Flori anuale, flori perene. Ce alegem pentru amenajarea gradinii noastre?

Flori anuale, flori perene. Ce alegem pentru amenajarea gradinii noastre

Spatiul nu trebuie sa fie un impediment in a aduce natura aproape de casa ta. Poti avea gradina de vis chiar daca perimetrul ei nu este impresionant.  Cu putina planificare si imaginatie in amenajarea gradinii te poti bucura de un mediu placut care va face casa mai primitoare si vei avea un loc al tau pentru relaxare si activarea bunei dispozitii.  Cand spun gradina, ma gandesc la un refugiu pitoresc sculptat din ierburi, plante perene si anuale, care sa aiba un farmec bucolic. O gradina a Edenului versatila plina de notele estetice, olfactive, cromatice ale unor flori anuale si perene. Hai sa ne dam frau liber imaginatiei si sa elaboram impreuna solutii ce pot fi integrate in proiectul nostru botanic.

Spatii mari, spatii mici

Odata ce ti-ai asumat rolul de designer in amenajarea gradinii o sa trebuiasca sa alegi un stil al acesteia si apoi sa incerci sa-i aduci unitate in compozitie, astfel incat sa prezinte continuitate.  Evidentiezi accesoriile, decoratiunile de gradina si construiesti punctul focal care va da atractivitate. Spatiile mari permit joaca cu plante de diferite dimensiuni si impletirea lor pentru a obtine unicitate. Spatiile mici trebuie caracterizate de plante cu inaltime redusa, mai putine accesorii  pentru a nu supraincarca, dar un bun gradinar stie intotdeauna cum sa le dea efect de profunzime si senzatia de amplu.

Selectarea florilor

De la inceputul primaverii si pana in toamna, o gradina este unica in special datorita armoniei culorilor si varietatii plantelor. Este important sa stii care dintre plante sunt flori anuale, care sunt flori perene, care sunt rezistente la schimbari climatice, care au o dependenta mare fata de lumina, apoi sa le alegi locul potrivit fiecareia pentru a avea cat mai multe sanse de supravietuire si a se armoniza in peisajul final. Unele iubesc lumina directa, altora le place la umbra, unele au un ritm de crestere mai sustinut, altele nu. De aceea trebuie facuta o preselectie atenta cu toate plantele corespunzatoare fiecarei zone si apoi alesi  vecinii, altfel poti impiedica cresterea plantelor din jur.

Care este diferenta intre plantele cu flori anuale si cele perene?

Flori anuale, flori perene. Ce alegem pentru amenajarea gradinii noastre?

Cum arata gradina sau terasa ta? Indraznesti sa te consideri „gradinar”?

14 comentarii la „Flori anuale, flori perene. Ce alegem pentru amenajarea gradinii noastre?

  1. I-am trimis link-ul acestui articol si mamei mele, pentru ca ea locuind la casa, o priveste in mod direct subiectul. Ii place sa-si planteze fel si fel de flori in gradina.

  2. O casă fără grădină…nu cred că ar trebui să existe. Grădina face pur și simplu parte dintr_o locuință. Florile sunt cele care te relaxează, te liniștesc! Din păcate, eu locuiesc la bloc, dar ghivecele de flori mă ajută să am o bucată de grădină la mine acasă!

  3. Eu stau la bloc si nu prea le am cu florile dar mama mea e inebunita dupa ele asa ca am citit cu atentie articolul tau ca sa ii dau cateva informatii utile care sunt sigura ca o s-o bucure.

  4. multuim mult de lectia de botanica,mi-am adus aminte de florile ce imi umpleau gradina,acum unele dintre ele isi gasesc locul si in gradina mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.