Emotiile, rolul lor si practicile care reduc negativitatea pentru a susține sistemul imunitar.

Luna noiembrie a fost luna  impartasirii emotiilor impreuna cu doua din cartile scrise de catre Daniel Goleman,  in urma intalnirilor cu cel de-al 14-lea Dalai Lama. Cartile se numesc „Emotii vindecatoare„, „Emotii distructive” si contin dialoguri interculturale intre oameni de stiinta occidentali si practicieni budisti tibetani, printre care s-a aflat Sfintia Sa, actualul Dalai Lama –Tenzin Gyatso. 

Titlu


Autor

An aparitie

Categoria

Editura

Dimensiuni

Nr. pagini

Traducator

Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate

Daniel Goleman

2008

Psihologie Practica

CURTEA VECHE

210×150

304

Viorel Zaicu

Emotiile distructive. Cum le putem depasi? Daniel Goleman intr-un dialog stiintific cu Dalai-Lama

Daniel Goleman

2013

Psihologie Practica

CURTEA VECHE

145×205

568

Laurentiu Staicu

 

[table id=14 /]

Emotiile conteaza in viata nostra si au un impact enorm asupra ei. Culorile fiecarei zile date pe rand de bucurie, tristete, furie, gelozie, trec dincolo de sfera simturilor si ne afecteaza in moduri mai putin evidente. Suntem creaturi imperfecte si atunci alunecam destul de des in zona emotiilor distructive creand probleme noua si  celor din jur. Remedierea acestor imperfectiuni nu este usoara din perspectiva stiintei occidentale, dar budismul poate da o mana de ajutor in aceasta cunoastere. Acelasi budism ne pune in fata impactul vindecator al emotiilor pozitive, mai ales al compasiunii.

Cred ca afectiunea umana reprezinta fundamentul naturii umane. Fara ea, nu putem obtine satisfactia sau fericirea ca individ, iar fara acest fundament nu poate obtine satisfactie nici comunitatea umana in intregul ei….Putem dezvolta sau promova aceasta calitate umana, pentru ca eu cred ca natura umana contine compasiunea. Desigur, asa cum am mentionat mai devreme, furia, ura si toate celelalte emotii negative fac parte si ele din mintea umana. Totusi, forta dominanta a mintii umane ramane compasiunea. Dalai Lama

In 1985, dr Francisco Varela- neurochirurg , Adam Engle- om de afaceri si simpatizant al budismului, Michael  Sautman -masterand in dezvoltare internationala,  au hotarat sa se concentreze asupra disciplinelor stiintifice, infiintand „Institutul Minte si Viata”. Asa s-au materializat o serie de conferinte stiintifice cu dialoguri  intre practicanti ai traditiei budiste si oameni de stiinta occidentali.

Prima conferinta a avut loc in 1987, la resedinta privata a lui Dalai Lama, la Dharamsala, si a tratat teme generale ale stiintelor cognitiei. A doua intalnire „Minte si Viata” a avut loc in 1989, la Newport, California, iar in timpul ei Dalai Lama a fost anuntat ca a castigat premiul Nobel pentru pace, ca recunoastere a eforturilor facute pentru eliberarea Tibetului. A treia intalnire a avut loc la Dharamsala, in 1990, iar Daniel Goleman a fost coordonatorul stiintific. Aceasta intalnire se afla sintetizata in paginile cartii „Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate. Emotii vindecatoare„. Cea de-a patra conferinta „Minte si Viata”  a avut loc in 1992 si a avut ca tema „Somnul, visele si moartea”. A cincea conferinta a avut loc in Dharamsala, in 1995 si s-a intitulat „Altruism, etica si compasiune”. A sasea conferinta a deschis aria cercetarii dincolo de stiintele vietii, iar a saptea a avut loc la Innsbruck in laboratorul lui Aron Zeilinger. Am ajuns la cea de-a opta conferinta „Minte si Inima” tinuta la Dharamsala, in martie 2000, cea care l-a avut iar ca si coodonator stiintific pe Daniel Goleman si care constituie baza cartii „Daniel Goleman intr-un dialog stiintific cu Dalai Lama. Emotiile distructive. Cum le putem depasi„. Despre urmatoarele conferinte deja puteti afla mai multe din social media, deoarece de la a unsprezecea pana astazi, ele se desfasoara public, iar Youtube este plin cu filmulete transmise de la fata locului.

Daniel Goleman, cel care a scris cele doua carti de fata este un psiholog renumit la nivel international, mai ales de cand i-a aparut acum 22 de ani bestsellerul „Inteligenta Emotionala”.  Este membru in in consiliul de administratie al „Institutului Minte si Viata”  si promoveaza colaborarile intre practicieni si oamenii de stiinta.

Prin conferintele numarul trei si opt s-a dorit antrenarea creierului si stabilizarea sa intr-o zona constructiva care sa genereze multumire in locul dorintei, calmul in locul agitatiei, compasiunea in locul urii. Budismul foloseste metode bazate pe practica meditatiei, in timp ce stiinta occidentala se bazeaza doar pe compusi chimici. Intrebarea a fost daca omul printr-un efort propriu poate produce un efect de durata asupra emotiilor, care sa depaseasca pe cel al medicamentelor, iar raspunsul este ca da, dar deocamdata numai pentru cei initiati in budism. Practic in 2001, intr-un laborator de la Universitatea din Wisconsin, un calugăr budist tibetan a fost supus unui experiment prin conectarea cu doua dispozitive medicale, RMN* si EEG*, in timp ce efectua sase practici de meditatie: vizualizare, concentrare asupra unui punct, meditatie asupra compasiunii, devotamentului, lipsei de teama si „starea deschisa”. Aceasta ultima stare se refera la cea de veghe, libera de ganduri, in care mintea este deschisa, constienta si lipsita de orice activitate intentionata. Aparatele au inregistrat semnale diferite in functie de starea mentala generata. Cea mai mare schimbare, chiar dramatica as putea spune, a fost inregistrata atunci cand calugarul a meditat pentru generarea de compasiune care i-a dat o stare de mare bucurie inregistrata de aparate in partea mediana stanga a girusului frontal, zona identificata drept sediu al emotiilor pozitive.

Aceste doua  volume ofera o reflectare fascinanta a rezultatului unirii a doua sisteme diferite (stiinta occidentala si budismul) pentru studierea mintii si emotiilor. Filozofia budista spune ca nefericirea si conflictul interpersonal vin din: pofta, furie si iluzie si ofera antidotul prin meditatie, lucru confirmat de neurostiintele moderne. Ramane de vazut cum putem pune in practica fiecare din noi acest lucru si astfel sa scapam de dependenta data de medicamente.

Să devenim fiinţe umane mai fericite, care trăiesc împreună şi care se sprijină reciproc, în mai mare măsură, într-o lume mai paşnică, este, cred eu, un obiectiv pe care îl putem realiza. Însă trebuie să-l privim dintr-o perspectivă mai amplă şi dintr-un cadru mai mare de timp. Schimbarea noastră şi a lumii în care trăim e posibil să nu se întâmple prea repede; va lua ceva timp. Dar dacă nu depunem efort, absolut nimic nu se va întâmpla.

Cea mai mare speranţă a mea este că cititorii acestei cărţi vor ajunge să înţeleagă faptul că o astfel de schimbare nu va avea loc datorită deciziilor luate de guverne ori la ONU. Schimbarea reală se va întâmpla când indivizii se vor transforma pe ei înşişi, călăuziţi de valorile care se regăsesc în străfundul tuturor sistemelor etice umane, descoperirilor ştiinţifice şi bunului-simţ. Când citiţi această carte, ţineţi cont, vă rog, de faptul că, în calitate de fiinţe umane înzestrate cu o inteligenţă minunată şi cu potenţialul de dezvol tare a unui suflet generos, fiecare dintre noi poate deveni o forţă pentru bine. Dalai Lama

Dalai Lama si Daniel Goleman

*RMN- Rezonanta magnetica nucleara, o tehnica spectroscopica nucleara in care informatia furnizata se refera la pozitionarea nucleelor (sarcini electrice pozitive) atomilor corpului care se rotesc in jurul propriei axe generand un camp magnetic. Practic omul este introdus intr-un magnet urias si se obtin imagini multiplane a unor sectiuni submilimetrice.

*EEG- Electroencefalografie este o metoda de monitorizare electrofiziologica care masoara fluctuatiile de tensiune, tradusa printr-un dispozitiv de scanare capabil sa inregistreze schimbari ale creierului cu viteza si precizie (o capsula care are sute de senzori ce se pune pe scalp).

 

23 de comentarii la „Emotiile, rolul lor si practicile care reduc negativitatea pentru a susține sistemul imunitar.

  1. Daca ne dorim cu adevarat putem fi fericiti cu conditia sa lasam deoparte Ego-ul si sa fim plini de compasiune si de intelegere pentru cei din jur. Fiindca iubirea e mai puternica decat orice forta din Univers.

  2. Eu cred foarte mult in energii si, intr-adevar, daca simti cu adevarat si crezi cu adevarat atunci lucrurile se vor intampla.
    Stiu cazuri de oameni care s-au vindecat pentru ca se bucurau si de o frunza care cadea din copac.
    Felicitari pentru articol si daca voi avea ocazia, cu siguranta voi cumpara cartea.

  3. In orice caz excesul de emotii nu etse de bun augur. Asta o spune o persoana foarte emotiva care nu poate sa-si controleze fluxul emotional cand o cuprinde din cap pana-n picioare.

  4. Le-am citit și le recitesc de fiecare dată când simt că uit să mă bucur de viață sau cad în stări un pic depresive. Sunt 2 cărți minunate, dar recunosc că sunt și eu o mare devoratoare de cărți de dezvoltare personală.

  5. Si eu cred foarte mult in energii si in rolul gandirii noastre pentru o viata sanatoasa. Am mai auzit si pana acum de rolul emotiilor, dar cred ca ar trebui sa ma interesez mai serios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.