Cuprins
Pairingurile participante
- Sauvignon Blanc demisec – Mozzarella Delaco
- Traminer Roz Sec – Havarti Delaco D’Exceptie
- Cadarca Rose Sec – Cascaval Sofia Delaco
- Merlot Rose Demidulce – Brie au bleu – Ile de France
- Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
- Feteasca Neagra Sec – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie
Pogany
Cand am auzit de Pogany si cum stiam locatia de origine aproximativa ca fiind Transilvania, m-am gandit ca provine din regiunea Pogány-havas (Capul zapezii Pagane), care se afla intre valea bazinului Ciuc continuind pana in judetul Bacau, dar m-am inselat. Crama Dobra Wine se afla pe niste dealuri binecuvantate de un terroir special, in apropierea orasului Satului Mare. Numele acestor vinuri, Pogany, isi au etimologia din latinescul pagus (rural, sat), ce dupa Evul Mediu timpuriu datorita inserarii crestinismului din Imperiul Roman in cele mai indepartate locuri, va fi numele dat de crestini celor care sunt de alta religie.
Crama Dobra Wine
Satenii din Transilvania si-au gestionat mereu atent si sustenabil terenurile, economia rurala. Aceasta regiune pastreaza o diversitate biologica deosebita intr-un peisaj usor agricol si foarte putin viticol. Aici gasesti sistemul ideal de gestionare a biodiversitatii, aici stilul de viata traditional ofera rezistenta la socurile economice si a celor de mediu, aici chiar daca vita-de-vie nu se dezvolta din abundenta ca in sudul tarii, aduce complexitate vinului si Crama Dobra Wine o demonstreaza din plin. De mult ma gandeam sa organizam o degustare de vin cu ei sau daca nu sa merg in Moldova ca sa le degust licorile.
Delaco cel D’Exceptie
Despre partenerul nostru branzos, Delaco, ti-am tot povestit chiar mai mult decat cele 21 de degustari trecute deoarece sunt #fanbranza, iar fie-mii ma batea gandul sa-i schimb numele din Brezniceanu in Branziceanu. De data aceasta pairingurile au fost alcatuite din sase tipuri cunoscute de branzeturi, din care trei purtau cu mandrie si numele nobiliar D’Exceptie.
Pairingul castigator- Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie
Mi-a fost greu sa aleg doar o pereche pe care sa o declar castigatoare, dar in final am ales Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie. Ma gandeam ca taninurile care adauga amaraciune, astringenta si complexitate aromei Pinot Noirului vor „fura” putin din gustul branzei, chiar daca aceasta era destul de animata- Grana Padano, dar surprinzator s-au completat excelent. As fi zis ca proteinele branzei limiteaza puterea de degustare a altor arome a vinurilor, deoarece grasimea din branza blocheaza moleculele vinului. Branza tare, rafinata, cu textura italiana usor de identificat a mers de minune cu acest vin rosu, complex si nu i-a amortit aroma usor picanta. E un nou exemplu de cum branzeturile puternice cer sa fie combinate cu vinurile intense si aici intervine un nou element reprezentativ – similitudinea. Cred ca in general la aceasta degustare tiparul pairingurilor a fost bazat pe similitudine si gradul marit de completare a protagonistilor.
Zborul Pinot Noir Sec – Grana Padano Delaco D’Exceptie a fost in tandem catre papilele mele gustative, un zbor catre infinit, plin de gratie, delicatete, dar si puternic, plin de nevoia de descoperire si dezvoltare, de cunoastere si de patrundere a misterelor lumii.
Vinul Pinot Noir Sec
Vinul si-a dezvaluit notele de zmeura, coacaze si parca ceva note florale de gradina cu trandafiri. La un moment dat am gasit si ceva aroma de tutun amestecata cu ciocolata. Culoarea m-a dus clar catre cirese coapte, desi m-am ferit s-o spun deoarece nu mai rezistam la inca o gluma pe seama valorii materiale a cireselor. L-am simtit ca avand tanini moi, o aciditate moderata, fina, delicata si era usor uscat. Corpul era mediu si permanenta scurta.
Branza Grana Padano
O masa plina de branzeturi este o alternativa eleganta, usor de pregatit si plina de culoare, asa ca daca imi vin musafiri pe nepusa masa, cu asa ceva ii servesc. Singura conditie care trebuie s-o indeplineasca este sa prevaleze calitatea, iar datorita lui Delaco, o am din plin satisfacuta. Pe platourile cu branzeturi mereu se afla la loc de cinste Grana- Padano, iar oaspetii imi sunt surprinsi cu atingerea ei delicioasa. Nu sunt doua feluri de branza la fel, fiecare are caracteristicile proprii si fiecareia ii evaluam aspectele senzoriale specifice. Nutritional vorbind, Grana este aproximativ egala cu parmezanul in calorii, proteine si grăsimi, are o cantitate mai mica de sodiu si colesterol, iar una mai mare de calciu. Este o branza maturata, cu o textura granulara si usor fragila. Ce-mi place mie cel mai mult la ea este faptul ca este mai accesibila decat fratele ei parmezanul. Adica este tot o branza dura din lapte de vaca, dar facuta din laptele provenit din Valea Po din Italia si dupa o reteta creata de calugari in jurul anului 1000, dar este mai ieftina. Initial o modalitate de a conserva caracteristicile laptelui ramas, astazi are un succes mare la nivel mondial. Aroma sa este mai slaba si gustul un pic mai putin sarat decat parmezanul, dar este cea mai vanduta si consumata branza DOP din lume. Combinatie de bunatate a gustului si a autenticitatii este un produs al culturii italiene alimentare. De asemenea un lucru de neomis este faptul ca ofera majoritatea substantelor necesare unei diete sanatoase si echilibrate. Noi, acasa, o mancam singura sau in cateva retete italiene ca bresaola traditionala sau diferite paste.
Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita?
Nu-ti trebuie multe ingrediente pentru o reusita, e de ajuns o gazda calda si primitoare, bucatele de branza grasulii si delicioase pe platouri, vin rece cu caracteristici complexe in paharele cristaline inconjurand protector branzoseniile, prieteni binedispusi adunati in jurul lor. Aceasta degustare de vin si branza poate fi definita ca
Delicios + Complex = Reusita
Casatoriile dintre branzeturile Delaco si vinurile Pogany s-au dovedit calatorii prin explozii de arome si senzatii, iar combinarea lor a ajuns la un echilibru bun de arome si gust. Sugestia mea este ca pentru a atinge reusita sa explorezi mereu noi asocieri si sa savurezi nuantele fiecarui pairing. Practica face experienta.
20 de comentarii la „Ce inseamna o degustare de vin si branza reusita”
Ce dragut ca mergi la degustari de vinuri. Frumoase evenimente. 🙂 La cat mai multe!
Tot pe la tine am vazut astfel de degustari. Se pare ca ai avut multa distractie. La cat mai multe!
A cata degustare e asta? Cred ca pana acum ati devenit experti in vin si branza si stiti cum sa le asociati sa iasa bine.
Pe mine m-ai cucerit la aceasta combinatie, vin si branzeturi.
Cred ca ai devenit experta in urma atator degustari. Combinatia de branza si vin e una reusita dar atmosfera creata in jurul acestor bunatati cred ca e fabuloasa.
Daca iti mai citesc mult articolele astea ma bate gandul sa ma mut la voi :)))
Cred ca asta e de-a deptul destrabalare in forma continuata, tu ce zici? :DD
Ma topesc dupa evenimentele voastre si dupa degustarile de vin și ti-am mai zis ca imi vine sa ma mut la voi :))
eu nu ma pricep neam la asa ceva. voi, insa, cred ca sunteti experti!
Imi place grana padano si o adaug la paste, desi un italian autentic probabil m-ar acuza de erezie ca stric o astfel de bunatate pe paste 🙂
Nu am fost niciodata la o degustare ins ami se pare super interesant siii delicios!
Sunt convinsa ca acum ai anumite asteptari pentru ca ai o experienta foarte buna legata de acest subiect
Cat imi plac iesirile de acest gen! Mi-as dori si eu sa particip, insa nu prea am mai avut timp in ultima perioada