Lava cake

Lava cake

  Ce anume te poate incalzi intr-o zi de iarna?
  O cana de vin fiert, un ceai sau o lava cake.
Lava cake
 Lava cake are o istorie relativ recenta.
A fost premiata la un concurs in 1966 o prajitura a unei gospodine texane, Ella Helfrich. Prajitura avea un mijloc curgator, insa din nefericire nu a prins atunci si la public, ci doar la juriu.
  In 1979 Fay si Allen de la Foodworks Emporium serveau in Manhattan un tort de ciocolata asemanator.
 In 1981 Michel Bras isi breveteaza ciocolata “coulanta”.
 In 1987, la New York, Jean-Georges Vongerichten, inventează un tort de ciocolata topita. S-a intamplat dintr-un accident, a scos tortul prea repede din cuptor, dar a descoperit ca are un mijloc curgator delicios. El l-a numit pe acest tort Valrhona si il servea cu inghetata de vanilie.
  Acum gasesti pudra pentru a o prepara singur, pe toate rafturile supermarketurilor, dar eu vreau sa-ti arat reteta mea de lava cake.
ingrediente lava cake
Ingrediente:
70 gr unt;
150 gr ciocolata menaj;
30 gr faina;
100 gr zahar pudra;
2 oua;
2 galbenusuri;
un praf de sare.
Mod de preparare:
Mod de preparare

  Se pun intr-un bol la bain-marie ciocolata si untul si se amesteca pana se topesc, omogenizeaza. Se ia bolul de langa sursa calda si se adauga doua oua intregi si doua galbenusuri, amestecandu-se usor compozitia.
 Se adauga faina, zaharul, un praf de sare si se incorporeaza. E gata aluatul, acum alegi formele pentru copt si le ungi cu unt. Eu folosesc forme din silicon deoarece din acestea pot scoate si cea mai incapatanata prajitura (chiar si daca am uitat sa ung forma:)).
 Am umplut formele cam 3/4 si le-am introdus in cuptorul incins in prealabil. Daca ai cuptor pe gaz e posibil sa nu-ti iasa de prima oara, dar la a doua vei fi experta. Eu le las 8 minute, dar daca schimb formele in unele de teflon trebuie sa le las in cuptor 10 minute.
 Atat, e gata prajitura, nu-ti ia mai mult de 20 de minute ca s-o faci. La mancat nu ma pot pronunta, dar la mine se termina toate in maxim 5 minute. O poti servi impreuna cu inghetata la fel ca Jean-Georges Vongerichten, inventatorul ei.
Ciocolata coulanta
Citeste:  Tarta cu ricotta si rubarba

12 comentarii

  1. Yamyyyy…arata demential! Multumim pt reteta!! Sper sa reusesc sa il fac si eu fetelor zilele astea 🙂

  2. Imi place aceasta prajitura si am incercat-o si eu de vreo 2 ori. Are un gust puternix de ciocolata si este tare delicioasa

  3. Arata demential, am vazut ca este destul de testata pe bloguri. 😀 O privesc asa, astfel stiu ca silueta mea nu are de suferit.
    Oricum, sper s-o incerc. Nu pare greu de facut.


Lasă un răspuns