CulinarPasaje de viata

Smochine cu Gorgonzola si jamon Serrano

Ai incercat sa mananci smochinele asortate cu ceva sarat? Merg perfect cu chutney, salsa, carne sau in salate, de aceea m-am gandit sa va propun o reteta prospata si gustoasa, o combinatie de arome dulci-sarate savuroase si anume smochine cu Gorgonzola si jamon Serrano. O poate pregati oricine, este foarte simplu de facut si sunt sigura ca-ti va place. Ti s-a intamplat sa descoperi ca cele mai simple retete, cele mai putin elaborate sunt feluri de mancare excelente?  Asa mi s-a intamplat cu acest starter. Cele trei ingrediente principale le ador, imi plac fiecare luate separat si impreuna au gust de vacanta iberica.  Visez de ceva vreme sa am un smochin pe rod in curte, dar se pare ca desi am parte de veri toride, iernile nu sunt suficient de blande cu acest pomisor si ramane an de an unul ornamental.

Despre Gorgonzola ce sa spun, imi plac branzeturile cu mucegai albastru si imi plac si povestile lor ce se invartesc in jurul dragostei. Daca in Franta, legenda branzei Roquefort se leaga de un pastor care si-a lasat pranzul intr-o pestera si a plecat dupa o fata, in Italia, un alt Romeo a fost distras de dragostea sa si a uitat branza peste noapte la scurs. Dimineata in speranta ca-si va putea ascunde greseala, a amestecat-o cu cea proaspata. Cateva saptamani mai tarziu a observat aparitia mucegaiului albastru, dar gustand branza si-a dat seama ca a facut accidental o descoperire deliciosa. Gorgonzola este una din cele mai vechi si apreciate branzeturi din lume, iar numele ii vine de la orasul Gorgonzola, un centru important de comert. Acesta de doua ori pe an, dupa modelul clasic de transhumanta, era inundat cu cantitati serioase de lapte, mult prea mari pentru a fi baute, asa ca a aparut aceasta branza. Mucegaiul a aparut natural in aceasta regiune, mai ales in pesterile din Valsassina unde erau invechite. Astazi ciclul de imbatranire este de 3-6 luni, spre deosebire de cel care implica maturarea in pesteri care era mai mare de un an.

Jamon Serrano este o slabiciune de-a mea, as manca pana nu as mai putea. M-am molipsit cu aceasta afinitate in Spania si alt vis de-al meu este sa am o bucata intreaga din care sa-mi tai tacticos cand am chef bucatele mici, transparente.

Ai cinci minute ca sa te rasfeti? Incearca sa pregatesti acest preparat divin.

Ingrediente Smochine cu Gorgonzola si jamon Serrano:

– 6 smochine;
– 50 gr branza Gorgonzola;
– 50 gr jamon serrano;
– o lingura ulei de masline;
– o lingura otet balsamic.

Mod de preparare Smochine cu Gorgonzola si jamon Serrano

Se taie in patru fiecare smochina si se umple cu branza Gorgonzola.
Se infasoara fiecare smochina in jamon. Se amesteca uleiul cu otetul balsamic si se stropeste fiecare smochina.
Se pun smochinele intr-o forma termorezistenta si se lasa 20 minute in cuptor.
Se servesc calde, alaturi de mixul de ulei si otet.
O alta reteta cu gust de vacanta si care include Gorgonzola este Guacamole cu Gorgonzola, careia eu ii spun Gorcamole.
Pofta buna!

12 comentarii la „Smochine cu Gorgonzola si jamon Serrano

  1. Mmm… Suna interesant insa nu este genul de combinatie de ingrediente care sa ma atraga foarte tare… Eu sunt mai pretentioasa la mancare, sunt foarte putine alimentele pe care le consum cu placere.

  2. Fix acel sortiment de gorgonzola il iau si-l mananc in diverse combinatii. N-am asociat niciodata aceste gusturi si trebuie sa recunosc ca suna bine si ar fi interesant sa incerc reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.