Totul despre noi este reflectat în natură- nașterea, parcursul vieții, plecarea. Ea este o carte deschisă despre viață, doar că noi nu o mai putem „citi”, pe alocuri. Are de-a face cu separarea noastră din ce în ce mai mare de ce este natural. Mă gândeam la asta zilele trecute, în timp ce participam la o degustare de brânză și vin organizata de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Ribs House. Vinul provenea de la Domeniile Sâmburești, iar brânză companiei Delaco. După primul pairing de vin și brânză degustate, m-am uitat în jur – ochii erau larg deschiși, plini de surpriză, admirație …, și m-am gândit că asta aș vrea să fie atitudinea noastră zilnica fata de sâmburele vieții. Să nu așteptam lucruri fabuloase de la viață, doar s-o experimentam, să ne bucuram de ea, să o respiram, ascultam, palpam, auzim, gustam și apoi să decidem dacă mai vrem să continuăm să alergăm în ritmul alert al societății moderne.
Zborul infinit, frenezia constantă nu este doar o decizie personală- trăim într-o lume care ne impune aceste ritmuri, dar le putem schimba, pe alocuri, chiar dacă câteodată sunt ceva cu mult mai mari decât noi înșine. Cheia unei vieți fericite este să fii recunoscător și entuziasmat de traseu, să nu-i ratezi momentele, să fii conștient de fiecare clipa, de privilegiul de a exista, apoi să mulțumești și să o sărbătorești.. că noi la aceasta degustare de brânză și vin. Daca ne exprimam bucuria către univers, el ne vă returna ceea ce radiem. Emitem energie și ne acordăm la energii de o frecvență similară… iar daca suntem în starea de bucurie, recunoștință și sărbătoare.. sigur vom găsi același lucru.
Cu aceste reflecții vreau să mulțumesc naturii pentru toate lecțiile de viață pe care ni le dă, inclusiv cea inclusa intr-o degustare de branza si vin. Te intrebi care au fost pairingurile?
Cuprins
Pairingurile serii
- Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
- Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti,
- Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia,
- Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
- Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
Sâmburele
Dacă există un lucru pe care l-am învățat din COVID-19, este că relația noastră cu natura trebuie recalibrată. Strugurii udați de ugerele cerului, alăptati de substanțele nutritive ale pământului și protejați de brațele oamenilor sunt o donație și o jertfa a unui regat, regnul vegetal. Pământul, că dragostea, nu admite graba: recolta vine când este timpul, nu poate fi impusă sau forțată, cu riscul de a-l transforma în ceva artificial. Sâmburele este o putere latentă care-și atinge potențialul în întunericul pământului, e o comoara biologica care ne hrănește trupul, dar și sufletul fiind și o învățătură simbolică care merge direct la inima omului deschis limbajului naturii. Din aceste motive, încă de la începutul timpurilor, omul a văzut în sâmbure un simbol puternic al propriei sale renașteri spirituale. Sâmburele reprezintă un loc de adunare al culturii și a istoriei, o prima veriga a lanțului trofic, un simbol al securității alimentare.
Sâmburești
România are una dintre cele mai vechi tradiții vinicole din lume, viticultura ei datează de mai bine de 6.000 de ani. Datorită climei, reliefului, solurilor, selecției soiurilor, viticultura a devenit o activitate comună a romanilor, iar vinul a fost și este o băutura tradițională. Sâmburești este o regiune viticolă poziționată pe Dealurile Munteniei şi Olteniei, mai exact în partea sudică a ţarii, la 44°48″ latitudine nordică şi 24°48″ longitudine sudică, la 30 de km de podgoria Drăgăşani. Numele de locuri sunt mărturii ale istoriei şi culturii unui popor. Toponimele au fost atribuite în strânsă legătură cu evenimente marcante din trecut sau aspecte ale terenului, florei sau faunei regiunii. Numele de Sâmbureşti are în substrat sâmburele și este fără îndoială legat de numele dealului Sâmburul. Acesta era și este cultivat cu pruni și a dat numele satului învecinat. Sâmburești este menționat în timpul domniei voievodului Mihai Viteazu, când a fost dăruit unui căpitan de-al sau pentru vrednicia cu care a luptat împotriva turcilor și a apărat orașul Giurgiu. Filoxera n-a ocolit aceasta zona, dar proprietarul de atunci a hotărât să refacă podgoria plantând majoritar soiuri nobile franțuzești – Muscat Ottonel, Merlot, etc. Aceasta decizie a repozitionat podgoria Sâmburești pe harta vinului european și a adus numeroase medalii la expozițiile internaționale. În timpul comuniștilor, colectivizarea a dus la transformărea moșiei în G.A.S. (Gospodăria Agricolă de Stat) Sâmburești iar vinurile de aici și-au continuat traseul de marfă rară. Se spune chiar că vinul preferat al lui Stalin era unul din vinurile de Sâmbureşti. După Revoluție au urmat câțiva ani cenușii în care vinul nobil de Sâmburești a supraviețuit cu greu, dar trecerea în portofoliul grupului Valvis Holding l-a revigorat. Domeniile Sâmburești sunt renumite pentru vinurile roșii datorita terroirului cu pământ mineralizat, expunere solara buna, temperaturi prielnice, dar eu o să vă spun despre un vin alb, soi franțuzesc, – Chardonnay, unul dintre cele mai populare din lume. De ce? Deoarece mi-a plăcut asocierea lui cu brânză Havarti.
Un pahar de vin de reținut- Domeniile Sâmburești Chardonnay
Vinul Chardonnay este puternic, fructat și cu o aciditate bună, nu excesiva, fiind un vin destul de moale. Prezintă o culoare galben auriu având și ceva reflexe verzi. Are un aspect luminos, iar sclipirea verzulie îi arata tinerețea. În aromă, Chardonnay are note caracteristice elegante, complexe, dulci, ușor coapte, care amintesc de mărul verde și parca ceva minerale. Aroma, prospețimea, faptul că este un vin echilibrat fară un grad ridicat de alcool duc la un postgust plăcut și de durata. Este cel mai apreciat, popular și răspândit soi alb din lume, la origine fiind din Burgundia (Franța), doar că a fost adaptat cu rezultate bune în locuri foarte diferite de pe glob. Se caracterizează în principal prin maturarea să promptă, rezistența mare și adaptabilitatea la diferite tipuri de sol, motive care explica, printre altele, extinderea să geografică largă. Acest soi de struguri este ideal pentru fermentare și învechire în butoaie de stejar. Vă invit să degustați vinurile Chardonnay ale Domeniilori Sâmburești, astfel încât să puteți vedea singuri secretele și nuanțele pe care le deține acest soi de struguri cu totul special.
Chardonnay este un clasic pentru vinurile spumante. Știi faimosul Möet Chandon Brut Imperial, șampania celebra? Este făcută din Chardonnay. Acest vin este ideal pentru pește (merge la sushi), crustacee, cărnurile cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi puiul, și…un platou de brânzeturi? Desigur, nu brânzeturi tari, ci unele moi că Havarti.
Brânză este de asemenea jertfa unui alt regat, cel animal și împreună cu vinul sunt o forță vitală plină de soare și pământ, venita de la strămoși care zac în umbra uitării secolelor. Când vorbim despre brânză, ne vin în minte zeci de nume cunoscute. Unele dintre ele sunt populare la nivel local, în timp ce altele sunt cunoscute la nivel internațional, fie pentru aroma, textura sau versatilitatea lor. Una dintre acestea din urmă este brânza Havarti, care poate fi plasată probabil în topul celor mai consumate și cunoscute brânzeturi din lume. Ea este o brânză originară din Danemarca, o brânză tare, cu o aromă intensa. Istoria îi plasează debutul la mijlocul secolului al XIX-lea, la nord de Copenhaga, de catreun producător de brânză pe nume Haane Nielsen.
Brânza Havarti este făcută cu lapte de vacă și pasta rezultată din separarea cășului și zerului este spălată înainte de a o introduce în forme. De acolo, trece la maturare și tipul fluctuează de la 8 săptămâni până la18 luni. De obicei este prezentata că un dreptunghi alungit din care sunt ușor de tăiat felii ce se adaptează perfect la forma celebrelor sandvișuri făcute cu felii de pâine. Este o brânză moale cu o aromă destul de blândă și este foarte practic de combinat cu alte alimente în diferite rețete. Mai presus de toate, o brânză Havarti este o brânză de calitate, care respectă tradiția, dar și metodele de producție moderne .
Brânza Havarti este o oportunitate de a experimenta relația noastră cu regnul animal într-un spirit mai sincer și împlinit. Ea este brânza unui cioban căruia îi pasă de turma și vitele sale, ducându-le la cele mai bune pășuni și lăsându-le libere să se miște și să pască plantele lor preferate, care sunt în mod natural bogate în nutrienți esențiali. În plus, înțelege cât de importante sunt vacile pentru bunăstarea planetei, precum și fericirea lor pentru un gust deosebit al brânzei. În concluzie, dacă ceea ce îți dorești este o brânză versatilă, cu o aromă blândă, care poate fi folosită singura sau pentru a însoți alte alimente calde sau reci, brânza Havarti poate fi varianta ideală.
Viața nu este doar ansamblul de lucruri care ni se întâmplă, ci și un set de lucruri care vrem să ni se întâmple. Placerea, fericirea sunt aspirații maxime ale noastre, dar dacă vrem să le atingem, trebuie să le căutăm. În plus, ele nu presupun o descoperire la sfârșitul unei acțiuni, ci pe tot parcursul călătoriei, iar asta se simte cel mai bine într-o degustare de brânză și vin.
11 comentarii la „O degustare de branza si vin oglindita in povestea samburelui vietii”
Vad ca ati reinceput petrecerile cu branza si vin. Bravo voua! Si mie imi place vinul de la Domeniile Samburesti.
wow! Ce experienţă minunată, Raluca! Nu am fost niciodată la o degustare de vin, dar mi-ar plăcea foarte mult! Vă ştiu pe voi, bloggerii olteni. Am stat cu voi la un Food Bloggers, sunteţi un anturaj mai mult decât plăcut.
Mereu iti gasesti cele mai faine activitati si experiente! Felicitari! Inca o degustare pe cinste. ^_^
Foarte frumoasa experienta, sper ca te-ai bucurat de ea, dar din ce ai scris si , din poze, se vede ca da!
Cat de mult imi place si mie combinatia dintre vinuri si branzeturi de calitate!
Cred ca ai avut parte de o experiența unica, din care ai avut ce învața. Ma bucur pentru tine!
Ce frumos! Felicitări pentru articol! M-am simțit parte din poveste.
Abia aștept o experiență de acest gen la care să particip ”pe bune”. 🙂
Hugs!
Acel Roze fix cu Delaco il combin si eu. Ma bucur sa vad ca mi-a iesit asocierea. Foarte interesanta aceasta degustare de vinuri si branza