Craiova conectata cultural la bucataria Tex-Mex

Craiova conectata cultural la bucataria Tex-Mex

Peisaj gastronomic mondial
Craiova conectata cultural la bucataria Tex-Mex
  Brillat-Savarin a postulat acum doua secole celebra fraza: „Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti.” gandindu-se poate si la felul cum hrana si-a schimbat sensul primar pana la a ajunge un fel de barometru al schimbarilor sociale si culturale.
 Natura globala a turismului a creat o serie de provocari la nivelul gastronomic: invatam sa recunoastem, sa interpretam evolutia gustului si a practicilor alimentare a altor popoare.
  Restaurantele cu diverse specifice etnice sunt expresii recente ale acestor schimbari, facand conexiuni in peisajul gastronomic global intre bucatarii si identitatea indivizilor.
Diego Rivera- Civilizatia Azteca- fragment Astazi vreau sa va introduc intr-un peisaj gastronomic cu influente din bucataria latina, dar care nu se gaseste pe vechiul continent, ci pe unul nou, colonizat de marile puteri europene – America – si anume bucataria mexicana americanizata.
   Bucataria mexicana are privilegiul de a fi recunoscuta inca din 2010 ca facand parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii, datorita autenticitatii si particularitatilor ei.

Peisaj gastronomic craiovean


    Pentru o scurta incursiune in istoria culturala a produselor alimentare din aceasta zona nu o sa va teleportez in timp si spatiu ca sa oferiti sacrificii umane zeilor porumbului in speranta de a obtine recolte abundente, ci o sa va invit la Fajitas Tex Mex, primul restaurant mexican in Craiova, ca sa gustati din produsele bucatariei care a ajutat la formarea unei identitati nationale. 
   De ce se numeste  Fajitas Tex Mex?
Diego Rivera- Zapata Tex-Mex este un termen care descrie o fuziune de bucatarie americana si preparate din bucataria mexicana. 
 Acest restaurant Fajitas Tex-Mex urmareste istoria culturala a produselor alimentare in Mexic cu influenta de gen, rasa, clasa, inca din timpurile aztece pana in prezent,  trecand prin cartea de bucate a Primului Imperiu Mexican. Acest imperiu includea pe langa alte teritorii ce astazi apartin SUA si statul Texas. Din 1845 Texasul a fost anexat SUA, dar baza acestei bucatarii Tex-Mex dateaza inca din perioada prehispanica, bucataria mexicana fiind cea de referinta. 
  Bucataria mexicana pentru a se defini ca bucatarie nationala se bazeaza pe o trilogie de alimente native: porumb, fasole, ardei iute si pe mixul dintre bucataria mayasa cu cea adusa de conchistadorii spanioli. 
 Chiar daca astazi nu vei gasi in acest restaurant, Fajitas Tex Mex, faina de porumb sau praf de chili macinate cu metate sau mano, vei gasi insa gustul specific, abundenta si intensitatea mirodeniilor in  alimente nativ mexicane ca: tamales, tortilla, nachos, burrito.
 Majoritatea meniurilor restaurantului includ  celebrele tortilla, turtele traditionale de 15 cm realizate din faina de porumb si vin. Cand acestea vin umplute cu carne sau alte ingrediente se transforma in quesadillas si capata un plus de rafinament prin utilizarea mai multor tipuri de sosuri din ardei iute. Acesti ardei variaza de la cel dulce “Ancho Chili” la cel mai aprig “Habanero Chili”. Desi poarta numele orasului cubanez ardeii habanero isi au originea in Peninsula Yucatan si sunt printre cei mai iuti din lume, masoara intre 80.000- 600.000 de unitati Scoville.

Restaurantul Fajitas Tex-Mex

 Eu in general vreau ca felul de mancare sa fie insotit de un chili mai bland, nu ma simt in stare sa mananc jeratic, dar multi din prietenii mei sunt pregatiti pentru a accesa toate nivelurile habanero.

Citeste:  Vantul schimbarii transportului electric personal urban bate de la Craiova
   Nu pot sa  mentionez aici toate mancarurile specifice preparate de restaurant: Fajitas de Cerdo, Fajitas de Pollo, Rabo de Toro, Apaches, Burrito de Chili, Aeromexico, unde ardeiul iute este infailibil in pregatirea sosurilor sau diversele bauturile traditionale mexicane, dar esti invitat sa le descoperi singur.  Indiferent ce fel ai alege din meniu poti fi sigur ca maiestria bucatarului  il va inzestra cu calitati organoleptice deosebite.
  Eu va recomand Fajitas de Pollo, e pregatit din piept de pui  asociat cu legume ca: ardei, ciuperci, porumb, ceapa si vine insotit de trei tortillas, doua feluri de sos: guacamole, sos mexican si un bol de branza mozzarella. Dupa cum stiti carnea de pui are o valoare nutritiva si gustativa deosebita datorita proteinelor complete in aminoacizi esentiali, o durata de prelucrare termica mica si o digestibilitate usoara.
 La capitolul bauturi nu am incercat prea multe alcoolice m-am rezumat la bere, dar data viitoare vreau sa incerc o Margarita Mexicali cu tequila si bere. Suna bine, nu-i asa?
  Bucataria Tex-Mex este recreata peste tot in lume, exista restaurante in acest stil in fiecare tara, iar acum si Craiova se poate lauda cu unul. Aici mancarea este consistenta, savuroasa, bine gatita si expusa, delicioasa. Totul este complet natural, aromat, bogat in culoare si gust.
  Singura problema pe care o vei avea va fi decizia unui singur fel de mancare din numarul mare de optiuni.

Foto: www. diego-rivera- foundation.org

Un comentariu

  1. Atunci cand musti dintr-un ardei iute te-ai intrebat de ce te curinde un val de caldura? Din cauza capsaicinei. Receptorii din gura si gat detecteaza chiar si cele mai mici cantitati de capsaicina ce va determina o senzatie de arsura. Nu beti apa ca sa potoliti arsura, capsaicina nu este solubila in apa, dar laptele si alte produse lactate ce contin cazeina "spala" eficient moleculele de capsaicina.

Lasă un răspuns