Supa crema din dovleac copt

Supa crema din dovleac copt

   Dovleacul isi are originea in America, s-au descoperit in Mexic seminte din jurul anilor 7000-5000 i.Hr.
  In Europa a fost adus pe la 1500 si a fost initial o curiozitate. Cred ca asa se explica si existenta sa in basme cum ar fi Cenusareasa sau Jack Pumpkinhead. Ce nu inteleg insa e etimologia sa care are la baza “pepon”, un cuvant grecesc, dar poate ma veti lamuri voi.
Supa crema din dovleac copt
  Oricum azi vreau sa fac o supa crema de dovleac. La noi aceasta idee pare un pic exotica, ne-am obisnuit sa preparam dovleacul in alte moduri, mai mult ca fruct in prajituri si placinte, dar dovleacul se preteaza foarte bine la: sosuri, risotto, paste, salate, supe, chutney, piureuri, paine, biscuiti, tocane, etc.
Eu m-am jucat putin cu dovleacul, l-am taiat ca Jack O’Lantern, in mod normal se taie in felii subtiri cand se pune la copt. Jack al meu are probleme cu dantura, dupa ce ca are doar doi dinti, unul e deja cariat.
Jack O'Lantern
Ingrediente:
1 dovleac (al meu a avut 1,3 kg)
ulei de masline;
1 ceapa;
500 ml supa de pui;
5 catei de usturoi;
100 ml smantana;
sare, nucsoara, piper.
Mod de preparare:
ingrediente supa crema de dovleac
  Se incalzeste cuptorul la 170 ° C, se taie in jumatate dovleacul si se scot semintele (eu am pastrat cateva ca sa le prajesc), apoi se taie in felii. Acestea se aranjeaza in tava si se stropesc cu putin ulei si cu condimentele dorite. Eu am presarat doar sare, piper si nucsoara, pentru ca fetei mele nu-i place aceasta supa prea condimentata. Se coace dovleacul cam o ora pana cand se inmoaie si se caramelizeaza pe margini.
   In acest timp se curata usturoiul, se taie ceapa si se calesc putin in ulei. Se curata dovleacul copt de coaja, se adauga legumele calite si supa  de pui pasandu-se si omogenizandu-se toate cu blenderul. Se adauga smantana, cateva seminte prajite si putin piper proaspat rasnit.
  Pentru o textura mai fina se mai poate adauga in functie de preferinte: lapte de cocos, vin alb, lapte batut, iaurt, lapte. Ca arome mai merg: scortisoara, arpagic, rozmarin, tarhon, chimen, tahini, unt de arahide, coriandru, ardei iute, praf de curry. Binenteles nu toate deodata, ci doar varianta preferata.
                                                                            Pofta buna!

Citeste:  Chec cu fructe confiate

16 comentarii

  1. Nu mi-a placut niciodata….nici copt nici in placinta….dar supa ta….arata minunat, parca as gusta putin 🙂

  2. Nu-mi place dovleacul si nici supa nu cred ca v-a fi pe gustul meu. Cred ca este singura supa crema pe care o refuz

  3. N-am incercat reteta de supa sub aceasta forma, insa imi place la nebunie ciorba de dovleac cu lapte.
    Insa merita incercata!

  4. Imi place mult dovleacul copt. Am facut si eu supa crema si a avut un adevarat succes. Cel mai mult a mancat baiatul. 😀

  5. Tare bine arata farfuria, iar reteta nu e deloc grea. Nu prea imi place dovleacul, abia mananc placinta…

  6. Eu dovleacul il asociez cu Halloween-ul si cu decoratiunile de toamna :)) Dar poti prepara multe retete cu acest ingredient cheie, supa crema e foarte delicioasa, am incercat-o si eu.

Lasă un răspuns