CulinarMiercurea fara carne

Tapioca versus manioc

tapioca versus manioc
  Manioc
Maniocul este originar din Brazilia si din zonele tropicale ale Americii. Este o planta perena cultivata pe scara larga in toata America Latina si a fost mult timp leguma radacinoasa esentiala din dieta lor. Inca de la sosirea lui Columb, maniocul a fost un aliment de baza al populatiei, fiind consumat in special sub forma de paine de manioc. Fiind atat de importanta, nativii au venerat-o.tapioca versus manioc
 
 
Planta de manioc  ajunge pana la inaltimea de 1-3 metri si  se recolteaza dupa 8-10 luni de la plantare. Are frunze palmate cu trei pana la noua lobi, care sunt acoperite cu o pelicula stralucitare, cerata. Este bine adaptat regiunilor subtropicale, unde ia forma de arbust formand radacini mari, lemnoase. Maniocul formeaza baza lantului alimentar uman in tarile lumii a treia, deoarece este usor de cultivat, fiind practic salbatic si are un randament ridicat in raport cu greutatea.
 
Partea utila a plantei este tuberculul care are o „carne” alba foarte bogata in carbohidrati, dar si o toxicitate ridicata in cazul in care nu este preparata corect (nu este cazul fainii cumparate din supermarketuri). Arata ca un cartof mare, lunguiet si are o coaja groasa lemnoasa. In interior se gaseste o pulpa alba, ferma, tare si crocanta, ca cea a nucii de cocos. Aroma miezului este neutra, textura este lemnoasa si are un gust usor picant de alune. Daca miezul tuberculului in stare cruda este alb, atunci cand este gatit el devine galben, usor translucid si are un gust usor dulce. Faina de manioc se obtine din macinarea tuberculilor. Si, in mod natural, deoarece este fabricat din tot tuberculul, faina de manioc are mai mare valoare nutritiva. Faina de manioc si cea de tapioca sunt diferite in functie de modul in care sunt procesate.
 
Se consuma exclusiv dupa preparare, deoarece contine o substanta toxica care dispare la temperaturi ridicate. Metodele traditionale implica fierberea, prajirea, macinarea ca faina si fermentarea. In unele regiuni, frunzele maniocului sunt recoltate pentru consumul uman si animal, oferind un supliment de proteine dietei. Planta are potentialul de a produce si depozita mai multi carbohidrati decat orice alta cultura majora de tuberculi sau cereale.
 
  tapioca versus manioc (
 
 
Tapioca
Tapioca este un aliment fainos, o sursa importanta de amidon, de calorii si care nu contine gluten. Se extrage dintr-o planta originara din America de Sud- cassava. Numele stiintific al plantei este „Manihot esculenta”, de unde si denumirea populara de manioc. Tapioca se numeste substanta fainoasa  extrasa din manioc.
 
 A castigat mult in popularitate in ultimul timp datorita faptului ca nu contine gluten si poate fi folosita de persoanele care sufera de boala celiaca sau ca agent de ingrosare, in loc de faina de grau.  El este amidonul din tuberculul de manioc. Se obtine in urma macinarii tuberculilor in apa. Din tuberculi se obtine faina de manioca, iar din lichidul lasat sa se usuce la aer se obtine faina de tapioca. Valoarea  nutritiva a tapiocai este sub cea a fainii de manioc.tapioca versus manioc
 Este un aliment minunat, favorit al vegetarienilor, sanatos si util datorita compozitiei sale unice de carbohidrati, vitamine, minerale, ce includ un nivel scazut de grasimi saturate sau colesterol. Desi are cel mai scazut raport proteine- carbohidrati dintre culturile majore, el joaca un rol important in dieta unui miliard de oameni, din intreaga lume.
 

Tapioca Granule 500g TARGROCH

Tapioca Granule 500g TARGROCH

Tapioca Perle 500g SANOVITA

Tapioca Perle 500g SANOVITA

Faina de Tapioca Fara Gluten, 250g, Sarchio

Tapioca Perle 1kg Sanovita

In magazine se gaseste intr-o varietate de forme: fulgi, stickuri, perle si toate necesita inmuiere. Este foarte versatil deoarece are gustul neutru si poate fi adaugat in diferite feluri de mancare. Poate fi consumat simplu, pur si simplu fiert, poate fi sotat in unt pana se rumeneste, poate fi adaugat in orice mancare ca agent de ingrosare sau se foloseste pentru a face paine si chipsuri. Cele mai sarace populatii fac din tapioca un fel de mamaliga satioasa si lipicioasa care insoteste felurile principale.
 
 Tapioca a devenit un aliment asiatic comun dupa ce a fost introdus in secolul 19, dar in Europa este mai putin folosita.
 Exista chiar o zi internationala a ei – 15 iulie. Stii ce trebuia sa faci in aceasta zi?
    Sa mananci o budinca de tapioca.
    Budinca de tapioca este un desert foarte popular in unele zone ale globului, este racoritor, placut, potrivit unei zile de vara torida.

21 de comentarii la „Tapioca versus manioc

  1. Tot aud de tapioca, dar nu am incercat niciodata. E recomandat si in dieta unui stil de viata sanatos. O sa incerc si eu o budinca, sa vedem daca ma prinde gustul.

    1. De fapt gustul e dat de restul ingredientelor, tapioca cred ca este neutra din acest punct de vedere. O problema ar putea fi faptul ca ingrasa :))

  2. Budinca de tapioca inca nu am pregatit dar am facut altceva. Racituri vegane cu tapioca si ciuperci 😉
    Au iesit interesante, sa stii 🙂 Gasesti la mine pe blog reteta daca vrei sa incerci.

  3. Am si eu acasa o punguta cu tapioca si chiar nu stiam ce sa fac cu ea. Bine…ca exista Mr Goagal, dar acum ca am citit articolul tau, am decis deja ce sa le fac la fete 🙂

  4. Nu am gustat niciodata si nici nu cred ca am vazut-o prin magazine, sau poate nu am vazut-o eu pt ca nu o cautam. Daca mi-ar face cineva as incerca, dar asa sa ma duc eu sa cumpar si sa fac ceva, nu vad in viitorul apropiat.

  5. Eu am luat tapioca atunci cand am inceput diversificarea cu cea mica. Am tot citit si i-am facut ceva budinci. Cand era mica le-a acceptat si a mancat, dar acum nu vrea sub nici un chip. Nu pot sa zic ca mie imi plac. Parca are un gust prea gelatinos si seamana cu psillium

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.