Supa crema de praz si cartofi – Vichyssoise

Supa crema de praz si cartofi – Vichyssoise

 

   Dogoare, inabuseala, toropeala, zaduf, cuvinte ce-ti descriu prea putin canicula de afara. Ce bine ar merge acum o supa de vara, care sa te racoreasca! La aceasta temperatura nici nu-mi vine sa mananc mare lucru, iar gandul de a mai sta si pe langa un aragaz cu doua-trei ochiuri aprinse, nu-mi face nicio placere. Deja m-am saturat de mancat Gazpacho si Ajoblanco, e cazul sa mai variez meniul, asa ca m-am gandit azi sa fac Vichyssoise ( nu va speriati, e o denumire mai pompoasa la supa crema de praz si cartofi).
  Chiar daca numele te duce cu gandul la un bistrou francez, supa a fost inventata in New York City, de catre cheful francez Louis Diat al Hotelului Ritz-Carlton. Acesta i-a dat numele dupa Vichy, un oras nu departe de orasul sau natal Montmarault din Franta, deci este o supa facuta de un francez, care de fapt nu-i frantuzeasca:)).
    Daca va aduceti aminte in Batman Returns, majordomul il aduce lui Bruce Wayne (industriasul miliardar, playboy notoriu, identitatea secreta a lui Batman) un bol de vichyssoise. Cu ajutorul lui am reusit eu s-o fac pe fata mea sa manance aceasta supa, logic a tras concluzia ca pentru a fi destept, a fi mare luptator pentru dreptate, intr-un cuvant super-erou, trebuie sa te si hranesti bine, asa ca nu a facut niciun moft la Vichyssoise.

   Ce zici acum de un castron mare de supa? Supa rece, care se face usor, este economica si care foloseste ingrediente simple, usor de gasit in orice bucatarie?

   Eu zic sa incep prepararea ei.

Ingrediente:
– doua bucati de praz ( se foloseste doar partea alba);
– un plic de piure de cartofi;
– o lingura de ulei;
– 500 ml supa concentrata de pui;
– sare;
– optional smantana, lapte, branza cu mucegai dupa gust.

  Am spalat bine prazul si am feliat subtire partea lui alba, iar apoi l-am sotat in putin ulei. Pe deasupra am turnat supa de pui, am adaugat cimbru, maghiran, o frunza de dafin si am adus lichidul la punctul de fierbere. Am indepartat amestecul de pe foc, am scos condimentele si am adaugat treptat continutul plicului de piure de cartofi, amestecand pana la omogenizare.

Cu un blender sau mixer de mana se transforma totul intr-o crema fina.

   Se mai poate schimba consistenta adaugand putin lapte. Se lasa la rece 1-2 ore si apoi se poate servi impreuna cu smantana, crutoane si branza cu mucegai albastru (gorgonzola, roquefort). 
  In alt anotimp se poate servi si calda, eu acum m-am referit strict la vara cand nu cred ca v-ar incanta o supa calda. In curand Vichyssoise va deveni supa voastra de vara preferata. 
Adiós Gazpacho, he encontrado una mejor sopa!

Un comentariu

Lasă un răspuns