Deseara vin la tine, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna

Vin pentru totdeauna

Deseara vin la tine, vin sa te vad, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna. Vreau sa ma imbat zilnic de tine si pentru asta vom toasta un pahar de vin. De care? Un vin rosu de la Beciul Domnesc, asa cum iti place tie.  Daca se spune ca exista doua feluri de femei: cele care beau vin alb si cele care beau vin rosu,  barbatii sunt doar de un singur fel: iubitori de vin.  Vinul este o bautura iubita de ambele sexe, deoarece este usor accesibila si aparent inofensiva. Iti mai aduci aminte cum ne-am cunoscut? Stateam ganditoare la terasa bucurandu-ma de un cabernet aflat intr-o cupa mare cu picior inalt, ca o floare pe un lujer zvelt

Pentru a sarbatori aceasta seara, am ales tot un cabernet pe care l-am cumparat in vara  de la Crama Beciul Domnesc.  Aceasta vinoteca profesionala a Vincon, monument din patrimoniul UNESCO, este cea care a transformat mostenirea trecutului intr-o valoare pentru viitor. Datorita amplasarii si conditiilor pedoclimatice, aceasta zona este ideala cultivarii  vitei-de-vie, aici se produce nu vin, ci magie imbuteliata. Plimbandu-ma printre randurile de vie, dar mai ales prin randurile de sticle invechite si pline de mucegai din crama m-am simtit ca si cum as fi parte din ceva exceptional. Lumina moale, parfumurile izbitoare, sticlele vechi acoperite cu praf contribuie la o atmosfera unica. Mai ca-ti vine sa-ti tii respiratia de frica ca nu cumva sa viciezi cu ea linistea vinurilor mature de aici.

Vezi si: La un pahar cu Dionysos 

Licorile bahice de aici au insotit de-a lungul timpului toate mesele, de la cele simple, la cele apartinand evenimentelor oficiale si au fost martorele multor intamplari istorice. In aceste locuri toti strugurii sunt inca selectati manual pentru a se obtine aceste vinuri intens aromate. Taninurile delicate si cu gust lung formeaza vinuri rosii foarte armonioase, ce sunt delicioase alaturi de o carme la gratar, legume si branzeturi maturate. Ma trec fiori pe sira spinarii numai cand imi amintesc gustul acestora si mi se aprinde o flacara in inima ca atunci cand te privesc.

Acest Cabernet Sauvignon spun eu ca seamana cu tine, e puternic, impunator si putin sobru, dar cu o divinitate de subtilitate in ciuda corpolentei sale data de taninurile puternice si de aciditate. Este complex, stratificat, are un caracter savuros si un gust vioi, bogat, un pic acidulat, care dureaza, vin pentru totdeauna. Vom gusta o frantura din pasiunea pe care oamenii din Vrancea au tradus-o in vin cu suflet si ea ne va celebra dragostea. Iubesc vinurile rosii poate si pentru ca in zona Olteniei sunt predominante. Ele tasnesc din pamant simbolizand viata si putere. Poate de aia te iubesc si pe tine atat de mult.

Cum mi-am descoperit dragostea pentru vin? Eu care n-am nicio ruda la tara, niciun bunic, bunica sau unchi, care n-am avut prilejul sa particip la sarbatoarea culesului vinului sau la cea care saluta noua recolta de vin?

Suport mediu din lemn pentru sticle vin

Suport mediu din lemn pentru sticle vin

Suport pentru sticla de vin

Suport pentru sticla de vin

Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle

Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle

Set accesorii pentru vin

Set accesorii pentru vin

In timpul facultatii am fost convocata la munca voluntara  (de fapt era obligatorie) la podgoria de la Segarcea. Timp de doua saptamani studentii de la Facultatea de Mecanica au cules strugurii si au ajutat la procesul de fabricare al vinului. A fost prima mea intalnire cu magia rezultata dintr-un modest strugure si m-am bucurat din plin de experienta senzoriala a licorii bahice aflata in diverse stadii de pregatire.

Vin pentru totdeauna

Vinificatorii m-au invatat elementele de baza ale vinului, cum sa apreciez un vin, de ce imi place sau nu un anumit vin, dar si ce se intampla cu el de-a lungul timpului, astfel ca am devenit o iubitoare si ulterior o consumatoare de vinuri bune. Nu tot timpul pot face evaluari ca un somelier, dar nici nu mi-am propus aceasta, beau ce-mi place indiferent de ce spune restul lumii despre un soi sau altul, un an sau altul.

Acum am un grup de prieteni cu care organizez lunar degustari, calatorii la podgorii si impreuna discutam despre vinuri, istoria si povestile lor, despre gusturile noastre si ne respectam punctele de vedere. A fost un fel de vis care a devenit realitate. Am transformat dragostea noastra pentru vin intr-o pasiune de a invata si a-i intelege lumea fascinanta. Ne-am dat seama ca am reusit sa-i imblanzim si sa-i intelegem usor-usor latura mistica si sa-l facem „digerabil” pentru toata lumea, astfel incat acum reusim sa-i invatam si pe altii. Ne-am creat un cadru lejer, amical, dar elevat si avem o scuza ca sa ne petrecem un pic mai mult timpul la un pahar de vin privindu-l din puncte noi de vedere. Aceste  degustari variate m-au invatat foarte multe lucruri, inclusiv despre cultura locurilor de bastina a vinurilor si produsele alimentare cu care se insotesc. 

Vin sa te iubesc

De-a lungul timpului interesul nostru pentru vin a crescut si am inceput sa ne gandim la modurile prin care creierul nostru proceseaza informatia. Ne-am dat seama ca elementele senzoriale, inclusiv cele vizuale sunt foarte importante. De exemplu culoarea semnaleaza ceva real cu privire la vin, la strugurii din care este facut, la experientele anterioare ale strugurilor. Partea distractiva a venit cand notele de degustare au evoluat. Astazi simt diverse arome care ma duc cu gandul la lucruri reale: pamant, fum, tutun, cafea, fructe de padure, sudoare, chiar si aschii de creion. Aceasta asociere a fost chiar ciudata, dar cred ca de fapt am simtit in vin aroma de lemn. Alteori creierul meu este coplesit de arome, astfel incat nu mai poate tine pasul, are de-a face cu o suprasarcina de informatii si se blocheaza. Bogatia aromelor vinului il pune in incurcatura. Oare care o fi numarul maxim pe care il poate percepe? 100, 200? Anumite soiuri banuiesc ca depasesc aceste cifre.   Deseori gust senzatii  deja-vu, chiar inainte de a deschide o sticla si a experimenta vinul in sine, am o asociere emotionala inca de la stadiul de sticla.

Asa mi se intampla si cu Cabernet Sauvignon-ul de la Beciul Domnesc, imi influenteaza experienta pentru ca am fost in aceasta podgorie, mi-a placut locul, oamenii, strugurii si cand gust din el, gust si o bucata de amintire. Pentru mine, o sticla de vin este o capsula a timpului, vin pentru totdeauna, ea contine o felie de soare, una de pamant, alta din bucuria si pasiunea  oamenilor locului, toate incremenite intr-un timp specific si intr-o delicioasa licoare.   Doar faptul ca pot tine in mana o astfel de sticla si a o studia atent, pentru mine constituie o placere. Poate involuntar forma ei ma duce cu gandul la o reprezentare a corpului feminin si ma contopesc cu ea sau poate consider ca numai ea imi poate intelege sufletul atenuand-mi amaraciunea ca de tanin a unor zile sau potentandu-mi dulceata altora.

Vin pentru totdeauna

Alegerea unei sticle de vin spune multe despre acea persoana: temperament, caracter, personalitate, preferinte culinare. La o introspectie vad ca ofera chiar si preferintele in materie de barbati, obiceiuri, prieteni. Felul in care il percep sensibil papilele gustative face ca viata noastra sa depaseasca granitele alb-negru si sa se coloreze in diferite de nuante plecand de la alb- galbui pana la rosu intens. Vinul este o bautura care exprima un sentiment de origine si de originalitate care nu are egal, se dezvolta in timp ca nimeni altul, gustul sau persista in memorie o viata intreaga,  aduce inspiratie, stimuleaza si leaga oamenii cum niciuna n-a mai reusit.

                                                           Deseara vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna.

Vezi si alte degustari: Branzeturi cum se …cuVin 

Curioasa lume a vinului

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Enciclopedia vinului de Madeline Puckette

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Istoria sticlei de vin de Jean-robert Pitte

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

Expert in vin in 24 de ore de Jancis Robinson

34 de comentarii la „Deseara vin la tine, vin sa te iubesc, vin pentru totdeauna

    1. Nici nu stii ce pierzi, o fi bun vinul fiert, dar la el sunt folosite numai vinurile de calitate slaba.

  1. Nu stiu nimic despre vinuri, dar mi-ar placea sa am posibilitatea sa discut cu cineva care sa ma faca sa inteleg mai mult despre vinuri.
    Am multe vinuri si nu stiu nimic despre ele. Am facut un prim pas si ne-am luat pahare de vin, atât pentru alb, cât și pentru roșu. Sper sa intalnesc pe cineva pasionat de vinuri care sa ma lamureasca si pe mine.

    1. E drept ca am avut norocul sa cunosc cativa somelieri, enologi care ne-au explicat multe despre procesul de vinificare, dar gusturile personale nu sunt influentate de catre un specialist.

    1. Dupa mai mult de un an de zile de cand particip la degustari de vinuri, ma pricep cat de cat, ca sa nu mai spun ca am trecut si la tarii pentru ca de cateva ori am avut si coniac in degustari.

    1. As vrea si eu sa mananc niste struguri de masa dulci, tocmai ce am cumparat din Mall unii si desi sunt foarte frumosi nu au niciun gust.

  2. Sotul meu nu mai bea deloc alcool, asa ca nu pot spune ca am un vin bun in casa. Mi ar placea, uneori, sa mai beau un pahar de vin la masa sau duminica, cand imi fac „Spa day” acasa.

    Pentru ca nu mi place sa beau singura, nu mai beau deloc, insa imi place mult vinul, in special cel rosu. Tatal meu este un cunoscator al vinurilor si de cate ori aducea un vin nou in casa, ne explica de unde e, ce aroma are.

    1. Nici al meu sot nu prea bea din cauza masinii ca sunt nedespartiti, dar cateodata seara ne rasfatam cu cate o sticla de vin premium, asa fara motiv.

    1. Mie de exemplu nu-mi placea vinul dulceag pentru ca nu bausem ce trebuia, dar daca degusti mai multe tipuri vei descoperi ca-ti plac unele care considerai ca nu te prea aranjeaza. Garantat!

    1. M-ai prins, n-am gustat nimic de acolo. In weekendul viitor s-ar putea sa-i gasesc la ReVino, la Novotel, Bucuresti.

    1. Nu mai tin minte exact din ce oras esti, dar te banuiesc ca fiind din Bucuresti, asa ca iti fac o recomandare, pe 6-8 mai la Novotel se desfasoara Revino, un eveniment dedicat vinurilor romanesti.

  3. Nu stiu nimic despre vinuri, in afara ca sunt atat de lelicioase la masa. Nu consum alcool insa din din cand in cand un pahar de vin bun e delicios fara sa insoteasca o farfurie anume.

  4. Vai ce fain, imi aduc aminte si eu cu placere cand am intrat pentru prima data intr-o crama de vinuri si cat de fain a fost sentimentul sa ma plimb prin multitudinea de sortimente si arome. Eu iubesc mai mult vinul alb si rose, decat cel rosu, insa am incercat si Beciul Domnesc si mi-a placut, este un vin bun si usor, nu iti lasa acel gust aspru in gura.

  5. Nu sunt amatoare de vin dar stiu de la sotul meu ca vinul Beciul Domnesc este foarte bun si de fiecare data cand avem musafiri acest vin este prezent.

  6. Cu toate ca avem vin facut in casa parca tot mai bun este un pahar de vin de la Beciul Domnesc :). Ai reusit sa imi faci pofta si de vin si de struguri 🙂

  7. Nu sunt mare amatoare de vin, insa parca merge din cand in cand un vin rosu, intr-un pahar cu picior inalt, savurat la apus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.