Crema de zahar ars

Crema de zahar ars

   Miercurea asta fara carne vine cu crema de zahar ars. Trebuia sa fie mancare de boabe, dar am cumparat o punga de boabe congelate italiene care cred ca data dinainte de era noastra pentru ca din coaja lor iti faceai lejer opinci. Cu boabele m-am molipsit de la Brindusa Aluculesei care tot le pune in mancare. In Moldova s-or cultiva, dar prin Oltenia eu n-am vazut asa ceva, decat in mall.
  Nu stiam ce dulce as putea face repede, asa ca m-am oprit la crema de zahar ars pentru ca e simpla si oricine o poate pregati. Se freaca oualele cu zaharul si vanilia, se subtiaza cu lapte si se pune totul in cuptor in forme tapetate cu zahar ars si gata.

Crema de zahar ars
Ingrediente:
– 6 oua;
– 1 litru lapte;
– 100 gr zahar;
– miezul de la o pastaie de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat;
– un praf de sare;
– 200 gr zahar pentru caramel.
Mod de preparare:

  Am topit intr-un vas mic de metal zaharul pana s-a transformat in caramel si apoi am tapetat formele inclinandu-le si rotindu-le.  Pentru ca am folosit vase termorezistente, intai le-am incalzit in cuptor pentru a nu se sparge atunci cand pun caramelul datorita diferentei mari de temperatura. 
Forma tapetata cu zahar ars
 Dupa cum am spus si mai sus toate pregatirile sunt foarte usoare: se sparg ouale intr-un castron, se curata miezul de la o pastaie, se pun 100 gr de zahar si putina sare dupa care se mixeaza bine. Am adaugat laptele si astfel s-a subtiat compozitia fiind gata de turnat in forme. Ideal ar fi ca sa va apucati de compozitie dupa ce ati tapetat, deoarece intre timp caramelului ii va scade temperatura, astfel incat nu va exista pericolul de a se sparge vasul la trecerea brusca de la o temperatura ridicata la una scazuta (in cazul vaselor metalice nu-i nicio problema doar ca va trosni caramelul cand se va contracta).
  Se pun formele la cuptor in bain marie si se lasa cam 45 de minute la foc moderat. Se scot si se racesc iar apoi optional se pot rasturna pe o farfurie sau nu, asa cum am facut eu.
  Poate o sa ti se para ca am pus prea putin zahar si prea putine oua, dar mie asa imi place si iese neteda, fina si gustoasa.
Crema de zahar ars in diferite forme termorezistente
P.s. #Miercureafaracarne a lui Daniel are gust de luni. Cum a facut asta nu poti afla decat daca ii citesti articolul.

15 comentarii

  1. Arata bine si cu toate astea cred ca e printre singurele prajituri care mie nu imi plac ( pe langa cele cu frisca si crema de branza).

  2. E desertul meu preferat si ma duce cu gandul la copilarie. Il fac si il cumpar atunci cand imi doresc ceva dulce.

  3. Yammyyy…crema de zahar ars este preferata mea!!! Aveam o perioada in care faceam saptamanal. M-am cam puturosit…n-am mai facut de mult 🙂

  4. Mie nu imi place crema de zahar ars. Dar fac acest desert pentru sotul meu si pentru musafiri. Eu il faceam in vas mare, dar data viitoare voi folosi si eu forme ceramice.

  5. Ce delicios arata! Chiar ma gandeam sa fac ceva dulce care sa nu necesite batai de cap si multe ingrediente 🙂

  6. N-am facut pana acum in forme mici, dar arata foarte bine, cred ca am sa incerc si eu reteta ta. Imi place prezentarea Felicitari!

  7. Bai asa se nimereste… iar e 12 noaptea si eu sunt pe la prajituri .. mai nasol e ca nici nu am mancat nicioata si mi-e o pofta, iau cu apa si imi trece :))

  8. faceam des intr-un timp, nu stiu de ce m-am oprit, imi place tare mult…cu rom!

  9. Eu fac crema de zahar ars. Cei drept mai rar, dar este interesanta ideea de a face individual pentru fiecare. Nu m-am gandit la metoda asta …. suna interesant. Cum le bag pe acestea in baie marin?

Lasă un răspuns