Ingrediente dulceata de ardei iute:
250g de ardei;
300g de zahar fin;
200 ml de vin (se poate pune apa si putin otet sau zeama de la o lamaie);
1/2 lingura de sare;
1 mar;
2 cm de ghimbir;
coriandru;
o jumatate de ceapa;
4 catei de usturoi.
Preparare dulceata de ardei iute:
Se curata ardeii, ghimbirul si se taie in bucati mari, la fel marul si ceapa. Se pun toate ingredientele solide intr-o craticioara si se mixeaza totul cu un blender, dar fara a se forma o pasta. Aceasta nu are niciun farmec, ideal ar fi sa simti textura fiecarui ingredient. De fapt ideal ar fi sa tai totul cu cutitul, dar asta ar insemna ca neaparat sa folosesti manusi, altfel e posibil sa te arda mainile de la ardei. De aia folosesc eu blenderul, cu el merge totul mai repede si mai usor. Tu faci cum vrei, dar nu uita sa tii geamul deschis la bucatarie si sa folosesti manusi la curatat si taiat ardeiul. Asta daca nu esti amatoare de senzatii tari.
Se adauga peste ingredientele mixate vinul, sarea, zaharul. Se gatesc aproximativ 20-30 minute la foc mic, amestecand din cand in cand cu o lingura din lemn, pana cand se ingroase dulceata si straluceste. Urmeaza turnatul in borcanele sterilizate.
Nu uita sa tii geamul deschis la bucatarie si sa folosesti manusi la curatat si taiat ardeiul. Asta daca nu esti amatoare de senzatii tari.
Te mai tentez cu dulceata de ceapa, dulceata de rubarba, dulceata de usturoi. Una mai aromata si mai delicioasa ca cealalta.
In cadrul proiectului “Miercurea fara carne” Brindusa a facut prajitura Steluta cu gem de gutui, iar Daniel ne-a pregatit un meniu bazat pe ceapa.
P.S.
Mai multe retete fara carne gasesti in categoria Miercurea fara carne.
22 de comentarii la „Dulceata de ardei iute”
Marita impartasita si cu altii aceasta reteta si merita si incercata( cand voi avea buna dispozitie de asa ceva) 😀 . Chiar ma gandeam cum s-o face aceasta dulceata.
O adevărată delicatesa🌶️
imi place dulceata de ardei iute, desi mi se pare mai greu de asociat. dar ii facem loc, nu e problema!
Nu am mancat niciodata dulceata de ardei iute dar as incerca-o pentru ca imi plac alimentele picante.
Dulceata de ardei iute am mai mancat, dar era rosie, nu verde. Arata bine si asta, da spre Wasabi 🙂
Trebuie sa recunosc ca nici macar nu stiam ca exista, dar parca totusi m ai facut curioasa.
Eu am mancat dulceata de ardei iuti rosii si mi s-a parut foarte buna in combinatie cu branza uscata si sarata, de genul celei pecorino 🙂
Nu am testat niciodată dulceața de ardei uite, dar cred că ar face unele preparate mult mai gustoase.
WOW! O reteta mai …altfel! Am s-o incerc si eu, cu asiguranta, chiar in aceasta toamna!
N-am gustat niciodata dulceata de ardei iute. Ma cam tenteaza.
Nu cred c-am mancat pana acum asa ceva. Arata interesant si chiar as vrea sa incerc si eu
Am auzit de dulceata de ardei iute insa nu am facut niciodata pe motiv ca nu stiu daca m-as pricepe sa o asociez in diverse mancaruri.
Serios? Chiar se face? Nu stiam, m-ai facut curioasa si imi salvez reteta pentru anul viitor.
Anul asta si mama si socrul meu au zis ca vor sa faca aceasta dulceata. Stiam in mare procedeul, dar a, zis ca-i las pe ei sa se desfasoare. Nici unul nu mi-a dat nimic, deci cred ca s-au lasat la mana lor 🙂
Am mancat dulceata de ardei iute, mi-a placut, dar n-am facut niciodata. Voi incerca si eum Nu stiam ca se pune si ghimbir.