Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Pentru ca te cunosc ca mare fan branza si pentru ca-s olteanca, vorba aia – “Cin’ se ia cu mine bine, ii dau branza de la mine”, iti voi spune secretul meu. Stii ca ma balbaiam, am descoperit o metoda de invatat retorica care m-a vindecat si care a facut sa incolteasca in mine gandul ca voi deveni un mare orator.

Stiu, o sa zici: “Cum, branza mea? Nu se poate!  Vreau sa aflu cum ai reusit”, dar esti mult prea pufoasa ca sa intri in randurile practicantilor vicleni de retorica, nu vei fi convingatoare niciodata. Te inseli, m-am hotarat “sa aleg urda de zer” si mi-am perfectionat o metoda invatand retorica de la cel mai bun, Demostene. Metoda mea o sa-ti placa, este pufoasa si te poate ajuta sa capeti o fluenta extraordinara, iti va pune la incercare muschii faciali si iti va modela vocea  intr-una puternica. Atunci cand te vei adresa cuiva, nu va mai spune ca ai prune-n gura, ci te va lauda pentru modul clar si concis in care rostesti cuvintele.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
Cheese Moon by Andrew Hitchen

Metoda Demostene sau “Cine mananca branza dimineata, ajunge departe”

Povestea mea este legata de tehnica faimosului Demostene, cel mai mare model al tuturor balbaitilor din lume.  Ca si in cazul lui, aspectul fizic si impedimentul in vorbire m-au facut tinta colegilor in scoala, pana mi-a spus mama: “Nu fi branza, ca te mananca lupii”! Atunci am inceput sa studiez retorica, implicit viata lui Demostene. Astfel am aflat secretul celui mai mare orator, era “branzivor” (mancator de branza). Povestea, in care se vehiculeaza cum ca Demostene se forta sa rosteasca cuvintele avand gura plina de pietricele,  este folclor, gura ii era plina de bucatele din branza de capra.

Grecul era ca toti conationalii sai  turophile si avea o capra ce dadea cea mai pufoasa branza. O chema Puf, dar datorita defectului de vorbire al lui Demostene, toata lumea o striga in batjocura Puf- Puf. Ca un adevarat fan branza, Demostene  isi facea  exercitiile de dictie cu bucatele de branza in gura, proiectandu-si vocea peste Marea Egee. Din cand in cand privea efectul vorbelor sale pe fata lui Puf si o lua iar de la capat.Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Cum a infirmat Demostene vorbele concetatenilor ca nu-i nicio branza de el

Pentru a-si sustine efortul fizic si psihic,  Demostene bea dimineata niste lapte si apoi pleca s-o duca la pascut pe Puf. Cum Atena este imbratisata din toate partile de stanci, formatiunile de roca trebuiau escaladate pentru a hrani animalul si, astfel, tanarul locvace si-a construit puterea plamanilor prin recitarea textelor in timp ce urca pantele dealului Philopappou. Pana ai zice branza pufoasa  reusea sa urce pana in varful dealului si mai repeta o filipica. Asa a putut depasi obstacolele si adversitatile, astfel incat nu s-a transformat doar intr- un om obisnuit fara defect de vorbire sau un om notabil, ci a devenit un personaj ale carui realizari i-au asigurat celebritatea si peste doua milenii.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
Demostene by Andrew Howat

Metoda fan branza- “Incetul cu incetul se face branza buna”

Pentru a respecta intocmai metoda lui Demostene ar fi trebuit sa ma mut in Atena si sa-mi iau o capra, lucru imposibil, asa ca am adaptat totul. Atena s-a transformt in Craiova, formatiunile stancoase ale dealului Philopappou in scarile blocului,  vocea nu mi-am proiectat-o peste Marea Egee, ci peste drumul national (DN56A),  capra s-a transformat intr-o pisica (i-am pastrat numele de Puf), iar dupa mai multe incercari a branzeturilor autohtone am gasit si cea mai pufoasa branza, la Delaco.

Citeste:  Tu dor de-o degustare

Puf cea frumoasa, ca o branza

Pisica e adorabila, are cea mai pufoasa blanita si este la randul ei fan branza. Daca unele rase nu accepta giugiuleala si prefera sa fie admirate de la distanta, a mea este foarte sociabila si generoasa cu afectiunea si avem multe momente pufoase. Isi arata dragostea pentru mine in felul ei, imi ataca picioarele cand dorm, se aseaza cu fundul direct pe fata mea, sare pe blatul din bucatarie cand gatesc, inainte de a manca o degusta ea pentru a vedea daca e comestibila, fura carnea pusa la dezghetat pentru ca vrea sa-mi prelungesc proiectul “Miercurea fara carne” si la celelalte zile,  sta si ma apara atunci cand las garda jos la dus, mentine nespus de mult contactul vizual holbandu-se chiar si o ora la mine, miauna la mine spunandu-mi cat de mult ma iubeste, toarce la mine in brate, imi tolereaza afectiunea si-mi permite s-o pup desi e clar ca nu-i place si ma linge considerandu-ma parte din familia ei.  Ma iubeste..in felul ei si nu-i nevoie sa antropomorfizam. Este o dragoste profunda, mai adevarata si mai misterioasa decat poate intelege un om. Face toate astea din proprie initiativa, fara s-o mituiesc cu branzica. Ai insa uimit de ce e insa in stare pentru o bucatica de paine unsa cu crema de branza pufoasa sau pentru o bucatica de branzica calcica. Cand spun Puf  pufuleste-te, se rostogoleste jumatate de camera. Acum stiu cum sunt dresate pisicile de la circ, cu branza Delaco.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
And I love her by Paul Lovering

“Decat E-uri periculoase, mai bine branza pentru oase!”

Doar cei care au parte de un mic dejun sanatos si copios au suficienta energie pe tot parcursul zilei, mintea ascutita brici si logoree, asa ca incep orice zi ca un adevarat fan branza, declamand “branza de dimineata,  creste speranta de viata”.  De-abia ma asteapta crema de branza pufoasa recomandata de Tony Delaco, e gata sa se intinda pe feliile de paine numai un pic prajite. Crema, nu Tony!Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Alaturi imi sta cafeaua neagra, un inamic al corzilor vocale, dar un drog nelipsit la masa mea, asa ca o indulcesc cu putin lapte ultrapasteurizat 10% grasime, tot de la Delaco. El ma ajuta sa evit iritatiile si uscaciunea gatului. Mananc si beau tot pe principiul “Decat sa ramaie branza, mai bine sa crape ranza”. Pufosenia de Puf sta langa mine si toarce satula, visand deja la dejun.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
Mouse by Condo Andee

Ce moment pufos se simte mai bine?

Mangaierea unei pisici prietenoase sau mancatul unei branze pufoase sunt doua din placerile simple ale vietii, care ma fac sa ma topesc ca mozzarella pe pizza. Poti sa alegi intre ele? Nu. De la ambele primim satisfactia unei experiente care te atinge intr-un mod complex datorita elementelor sale fizice si emotionale. Raspunsul variaza in functie de persoana si de la o parte a corpului la alta, dar rezultatul este descris pe fata noastra in mai multe tipuri si grade de placere pura. Proprietatile tactive si gustative cognitive ale pufoseniilor devin semnificative pentru ca sunt legate cu proprietati afective ce-ti satisfac nevoile psihologice si fiziologice. Da, avem nevoie de cat mai multe momente pufoase in viata noastra si nu vrem sa traim fara ele.

Citeste:  Proiect didactic: Educatia papilelor gustative
Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
I Cant Make You Love Me by Paul Lovering

Valentine’s Day

In acea zi aveam treaba, verificam pentru prima oara metoda. Cu greu am putut rezista tentatiei de a smotoci blanoasa de Puf care se freca de orice parte a corpului meu la care ajungea, dar “branza de soi se obtine cu altoi”. Episodul pilot -De Valentine’s Day seductia ca scop si efect al retoricii- in rolul principal Puf. Motor! Totul a mers ca uns, metoda functioneaza, soriceii au branzit-o rau, iar felina a devenit mai pufoasa pe alocuri.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
Be mine by Catherine G Mcelroy

Spune ce branza gandesti, ca sa-ti spun cine esti

Esti curios cum am dezvoltat metoda? Cu bucatele de branzica calcica in gura si cu Puf alaturi urc si cobor scarile de la bloc de  100 de ori pe zi si-mi spun filipicele mele. Adica imi pregatesc discursul catre un functionar public (prilejuri sunt destule, azi pentru a-mi plati impozitul, maine pentru a-mi depune CV-ul la primarie, poimaine pentru a-mi scoate cazierul, etc ). Astfel incalzita urc pe bloc si dupa cateva exercitii de respiratie vine partea grea. Incep sa demontez un discurs public, ca mai apoi sa-l remontez si sa generez iar textul din perspectiva retorica. Ai ascultat vreun discurs politic in ultimele zile? E jale, lipseste total argumentatia logica, de fapt ii lipseste logica.

Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala
Cicero by Cesare Maccari

Unde esti tu Demostene !
Ca indreptand discursul spre  ei,
Sa-i poti expune,
In  filipice pe misei.

Pomul se cunoaste dupa roade, iar dictia dupa branza mancata

Preferatele mele sunt exercitiile de dictie. Cu gura plina de branzica calcica pufoasa si cu putere incep sa declam complicatele structuri de cuvinte. Nu ma tem ca ma aude careva ( in afara de Puf), sunt pe bloc iar sub mine se intinde un drum national impanat cu sunete de claxoane ale soferilor nerabdatori.Metoda pufoasa a unui fan branza de a scapa de balbaiala

Singura mea problema e desi sunt un adevarat fan branza, nu stiu niciun exercitiu de dictie care sa contina cuvintele preferate, dar nu ma dau batuta.
Manzul bazaie-n frunza/  Branza-i-n panza cu osanza.
Un Puf pufulos pufulea in burduf plin de naduf cu al sau ciuf ca un pamatuf  puful cremei de branza pufoase.
Ce zici? Merge? Mai incerc?
Tu stii vreunul?
Hai, ca fac cinste cu o crema de branza pufoasa!

 Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2017.

23 de comentarii

  1. Imi place articolul tau, e foarte reusit! E bine realizat 🙂 Si eu am participat la Superblog acum muult timp, insa am renuntat. Mult succes!

    1. Author

      Merci, sa vad acum cat de mult ii place si Simonei:))

  2. Imi place branza , sunt mare fan al ei, o pot manca si cu ciorba si cu dulceata 😀 Cand vine vorba de Delaco, ma da pe stape definitiv, o ador

    1. Author

      Suntem un popor de fani branza si ma bucur ca Delaco este un brand 100% romanesc.

    1. Author

      Branza pufoasa cu smantana este si preferata mea.

  3. Imi place articolul tau, imi place branza, imi place iaurtul, imi place laptele, deci sunt si eu fan branza nu?

    1. Author

      Cine poate refuza ceva alb, fin si pufos? Eu sigur nu si ma bucur ca nici tu.

  4. trebuie sa recunosc, si eu iubesc branzeturile tare mult! cele cu mucegai in special!

    1. Author

      Deja trecem de la fani la connoisseur, Delaco comercializeaza niste marci absolut superbe de astfel de branzeturi cu mucegai. Eu inclin spre cele cu mucegai albastru, dar nici cel alb nu ma lasa rece.

    1. Author

      De, daca am muscat din cascaval. La branzoaice inainte, la razboi inapoi.

  5. felicitari, un articol foarte fain. Cu siguranta o sa iei nota mare.

  6. Imi place inventivitatea ta si introducerea lui Demostene in poveste. A fost amuzanta

    1. Author

      Branza dulce, mult aduce, dar eu sper doar la o nota buna.

  7. foarte bun articolul si plin de o multime de informarmatii utile, e bine sa ne mai amintim putin si de istorie din cand in cand

    1. Author

      Decat E-uri periculoase, mai bine branza pentru oase!


    1. Author

      Vrednicia omului dupa cascaval si articol fan branza se cunoaste.

Lasă un răspuns