Dulceata de usturoi

Dulceata de usturoi

  Poate din cauza ca se apropie Halloweenul am ales sa fac in #miercureafaracarne o dulceata de usturoi. Sau poate e de vina un raft intreg din supermarket cu tot felul de dulceturi care mai de care mai excentrice: dulceata de hrean, de mustar, de ardei, de ceapa, de usturoi si multe altele de care sincer m-am minunat. Ca sa nu ma las mai prejos m-am hotarat sa fac si eu una din acestea, cea care m-a intrigat cel mai mult. Ideea era interesanta, acum asteptam sa vad si gustul. S-a dovedit a fi atragator, placut, muscator si usor vibrant. Fiind un experiment n-am facut decat doua borcane mititele.
Dulceata de usturoi

Ingrediente dulceata de usturoi:

300 gr catei de usturoi;
300 gr zahar;
100 ml vin alb;
doua tulpini de cimbru.

Mod de realizare -Dulceata de usturoi:

  Am spalat borcanele si le-am sterilizat in cuptor, pe o foaie de copt. Cateii de usturoi i-am curatat si apoi i-am taiat in bucati mai mici (se pot si zdrobi, dar parca nu are farmec sa mananci pasta). Peste usturoi se pune vinul, jumatate din zahar, cimbrul si se aduce la temperatura de fierbere cand se micsoreaza focul. Se fierbe astfel 15 minute dupa care se adauga restul de zahar, iar dupa aducerea la temperatura de fierbere se mai tine 5 minute, timp in care se amesteca pentru a nu se lipi de fundul oalei. Daca e prea groasa dulceata se mai adauga apa.
  Se pune dulceata in borcanele calde si acestea se aseaza cu fundul in sus pana se racesc. Odata racite se pastreaza intr-un loc intunecat, racoros.
  Se poate manca simplu pe paine prajita ca orice dulceata, poate fi folosita ca o glazura peste legume la grill sau se poate servi langa o friptura de porc.
In cadrul proiectului “Miercurea fara carne” Brindusa a facut o salata de vinete, iar Daniel  ne pregateste un meniu #cudetoate.

19 comentarii

  1. sincera sa fiu nu am mai auzit pana acum de dulceata de usturoi, dar suna tare bine..cred ca voi incerca si eu

    1. Am mancat odata, de mult, la un targ de produse traditionale si mi-a placut. Mi-am propus sa fac si eu ca sa fie o completare la friptura, dar am tot amanat clipa.

  2. zau ca nu imi pot imagina ce gust are. Eu oricum nu prea suport usturoiul dar ma gandesc ca in dulceata o fi altfel…

    1. Are ceva din aroma usturoiului crud si din dulceata usturoiului copt, dar e altfel. Daca in mod normal irita stomacul, acum e ca un pansament.

    1. Usturoi la cuptor ai mancat, inchipuieti ca ii mai adaugi dulceata si putina aroma de vin si …voila.

  3. Suna putin ciudat. Nu stiu daca sa il iau ca pe un dulce sau pe o completare la o masa cu friptura.
    Iubesc usturoiul dar nu stiu cum ar fi aceasta combinatie

  4. Sincer, n-am mai auzit de dulceata din usturoi, dar de curiozitate as gusta o ligurita 🙂

  5. Chiar eram curioasa cum se face, era ultima fitza acum 2, 3 ani. Probabil multi isi inchipuie ca o putem servi la chesea dar gred ca se foloseste mai mult ca garnitura la fripturi, legume … etc

  6. E prima oară când aud de dulceața de usturoi. Foarte interesantă rețeta.

  7. este prima oara cand aud de dulceata de usturoi, dar..omul cat traiieste, invata. Chiar as vrea sa gust sa cum este!

  8. Eu ador usturoiul. Il mananc aproape in fiecare seara. De dulceata din usturoi chiar nu am mai auzit. Este extraordinar pentru imunitate. Nu stiu daca preparat termic isi mai pastreaza proprietatile, dar pentru gust sigur merita. O sa incerc si metoda asta a ta de sterilizare a borcanelor. Am mai auzit de ea, dar m-am cam temut sa o incerc.

  9. Ei uite, la cate am gatit eu.. dulceata de usturoi inca nu am facut. Mi-ai dat o idee 🙂

Lasă un răspuns