O degustare de branza si vin oglindita in povestea samburelui vietii

O degustare de branza si vin oglindita in povestea samburelui vietii

Totul despre noi este reflectat în natură- nașterea, parcursul vieții, plecarea. Ea este o carte deschisă despre viață, doar noi nu o mai putem „citi”, pe alocuri. Are de-a face cu separarea noastră din ce în ce mai mare de ce este natural. Mă gândeam la asta zilele trecute, în timp ce participam la o degustare de  brânză și vin organizata de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro la Ribs House. Vinul provenea de la Domeniile Sâmburești, iar brânză companiei Delaco. După primul pairing de vin și brânză degustate, m-am uitat în jur – ochii erau larg deschiși, plini de surpriză, admirație …, și m-am gândit asta vrea fie atitudinea noastră zilnica fata de sâmburele vieții. nu așteptam lucruri fabuloase de la viață, doar s-o experimentam, ne bucuram de ea,  o respiram, ascultam, palpam, auzim, gustam și apoi decidem dacă mai vrem să continuăm să alergăm în ritmul alert al societății moderne. 

Zborul infinit, frenezia constantă nu este doar o decizie personală- trăim într-o lume care ne impune aceste ritmuri, dar le putem schimba, pe alocuri, chiar dacă câteodată sunt ceva cu mult mai mari decât noi înșine. Cheia unei vieți fericite este fii recunoscător și entuziasmat de traseu, nu-i ratezi momentele, fii conștient de fiecare clipa, de privilegiul de a exista, apoi mulțumești și o sărbătorești.. noi la aceasta degustare de  brânză și vin. Daca ne exprimam bucuria către univers, el ne returna ceea ce radiem. Emitem energie și ne acordăm la energii de o frecvență similară… iar daca suntem în starea de bucurie, recunoștință și sărbătoare.. sigur vom găsi același lucru.

Cu aceste reflecții vreau să mulțumesc naturii pentru toate lecțiile de viață pe care ni le dă, inclusiv cea inclusa intr-o degustare de branza si vin. Te intrebi care au fost pairingurile?

O degustare de branza si vin Domeniile Samburesti

Pairingurile serii

  • Domeniile Samburesti Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
  • Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti,
  • Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia,
  • Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
  • Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie,

Sâmburele 

Dacă există un lucru pe care l-am învățat din COVID-19, este că relația noastră cu natura trebuie recalibrată. Strugurii udați de ugerele cerului, alăptati de substanțele nutritive ale pământului și protejați de brațele oamenilor sunt o donație și o jertfa a unui regat, regnul vegetal. Pământul, dragostea, nu admite graba: recolta vine când este timpul, nu poate fi impusă sau forțată, cu riscul de a-l transforma în ceva artificial. Sâmburele este o putere latentă care-și atinge potențialul în întunericul pământului, e o comoara biologica care ne hrănește trupul, dar și sufletul fiind și o învățătură simbolică care merge direct la inima omului deschis limbajului naturii. Din aceste motive, încă de la începutul timpurilor, omul a văzut în sâmbure un simbol puternic al propriei sale renașteri spirituale. Sâmburele reprezintă un loc de adunare al culturii și a istoriei, o prima veriga a lanțului trofic, un simbol al securității alimentare. 

Sâmburești 

România are una dintre cele mai vechi tradiții vinicole din lume, viticultura ei  datează de mai bine de 6.000 de ani. Datorită climei, reliefului, solurilor, selecției soiurilor, viticultura a devenit o activitate comună a romanilor, iar vinul a fost și este o băutura tradițională. Sâmburești este o regiune viticolă poziționată pe Dealurile Munteniei şi Olteniei, mai exact în partea sudică a ţarii, la 44°48″ latitudine nordică şi 24°48″ longitudine sudică, la 30 de km de podgoria Drăgăşani. Numele de locuri sunt mărturii ale istoriei şi culturii unui popor.  Toponimele au fost atribuite în strânsă legătură cu evenimente marcante din trecut sau aspecte ale terenului, florei sau faunei regiunii. Numele de Sâmbureşti are în substrat  sâmburele și  este fără îndoială legat de numele dealului Sâmburul. Acesta era și este cultivat cu pruni și a dat numele  satului învecinat. Sâmburești este menționat în timpul domniei voievodului Mihai Viteazu, când a fost dăruit unui căpitan de-al sau pentru vrednicia cu care a luptat împotriva turcilor și a apărat orașul Giurgiu. Filoxera n-a ocolit aceasta zona, dar proprietarul de atunci a hotărât refacă podgoria plantând majoritar soiuri nobile franțuzeștiMuscat Ottonel, Merlot, etc. Aceasta decizie a repozitionat podgoria Sâmburești pe harta vinului european și a adus numeroase medalii la expozițiile internaționale. În timpul comuniștilor, colectivizarea a dus la transformărea moșiei în G.A.S. (Gospodăria Agricolă de Stat) Sâmburești iar vinurile de aici și-au continuat traseul de  marfă rară. Se spune chiar că vinul preferat al lui Stalin era unul din vinurile de Sâmbureşti. După Revoluție au urmat câțiva ani cenușii în care vinul nobil de Sâmburești a supraviețuit cu greu, dar trecerea în portofoliul grupului Valvis Holding l-a revigorat. Domeniile Sâmburești sunt renumite pentru vinurile roșii datorita terroirului cu pământ mineralizat, expunere solara buna, temperaturi prielnice, dar eu o spun despre un vin alb, soi franțuzesc, – Chardonnay, unul dintre cele mai populare din lume. De ce?  Deoarece mi-a plăcut asocierea lui cu brânză Havarti.

Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set sah si accesorii vin, Caseta Deluxe
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Set accesorii vin pentru sticla de vin
Decantor vin cu suport arcuit
Decantor vin cu suport arcuit
Termometru vin Brau metalic
Termometru vin Brau metalic
Tirbuson electric cu accesorii vin, set cadou 4 piese

Un pahar de vin de reținut- Domeniile Sâmburești Chardonnay

Vinul Chardonnay este puternic, fructat și cu o aciditate bună, nu excesiva, fiind un vin destul de moale. Prezintă o culoare galben auriu având și ceva reflexe verzi. Are un aspect luminos, iar sclipirea verzulie îi arata tinerețea. În aromă, Chardonnay are note caracteristice elegante, complexe, dulci, ușor coapte, care amintesc de mărul verde și parca ceva minerale. Aroma, prospețimea, faptul este un vin echilibrat fară un grad ridicat de alcool duc la un postgust plăcut și de durata. Este cel mai apreciat, popular și răspândit soi alb din lume, la origine fiind din Burgundia (Franța), doar a fost adaptat cu rezultate bune în locuri foarte diferite de pe glob. Se caracterizează în principal prin maturarea promptă, rezistența mare și adaptabilitatea la diferite tipuri de sol, motive care explica, printre altele, extinderea geografică largă. Acest soi de struguri este ideal pentru fermentare și învechire în butoaie de stejar. Vă invit să degustați vinurile Chardonnay ale Domeniilori Sâmburești, astfel încât să puteți vedea singuri secretele și nuanțele pe care le deține acest soi de struguri cu totul special.

Chardonnay este un clasic pentru vinurile spumante. Știi faimosul Möet Chandon Brut Imperial, șampania celebra? Este făcută din Chardonnay. Acest vin este ideal pentru pește (merge la sushi), crustacee, cărnurile cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi puiul, și…un platou de brânzeturi? Desigur, nu brânzeturi tari, ci unele moi Havarti. 

Havarti

Brânză este de asemenea jertfa unui alt regat, cel animal și împreună cu vinul sunt o forță vitală plină de soare și pământ, venita de la strămoși care zac în umbra uitării secolelor. Când vorbim despre brânză, ne vin în minte zeci de nume cunoscute. Unele dintre ele sunt populare la nivel local, în timp ce altele sunt cunoscute la nivel internațional, fie pentru aroma, textura sau versatilitatea lor. Una dintre acestea din urmă este brânza Havarti, care poate fi plasată probabil în topul celor mai consumate și cunoscute brânzeturi din lume. Ea este o brânză originară din Danemarca, o brânză tare, cu o aromă intensa. Istoria îi plasează debutul la mijlocul secolului al XIX-lea, la nord de Copenhaga, de catreun producător de brânză pe nume Haane Nielsen.

Suport de vinuri, lemn masiv de pin, negru, 72 sticle
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, negru, 72 sticle
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 120 sticle, negru
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 120 sticle, negru
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 20 sticle, negru
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 20 sticle, negru
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 42 sticle, negru
Suport de vinuri, lemn masiv de pin, 42 sticle, negru

Brânza Havarti este făcută cu lapte de vacă și pasta rezultată din separarea șului și zerului este spălată înainte de a o introduce în forme. De acolo, trece la maturare și tipul fluctuează de la 8 săptămâni până la18 luni. De obicei este prezentata un dreptunghi alungit din care sunt ușor de tăiat felii ce se adaptează perfect la forma celebrelor sandvișuri făcute cu felii de pâine. Este o brânză moale cu o aromă destul de blândă și este foarte practic de combinat cu alte alimente în diferite rețete. Mai presus de toate, o brânză Havarti este o brânză de calitate, care respectă tradiția, dar și metodele de producție moderne .

Brânza Havarti este o oportunitate de a experimenta relația noastră cu regnul animal într-un spirit mai sincer și împlinit. Ea este brânza unui cioban căruia îi pasă de turma și vitele sale, ducându-le la cele mai bune pășuni și lăsându-le libere să se miște și să pască plantele lor preferate, care sunt în mod natural bogate în nutrienți esențiali. În plus, înțelege cât de importante sunt vacile pentru bunăstarea planetei, precum și fericirea lor pentru un gust deosebit al brânzei. În concluzie, dacă ceea ce îți dorești este o brânză versatilă, cu o aromă blândă, care poate fi folosită singura sau pentru a însoți alte alimente calde sau reci, brânza Havarti poate fi varianta ideală. 

Viața nu este doar ansamblul de lucruri care ni se întâmplă, ci și un set de lucruri  care vrem să ni se întâmple. Placerea, fericirea sunt aspirații maxime ale noastre, dar dacă vrem să le atingem, trebuie să le căutăm. În plus, ele nu presupun o descoperire la sfârșitul unei acțiuni, ci pe tot parcursul călătoriei, iar asta se simte cel mai bine într-o degustare de brânză și vin.

Curioasa lume a vinului
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Enciclopedia vinului de Madeline Puckette
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Vin si divin - Jean-Robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson
Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

11 comentarii la „O degustare de branza si vin oglindita in povestea samburelui vietii

  1. wow! Ce experienţă minunată, Raluca! Nu am fost niciodată la o degustare de vin, dar mi-ar plăcea foarte mult! Vă ştiu pe voi, bloggerii olteni. Am stat cu voi la un Food Bloggers, sunteţi un anturaj mai mult decât plăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.