Turta dulce

Turta dulce

    A venit iarna si astfel si-a recapatat turta dulce locul  langa cana de ceai fierbinte, ea fiind asociata traditiilor de Craciun. Nu stiu cine a inventat-o, dar dupa numele provenit din latina ce denumeste si unul din ingrediente -ghimbirul- presupun ca vine din zona Asiei. Oricum in 1598 era destul de populara cat sa fie introdusa de catre Shakespeare in piesa “Zadarnice necazuri de iubire”
COSTARD.
“An I had but one penny in the world, thou shouldst have it to buy ginger-bread. “
  Imi place sa rontai figurine simpatice si pentru ca nu colind prin povestea fratilor Grimm- Hansel si Gretel, am hotarat sa mi le fac singura.

Turta dulce
Ingrediente:

1 kg faina;
200 gr zahar pudra;
100 gr miere de albine;
300 gr unt;
3 oua;
creioane pentru decor;
2 lingurite bicarbonat de sodiu;
1 lingurita ghimbir;
1 lingurita nucsoara;
1 lingurita scortisoara;
2 linguri praf de roscove ( sau cacao)
Ingrediente Turta dulce
Mod de preparare:
Decuparea turtei dulci  Se topesc mierea si untul la microunde si cand se racesc se pun intr-un vas mare. Deasupra se pune faina, bicarbonatul, nucsoara, scortisoara, praful de roscove si ouale batute impreuna cu zaharul pudra. Se amesteca bine pana se formeaza aluatul. Acesta se pune intr-o folie alimentara si se lasa 24 de ore in frigider. Se poate folosi si inainte, dar va rezulta o turta dulce putin mai tare.
  A doua zi se intinde aluatul in foi nu foarte subtiri din care vom decupa diferite forme. Acestea se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt,  in cuptorul bine incalzit si se lasa timp de 10 minute. Se lasa la racit apoi se glazureaza si se orneaza cu creioanele pentru decor.
Dansul turtei dulci

20 de comentarii

  1. Nu imi place turta dulce, ma refer la ce se gaseste in comert. Din reteta ta imi pare a fi ceva asemanator cu biscuitii. Doar condimentele difera. Si dupa cum arata tot la biscuiti ma duce cu gandul. Am cautat si eu zilele astea retete de biscuiti pentru ca vreau sa incerc niste forme. Sa vedem la ce ma hotarasc.

  2. super, imi plac tare mult chestiile homemade, ma bucur sa vad asta!

    1. Acum un an imi propusesem sa impodobesc bradul cu ele, dar cum nu ne-am cumparat unul adevarat, am considerat ca pe cel artificial turta dulce nu avea niciun chichirez.

    1. Gustul e bun, dar am probleme de imagine, in orice carte de retete figurinele pozate au grosime constanta si ale mele nu prea. Mi se pare normal ca sa nu creasca uniform, dar as vrea sa stiu ce truc folosesc specialistii pentru a le obtine astfel.

  3. Mananc destul de multa turta dulce pe parcursul anului dar in special iarna. nu concep sarbatorile de iarna fara turta dulce.

Lasă un răspuns