Proiectul „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor” invata tinerii sa solicite informaţii de interes public

A respecta legile si a face tot ceea ce sta in puterea ta pentru a contribui la bunul mers al societatii este  un lucru normal, dar stim tot ceea ce contin aceste legi? Unele da, unele nu, a le cunoste pe toate suna a utopie, daca nu esti de meserie, dar totusi cateva se impun a fi stiute. Ideea proiectului „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor” implementat de catre „Asociatia Femei cu Perspectiva din Romania” este de a ajuta tinerii sa cunoasca legile transparentei pentru a  solicita informaţii de interes public. O informație de interes public presupune orice informație care se refera la activitatea, sau care rezulta din activitatea unei autoritati sau institutii publice.Proiectul "Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor" invata tinerii sa solicite informaţii de interes public

Avem dreptul de a cere autoritatilor aceste informatii si ele au obligativitatea de a ni le pune la dispozitie. Orice persoana, fizica sau juridica, romana sau straina poate cere informatii de interes public (art.20 din Norme), iar solicitantul nu trebuie sa-si justifice cererea. Accesul la informatiile de interes public este gratuit, dar solicitantul va trebui sa suporte costul copierii documentelor cerute. Tinerii nostri trebuie sa invete sa se foloseasca de acest drept cunoscand prevederile legale:

– Legea nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.663 din 23 octombrie 2001;

– Normele metodologice de aplicare a Legii nr.544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.123 din 7 februarie 2002;

– Legea nr. 52 din 2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, publicata in Monitorul Oficial nr. 70 din 3 februarie 2003.

In urma seminarului desfasurat la Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, de catre Marcel Seliste Radut, de la Clubul Pro Democratia, tinerii voluntari si-au exercitat drepturile si au solicitat diverse informatii. In continuare puteti vedea unul din raspunsurile primite de la autoritati.

Dacă solicitarea nu este de competenta institutiei/autoritatii publice sesizate, aceasta nu o va restitui persoanei, ci, in termen de 5 zile de la primire, o va trimite institutiei/autoritatii competente si va informa solicitantul despre aceasta (art. 24 din Norme).

Tinerii craioveni au multe intrebari si vor sa se implice in viata publica, in procesul de luare a deciziilor la nivel local, le  lipseau doar cunostiintele legislative pentru intelegerea principiilor unei bune guvernari locale si modul in care pot  solicita informaţii de interes public.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica (CIF). Acesta este administrat de   Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel si Raiffeisen Bank. Perioada de implementare este 1 aprilie-30 septembrie 2017.

34 de comentarii la „Proiectul „Craiova- Cetatea Tinerilor, nu a Banilor” invata tinerii sa solicite informaţii de interes public

  1. O initiativa foarte frumoasa si utila. felicitari si tie pentru ,,imprastierea,, acestui proiect in mediul online.

  2. Ce fain! Mi se pare absolut necesar sa ne cunoastem drepturile, dar si obligatiile.
    Trebuie sa avem acces la informatiile de interes public…ce e drept, birocratia ..lasa de dorit…

  3. Proiecte sunt, initiative sunt, legi sunt, bune sau proaste, cu substraturi sau fara, dar sunt. Mai ramane interes din partea populatie si disciplina si seriozitate. Probabil sunt putin subiectiva in momentul asta, subiectivism datorat tot unor legi care nu se respecta.

  4. Ma bucur sa vad ca sunt proiecte dedicate tinerilor. Desi au internetul la picioare, e mult mai bine sa se intample actiuni de genul, pentru a le trezi interesul si pentru a-i invata niste lucruri de baza la urma urmei, insa atat de importante.

  5. Eu am aflat din intamplare acest lucru, ca „informatiile” sunt gratuite, de pe vremea cand am vrut sa alerg pe stadionul orasului si am gasit lacat pe poarta. De nervi m-am dus direct la primarie( bine ca era peste strada de stadion) sa cer explicatii si aveam vreo 14 ani :))) Initial nu m-a luat nimeni in seama, dar cu scandal am aflat ce vroiam pana la urma. E bine de stiut pentru toti ca avem aceste drepturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.