Spatiul nu trebuie sa fie un impediment in a aduce natura aproape de casa ta. Poti avea gradina de vis chiar daca perimetrul ei nu este impresionant. Cu putina planificare si imaginatie in amenajarea gradinii te poti bucura de un mediu placut care va face casa mai primitoare si vei avea un loc al tau pentru relaxare si activarea bunei dispozitii. Cand spun gradina, ma gandesc la un refugiu pitoresc sculptat din ierburi, plante perene si anuale, care sa aiba un farmec bucolic. O gradina a Edenului versatila plina de notele estetice, olfactive, cromatice ale unor flori anuale si perene. Hai sa ne dam frau liber imaginatiei si sa elaboram impreuna solutii ce pot fi integrate in proiectul nostru botanic.
Vezi si: Sa invatam bucuria de a darui flori!
Cuprins
Spatii mari, spatii mici
Odata ce ti-ai asumat rolul de designer in amenajarea gradinii o sa trebuiasca sa alegi un stil al acesteia si apoi sa incerci sa-i aduci unitate in compozitie, astfel incat sa prezinte continuitate. Evidentiezi accesoriile, decoratiunile de gradina si construiesti punctul focal care va da atractivitate. Spatiile mari permit joaca cu plante de diferite dimensiuni si impletirea lor pentru a obtine unicitate. Spatiile mici trebuie caracterizate de plante cu inaltime redusa, mai putine accesorii pentru a nu supraincarca, dar un bun gradinar stie intotdeauna cum sa le dea efect de profunzime si senzatia de amplu.
Selectarea florilor
De la inceputul primaverii si pana in toamna, o gradina este unica in special datorita armoniei culorilor si varietatii plantelor. Este important sa stii care dintre plante sunt flori anuale, care sunt flori perene, care sunt rezistente la schimbari climatice, care au o dependenta mare fata de lumina, apoi sa le alegi locul potrivit fiecareia pentru a avea cat mai multe sanse de supravietuire si a se armoniza in peisajul final. Unele iubesc lumina directa, altora le place la umbra, unele au un ritm de crestere mai sustinut, altele nu. De aceea trebuie facuta o preselectie atenta cu toate plantele corespunzatoare fiecarei zone si apoi alesi vecinii, altfel poti impiedica cresterea plantelor din jur.
Care este diferenta intre plantele cu flori anuale si cele perene?
Plantele anuale sunt cele isi dezvolta ciclul de viata pe parcursul unui singur an si mor atunci cand da inghetul. Plantele perene sunt cele ale caror ciclu de viata dureaza mai mult de doi ani, dar nu se refera la copaci, chiar daca din punct de vedere tehnic s-ar incadra in aceasta categorie. La plantele perene partea de la suprafata pamantului moare odata cu aparitia sezonului rece, dar in primavara planta renaste din baza ingropata si infloreste de la portaltoi.
Plantele cu flori anuale sunt o modalitate excelenta de a schimba aspectul unui gradini in fiecare an si in plus se obtine efect imediat cu o inflorire colorata care dureaza cateva luni. Sunt minunate pentru a face teste de culoare in vederea obtinerii de combinatii elegante si a evita haosul in gradina, deoarece poti limita culorile florilor folosite la cele care-ti plac. Eu prefer culorile calde: galben, rosu, portocaliu pentru ca dau un aspect primitor, dar altii le prefera pe cele reci: mov, albastre, lila pentru impresia de spatialitate. Un aranjament cu flori anuale poate fi un punct focal atractiv intr-o gradina, ce tine cu succes locul unor decoratiuni scumpe. Cele mai populare flori anuale sunt petuniile, galbenelele, zinnias, crizantemele, daliile.
Plantele perene sunt folosite pentru structura pe care o dau peisajului prin modelele si texturile frunzelor decat prin florile lor. Aici intra plantele medicinale, aromatice, ornamentale, iar cele mai populare sunt: nu-ma-uita, crinul, lavanda, trandafirii, irisii. Cele doua feluri de plante pot coexista si se pot combina astfel incat sa se obtina maximum de beneficii pentru fiecare. Florile anuale sunt preferate pentru culorile vivante si inflorirea de lunga durata, iar plantele perene pentru ca dau valoare in timp gradinii.
Avantajele amenajarii unei gradini
Fiecare viseaza sa aiba intr-o gradina caracteristici originale si unice care sa faca locuinta lor să fie diferita si inovatoare. Eu m-as juca in decorarea si amenajarea gradinii cu modelul peisajului, as pune accent pe culori si volumele plantelor pentru a crea senzatii, a construi poezie si magie. Plantele servesc pentru a da echilibru, armonie si in acelasi timp purifica aerul pe care-l respiram.
Cum arata gradina sau terasa ta? Indraznesti sa te consideri „gradinar”?
14 comentarii la „Flori anuale, flori perene. Ce alegem pentru amenajarea gradinii noastre?”
Cat de mult mi-ar placea sa am o gradina, insa ma multumesc cu floricelele mele din ghivece. 🙂
Nu stiam diferenta dintre acestea. Si noi avem flori in gradina desi nu atat de multe pe cat as vrea. De ce? Fiindca fii-miu le rupe pe toate.
Ora de biologie 🙂 Sotul meu iubeste flori, are multe ghivece si planteaza eu sunt paralelea si echidistanta :))
I-am trimis link-ul acestui articol si mamei mele, pentru ca ea locuind la casa, o priveste in mod direct subiectul. Ii place sa-si planteze fel si fel de flori in gradina.
O casă fără grădină…nu cred că ar trebui să existe. Grădina face pur și simplu parte dintr_o locuință. Florile sunt cele care te relaxează, te liniștesc! Din păcate, eu locuiesc la bloc, dar ghivecele de flori mă ajută să am o bucată de grădină la mine acasă!
Eu stau la bloc si nu prea le am cu florile dar mama mea e inebunita dupa ele asa ca am citit cu atentie articolul tau ca sa ii dau cateva informatii utile care sunt sigura ca o s-o bucure.
Cu siguranta as apela la un specialist. Gradina mea e tare dezorganizata! 😀
Cand locuiam la casa, aveam o gradinita plina cu flori, pe care o adoram. Stiu ca se ocupau temeinic de ea parintii mei.
As putea sa spun ca sunt o mica gradinareasa. Din pacate eu nu am foarte multe flori. Eu mi-am facut o mica gradina de legume
multuim mult de lectia de botanica,mi-am adus aminte de florile ce imi umpleau gradina,acum unele dintre ele isi gasesc locul si in gradina mea!