Jurnal de Mihail Sebastian – amoruri, can-can-uri literare si politice

Jurnal de Mihail Sebastian- amoruri, can-can-uri literare si politice

Amoruri, proiecte literare, relatii de familie, multa muzica clasica

In Jurnal  de Mihail Sebastian (1935-1944) se gasesc foarte multe referiri cu privire la proiectele sale literare, viata culturala romaneasca, contraziceri, gafe, capricii, experientele sentimentale, mai ales fazele amorului cu actrita Leni Caler.

„Leny Caler, atat de frumoasa. Eu, atat de prost imbracat“.

Dragostea lui  pentru Leny este comprimata si in „Jocul de-a vacanta”, scrisa pentru ea si care a avut premiera in anul 1938. In jurnal este descrisa o dragoste nevrotica,  fiind gelos pe toti barbatii care o curtau.

„Dacă imi inchipui ca femeia asta n-are 1.000 de amanti, atunci sunt un dobitoc sinistru.”

Pentru ea au facut pasiune mai multi: Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Sica Alexandrescu, Tudor Arghezi, compozitorul Elly Roman. Ea, blonda, frivola, se hranea cu admiratia barbatilor si nu cred ca tinea cu adevarat la vreunul.

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (2)

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (2)

Momente de emotie coplesitoare, de tensiuni nervoase, dungi de melancolie, dar si jurnal de creatie. Mihail nu ia in considerare valenta sa literara, este folosit mai mult ca o agenda de fapte, date si ca o refulare din mozaicul vietii. Astfel aflam de ce lipsesc din jurnal insemnarile pe timp de sapte luni. In octombrie 1937 , la Paris,  pierde valiza in care se afla  prima versiune a romanului „Accidentul” si caietul-jurnal din aprilie -octombrie. Disperare, pierderea manuscrisului constituie munca sa de luni de zile, iar reluarea este greoaie. Va rescrie romanul care va aparea in 1940, completand  seria eroilor lucizi din  Femei (1933) si Orasul cu salcami (1935) .

Scriind si  cronici muzicale, jurnalul este implicit si unul muzical, traia muzica cu fervoare ca o evadare din banalul cotidian. Melomanul Mihail statea  seara tarziu lipit de radio incercand sa prinda frecventele pe care se transmiteau concertele in toata Europa. Radioul era la inceput, primele posturi de radio au emis la Londra in 1921, in Franta in 1922, iar din 1928 s-a infiintat si Societatea de Difuziune Radiofonica din Romania. Ar fi interesant de adunat toate referirile la concerte, simfonii si alcatuita o lista, ar fi destul de lunga.

Vacante, can-can-uri politice, literare, artistice

Mihai Dim. Sturdza- Aristocrati romani

Balcic, Sinaia, Corcova sunt destinatii de vacanta des intalnite, adevarate ateliere de creatie, locuri in care se putea atat relaxa cat si concentra pe scris. 

Bogza e arestat pentru pornografie si atentat la bunurile moravuri, Eliade in campanie electorala propagandistica, Eftimiu demisioneaza de la taranisti si se inscrie la gogisti pentru a i se da Directia Generala a Teatrelor, Goga intr-un guvern marioneta format din oamenii lui Carol risca izolarea Romaniei de sprijinul aliatilor datorita masurilor antisemite. De fapt mari filozofi si oameni de cultura romani sunt loviti de filolegionarism ca simpatizanti sau chiar inregimentati.

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (2)

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (2)

 

(29 martie 1938)  “ A aparut cartea Cellei Serghi  „Panza de paianjen cu urmatoarea banda Scriitorii Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mihail Sebastian au recomandat editurii acest roman. Ieri dimineata doamna Rebreanu ii telefoneaza lui Camil Petrescu:

-Domnule , cum ai permis o asemenea obraznicie : numele lui Rebreanu si al lui Sebastian la un loc ? ! “

„Iesind de la „Capsa”, am facut cativa pasi pe strada si mi-a explicat din nou atitudinea lui fata de ultimele batai antisemite.
— E regretabil, draga, dar tot evreii poarta raspunderea.
— De ce, Camil?
— Pentru ca sunt prea multi.
— Dar ungurii nu sunt si mai multi?
— Poate, dar cel putin sunt masati la un loc, in aceeasi regiune. […]
In continuare mi-a spus:
— Draga, ovreii provoaca. Au o atitudine echivoca. Se amesteca in lucruri care nu-i privesc. Sunt prea nationalisti.
— Ar trebui sa te decizi, Camil. Sunt nationalisti sau sunt comunisti?
— Ei, stii ca-mi placi? Suntem intre noi, draga, si ma mir ca mai pui astfel de intrebari. Comunismul ce altceva este decat imperialismul evreilor?”

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (2)

 Urmeaza:

Jurnal de Mihail Sebastian – o explorare a vietii culturale, literare, politice a Bucurestiului interbelic (3) 

despre

Despre discriminarea evreilor,  un jurnalul intelectual si politic

Maturizare, izolare, naufragiu. Marturia unor fapte traumatice

23 de comentarii la „Jurnal de Mihail Sebastian – amoruri, can-can-uri literare si politice

  1. Balcicul chiar este un loc superb unde sa cauti inspiratie. Eu am fost de curand si iti recomand, asta pentru ca in articolul tau se vede placerea de a citi. Am un articol facut in acel loc. 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.