken to our times such a way as to lead us to believe that the essence of the natural processes he can express himself only with the mint conceptually laws. And if, instead, the creative activity of nature had its base on the pulses of art? In this case, those who started from the concept that it may express the essence of their being only by means of reasoning, it is accosterebbe even from afar, what is the essence of the whole of nature”

Rudolf Steiner

Ce este viticultura biodinamica? Ce urmareste?

Despre acest subiect am mai scris acum patru ani – articolul Viticultura biodinamica, recuperare a autenticitatii trecutului, dar si viitorul viticulturii. Nu am gasit nicaieri o definitie a acestui termen, asa ca incerc sa il descriu in cuvinte cat mai simple ca fiind un mod autentic de a concepe cultivarea si prelucrarea vitei de vie ca un organism viu, in vederea obtinerii unui ecosistem echilibrat recuperarandu-se esenta vinului. In acest ecosistem integrarea instrumentelor/echipamentelor artificiale este limitată, favorizandu-se intotdeauna utilizarea elementelor naturale, organice.

Viticultura biodinamica este o abordare relativ noua a viticulturii cu o abordare holistica, ecologica, etica. Ea este o fereastra catre o lume noua in care producerea de vin este mai mult un act inspirator si incitant, o calatorie interiora, decat o activitate comerciala. Omul modern este insetat dupa o legatura adevarata cu tot ce ajunge pe masa lui, e mereu preocupat de calitatea, prospetimea si siguranta alimentelor pe care le consuma, vrea sa stie cine ii cultiva hrana, unde, de ce si cum. Tot el doreste sa se conecteze cat mai bine cu natura, sa participe la construirea unui sistem alimentar verde, nutritiv, orientat si conectat cu comunitatea, intelegand necesitatea sustinerii economiei locale, asa ca e normal sa sustina o astfel de idee de revitalizare a viticulturii. Drumul de la o idee noua ( de fapt relativ noua) la o actiune de masa nu-i asa de lung. O astfel de viticultura biodinamica e viabila din punct de vedere economic, social, durabila din punct de vedere ecologic si usor-usor se va extinde si in Romania. Inceputul a fost facut de catre Domeniul Bogdan.

Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Decantor vin cu suport arcuit
Decantor vin cu suport arcuit
Termometru vin Brau metalic
Termometru vin Brau metalic
Tirbuson electric cu accesorii vin, set cadou 4 piese

Domeniul Bogan pionier in viticultura biodinamica romaneasca

La 12 km de Megdigidia, in apropierea satului Pestera, se afla Domeniul Bogdan cu o podgorie de 154 ha unde se practica numai viticultura ecologica.  Experienta pe care le-a adus-o contactul direct cu pamantul i-a determinat, in anul 2016, la trei ani de cand au obtinut primul vin (conform legislatiei europene in vigoare este necesara o perioada de conversie de 3 ani) si la cinci de la inceperea plantarii vitei de vie, in zona Murfatlar, sa se doreasca imbunatatirea indreptandu-se catre cultivarea ecologica si apoi biodinamica. Pe vremea aceea, dar si acum, viticultura biodinamica era si este un tip de agricultura destul de necunoscut in tara noastra, dar rezultatele vorbesc de la sine. In 2016 au obtinut certificarea vitei de vie ca organica (bio) de catre Austria Bio Garantie, urmata peste un an de certificarea bio de catre acelasi organism a cramei. A urmat in 2019 relansarea gamei Primordial sub semnătura lui Philippe Cambie si in 2020 lansarea primului vin biodinamic – Patrar, despre care o sa va spun mai multe.

Pentru viitor isi doresc plantarea a inca 39 ha cu soiuri majoritar romanesti, acum neavand in portofoliu decat Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Neagra. Soiurile existente actual in gamele de vinuri sunt: Riesling de Rin vinificat ca monosoi, Riesling Italian folosit in blendinguri, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Chardonnay,  pe langa Tamaioasa Romaneasca, iar ca soiuri negre un careu frantuzesc format din Cabernet, Pino Noir, Merlot, Syrah. Cei de la Domeniul Bogdan asculta terroirul si astfel simt posibilitatile care decurg incercand sa se dezvolte, sa evolueze cu o individualitate aparte.

Domeniul Bogdan istoric

Vinul biodinamic- echilibrul perfect intre respectul pentru natura si calitatea inalta

Inainte de a participa la prima degustare cu Domeniul Bogdan, acest concept de vin biodinamic imi era complet necunoscut, iar dupa eveniment a trebuit sa-mi revizuiesc conceptiile, dar si perceptiile olfactive si gustative. Nu sunt vreun specialist, dar acest vin biodinamic mi se pare ca transmite esenta terroir-ului. Chiar daca aceasta metoda inseamna o crestere a costurilor de productie, zic ca merita efortul. Cum se traduce acesta diferenta? In mare parte, diferenta e data de munca de cultivare si intretinere a viei.

Viticultura biodinamica cultiva biodiversitatea, iar ansamblul este considerat un organism viu

In viticultura biodinamica atentia este data nu numai vitei de vie, dar si oricarui element legat de aceasta. Biodinamica vede tot ecosistemul si urmareste fiecare element prezent in el, pentru ca fiecare are un impact asupra rezultatului final. Combaterea bolilor si daunatorilor se face stimuland natural imunitatea viței si obtinandu-se un mediu echilibrat. 

Compostul solului este imbunatatit prin folosirea a unor preparate facute din flori de musetel, urzica, papadie, valeriana, scoarta de stejar, coada calului. De exemplu preparatele obtinute din coada calului previn bolile fungice si echilibreaza apa din plante si sol. Fiecare este transformat printr-un proces unic care le pune in legatura cu regnul animal, Pamantul, ciclul anului, cosmic. Prin adaosul de preparate se incurajeaza cresterea bacteriilor si fungilor benefici, stabilizarea cu nutrienti, multiplicarea diversitatii microbiene. 

 Preparate biodinamice prezente pe Domeniul Bogdan

La Domeniul Bogdan se folosesc si alte preparate imbunatatite pentru a promova vitalitatea si capacitatea de aparare/vindecare.

 Gunoiul de grajd imbunatateste solul si relația dintre sol si planta. El este pus in coarne de vaci gestante si ingropat in pamant in timpul lunilor de iarna. Siliciul de corn creste imunitatea plantelor, favorizeaza fotosinteza si cresterea. Acesta se prepara din pulbere de cristale de cuart adaugate in coarne de vaca gestanta si ingropate in lunile de vara. Impreuna, preparatele si compostul promovează o relatie dinamica, dar echilibrata intre planta, sol, apa si aer.

Utilizarea cuprului si sulful ( in cantitati mici) se face doar in caz de urgenta. Sulful prezent este rezultat din procesul de fermentare. Dacă nu se modifica echilibrul plantei si al sistemului sau imunitar, planta de vita de vie va participa la apararea impotriva tuturor parazitilor.

Biodinamica, ciclurile Pamantului si cosmosului

Biodinamica observa timpii si ciclurile Pamantului, Soarelui, Lunii, stelelor, planetelor pentru a intelege modurile subtile in care ele influenteaza cresterea si dezvoltarea plantelor. Toate activitatile de la Domeniul Bogdan se tin dupa calendarele biodinamice care contin informatii astronomice detaliate, indicatii privind momentele optime de plantare, transplantare, cultivare, recoltare si utilizarea preparatelor biodinamice. Fazele Lunii sunt cele care determina in cea mai mare masura lucrarile aplicate viei. Ele actioneaza pe de o parte asupra dezvoltarii si cresterii plantelor, iar pe de alta parte asupra maturizarii si capacitatii lor de reproducere. Biodinamica este un mod constient, responsabil de cultivare cu capacitati de vindecare. Fiecare loc in care este folosita contribuie la sporirea ecologiei, economiei, a aspectului social si spiritual al comunitatii si al Pamantului, deoarece implementeaza solutii intr-un mod viu si dinamic.

Patrar, primul vin biodinamic romanesc, echilibrul perfect intre respectul pentru natura si calitatea inalta din crama

Rezultatul viticulturii biodinamice- vinul biodinamic- este un produs final de o puritate extrema ce se reflecta senzorial in vizual, sonor, tactil, gust, aroma. Echilibrul natural din sol, vita de vie, plante, animale care coexista in ecosistem se transmite si recoltei, aceasta avand caracteristici cat se poate de pure si originale ce ofera emotii diferite de alte vinuri. Perceptia gustativa este alta si contrar perceptiei generale acest vin biodinamic poate fi invechit.

Patrar este primul vin biodinamic din tara si un exemplu al muncii celor de la Domeniul Bogdan pentru ca traseul oricarui vin incepe in podgorie.  Personalitatea, originalitatea, emotiile, expresia unui vin are sens doar daca el provine dintr-o podgorie vie. Vinul Patrar denota ca Domeniul Bogdan este o podgorie sustenabila, responsabila ce respecta mediul atat in vie cat si in crama. Patrar este chintesenta unui mediu echilibrat. Pare usor utopic, dar conceptul este ancestral, o comoara incitanta datorita posibilitatilor pe care le deschide. 

Imi plac vinurile rosui, imi place Feteasca Neagra, dar Patrar m-a surprins cu un gust si o aroma mai altfel. Am concluzionat ca acesta e gustul naturii si ca ceea ce am degustat pana acum era rezultatul unei naturi usor distorsionata. Patrar, primul vin biodinamic romanesc este un fel de poezie pentru suflet si papile gustative.  Vinurile Domeniului Bogdan sunt fermentate si maturate in cuve de beton si vase de lemn beneficiind atat inertia termica cat si de microoxigenare. Patrar s-a odihnit intr-un vas de lemn, nu ii spun barique deoarece are volumul mai mare, dar lemnul nu si-a lasat deloc amprenta asupra gustului.

Numele de Patrar ii vine de la cele două faze ale Lunii cand aceasta, aflandu-se in crestere sau in descrestere, apare luminata numai pe jumatate.. Din cauza unghiului sub care o vedem in timpul miscarii de rotatie in jurul Pamantului, si luand in cosiderare orientarea a celor trei corpuri ceresti: Soarele, Pamantul si Luna, Luna prezinta diferite faze ( insemnand procente diferite de iluminare a discului ei). In astrologie, primul patrar al Lunii este foarte important, atunci este faza in care ii sporeste energia, puterea, care se transmit oricarui organism viu. La oameni se traduce printr-un tonus mai dinamic, forta fizica și un spirit mai viu. Este perioada prielnica pentru activitati mai complexe. Patrar vinul biodinamic al Domeniului Bogdan este prielnic mai ales in zilele mai grele cand te simti obosit, deprimat. El da putere, ajuta procesul de regenerare, odihna si contribuie la stocarea energiei pentru a incepe o noua zi. Bandu-l vei aduna noi puteri, noi energii pozitive si vei capata forta psihica.  Nu ma crezi, incerca-l si vei vedea! Dar incearca-l alaturi de Grana Padano Delaco D’Exceptie, sunt mirifice impreuna!

Piacere italiana -Grana Padano

Imi place Grana Padano, este una piacere italiana, sper sa fi spus corect. Grana Padano este fara indoiala una din marile branzeturi italiene!

La ce se referă această denumire de Grana Padano?

Se referă la branza produsa din lapte crud de vaca, degresat partial prin afloriment natural, pasta fiarta, cu maturare tare si lentă, pentru a fi utilizata ca bucatele de branza la masa sau rasa pe diferite mancaruri.

Care este zona ei de origine? Cum s-a nascut?

Zona de productie este campia Padana, care coincide cu valea raului Po, din nordul Italiei. Este un teritoriu vast ce cuprinde patru regiuni ale Italiei: Piemonte, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna si Friuli-Venezia Giulia. Teritoriul este marginit la nord si vest de Alpi, iar la sud de Apenini deschizandu-se la este catre Marea Adriatica. Acum aproape o mie de ani s-a nascut aceasta brânza cu aroma si aspect inconfundabile dintr-o nevoie. In 1135, calugarii de la Abatia Chiaravalle, la  sud de Milano, erau ingrijorati avand un exces de lapte pe care nu-l puteau conserva.  Aruncarea lui era un sacrilegiu, asa ca in incercarea lor de  a profita de valoarea nutritionala a acestui surplus au descoperit aceasta branza minunata. 

Ce forma are? De ce se cheama Grana Padano?

Grana Padano se prezinta sub forma cilindrica, cu o coaja tare, aurie si uleioasa. O roata are o greutate ce variaza intre 24 si 40 de kilograme. Uriasa, nu?  Grana se refera la textura ei granulata, iar Padano a aparut pentru a unifica toate soiurile acestei branze. Are culoarea galben pai spre alb in cazul miezului si batand in auriu coaja. Cand o tai se dovedeste foarte compacta si uscata, asa ca mai mult ca sigur se va sparge in bucatele mai mici. Daca vrei s-o tai feliute trebuie sa ai un cutin special si sa aia ceva indemanare, dar nu-i problema ultima se capata usor daca o ai mereu in frigider.

Are denumire protejata?

Grana Padano este protejata atat DOP – Denumire de origine protejata acordata de Uniunea Europeana, dar si DOC  Denominazione di Origine Controllata certificare la nivel national.  Aroma ei delicioasă o face protagonista multor Insallata, o gasim pe cateva feluri de Pizza, in compozitia multor sosuri.

Cum se pastreaza?

Nu cred ca vei avea vreodata o roata intreaga, dar orice bucatica de branza Grana Padano trebuie pastrata la frigider, departe de alte branzeturi si învelita intr-o folie de preferinta transparenta pentru a-i vedea evolutia. Inainte de a fi consumata, trebuie scoasa din frigider si desfacuta astfel incat sa se oxigeneze si sa ajunga mai repede la temperatura camerei.

Există diverse maturari pentru Grana Padano? Care este gradul de maturare al Grana Padano Delaco D’Exceptie?

Da, exista trei maturari

  • Grana Padano DOP maturat de la 9 la 16 luni. Are o aroma mai delicata, o pasta compacta de culoare galben pai deschis, avand putin din structura tipica a cerealelor.
  • Grana Padano DOP  de peste 16 luni. Este potrivita pentru razuire si pentru diverse  tipuri de retete. Spre deosebire de prima, muscatura iti da senzatia de crocant, are  o culoare ceva mai intensa, o aroma mai pronuntata dar inaca nu picanta, o textura granulata.
  • Grana Padano DOP invechit peste 20 de luni. Aceasta branza este excelenta, deosebita prin aroma parfumata si delicata, iar gustul duce spre picant.

Grana Padano Delaco D’Exceptie e maturata minim 12 luni, iar aceasta maturare are loc doar in zona specifica din Italia. Acest tratament le confera bucatelelor de branza acea  aroma complexa si puternica.  Cu o structura tare, textura granulata si o coaja fina comestibila, aceasta branza este o necesitate pentru oricine se pretinde a fi un iubitor  al bucatariei italiene. Este ideala ca aperitiv, pentru salate usoare, alaturi de nuci si stropita cu putina miere, in carpaccio, paste ragu, gnocchi la romana, risotto, pizza, rasa in lasagna, parte din umpluturile de legume sau carne, in frittata, chiftele … Toate aceste ingrediente o completeaza, nu ii acopera aroma, ci mai degraba o completeaza si armonizeaza.

Imi place de obicei Grana Padano alaturi de cu vinuri rosii, dar acum a fost prima data cand am gustat-o alaturi de  Patrar primul vin biodinamic romanesc. Sinergia dintre ele e perfecta. Este o combinatie in care aromele branzei si vinului capata o complexitate mai mare  si evita  gratios predominanta uneia supra alteia.

Branza fiind invechita in timp necesita un vin rosu mai matur, ale carui taninuri sa fie usor inmuiate cu trecerea timpului si nu unul cu taninuri puternice. Exista doua aspecte ale vinului care joaca un rol crucial intr-un pairing : aciditatea si taninurile. Daca branza este puternica e posibil ca taninurile sa se ciocneasca cu gustul sarat si sa dea un gust neplacut, metalic.  

Incercand sa rezum intr-un cuvant fiecare element din pairing, vin si branza, dar si combinatia lor

Natural + Traditie = Perfectiune

Curioasa lume a vinului
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

13 comentarii la „Patrar primul vin biodinamic romanesc, poezie pentru suflet si papilele gustative

  1. Nu ma pricep prea mult la aceste combinații, dar un lucru știu sigur îmi place branza și vinul după.

  2. Oau! Ce articol interesant! Ne-ai dat atâtea informații despre vin, despre vinul biodinamic, încât m-ai făcut să mă gândesc numai la el. Trebuie să-l încerc neapărat.
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.