O iconografie bizara – Arthemis din Efes

O iconografie bizara - Arthemis din Efes
Arthemis din Efes – statuie aflata in Efes

Prima data m-a frapat imaginea acestei zeite vazand o poza facuta de mama atunci cand a fost la Efes. Aici se afla ruinele uneia dintre cele sapte minuni ale lumii- Templul lui Arthemis. Pliniu a notat ca acesta avea 127 de coloane inalte de 16 m, o lungime de 130 m si latimea de 69 m. In comparatie cu el Parthenonul atenian are lungimea de 70m, 30m latime si avea 58 de coloane. Acest lucru confirma statutul de zeitate proeminenta al Arthemisei la grecii din Asia Mica. Spre deosebire de Arthemis din Grecia care era zeita vanatorii si era reprezentata ca un vanator cu arc si sageti, aceasta era venerata ca o zeita a fertilitatii si a fost identificata cu zeita Cybele. Reprezentarea ei mi s-a parut oarecum ciudata, in pozitie verticala si drapata cu ceva ce semana a sani, numai ca erau foarte multi, plasati ciudat si fara areole sau mameloane.

O iconografie bizara - Arthemis din Efes
Arthemis din Efes- Muzeul Vaticanului

Vizitand Museul Vaticanului la Roma am observat o alta reprezentare ciudata a zeitei  si am cautat mai multe date despre simbolurile reprezentate in marmura, de la gat pana in talie.

Stupoare! Abundenta a ceea ce am crezut eu ca sunt sani s-au dovedit a  fi testicule de taur datorita rolului ei de zeita greaca a fertilitatii si zeita taur. Teoria ii apartine lui Gerard Seiterle, care in 1979 a sustinut ca Arthemis ar fi astfel reprezentata deoarece:
-taurul era un simbol al fertilitatii inca din cele mai vechi timpuri;
-altarul de la Efes este suficient de mare pentru a se putea face sacrifica un taur;
-Arthemis avea drept preoti eunuci.

Aceste argumente nu au convins toti oamenii de stiinta, dar de curand am vazut la TV un documentar despre Biblie si despre dificultatile pe care Pavel le-a intampinat cu predica sa in acest oras, datorita modului in care vedeau efesenii  aceasta zeita, ca tinand  viata lor in mainile ei. In acest film era data aceeasi explicatie protuberantelor de pe trunchiul zeitei.

Uitandu-ma iar la poza statuii din Muzeul Vaticanului, mi se pare ca imaginea ei vorbeste de la sine, mainile intinse catre noi vorbesc despre dorinta ei de a sustine fertilitatea, indiferent de semnificatia pe care o dam proeminentelor. Ea a reprezentat un ideal contradictoriu deoarece a fost temuta si iubita in mod egal, dar nimeni nu i-a contestat puterea.

 

27 de comentarii la „O iconografie bizara – Arthemis din Efes

  1. Am si eu o statueta din aceasta in miniatura adusa dintr-o vacanta in Turcia. Stiu ca semnifica fertilitate!

  2. Cand eram copil, nu prea ma atrageau aceste legende, abia mult mai tarziu am inceput sa mai citesc despre mitologie. Cred ca eram printre putinii care nu eram atrasa de acestea. Acum imi plac si ma fascineaza tot ce aflu.

  3. In copilarie am citit din mitologia greaca foarte mult dar chiar nu stiam despre aceasta varianta a zeitei 😀 Imi place ca la tine gasesc de fiecare data noi informatii despre orice. 🙂

  4. Si eu credeam ca sunt sani. Insa fiecare percepe cum poate simbolurile. Atata timp cat prezenta sa este una impunatoare si de bun augur, simbolurile sunt pentru a fi interpretate. Asta daca nu se gaseste cumva vreun „manual” pentru acest statui.

  5. Waw nu știam despre semnificațiile astea. Nu prea m-au tentat Zeitățile însă pe măsură ce trec anii mi se pare un subiect din ce în ce mai interesant! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.