Supa crema de conopida

Supa crema de conopida

Conopida apartine familiei crucifere, fiind inrudita cu brocoli, varza, gulia, napii, hreanul, ridichiile, rucola, wasabi, macrisul, castravetii. Cele mai multe din legumele insiruite ofera beneficii unice pentru sanatate, mai ales in combaterea cancerului si inflamatiilor.  Valoarea nutritiva a conopidei mi se pare subestimata, chiar trecuta cumva cu vederea in favoarea brocoliului, desi acesta poate costa chiar si de cinci ori mai mult. Chiar si in familia mea este mai iubit brocoli, dar eu utilizez cateva subterfugii si strecor conopida in supe, piureuri, mancaruri. Astazi,  la Miercurea fara carne, vedeta din farfurie este autohtona conopida.Supa crema de conopida

Pe langa faptul ca imprumuta un gust bun mancarurilor, cunosc si 8 beneficii ale ei pentru sanatate:

  1. Lupta impotriva cancerului, deoarece contine sulforan, un compus care ucide celulele stem canceroase si intarzie extinderea tumorii.
  2. Stimuleaza sanatatea inimii datorita aceluiasi sulforan.
  3. Este antiinflamatoare.
  4. Bogata in vitamine si minerale.
  5. Imbunatateste sanatatea creierului, fiind o sursa buna de colina, o vitamina B.
  6. Sprijin in detoxifiere deoarece contine antioxidanti.
  7. Este benefica sistemului digestiv fiind o sursa importanta de fibre dietetice, protejeaza mucoasa stomacului prin prevenirea cresterii bacteriilor malefice.
  8. Antioxidanta ajutand la eliminarea radicalilor liberi si micsorarea stresului oxidativ.

Daca a trecut mult timp de cand n-ai mai mancat conopida, sper ca beneficiile ei te-au convins  sa-i mai dai o sansa si sa  incerci sa prepari o supa crema la fel ca a mea. Procesul de preparare al ei este floare la ureche si un alt avantaj al acestei supe este ca poate fi mancata atat calda cat si rece.

Preparare supa crema de conopida:

Conopida se desprinde in buchetele mici si se pune in apa cu otet si sare lasandu-se cam o jumatate de ora, dupa care apa se arunca.  Se curata cartofii, se taie in bucati mici si se adauga in apa la fiert. Intr-o cratita se pune ceapa taiata bucati (indiferent de marime) cu putin ulei pana se caramelizeaza si apoi se adauga usturoiul. Se tranfera totul in oala peste cartofi. Conopida se pune ultima si se tine putin la fiert pentru a nu-si pierde nutrientii, deoarece caldura ii denatureaza. Se adauga sare, piper dupa gust. La sfarsit se paseaza si voila, avem o supa crema ca o matase si  cu un super-gust. Ornam cu putin ulei, aruncam cateva crutoane langa o frunza de patrunjel si este gata de servit.

Dacă conopida nu este leguma ta preferata, nu-ti face griji. Poti obtine aceleasi beneficii mancandu-i alt membru al familiei de crucifere.

Daniel are astazi feluri bazate pe cifra 4  pizza Quattro Formaggi si  salata orientala careia i-a spus Quattro Stagioni:))

22 de comentarii

  1. Conopida nu imi prea place, o mananc mai mult daca e murata, in rest nu ma da pe spate si nu stiu daca aceasta supa crema ar fi pe placul meu. Insa daca ar face cineva as gusta.

  2. Yam, yam.. azi am mancat pireu si sfecla rosie… parca imi vine sa ma intorc in bucatarie sa probez reteta ta… Arata genial, poate ma mobilizez si eu sa reiau postarile cu “miercurea fara carne”

  3. Trebuie sa fac si eu neaparat, imi plac supere creme, cu crutoane sau fara, si imi place sa las cateva bucatele mai mari, sa nu dau tot pe blender, din leguma 😉

  4. Pana acum n-am facut supa crema, am inccercat piure si nu prea m-a dat pe spate. Poate ca n-am fost eu prea priceputa

  5. Cat de bine arata! Eu mi-am facut weelend-ul trecut o supa crema asemanatoare, dar am pus din greseala prea mult coriandru si a avut un gust ciudatel 🙁

  6. Mi-ai facut pofta de supa crema. Doar ca eu o prefer pe cea de cartof. Oricum, arata super bine

  7. N-am facut niciodata supa crema de conopida. Arata bine si sunt convinsa ca este delicioasa

  8. Supa crema de conopida nu am facut niciodată. Am facut insa pane, si imi place mult.

  9. Yummy cât de bine arată! Îmi faci poftă. Nu am încercat vreodată.

  10. În general mă înțeleg bine cu supa-cremă de orice fel, având în vedere că ador pur și simplu conopida deja mi-ai făcut o maaare poftă. Cred că știu ce o să mănânc azo pentru că nu aveam idei, mulțumeeesc pentru rețetă 🙂

Lasă un răspuns