Vin(e), vin(e), primavara cu fericire si bucurii de la V.inc si Delaco

Vin(e), vin(e), primavara cu fericire si bucurii de la V.inc si Delaco
„Fericirea e un solid, pe când bucuria e un lichid“, scria Salinger în „Perioada albastră a lui Daumier-Smith”.
   Un citat frumos scris de un mare beletrist, dar cum stim daca ceea ce a spus este adevarat?
E simplu, testam pe pielea noastra, astazi cu V.inc si Delaco. Asta e o smecherie care am invatat-o toti de cum ne-am nascut si care la scoala a capatat si un nume: Metoda Stiintifica.
   Enuntul problemei ar suna astfel:
  Se da o locatie frumoasa- Crema Bistro si niste oameni inimosi, deschisi catre nou- bloggerii ASBO si prietenii lor. Lor li se servesc spre cercetare atat solide -branza de la Delaco, cat si lichide – vinuri de la V.inc. Acestea se degusta separat si impreuna urmand a se nota impresiile.

Se cere gasita cea mai buna imperechere branzovina V.inc si Delaco.
   Rezolvarea:

   Am pornit alaturi de prietenii mei in cautarea rezolvarii bifand si notand fiecare imperechere branza-vin V.inc si Delaco. In cazul meu am intalnit fericirea de-abia la a patra imperecherea a degustarii.
Totul a inceput de la un solid- o mica bucata de branza de la Delaco si anume din perioda sa albastra Brie au Bleu. S-ar putea sa nu vezi pasii mici care lucreaza impreuna pentru a te face fericit, dar ei sunt acolo si mai ales, eu sunt aici ca sa te atentionez asupra lor. Fericirea asta dintr-o cutie mica se inmuiase cand mi-a fost servita pe farfurie si asta i-a dat si mai mare caldura carnii cremoase de nuanta laptelui crud strabatuta de accidente vasculare albastrui.
Din start pentru a stabilit adevarul in ceea ce ma priveste, trebuie sa recunosc, imi place branza. Nu degeaba ma cheama Branziceanu, pentru mine culmea gastronomiei inseamna orice mancare care are incorporata putina branza.

   Cine a zis ca fericirea este rapida? In cazul meu a venit ca o arsura lenta si a construit cu ajutorul vinului Cabernet Sauvignon Rose de la V.inc, o experienta ca un plotline cu un suspans intens.
Stiintific, fericirea este o experienta ce se atinge cand exista anumite niveluri de substante chimice care declanseaza un raspuns undeva in sistemul nervos, Pentru a afla de ce m-am simtit fericita ar trebui sa arunc o privire la ceea ce m-a facut sa simt aceasta emotie, branza Brie au Bleu.   Dar cum as putea sa-i prind in cateva cuvinte onctuozitatea sau infiorarea ce m-a cuprins atunci cand am gustat-o?

  Atunci cand te simti fericit, asta e tot. Nu mai exista nimic in rest, nicio grija, stres sau preocupare pentru altceva care s-ar putea intampla in acelasi timp. Si totusi Yves Schretlen ne spunea povestea vinului facut la crama sa ,V.inc, si paharul din fata mi-a fost umplut cu un lichid trandafiriu. Primul gand a fost ca mi-ar trebui o esarfa de culoarea aia pentru noua mea rochie. Sa spun drept nu aveam niciun chef sa mai incerc alte senzatii, fiind sigura ca nimic nu ar fi egalat-o pe prima, dar cum toti degustasera vinul impreuna cu branza si se uitau insistent la mine, am riscat.
   Combinatia data de albastrul accentuat, greu, mucegaiul alb, nobil si vinul V.inc care le  invelea protector ca o hlamida mi-a infiorat papilele gustative, era regala. Am facut o pauza si am gustat doar vinul.
  Daca te intrebi ce este un vin rose, tehnic este vorba de un vin cu o culoare apetisanta, ca o primavara stalucind sub razele moi ale soarelui, produs in mod diferit decat vinul rosu, dar din aceiasi struguri.
   Daca in fabricarea vinurilor rosii macerarea dureaza pe tot parcursul fermentatiei, pentru Rose sucul strugurilor este separat de coaja dupa cateva ore. Numarul de ore se stabileste in functie de culoarea care se doreste obtinuta.
Ma asteptam sa fie mai indraznet, dar era timid si sfios ca o fata in primavara vietii. Gustul lui mi-a adus aminte de un cosulet de capsuni pe care-l vazusem intr-o vitrina. Cuprindea in buchetul sau capsuni, grepfruit, zmeura si fragi, usor atinse de o boare mentolata si  dintr-o data m-a cuprins bucuria. Daca mi-a fost greu sa descriu fericirea atunci cand am gustat din Brie au Bleu, acum chiar nu stiu cum sa-mi exprim in cuvinte bucuria Rose.
   Bucuria este aproape un mister, este in general o calitate spirituala, interna. Am simtit gustand acest vin bucuria celor care l-au facut, pacea interioara si multumirea lor.
Daca fericirea  este o emotie in care se experimenteaza sentimente ce pot varia de la multumire si satisfactie la o placere intensa, bucuria este un sentiment mai puternic si mai putin frecvent decat fericirea. Ea este un sentiment care te conecteaza spiritual si porneste de la altruism pana la maxim- sacrificiul personal. Daca fericirea este legata de obiecte materiale si vine din afara, bucuria te leaga de experiente spirituale cum ar fi recunostiinta fata de cei care prin munca lor au produs un lichid trandafiriu ca cel de la V.inc sau multumirea interioara ca ai putut sa contribui si tu cu ceva la promovarea lui. Fericirea este o stare, bucuria este o explozie de fericire. Ma gandesc la ele acum ca la o cladire cu o suta de etaje. Fiecarui etaj ii corespunde unui nivel de fericire si bucuria este liftul care te poarta rapid in acea cladire ducandu-te la niveluri ridicate de fericire intr-un timp scurt.
   Am rezolvat problema, am gasit adevarul cuvintelor lui Salinger.
Acum pot sa-ti spun intreg citatul:

Adevărul este întotdeauna evident mult prea târziu, dar diferența cea mai singulară dintre fericire și bucurie este că fericirea este un solid, pe când bucuria e un lichid .

  Nu ti-am spus tot citatul din start deoarece eu consider ca nu are dreptate decat in partea sa finala. Poti afla adevarul si inainte de a fi prea tarziu. Poti afla bucuria si fericirea, iar ambele te pot incanta intr-un mod simplu, facil.
Atunci cand combini fericirea cu bucuria rezulta ceva ce-ti afecteaza intreaga viata, fiindca dureaza. Arde in interiorul tau, nu se stinge, este purul adevar.
 Pentru o astfel de experienta, ca cea V.inc si Delaco,  nu exista decat un singur mod de a o percepe, trebuie sa experimentezi singur. Nu poate cineva din afara sa te invete, fiecare  simte in felul sau si tu nu lasa pe nimeni altcineva sa-ti spuna ce este. Daca vrei un raspuns,  numai tu il poti gasi. Asa ca degusta si stabileste-ti singur bucata ta de fericire incadrata de bucurie, eu nu pot decat sa-ti descriu in cuvinte sarace o mica parte din experienta mea senzoriala.
  Du-te si cauta ceea ce te face fericit si bucuros si apoi vino si spune-ne si noua. Eu chiar vreau sa stiu, vreau sa vad impresia lasata asupra ta.
  Suntem toti in aceeasi barca, toti vrem sa  navigam pe o bucurie trandafirie translucida intr-o barca solida facuta din fericire.

Hai sa ne imbarcam, sa iesim afara, sa navigam in lume si sa luam tot ce mai bun din viata!

                                                                                   Fericire- Bucurie- Adevar

Povestile altor  degustari organizate de catre noi, ASociatia Bloggerilor Olteni, gasesti urmand linkurile:

#1 Proiect didactic: Educatia papilelor gustative cu Samburesti si Delaco

#2 Prietenii romano-franceze

#3 Veni Mignon, Vedi Delaco & Avincis, Vinci!

#4 Povestea unor pairing-uri la crama Banu Maracine impreuna cu Kooperativa 2.0

Vin rosu sec, Cabernet sauvignon, Domeniul Coroanei Segarcea, 0.75L, 13.5% alc.

Vin rosu sec, Merlot, Budureasca Dealu Mare, 0.75L, 14% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Prince Mircea, 13.5% alc., 0.75L, Romania

Vin rosu sec, Cabernet Sauvignon, Crama Trantu Murfatlar, 0.75L, 13% alc., Romania

Vin rosu sec, Feteasca Neagra, Princiar Dealu Mare, 13% alc., 0.75L, Romania

23 de comentarii la „Vin(e), vin(e), primavara cu fericire si bucurii de la V.inc si Delaco

  1. Acest proiect al nostru -Branzeturi cum se cuVin- este foarte apreciat. Speram ca sa putem mari numarul degustatorilor si atunci te pot invita sa ni te alaturi.

  2. Ce bine ca mi-ai amintit! Am si eu un articol pe jumatate in draft despre niste branzeturi dragi noua! Iubitorii de branza sunt total de acord cu tine! Cea mai reusita combinatie!

  3. Îmi doresc să ajung in Franta sa am si eu o experienta culinara autentica, stiu ca ei au printre cele mai bune branzaturi din lume.

  4. Foarte buna combinatia… Defapt, cea mai delicioasa! CU struguri merge cel mai bne zic eu branza Brie, dar Cammbertul e si mai si! Am mancat Camembert direct de la sursa si nici nu-ti inchipui ce gust divin are…

  5. Eu sunt cel mai mare fan branza, pot s-o mananc in orice combinatie, de la ciorba, dulceata si orice altceva. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.