Ce sortiment de cafea boabe preferi? Ce stii despre cafea?

Ce sortiment de cafea boabe preferi? Ce stii despre cafea?

Un subiect pe care il gasesc deosebit de captivant este cel legat de alegerea cafelei, avand in vedere ca la momentul actual piata ne ofera o intreaga varietate de sortimente de cafea boabe sau instant. Chiar daca cea mai mare parte a boabelor de cafea ar putea parea la fel sau foarte asemanatoare ca aspect, in realitate acestea se pot diferentia enorm prin proprietatile pe care le prezinta. Cred ca doua dintre tipurile de cafea cumparate cel mai des de pe rafturi sunt Robusta si Arabica.

Oricine consuma cafea zilnic stie cum va alege cafeaua care este pe placul sau, deja poate face diferenta dintre sortimentele mentionate. Ce anume le diferentiaza? Ei bine, totul incepand de la conditiile de cultivare, de preparare, gustul final si pana la pret.Ce stii despre cafea? Tu ce sortiment de cafea boabe preferi?

Cafeaua – o experienta gustativa de exceptie

Cafeaua este cultivata si crescuta in toata lumea, dar mai ales in America Centrala, Africa sau in India. Nu vei intalni niciodata o cafea care sa aiba aroma asemanatoare cu a celeilalte. Daca ai un simt gustativ dezvoltat, cu atat mai repede iti vei da seama de acest lucru. Spre exemplu, atunci cand vrei sa cumperi cafea boabe, nu te gandi ca toate pachetele sunt la fel. Aroma finala pe care o avea aceasta va varia incepand de la soiul plantei, de la modul in care este prelucrata si chiar in functie de felul in care este servita.

Chiar daca exista anumite tipuri de cafea care sunt in topul preferintelor amatorilor de cafea, exista si categoria celor care nu fac vreo diferenta intre acestea, dar totusi nu isi pot incepe ziua fara aceasta bautura savuroasa.

Citeste:  Vafe in forma de inimioare

Ce sortiment de cafea boabe preferi?

Stii ca unele boabe din comert contin un procent mai mic sau mai mare de un anumit tip de cafea si restul sunt amestecate, adica nu se poate vorbi despre un sortiment anume? Spre exemplu, vei gasi atat pachete ce contin 100% Arabica, dar si altele care au 80% Arabica si restul de 20% Robusta sau alte astfel de combinatii.Ce sortiment de cafea boabe preferi? Ce stii despre cafea?

De obicei consuma cafea boabe Arabica cei care prefera o cafea cu un gust mai fructat, mai aromat. De fapt tocmai in aceasta consta acest sortiment, in aroma. Este, spre deosebire de celelalte categorii, o cafea mai acida. Ceea ce nu cunosc cei ce prefera acest sortiment este faptul ca in vederea obtinerii boabelor, este necesar un proces mai deosebit pentru ca plantele sunt sensibile, ceea ce le face putin mai greu de intretinut. Pe langa asta, timpul de dezvoltare al fructelor este mai indelungat, ceea ce inseamna ca si culesul boabelor este mai intarziat.

Daca Arabica este cunoscuta pentru aroma deosebita in care consta, Robusta se deosebeste prin consistenta sa. Este o cafea cremoasa, de doua ori mai bogata in cofeina si are, totodata, si un gust mai amar. Daca savurezi atent o ceasca de Robusta este imposibil sa nu sesizezi gustul reminiscent asemanator cu cel al alunelor.

Desi vorbim acum despre o categorie de cafea boabe ce sunt vazute inferior celor Arabica, exista o varietate de astfel de boabe care prezinta o calitate deosebita, ce sunt pretuite in mod deosebit de cei ce consuma espresso. De ce? Asta se intampla datorita faptului ca gustul final este mult mai puternic si sunt si mai bogate in crema.

Citeste:  Intre arta si natura aleg dragostea!

Fiecare categorie de boabe de cafea se cultiva si este crescuta intr-un anumit fel, plantele fiind crescute la altitudini mai mici sau mai mari, fiind sau nu predispuse unor daunatori sau conditii meteorologice nefavorabile. Si ritmul de producere a semintelor difera, cel al plantelor de Robusta fiind mult mai alert decat al plantelor Arabica.

Modul de preparare al cafelei depinde de fiecare utilizator in parte. Tu bei cafea boabe? Ce stii despre cafeaua boabe? Cum alegi sortimentul potrivit?

26 thoughts on “Ce sortiment de cafea boabe preferi? Ce stii despre cafea?

  1. Foarte utile explicatiile, desi beau cafea, nu am cautat niciodata atat de multe informatii. La mine la munca, se pare ca este foarte apreciata Java, inca nu m-am documentat sa vad ce si cum.

  2. Eu nu prea beau cafea. Din motive de sanatate. insa mai gust din cand in cand. Ai mei sunt mari consumatori de cafea si miroase prea bine ca sa nu gust.

  3. Beau aproape in fiecare zi, 100% arabica de la Segafredo. Si o pregateste Kinga la espressor cu putin lapte dupa. 😀 Uneori adaug frisca sau chiar inghetata, acum vara.

  4. Beau cafea zilnic. Mi-am facut un obicei sa cumpar cafea care are concursuri, deci trebuie sa o si consum, daca tot dau banii pe ea. Acum consum DonCafe, nu-mi place, dar are puse in joc 3 masini, pana la 31 august/

  5. Beau foarte putina cafea, doar dimineata o cescuta foarte mica sau atunci cand merg undeva. Nu am o marca preferata, daca e bine facuta… o beau. Cred ca inclin spre Arabica mai mult.

  6. De obicei beau Robusta pentru ca mi se pare mai tare, iar mie imi place cafeaua tare sa stea lingurita dreapta in ea :)) dar cand si cand mai beau si din alte soiuri, Foarte util am gasit articolul tau! Denisa

  7. Nu cumpar cafea boabe pentu ca nu am cum s-o rasnesc si pentru ca eu o pregatesc la filtru si am nevoie de ea gata rasnita. Sgtiu ca se zice ca aroma cafelei proaspat rasnita nu se compara cu nimic. Totusi m-am invatat si imi place. Eu beau Jacobs sau Don Cafe

  8. Dacă dimineaţa când mă trezesc nu beau o ceaşcă de cafea, am impresia că nu-mi încep ziua bine. Nu am o marcă preferată de cafea, o cumpărăm gata măcinată, la pachet…Chiar astăzi povesteam cu soţul despre cafea şi aflasem de la el că cea mai scumpă cafea din lume ar fi Kopi Luwak… si ne întrebam dacă am avea curajul să bem din ea! :))

  9. Deocamdata folosim cafea macinata, dar visam al un espresor care sa macine singur cafeaua si atunci o sa fim atenti la sortimentul de cafea ales.

  10. Eu beau Lavazza Crema e Gusto. Are în compozitie: 70% Robusta și 30% Arabica. Sunt un mare fan și un mare dependent de cafea Lavazza 🙂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: