Raluca Brezniceanu
Miercurea fara carne

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute
Am mancat saptamana trecuta un starter cu branzeturi acompaniat de un chutney de Jalapeno si m-am indragostit instant. De ambele. Branzeturi nobile gasesc oricand la supermarket, dar chutney nu, asa ca m-am gandit sa incerc sa fac acasa varianta lui romaneasca, dulceata de ardei iute. Am colindat prin piata in ideea ca voi gasi ardei iute rosu, dar negasind am luat din cel verde. Tot drumul pana acasa nu m-am gandit decat cu ce as putea sa acompaniez minunata mea dulceata de ardei iute.  Branza basca sau franceza erau primele pe lista, dar ar merge bine si la un burger, foie gras la o masa festiva. De fapt n-ar strica s-o adaug la sosul de rosii, la wok-uri, la marinata fripturii pentru BBQ, etc.

Dulceata de ardei iute

Ingrediente dulceata de ardei:

250g de ardei;
300g de zahar fin;
200 ml de vin (se poate pune apa si putin otet sau zeama de la o lamaie);
1/2 lingura de sare;
1 mar;
2 cm de ghimbir;
coriandru;
o jumatate de ceapa;
4 catei de usturoi.Dulceata de ardei iute

Preparare dulceata de ardei:

Se curata ardeii, ghimbirul si se taie in bucati mari, la fel marul si ceapa. Se pun toate ingredientele solide intr-o craticioara si se mixeaza totul cu un blender, dar fara a se forma o pasta. Aceasta nu are niciun farmec, ideal ar fi sa simti textura fiecarui ingredient. De fapt ideal ar fi sa tai totul cu cutitul, dar asta ar insemna ca neaparat sa folosesti manusi, altfel e posibil  sa te arda mainile de la ardei. De aia folosesc eu blenderul, cu el merge totul mai repede si mai usor. Tu faci cum vrei, dar nu uita sa tii geamul deschis la bucatarie si sa folosesti manusi la curatat si taiat ardeiul. Asta daca nu esti amatoare de senzatii tari.

Se adauga peste ingredientele mixate vinul, sarea, zaharul. Se gatesc aproximativ 20-30 minute la foc mic, amestecand din cand in cand cu o lingura din lemn, pana cand se ingroase dulceata si straluceste. Urmeaza turnatul in borcanele sterilizate.Dulceata de ardei iute

Timp necesar:

  • 10 minute curatatul si taiatul;
  • 30 minute fiertul;
  • 40 minute timp total.

Dulceata de ardei iute

Nu uita sa tii geamul deschis la bucatarie si sa folosesti manusi la curatat si taiat ardeiul. Asta daca nu esti amatoare de senzatii tari.

In cadrul proiectului “Miercurea fara carne” Brindusa a facut prajitura Steluta cu gem de gutui, iar Daniel  ne-a pregatit un meniu bazat pe ceapa.

P.S.

Mai multe retete fara carne gasesti in categoria Miercurea fara carne.

16 comentarii la „Dulceata de ardei iute

  1. Anul asta si mama si socrul meu au zis ca vor sa faca aceasta dulceata. Stiam in mare procedeul, dar a, zis ca-i las pe ei sa se desfasoare. Nici unul nu mi-a dat nimic, deci cred ca s-au lasat la mana lor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: