Supa crema de conopida

Conopida apartine familiei crucifere, fiind inrudita cu brocoli, varza, gulia, napii, hreanul, ridichiile, rucola, wasabi, macrisul, castravetii. Cele mai multe din legumele insiruite ofera beneficii unice pentru sanatate, mai ales in combaterea cancerului si inflamatiilor.  Valoarea nutritiva a conopidei mi se pare subestimata, chiar trecuta cumva cu vederea in favoarea brocoliului, desi acesta poate costa chiar si de cinci ori mai mult. Chiar si in familia mea este mai iubit brocoli, dar eu utilizez cateva subterfugii sa strecor conopida in supe, piureuri, mancaruri. Astazi,  la Miercurea fara carne, vedeta din farfurie este  supa crema de conopida.

Pe langa faptul ca imprumuta un gust bun mancarurilor, ea are si 8 beneficii pentru sanatate:

  1. Lupta impotriva cancerului, deoarece contine sulforan, un compus care ucide celulele stem canceroase si intarzie extinderea tumorii.
  2. Stimuleaza sanatatea inimii datorita aceluiasi sulforan.
  3. Este antiinflamatoare.
  4. Bogata in vitamine si minerale.
  5. Imbunatateste sanatatea creierului, fiind o sursa buna de colina, o vitamina B.
  6. Sprijin in detoxifiere deoarece contine antioxidanti.
  7. Este benefica sistemului digestiv fiind o sursa importanta de fibre dietetice, protejeaza mucoasa stomacului prin prevenirea cresterii bacteriilor malefice.
  8. Antioxidanta ajutand la eliminarea radicalilor liberi si micsorarea stresului oxidativ.
Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Oala Tefal Trattoria, aluminiu, 4.5 L, 24 cm, Neagra

4. Rumenire (Brown)  Mai sus ti-am spus cum am rumenit puiul. Cam la atat se limiteaza experienta mea cu aceasta functie. Cred ca aceasta rumenire (Brown) se poate confunda cu prajirea. Cred ca ii face concurenta friteuzei,  se poate face prajirea la temperatura inalta in baie mica de ulei, astfel incat suprafata exterioara a alimentelor sa iasa crocanta si interiorul sa ramana moale. Cred ca de fapt aceasta functie a fost creata in special pentru a sota legume, carnea inainte sa fie bagata la presiune si nu pentru a praji cartofi. Aceasta operatie de rumenire se face numai cu capacul deschis, in caz contrar exista pericolul de accidente.  Mai este specificat inmod expres ca aceasta rumenire sa nu depaseasca 30 de minute. Daca ma uit in brosura vad ca acest multicooker poate dezvolta suficienta caldura (100-170 C) pentru ca anumite uleiuri sa atinga temperatura de fumegare. Uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare la 107C. https://www.thespruceeats.com/smoking-points-of-fats-and-oils-1328753 5. Fierbere sau gatitul electric Daca deschizi capacul multicookerului, acesta se comporta ca o simpla oala electrica. Am facut o delicioasa ciorba din pui, de la AVIS 3000-  complex integrat avicol din Hunedoara, pe care l-am vizitat  acum o saptamana. 6. Coacere (Bake) Am incercat sa fac un tort cu mere, dar nu mi-a iesit grozav. Era facut, dar cam uscat si nu era rumenit pe deasupra asa cum se intampla in cuptorul clasic. Poate a fost vina mea, poate ca am setat ceva gresit. Am pus hartie de copt pe fundul oalei, am turnat aluatul dupa care am pus bucatile de mar deasupra si am inchis capacul fara sa-l blochez. Am selectat programul Bake timp de 40minute. I-a mai luat vreo trei minute sa atinga temperatura necesara ca sa porneasca timerul. Data viitoare vreau sa incerc sa coc paine. 7. Reincalzire (Reheat)  Functia Keep Warm mentine temperatura optima a mancarii timp de 24 de ore. Inteleg aceasta functie la filtrul de cafea, dar la multicooker mi se pare fita. Cine tine mancarea calda timp indelungat? Ca o incununare a tuturor functiilor am mai facut o tocana in care mai intai am rumenit (setarea Brown) ceapa si ciupercile cu capacul deschis si apoi am pus carnea de vita si restul de legume. Am inchis capacul si am selectat programul Stew/Soup, optiunea carne de vita. A iesit foarte buna, iar vita a fost fiarta bine.

Oala cu capac Tefal A7024685, 24cm, 4.9L (Inox)

Daca a trecut mult timp de cand n-ai mai mancat conopida, sper ca beneficiile ei te-au convins  sa-i mai dai o sansa si sa  incerci sa prepari o supa crema la fel ca a mea. Procesul de preparare al ei este floare la ureche si un alt avantaj al acestei supe este ca poate fi mancata atat calda cat si rece.

 Supa crema de conopida

Ingrediente supa crema de conopida:

  • 1 conopida;
  • 3 cartofi;
  • 1 ceapa (eu am pus praz);
  • 6 catei de usturoi;
  • ulei de masline;
  • patrunjel (eu am pus frunze de telina);
  • crutoane;
  • sare si piper.

Preparare supa crema de conopida:

Conopida se desprinde in buchetele mici si se pune in apa cu otet si sare lasandu-se cam o jumatate de ora, dupa care apa se arunca.  Se curata cartofii, se taie in bucati mici si se adauga in apa la fiert. Intr-o cratita se pune ceapa taiata bucati (indiferent de marime) cu putin ulei pana se caramelizeaza si apoi se adauga usturoiul. Se tranfera totul in oala peste cartofi. Conopida se pune ultima si se tine putin la fiert pentru a nu-si pierde nutrientii, deoarece caldura ii denatureaza. Se adauga sare, piper dupa gust. La sfarsit se paseaza si voila, avem o supa crema ca o matase si  cu un super-gust. Ornam cu putin ulei, aruncam cateva crutoane langa o frunza de patrunjel si este gata de servit.

Dacă conopida nu este leguma ta preferata, nu-ti face griji. Poti obtine aceleasi beneficii mancandu-i alt membru al familiei de crucifere.

Daniel are astazi feluri bazate pe cifra 4  pizza Quattro Formaggi si  salata orientala careia i-a spus Quattro Stagioni:)).

P.S.

Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.

Carte de bucate - Sanda Marin

Carte de bucate – Sanda Marin

Jamila Cuisine. Vol II - Geanina Staicu-Avram

Jamila Cuisine. Vol II – Geanina Staicu-Avram

Retete vegetariene din toata lumea - Giuliana Lomazzi

Retete vegetariene din toata lumea – Giuliana Lomazzi

Carte de bucate - Silvia Jurcovan

Carte de bucate – Silvia Jurcovan

300 retete delicioase de post

300 retete delicioase de post

24 de comentarii la „Supa crema de conopida

  1. Conopida nu imi prea place, o mananc mai mult daca e murata, in rest nu ma da pe spate si nu stiu daca aceasta supa crema ar fi pe placul meu. Insa daca ar face cineva as gusta.

  2. Yam, yam.. azi am mancat pireu si sfecla rosie… parca imi vine sa ma intorc in bucatarie sa probez reteta ta… Arata genial, poate ma mobilizez si eu sa reiau postarile cu „miercurea fara carne”

  3. În general mă înțeleg bine cu supa-cremă de orice fel, având în vedere că ador pur și simplu conopida deja mi-ai făcut o maaare poftă. Cred că știu ce o să mănânc azo pentru că nu aveam idei, mulțumeeesc pentru rețetă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.