Culinar

Ciorba de linte cu rubarba

 Astazi visez la vacanta de vara si m-am gandit sa pregatesc un preparat intalnit in bucataria mediteraneana, ciorba de linte cu rubarba.

Lintea este originara din Orientul Apropiat si e cultivata de mai mult de 9000 de ani. Datorita proprietatilor sale  nutritionale este una dintre cele mai consumate leguminoase din lume, fiind cu precadere intalnita in hrana populatiilor mediteraneene si asiatice. In tari precum India, unde nu se consuma carne de animale, proteinele zilnice se obtin din soia si linte. Bogatia in antioxodanti si nutrienti o face sa stea deseori la baza dietelor vegane. Are un indice caloric ridicat, la acelasi nivel cu orezul sau carnea de pui, iar o doza justa poate oferi beneficii la scaderea in greutate. Lintea este economica fiind ieftina, versatila putand fi combinata in diverse feluri, gustoasa si mai ales o sursa naturala de vitamine, minerale si proteine. Unul din dezavantajele proteinelor este ca dureaza mult pana se obtine digestia, dar in cazul lintei nu se intampla asa ceva. Ea contine un tip de aminoacizi care faciliteaza digestia, daca este combinata cu alimente adecvate. Eu o aleg in principal datorita faptului ca se fierbe repede si nu produce flatulenta ca ruda ei, fasolea, iar gustul mi se pare identic cu cel al fasolei.Ciorba de linte cu rubarba

Rubarba este unul din cele mai vechi si cunoscute medicamente traditionale chinezesti pentru a trata constipatia si inflamatia intestinului. Este o planta comestibila care contine mult acid oxalic. Ai vazut desigur tulpinele sale lungi, subtiri si rosiatice prin supermarketuri. Nu au frunze deoarece toxina este concentrata in ele( acidul oxalic este utilizat ca inalbitor). Este o leguma populara in toata lumea si contine fibre pentru a ajuta digestia, vitamina K pentru cresterea oaselor si a functionarii optime a neuronilor, vitamina C, cu proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Poate fi consumata in stare bruta sau gatita in mancaruri, dar cel mai des o regasim in dulciuri ca gem, dulceata, umplutura la torturi, inghetata.

ingrediente ciorba de linte cu rubarba

 Ingrediente ciorba de linte cu rubarba:

300 gr linte rosie;
1 ceapa;
3 morcovi mici;
2 buc pastarnac;
1/4 telina;
1/2 gulie;
1 tija rubarba;
4 rosii;
200 gr kaiser;
sare, piper, smantana;
patrunjel.

Mod de preparare al ciorbei de linte cu rubarba:

     Se spala bine si se pune cu apa si sare intr-o oala pe foc mic pentru a nu se sfarama boabele de linte. Acest sortiment de linte nu are nevoie sa fie lasata la inmuiat, in apa, fierbe foarte repede. Se curata legumele, se toaca marunt si se pun in oala (exceptie fac rosiile care se pun spre final). Rubarba se curata de pielita, doar daca este mai lemnoasa, adaugarea ei la ciorba da o savoare deosebita, iar gustul sau seamana cu cel al macrisului.
ingrediente taiate pentru ciorba de linte cu rubarba
   Se taie kaiserul si rosiile si se pun in ciorba. Se gusta si se adauga piper si sare dupa gust, apoi se pune capacul si se lasa sa fiarba inabusit cam 20 minute.
  Se serveste  impreuna cu smantana si patrunjel tocat.
vedere frontala ciorba de linte cu rubarba
Pofta buna!

15 comentarii la „Ciorba de linte cu rubarba

  1. Mărturisesc ca nu știam aceasta rețeta dar cu siguranța o voi încerca pentru ca pare sănătoasă și gustoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.