Dulceata de usturoi

Poate din cauza ca se apropie Halloweenul am ales sa fac in #miercureafaracarne o dulceata de usturoi. Sau poate e de vina un raft intreg din supermarket cu tot felul de dulceturi care mai de care mai excentrice: dulceata de hrean, de mustar, de ardei, de ceapa, de usturoi si multe altele de care sincer m-am minunat. Ca sa nu ma las mai prejos m-am hotarat sa fac si eu una din acestea, cea care m-a intrigat cel mai mult. Ideea era interesanta, acum asteptam sa vad si gustul. S-a dovedit a fi atragator, placut, muscator si usor vibrant. Fiind un experiment n-am facut decat doua borcane mititele.
 

Ingrediente dulceata de usturoi:

  • 300 gr catei de usturoi;
  • 300 gr zahar;
  • 100 ml vin alb;
  • doua tulpini de cimbru.

Mod de realizare dulceata de usturoi:

    Am spalat borcanele si le-am sterilizat in cuptor, pe o foaie de copt. Cateii de usturoi i-am curatat si apoi i-am taiat in bucati mai mici (se pot si zdrobi, dar parca nu are farmec sa mananci pasta). Peste usturoi se pune vinul, jumatate din zahar, cimbrul si se aduce la temperatura de fierbere cand se micsoreaza focul. Se fierbe astfel 15 minute dupa care se adauga restul de zahar, iar dupa aducerea la temperatura de fierbere se mai tine 5 minute, timp in care se amesteca pentru a nu se lipi de fundul oalei. Daca e prea groasa dulceata se mai adauga apa.   Se pune dulceata in borcanele calde si acestea se aseaza cu fundul in sus pana se racesc. Odata racite se pastreaza intr-un loc intunecat, racoros.   Se poate manca simplu pe paine prajita ca orice dulceata, poate fi folosita ca o glazura peste legume la grill sau se poate servi langa o friptura de porc.      

Poti incerca sa prepari dulceata de ardei iuti, dulceata de ceapa, dulceata de rubarba sau alte bucate, ale caror retete le gasesti in rubrica Miercurea fara carne.

 

Oala cu capac Bergerac Blue 20 cm

Oala cu capac Bergerac Blue 20 cm

Cratita cu capac Royal Burgundy Line 6 L

Cratita cu capac Royal Burgundy Line 6 L

OTI Tuci cu capac, OTI, 25 cm, 180447, fonta pura, Negru

Tuci cu capac, OTI, 25 cm, 180447, fonta pura, Negru

Cratita din fonta pura cu capac,2.5Litri,20 cm,albastru

Cratita din fonta pura cu capac,2.5Litri,20 cm,albastru

Tuci emailat din fonta 3 Litri, 22 cm

Tuci emailat din fonta 3 Litri, 22 cm

In cadrul proiectului „Miercurea fara carne” , astazi, Brindusa a facut o salata de vinete, iar Daniel  ne-a pregatit un meniu #cudetoate.

21 de comentarii la „Dulceata de usturoi

    1. Am mancat odata, de mult, la un targ de produse traditionale si mi-a placut. Mi-am propus sa fac si eu ca sa fie o completare la friptura, dar am tot amanat clipa.

  1. Chiar eram curioasa cum se face, era ultima fitza acum 2, 3 ani. Probabil multi isi inchipuie ca o putem servi la chesea dar gred ca se foloseste mai mult ca garnitura la fripturi, legume … etc

  2. Eu ador usturoiul. Il mananc aproape in fiecare seara. De dulceata din usturoi chiar nu am mai auzit. Este extraordinar pentru imunitate. Nu stiu daca preparat termic isi mai pastreaza proprietatile, dar pentru gust sigur merita. O sa incerc si metoda asta a ta de sterilizare a borcanelor. Am mai auzit de ea, dar m-am cam temut sa o incerc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.