De cate ori a fost introdusa pe un teritoriu nou, cafeaua a scris revolutie. Prin ale sale boabe de cafea a devenit cea mai radicala bautura din lume, pe langa ca ne tine in stare de alerta, ne indeparteaza oboseala, somnolenta, ne imbunatateste performantele mintale, este si o forta centripeta care atrage oamenii din diferite medii etnice si culturi in conversatie, incurajand procesul de socializare. Cand oamenii au inceput sa schimbe idei, sa gandeasca, ei au devenit periculosi pentru tirani si conducatori. Cafeaua este si a fost mereu o bautura la moda, o bautura democratica, o reformatoare ce a spulberat barierele false care au stat in calea unui stil de viata si a facut evolutia de la traditional la modern.
Cafeaua este un aliment adjuvant, dar desi exista multe alte alimente auxiliare, niciunul nu exceleaza in efectul sau gustativ si reconfortant, iar psihologia alegerii sale se afla in savoarea si aroma sa unice. Unii o considera un rau necesar, altii un imbold, o sursa de inspiratie, dar atat barbatii cat si femeile o beau deoarece da un sentiment de bunastare. Intai ne gadila usor narile ajungand chiar sa ne imbete cu aroma si parfumul oriental, apoi pe papilele gustative se echilibreaza si omogenizeaza: savoarea, gustul bogat, aciditatea fina cu usor efect picant, consistenta, ca un gust inconfundabil de care suntem mare parte din noi dependenti.
Servirea si prepararea cafelei incorporeaza o serie de elemente culturale, valori si simboluri care se
leagă direct de sociologie, cafeaua fiind un punct focal in timpul adunarilor sociale din toate tipurile. Este un simbol al ospitalitatii, prieteniei, rafinamentului si divertismentului, iar o invitatie la o cafea printre prieteni ofera o oportunitate pentru convorbiri intime si un schimb de griji zilnice.
De curand am citi o veche povestire persana din care am aflat un nou atribut al cafelei, acela de filozofie de viata, lucru la care nu m-am gandit niciodata. Intr-adevar fiecare gand pe care-l avem creeaza viitorul, viata nefiind niciodata blocata sau statica, fiecare moment al ei este vesnic nou, proaspat si constituie un nou inceput ce ne indeparteaza de ceea ce este vechi, dar acum am privit totul prin prisma celui care trece prin esecuri si dureri, reusind sa se transforme intr-o persoana mai buna schimband totodata si pe cei din jur. Nu v-as fi o prietena adevarata daca nu v-as impartasi povestirea ce m-a marcat si va rog ca la randul vostru s-o povestiti celor care insemna ceva pentru voi.
O tanara a mers la mama ei si i s-a plans de cat de rau merg lucrurile in viata ei. Cum rezolva o problema, aparea mereu alta sau chiar mai multe, lucru care o obosise si demoralizase.
Mama ei a luat-o in bucatarie unde a pus pe foc trei vase mari cu apa. In primul vas a aruncat o mana de morcovi, in al doilea cateva oua si in al treilea o mana de cafea. Curand apa a atins temperatura de fierbere si dupa cateva minute mama a scos intr-un bol morcovii, in altul ouale si intr-altul un polonic de cafea.
Avandu-le pe toate in fata si-a intrebat fata:
-Spune-mi ce vezi?
-Morcovi, oua si cafea, a spus fata.
Mama a rugat-o sa atinga morcovii si sa spuna cum ii simte, iar fata i-a zis ca-s moi. Mama a rugat apoi fata sa ia un ou si sa-l sparga. Dupa ce a spart coaja fragila fata a observat ca oul fiert era tare. In cele din urma mama si-a rugat fata sa soarba din cafea. Inhaland aroma bogata fata a zambit, a savurat gustul bogat si a intrebat:
– Ce inseamna toate astea, mama?
Mama i-a explicat ca fiecare aliment s-a confruntat cu aceeasi adversitate, apa fiarta si fiecare a reactionat diferit. Morcovul cel care la inceput a fost tare, puternic, inexorabil s-a inmuiat si a devenit slab. Oul a fost fragil, cu o coaja subtire ce abia ii proteja interiorul lichid, dar dupa fierbere a devenit tare, iar boabele de cafea au fost mici dar au reusit sa schimbe apa intr-o licoare miraculoasa.
-Tu care esti? a intrebat mama.
Cand problemele bat la usa ta, cum raspunzi? Esti morcov, ou sau bob de cafea?
Gandeste-te, esti morcovul care pare tare dar durerea si adversitatile il fac sa-si piarda puterea si sa devina moale?
Esti oul care are o inima fragila, un spirit fluid si dupa o despartire, o dificultate financiara, devine dur si taios? Pe exterior arata la fel, dar in interior are o inima impietrita, grea, amara iar spiritul ii e rigid.
Sau esti ca bobul de cafea? Cafeaua a schimbat apa si cu ajutorul ei am savurat arome ingenioase, am cultivat atitudini, am visat la luxul de a incerca mai mult. Daca esti ca si cafeaua atunci cand te vei lovi de vreo adversitate te vei schimba in bine si vei reusi sa schimbi si situatia din jurul tau, ridicandu-te la un nivel superior.
Cum te descurci in fata adversitatilor vietii?
Esti morcov, ou sau cafea?
Cei mai fericiti sunt oamenii care profita de tot ce le iese in drum, cu bune si rele. Cel mai stralucitor viitor este construit pe baza unui trecut uitat unde au fost si esecul si durerea.
Cand tu te-ai nascut plangeai in timp ce toti din jurul tau iti zambeau.
Traieste-ti viata ca un bob de cafea si transmite acest mesaj tuturor celor care inseamna ceva pentru tine, fii alaturi de ei cand au nevoie, fa-i sa zambeasca aratandu-le partea luminoasa a lucrurilor, arata-le ce-i mai important in viata.
Fie ca noi toti sa fim boabe de cafea!
35 de comentarii la „Fie ca noi toti sa fim boabe de cafea!”
Ador cafeaua, am intrat imediat pe blog sa vad despre ce e vorba 🙂
Ziua mea incepe in fiecare dimineata cu o cafea la ibric, cu caimac, fara lapte, dar alaturi am un pahar cu apa din care mai gust din cand in cand astfel ca de fiecare dat cand gust din cafea, imi da senzatia ca este prima gura pe care o savurez. Imi place Arabica
Ziua mea incepe cu o cana de cafea savuroasa. In urma cu ceva ani nici nu puneam gura pe ea insa acum nu pot incepe intr-un mod mai placut ziua.
Eu am o reactie ciudata la cofeina din cafea, asa ca o prefer pe cea fara.😊
Mie imi place sa cred ca sunt cafea! Poate de asta imi place asa mult!
Iti recomand o vizita la Dog&Gentleman, unde au cafea de specialitate, proaspat prajita. E cevaaaaa… de nedescris!
Merci de pont, intai sa-i localizez si daca am timp vineri dupa Webstock ii calc.
Ador sa beau dimineata o cafea. Frumoasa apovestioara
Frumoasa povestire. Si eu ador cafeaua si mi-am adus aminte de o replica dintr-un film atunci cand un american s-a dus in Anglia si in loc de cafea a primit ceai si a intrebat nervos: Cat de greu este sa faceti o ceasca de cafea?
Ce simpatica este povestioara! Si eu sunt cafea! 😀
aici o bautoare inraita de cafea , deci povestea nu poate decat sa ma unga pe suflet 🙂
Cat de frumoasa povestea! imi place mult!
Foarte frumusica povestioara, ziua mea incepe cu o cana de apa calda si lamaie.
Cafeaua aduce zambete pe buzele oamenilor, imi place sa o miros atat proaspat macinata, cat si proaspat facuta, desi nu beau 😊
frumoasa povestioara ta! cafeaua e un elixir pentru mine!
Ce articol dragut. Eu nu sunt bautoare de cafea, mai savurez din cand in cand un 3 in 1.
Chiar dacă nu aș bea cafea, la ce descriere frumoasă și la ce poveste faină ai scris, cu siguranță aș vrea să gust cât mai repede o cafea! :))
Merci! Daca la degustari nu prea simt diferenta intre gustul zecilor de amestecuri de diverse soiuri, povestile lor niciodata nu le incurc :))
Mi-ai atras atenția cu titlul, recunosc!
Te felicit pentru articol!
Artistica rau fotografia nr. 2.
Eu ador cafeaua, nu exista dimineata fara ea.
Plina de inspiratie povestioara ta!
Eu nu beau cafea deloc dar adooor cum miroase.
E o foarte buna pilda, avem multe de invatat, mi s-a parut cea mai buna explicatie.
Pot trai si fara cafea, imi place sa savurez cafeaua alaturi de sotul meu.
Nu poti sa incepi dimineata mai bine, decat cu o ceasca mare de cafea! <3
Imi place sa cred ca sunt un bob de cafea….n-as putea sa inlocuiesc aroma cafelei de dimineata cu nimic.
Un articol de nota 10! Ma bucur ca l-am citit!
Eu ador cafeau! Pesemne ca-n alta viata chiar am fost un bob de cafea! 😀
Parca imi suna cunoscuta povestea, nu stiu de unde, dar … eu as vrea sa cred ca sunt un bob de cafea 🙂
Cat de profunda si frumoasa este povestea. Am s-o transmit mai departe pentru ca merita