Risotto cu mozzarella si ciuperci

    Nu prea m-am dat in vant dupa orez, nu-mi place orezul lipicios care se face pe la noi.
 Orezul este cel mai popular tip de cereale la nivel mondial,  mai mult de jumatate din glob se hraneste cu el. Exista peste 120.000 de soiuri de orez in intreaga lume, impartite pe categorii de granulatie: scurt, mediu, lung, precum si dupa culoare sau aroma. Cand au aparut si la noi in magazine noi soiuri de orez: basmati, orez brun, Thai, orez de Camarague, salbatic, japonez, arborio, etc, le-am incercat pe toate si acum sunt mare fan al orezului.  Cel mai mult imi place orezul cu bobul lung pentru salate, dar azi la Miercurea fara carne am pregatit altceva: risotto cu orez Arborio.
  Cele mai bune varietati de orez pentru risotto sunt: Carnaroli si Arborio, boabele isi mentin bine forma in timpul fierberii si absorb mult lichid. Orezul din risotto e o experienta fina, este cremos, aromat si cu muscatura al-dente. Orezul  Carnaroli  este perfect pentru bucataria exclusivista  dar vine si cu un pret pe masura, el are cel mai mare continut de amiloza, astfel incat bobul ramane intreg si nu se lipeste.
 Arborio este  un orez alb rafinat, numit dupa orasul italian de unde provine. Atunci cand este gatit elibereaza amidon, obtinandu-se astfel o consistenta cremoasa, care desi are un gust normal absoarbe bine aromele alimentelor cu care este asociat.
  Orezul Arborio se gaseste in supermarketuri si are un pret la jumatatea celui Carnaroli, dar dublu pana la triplu fata de orezul normal.
Risotto cu mozzarella si ciuperci
Ingrediente:
 
2 linguri ulei masline;
Risotto cu mozzarella si ciuperci- ingrediente4 catei de usturoi;
50 gr ciuperci de lemn deshidratate;
1 ceapa medie;
250 gr orez Arborio;
200 ml de vin alb;
2 cuburi concentrat de gaina;
100 gr mozzarella;
1/4 ceasca de parmezan ras;
sare, piper.
Mod de preparare:
 
  Intr-un castron cu apa am adaugat ciupercile deshidratate, iar intr-o tigaie aflata pe foc mediu am calit intr-o lingura de ulei ceapa tocata fin, pana s-a inmuiat. Am adaugat apoi usturoiul tocat si am agitat tigaia timp de 30 de secunde, dupa care am adaugat orezul. Dupa trei minute de amestecat ca sa nu se prinda de vas, orezul a devenit translucid. Atunci am pus ciupercile si jumatate din cantitatea de vin, iar cand s-a absorbit aceasta, am pus si restul. Vinul este alb demisec, acelasi pe care-l servesc la masa, asa ca nu va pot descrie aromele lasate  in bucatarie.  Nu va temeti sa puneti vin, orice arome de alcool se vor evapora si nu va ramane decat esenta sa gustoasa impregnata in orez. Deoarece nu am avut supa de legume sau de pui am facut una rapid cu ajutorul a doua bucatele de concentrat de gaina adaugate in 3/4 l de apa. Dupa ce a fost absorbit vinul, am redus focul si am inceput sa adaug cate un polonic de supa, agitand usor compozitia. Nu am adaugat supa pana cand cea anterioara nu a fost absorbita. Dupa 15 minute ar trebui sa fie gata, asa ca am gustat din orez. Orezul trebuie sa fie moale, dar la muscatura, usor al-dente. L-am mai lasat pe foc inca 5 minute. Tigaia a fost in permanenta neacoperita.
  La final am adaugat mozzarella, fiecare sfera am rupt-o in patru, astfel incat sa se poata gasi in orez mici insule cremoase topite. Am luat de pe foc tigaia si am lasat compozitia sa se odihneasca cateva minute astfel incat sa aiba timp mozzarella sa se topeasca.
Am servit orezul cu parmezan si cu piper negru proaspat macinat.
o portie de Risotto cu mozzarella si ciuperci
  Atunci cand am cumparat orezul am gasit ceva bun- ciocolata calda belgiana. Mi s-a parut foarte interesanta ideea de prezentare, sub forma de cub de ciocolata atasat pe un betisor, asa ca m-am gandit sa va indulcesc putin…macar cu o poza.
ciocolata calda
La Daniel veti gasi un meniu fara carne ce cuprinde mancare de gogonele. Nici nu-mi aduc aminte cand am facut ultima oara, asa ca poate miercurea viitoare voi pregati asa ceva si eu.

29 de comentarii la „Risotto cu mozzarella si ciuperci

  1. Nu prea ma omor eu cu orezul dar recunosc ca merge de minune cu ciuperci. Mie imi place mai mult rece orezul, parca se simte mai bine gustul decat atunci cand este cald. Pofta buna!

    1. Am cautat si eu frizzante si cand am gasit am luat desi e cam scumput. Am intrebat insa un prieten care are restaurant si are risotto in meniu si mi-a zis ca ei fac cu vin normal, asa ca am taiat frizzante din reteta…deocamdata.

  2. Nu am încercat niciodata acest sortiment de orez si mi-ai stârnit curiozitatea. Il voi încerca si ru. Acel risotto aburind imi lasă gura apa. Arata absolut delicios
    La Lidl am găsit cub de ciocolata care se topește in lapte si iese ciocolata calda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.