Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

De ce beau cafea la birou in fiecare dimineata? Ma inspira, imi vad in ea dorintele, aici rasar temele mele de cercetare abstracte, la o cafea visez la luxul de a incerca mai mult. Toate intr-o singura ceasca. Aliata mea in lupta zilnica,  cea care nu ma lasa sa privesc inapoi, ci numai inainte e ea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie.  Fiecare moment al ei este vesnic nou, proaspat, constituie un nou inceput,  reusind sa ma transforme intr-o persoana mai buna, fericita, schimband totodata si pe cei din jur.  Fericirea se gaseste in aprecierea maretiei lucrurilor simple. Ele dau sens vietii si chiar cele mai nesemnificative dintre ele ne pot schimba viata, realitatea intr-un mod neasteptat.  Lucrurile simple sunt ca stelele ce stralucesc in noptile clare. Sunt totdeauna langa noi, inconjurandu-ne si oferindu-ne din magia lor subtila, insa nu mereu apreciem la justa valoare acordurile lor interioare, care dau de fapt muzica si sensul existentei noastre.

 Ca in fiecare dimineata, imi beau cafeaua si ma gandesc la viata mea, la deciziile pe care le-am luat, la consecintele lor, la deciziile pe care urmeaza sa le iau.   Unii o considera un rau necesar, altii un imbold. Toti  o bem deoarece da un sentiment de bunastare, dar in cazul meu mereu a fost o sursa de inspiratie. Cafeaua, un lucru simplu, mi-a schimbat viata, mi-a insuflat dragostea pentru profesia pe care o am astazi. Calatoria mea profesionala se bazeaza pe o calatorie fizica inceputa in anii de liceu. In acel moment nu ma preocupa nici pe mine, nici pe majoritatea colegilor ce vom face in viata, desi aceasta era intrebarea predilecta a parintilor, profesorilor. Traiam clipe fantastice, ne bucuram de ele, iar ziua de maine era undeva, departe, departe de noi.

Melitta cafea boabe 1 kg Barista Crema Forte
Melitta cafea boabe 1 kg Barista Crema Forte
Hotspot Guatemala Finca el Pilar 1kg cafea boabe
Hotspot Guatemala Finca el Pilar 1kg cafea boabe
Hotspot El Salvador Finca el Carmen 1kg cafea boabe
Hotspot El Salvador Finca el Carmen 1kg cafea boabe
Bazzara Papua New Guinea 1kg cafea boabe

Aveam o profesoara de fizica, noua. Era altfel, incerca sa ne arate ca fizica nu se face doar in laboratoare, ci ca poate fi invatata din multe dintre activitatile noastre zilnice, iar bucataria era un loc minunat de a o practica.  Mi-a placut din prima clipa. De fapt mi-au placut mereu oamenii de stiinta,  ma fascineaza si astazi puterea lor de observatie, au curiozitatea si capacitatea de a percepe detaliile lucrurilor la fel ca un copil. Lucrurile mici duc la lucruri mari.

Imaginea mea despre fizica era asa:  intr-un colt aveam mecanica cuantica, limba straina, si in celalalt mecanica newtoniana pe care o intelegeam intrucatva, dar mergand de la una la alta cadeam in gauri negre.  Imi puneam o problema simpla – la ce-mi foloseste cunoasterea atator formule? Cum construiau ele un lucru practic? In spatiul dintre cele doua mecanici existau multe lucruri concrete: baloane, dans, paine prajita, planete, nori, muzica, televizor, care-mi alcatuiau viata de zi cu zi. Toate erau conduse de fizica, numai ca nimeni nu-mi vorbise de acest lucru. Un numar relativ mic de legi, legile lui Newton, forta electromagnetica, termodinamica, lucreaza impreuna si ne fac lumea frumoasa si complexa.Cafea. Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

Intr-o zi profesoara a venit la scoala cu un o masina de cafea. Am fost foarte incantati sa fim serviti cu o cafeluta,  sa-i savuram aroma si gustul delicios, dar ne intrebam ce anume urmarea. Dorea sa ne cultive  atitudini, sa ne destepte curiozitatea, capacitatea creativa. Stia ca promovand potentialul vast de aplicare a fizicii in viata de zi cu zi, puteam intelege universul. Eram la lectia despre ciclul Carnot, iar prin descrierea comportamentului termodinamic al masinii de cafea, incerca sa ne faca sa o intelegem.  Nu-mi pusesem niciodata problema cum functioneaza aceasta masinarie, de la ea nu urmaream decat sa obtin licoarea cafenie. Chiar daca exemplul era foarte ineficient ca si motor termic, aici erau radacinile care contau. Toata clasa am fost la fel de incantati de expunere la fel ca si cei din timpul revolutiei industriale, cand s-a imbunatatit eficienta motoarelor cu abur prin ciclul Carnot. Stii tu, caracteristicile izotermelor si adiabatelor permit cresterea eficientei la maxim si pierderea energiei. Masina de cafea nu este un ciclu Carnot, deoarece este un sistem deschis,  procesul nu se întoarce la starea initiala, procesul de extindere cu schimbare de presiune si temperatura nu este adiabatic, exista trei temperaturi nu doua, dar pe baza lui pot fi intelese cum functioneaza procesele termodinamice si modul cum fizica este asociata mediului nostru zilnic.  Treci de la lucruri complexe ca un motor, la unele simple ca o masina de cafea si le poti aprecia frumusetea. Stii ce am facut in acea ora? In mirosul inmiresmat de cafea m-am hotarat ca ma voi face inginer si voi proiecta lucruri folositoare oamenilor, voi da eficienta maxima sistemelor ce ii inconjoara, le voi face viata mai frumoasa. Cine stie, poate daca nu m-ar fi inspirat cafeau in acea zi, poate ar mai fi durat ani pana sa-mi descopar inclinatiile.

Oamenii fericiti citesc si beau cafea - Agnes Martin-Lugand}
Oamenii fericiti citesc si beau cafea - Agnes Martin-Lugand
Povestea cafelei turcesti - M. Sabri Koz, Kemalettin Kuzucu
Povestea cafelei turcesti - M. Sabri Koz, Kemalettin Kuzucu
Cafeaua de dimineata - Vassa Larin
Cafeaua de dimineata - Vassa Larin
Povestea cafelei
Povestea cafelei

Alegerea unei cariere este un proces care implica sa te cunosti bine. In masura in care te cunosti este mai usor sa sti ce-ti doresti, ceea ce urmaresti in viata profesionala si prin urmare, este mai usor sa iei decizia. Pentru mine aceasta alegere a fost usoara, in aroma de cafea mi s-a  clarificat  ce vreau sa fac si ce doresc sa realizez in viata. Si chiar asta am facut, am terminat Facultatea de Mecanica, iar ani la rand am lucrat in proiectarea materialului rulant.

Acum intelegi de ce primul moment al zilei il incep cu o cafea.  Emotiile joaca un rol important, cafeau o asociez cu placere, energie, fericire, inspiratie, dar este si felul meu de a o onora, de a-i multumi. Prin ea celebrez darul imaginatiei umane si ii tratez capacitatea creativa ca pe o comoara. Cateodata aleg  monodoze de cafea, altadata cafea boabe, depinde in general de numarul de persoane prezente.  Aleg monodozele de cafea pentru ca utilizarea este rapida si curata. Pot sa-mi pregatesc o singura cana de cafea la un moment dat fara sa murdaresc aparatul de cafea, ca apoi sa trebuiasca sa-l curat. Se pregateste in cateva secunde si ma ajuta sa nu pierd mult timp, mai ales dimineata. Daca vreau sa pregatesc mai multe cesti de cafea aleg cafeaua boabe, dar aceasta presupune un proces mai lent, aparatul trebuie apoi curatat pentru a indeparta sedimentele de cafea. In schimb imi umple narile si ma imbata cu aroma de cafea proaspat rasnita. Am citit undeva ca ea este unul din cele mai aromate alimente, contine peste 1000 de compusi aromatici diferiti, iar natura ni le furnizeaza intr-un ambalaj perfect – boabele de cafea. In plus te poti bucura de degustarea unei mostre, a unui produs exotic achizitionat dintr-o calatorie in strainatate, de delicatetea priceperii si pasiunii expertilor italieni care au creat selectiile Kafune. Psihologia alegerii se afla in final in savoarea si aroma unica a cafelelor obtinute. Pe mine chiar si culoarea ei ma influenteaza aducandu-mi un sentiment de vitalitate pasiva ce-mi induce bucurie.Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

Nu sunt singura care foloseste cafeaua ca o sursa de energie si de inspiratie, de-a lungul istoriei a facut parte din rutina scriitorilor, artistilor, oamenilor de stiinta. Balzac consuma in jur de 50 de cesti de cafea pe zi, Beethoven isi reflecta precizia si meticulozitatea in cafeaua perfecta care avea fix 60 de boabe, Paul Erdös (matematician) credea ca „un matematician este un aparat care  poate transforma cafeaua in teoreme“. Eu cred ca pot transforma cafeaua in  lucruri palpabile, frumoase si folositoare care sa dea eficienta maxima. Apa este bautura obligatorie supravietuirii, ceaiul este alternativa, alcoolul este recreativ, dar cafeaua este bautura inovarii, inceperii luptei, elixirul care ne trezeste, ne stimuleza si ne tine vigilenti. O iubesc fiindca exceleaza in efectul sau gustativ si reconfortant, ii iubesc atitudinea, faptul ca mereu a scris revolutie pe unde a trecut, chiar prin viata mea.  Este si a fost mereu o bautura la moda, o bautura democratica, o reformatoare ce a spulberat barierele false care au stat in calea unui stil de viata si a facut evolutia de la traditional la modern.

Illy Iperespresso Classico 100 capsule ambalate individual
Illy Iperespresso Classico 100 capsule ambalate individual
Pellini Top capsule compatibile Lavazza Espresso Point 100buc
Pellini Top capsule compatibile Lavazza Espresso Point 100buc
Kimbo Espresso Napoli 100 capsule cafea compatibile Lavazza Espresso Point
Kimbo Espresso Napoli 100 capsule cafea compatibile Lavazza Espresso Point
Pachet Capsule Tchibo Cafissimo Espresso Kraftig (Intense Aroma) 96 buc.
Pachet Capsule Tchibo Cafissimo Espresso Kraftig (Intense Aroma) 96 buc.

Cafeaua este cea mai radicala bautura din lume, pe langa ca ne tine in stare de alerta, ne indeparteaza oboseala, somnolenta, ne imbunatateste performantele mintale, este si o forta centripeta care atrage oamenii din diferite medii etnice si culturi in conversatie, incurajand procesul de socializare. Ea este punctul focal din timpul adunarilor din toate timpurile moderne. Este un simbol al ospitalitatii, prieteniei, rafinamentului si divertismentului. Oferirea unei cesti de cafea transcede buna educatie si creaza relatii sociale, ofera o oportunitate pentru convorbiri intime si un schimb zilnic de pareri.Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

Vrei sa vorbim mai multe despre cum un lucru mic mi-a schimbat si-mi schimba zilnic viata? Hai la o cafea! Vreau sa ma bucur de aceasta clipa cu tine, sa ne simtim confortabil, sa te ascult si sa ma asculti. Ce preferi, monodoze de cafea sau cafea boabe?

 SB 2017

Passalacqua Mexico cafea macinata 500gr cutie metalica
JJ Darboven Intencion Caffe Crema BIO Fairtrade 500g cafea macinata
JJ Darboven Intencion Caffe Crema BIO Fairtrade 500g cafea macinata
Dallmayr Ethiopia UTZ 500g cafea macinata
Dallmayr Ethiopia UTZ 500g cafea macinata
Melitta Kaffee des Jahres cafea macinata 500g
Melitta Kaffee des Jahres cafea macinata 500g

34 de comentarii la „Paradigma din viata mea, cafeaua, sursa de energie si inspiratie

  1. Nu imi pot imagina viata fara cafea. O singura data am incercat sa renunt la licoarea magica si intregul meu organism s-a revoltat, asa ca m-am intors la bunul meu obicei si de atunci nu am mai avut nici o zi in care sa nu ma delectez cu o cafea aromata. Ma crezi ca nici sa scriu pe blog nu pot daca nu am pe birou ceasca cu cafea calda? 🙂

  2. In fiecare dimineata imi incep ziua cu o cafea, moment in care imi place sa fiu singura, sa o savurez in tihna, eu cu ea si cu gandurile mele. Ea imi stie toate gandurile, toate bucuriile si tristetile.

  3. Ce m-as face eu acum fara cafea. Pana la 30 de ani nu consumam aproape deloc cafea. Poate doar una pe luna :))) Dar imi placea mirosul la nebunie.
    Acum daca nu beau cafea parca nu sunt eu. Si nu ma opresc doar la una. Si nu o beau de nevoie ci de placere.

  4. M-am simțit ca-ntr-un vârtej. Vorbești de mecanică newtoniană, mecanică cuantică, mă plimbi printre găuri negre, ajungem la ciclul Carnot și adiabate și până la urmă mă abandonezi într-o ceașcă de cafea! 🙂 Frumos! 😉

  5. Iubesc cafeaua si acest obicei a devenit momentul meu de rasfat de dimineata. Prefer sa iau o gura de aer curat, sa savurez o gura de cafea si sa ma umplu de buna dispozitie pentru intreaga zi

  6. Eu prefer cafeaua boabe si din gama Kafune pe cea Intenso. Ma bucur de ea la birou, de fapt m-am bucurat de toate sortimentele, dar Intenso m-a uns pe suflet si am convins tot biroul ca doar de aceasta trebuie sa bem.

  7. Eu prefer monodozele, dar de curand am incercat si cafeaua boabe si cred ca depinde de cat de aromate sunt boabele. Raman fidela monodozelor, e mai rapid asa, le pun in aparat si imediat cafeaua e gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.